Skoči na vsebino
Domov » Strelni daljnogledi » Strelni daljnogled Leupold Mark 5HD 2-10×30

Strelni daljnogled Leupold Mark 5HD 2-10×30

Novi član družine Mark 5HD

Na letošnjem sejmu IWA 2023 smo imeli priložnost preizkusiti novi daljnogled Leupold Mark 5HD 2-10×30 – razširitev uveljavljene serije strelnih daljnogledov Mark 5 HD podjetja Leupold. Glede na naše informacije trenutno ni drugih daljnogledov s to konfiguracijo. S predstavitvijo tega kompaktnega taktičnega strelnega daljnogleda 2-10×30 je Leupold ponovno pokazal, da je pripravljen razmišljati na drugačen način.

Leupold Mark 5HD 2-10×30 strelni daljnogled, Vir : TBR

Tehnična plat

Novi član družine Mark 5HD je robusten in kompakten, kar ni presenetljivo, saj od podjetja Leupold pričakujemo visokokakovostno izdelavo. Kupola za pomik po višini je opremljena s patentiranim mehanizmom ZeroLock, na vrhu pa je številčnica s tremi obrati, ki omogoča nastavitev 30 mil v korakih po 0,1 mil.

Leupold Mark 5HD 2-10×30 strelni daljnogled

Mark 5HD 2-10×30 je tudi izjemno kratek, saj je njegova skupna dolžina le približno 280 mm. Sprednji del daljnogleda je v primerjavi z drugimi modeli te serije precej manjši, kar olajša namestitev adapterjev za nočno ali termovizijsko optiko. Popolnoma nastavljiva paralaksa je lep in precej nenavaden dodatek za daljnogled z največ 10-kratno povečavo. Leupold je dodal tudi ročico za hitro menjavo povečave, ki jo je mogoče odstraniti.

Ob začetku prodaje bo daljnogled na voljo v treh konfiguracijah, in sicer z osvetljenim ali neosvetljenim križem MIL TMR ali s križem PR1-MOA in nastavitvami v MOA. Vse tri različice bodo na voljo s križem v prvi goriščni ravnini. Kot vsi daljnogledi Leupold je tudi ta 100-odstotno vodoodporen in sestavljen v ZDA.

Leupold Mark 5HD 2-10×30, Vir: TFB

Nova definicija tržne niše

Lepo je videti, da Leupold ponovno spreminja trende na trgu strelnih daljnogledov. Naprava je zagotovo naredila velik vtis na letošnjih sejmih SHOT SHOW in IWA ter bo verjetno pritegnila precej pozornost tudi v prihodnje. Daljnogled bo najbolj primeren za uporabnike sprednjih nastavkov za nočno ali termovizijsko optiko. Naprava verjetno ne bo razočarala ne glede na to, ali gre za boj na kratki razdalji (CQB), kjer je ključnega pomena hitro iskanje tarče, ali za jasno in natančno prepoznavanje groženj na daljše razdalje.

Končna cena in datum lansiranja še nista znana, vendar menimo, da bo maloprodajna cena 2400–3000 EUR, odvisno od konfiguracije. Še ena stvar, ki je vzbudila našo radovednost: Leupold je z modelom 5HD 2-10×30 znova preoblikoval to tržno nišo, saj trenutno na trgu ni veliko kompaktnih taktičnih strelnih daljnogledov v tem razredu.

Leupold Mark 5HD 2-10×30, Vir: Gun Broker

Cenimo trud podjetja Leupold z vidika kakovosti izdelave in funkcij, vendar nam je nekoliko nenavadno, da so ohranili tako velike kupole, saj niso sorazmerne z velikostjo naprave, kar nekaterim morda ne bo všeč.

Kljub temu da gre za nišni izdelek, ki bo nekoč potreboval nekaj stilističnih popravkov, je še vedno ena najboljših izbir na trgu za tiste, ki iščejo lahek in kompakten taktični strelni daljnogled.

Summary
Article Name
Strelni daljnogled Leupold Mark 5HD 2-10x30
Description
Na letošnjem sejmu IWA 2023 smo imeli priložnost preizkusiti novi daljnogled Leupold Mark 5HD 2-10x30 – razširitev uveljavljene serije strelnih daljnogledov Mark 5 HD podjetja Leupold.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja