Skoči na vsebino
Domov » Strelni daljnogledi » Strelni daljnogled Leupold Patrol 6HD 1-6×24

Strelni daljnogled Leupold Patrol 6HD 1-6×24

Prvi vtisi

Na letošnjem sejmu IWA 2023 je Leupold predstavil nekaj že znanih dodatkov k svoji paleti strelnih daljnogledov. Obiskali smo njihov razstavni prostor in si ogledali strelni daljnogled Patrol 6HD 1-6×24 iz serije 6HD, ki je bila najavljena že pred časom. Zaradi vse večje priljubljenosti strelnih daljnogledov z majhno povečavo nas je zanimalo, kaj uporabnikom ponuja ta variabilna optika podjetja Leupold.

Leupold Patrol 6HD 1-6×24

Ameriški proizvajalec se je odločil za izjemno lahko in kompaktno zasnovo, ki temelji na optičnem sistemu Leupold Professional-Grade Optical System, ki omogoča boljši prenos svetlobe in zmanjša bleščanje. Tako kot njegovi kolegi iz serije 6HD je tudi ta daljnogled opremljen s križem v drugi goriščni ravnini, kar pomeni, da bo križ ostal enako velik pri vseh stopnjah povečave.

Tehnični podatki

Daljnogled ima 30-milimetrsko cev in osvetljen križ. Na voljo je v dveh konfiguracijah, obe imata poltaktični križ v drugi goriščni ravnini. Prvi model z vrednostjo klika 1/4 kotne minute in osvetljenim križem FireDot Duplex bo najverjetneje našel dom v ZDA, druga različica, namenjena za EU, pa je opremljena s sistemom CDS Zero Lock 2 z dvema polnima obratoma za vertikalno nastavitev daljnogleda in združljivostjo s sistemom Custom Dial System.

CDS-ZL2 kupola na strelnem daljnogledu Leupold Patrol 6HD 1-6×24, Vir: Moondog Industries

Dizajn z nizko kupolo omogoča vertikalno nastavitev daljnogleda z dvema popolnima obratoma kupole. Tu je tudi gumb, ki zaklene nastavitev in preprečuje naključne spremembe, dokler ga ne sprostite. Različica FireDot Duplex je opremljena s tehnologijo senzorja gibanja (MST), osvetlitvijo FireDot in osmimi stopnjami osvetlitve, različica CDS ZL2 pa ima osvetljen križ tipa horseshoe s piko, in je le delno uporabna podnevi.

Poleg tega ima daljnogled okular za hitro ostrenje, pokrito kupolo za pomik po horizontalni smeri, leče, odporne na praske, in odstranljivo ročico za hitro menjavo povečave. Omogoča uporabo podnevi in ima osvetlitev križa z optičnimi vlakni. Naprava je lahka in kvalitetne izdelave, kar ni presenetljivo, saj lahko izdelke Leupold že enačimo z vrhunsko kakovostjo izdelave.

Velika izbira v tem razredu

Po tem, kar smo lahko videli, zavezanost podjetja Leupold visokokakovostnemu inženiringu ni razočarala. Sistem kupole CDS se je z nizkim profilom in funkcijo zaklepanja dokončno odlepil od konkurence, saj gre za enega najbolj izpopolnjenih sistemov za zaklepanje, ki so trenutno na voljo. Poleg tega je med najlažjimi napravami na trgu s tako robustno kakovostjo izdelave.

Leupold Mark 5HD 2-10×30, Vir: TBR

Kljub temu se bo s ceno 1749 EUR za različico brez osvetlitve in 1999 EUR za model CDS najverjetneje soočil z hudo konkurenco vrhunskih naprav, kot sta Swarovski Z6 in Leica Fortis 6. Poleg tega imajo konkurenčni evropski daljnogledi v tej kategoriji običajno svetlejše pike in nekoliko širše vidno polje, kar lahko postane izziv za Patrol 6HD 1-6×24. Čeprav se zdi, da je daljnogled osredotočen predvsem na ameriške potrošnike, se bodo kupci verjetno našli tudi v EU.

Summary
Article Name
Strelni daljnogled Leupold Patrol 6HD 1-6x24
Description
Na letošnjem sejmu IWA 2023 je Leupold predstavil nekaj že znanih dodatkov k svoji paleti strelnih daljnogledov. Obiskali smo njihov razstavni prostor in si ogledali strelni daljnogled Patrol 6HD 1-6x24 iz serije 6HD, ki je bila najavljena že pred časom.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja