Skoči na vsebino
Domov » Ostalo » Navodila za uporabo » Rdeče pike Vortex Viper navodila za uporabo

Rdeče pike Vortex Viper navodila za uporabo

Rdeče pike Vortex Viper so zasnovane in izdelane tako, da omogočajo dolgotrajno zanesljivost ter natančnost. Ne potrebujejo posebne nege in vzdrževanja ter so enostavne za uporabo.

Lastnosti

 • Protiodbojni premaz na površini leč za svetlejši pogled.
 • ArmorTek® ščiti zunanje leče pred praskami, oljem in umazanijo.
 • Vodoodporen.
 • Odporen na udarce.
Rdeče pike Vortex Viper navodila za uporabo

A – vklop naprave; povečanje osvetljenosti

B – izklop naprave; zmanjšanje osvetljenosti

C – višinski vijak za nastavitev rdeče pike

D – stranski vijak za nastavitev rdeče pike

E – zaklepna vijaka za višinski/ stranski vijak

Pomembna obvestila

Pred vstavitvijo nove baterije v napravo ali namestitvijo naprave na puško preverite, da le-ta nima nabojev.

Hranite embalažo, saj jo boste v primeru uveljavljanja garancije potrebovali.

Zaščitni pokrovček

Med uporabo ali nastavitvijo Vortex Viper rdeče pike odstranite zaščitni pokrovček. Prosimo upoštevajte, da se z namestitvijo pokrovčka naprava ne ugasne.

Namestitev baterije

Napravo napaja ena CR2032 litijska baterija, ki jo vstavite v spodnji del naprave tako, da je pozitivna stran („+“) obrnjena navzgor. Telo naprave nato z dvema priloženima vijakoma pritrdite na bazo.

Rdeče pike Vortex Viper navodila za uporabo

Vklop

Za vklop naprave pritisnite gumb s puščico navzgor (A) ali s puščico navzdol (B). Za izklop pa pritisnite in 5 sekund držite gumb s puščico navzdol (B).

Nadzor osvetlitve

Z ustreznim gumbom prilagodite jakost osvetlitve:

 • s puščico gor (A) – povečanje osvetlitve;
 • s puščico dol (B) – zmanjšanje osvetlitve.

Nastavitev rdeče pike

Naprava ima za prilagoditev rdeče pike višinski (C) in stranski (D) vijak. Vsak majhen zasuk (klik) vijaka bo premaknil ciljno točko (rdečo piko) za 1 MOA.

Opozorilo: nastavitve so zaščitene z zaklepnima vijakoma (E), katera je potrebno pred karkšno koli nastavitvijo popustiti z majhnim izvijačem.

Za 1,5 obrata popustite zaklepna vijaka, ter po želji premaknite ciljno točko:

 • za premik v desno – zavrtite stranski vijak v levo;
 • za premik v levo – zavrtite stranski vijak v desno;
 • za premik navzgor – zavrtite višinski vijak v levo;
 • za premik navzdol – zavrtite višinski vijak v desno.

Ponovno privijte zaščitna vijaka.

Opozorilo! Z napravo nikoli ne glejte neposredno v sonce ali katerikoli drug optični instrument, saj si lahko hudo in trajno poškodujete vid.

Pritrditev naprave na orožje

Naprava je iz tovarne dobavljena z nizko montažo, ki se spaja tako z Weaver kot Picatinny letvijo.

Opozorilo: če vaše orožje še ni opremljeno z letvijo, jo lahko kupite pri mnogih trgovcih s strelnim orožjem.

 1. S priloženima vijakoma na napravo pritrdite nizko montažo.
 2. Pritrdite napravo na Picatinny letev (bazo) orožja, pri tem pa pazite, da je bradavica za preprečevanje premika ob odsunu trdno nameščena v utoru baze.
 3. Preverite, da je objemka popolnoma zaprta in objema zunanjost baze.
 4. Napravo pritisnite dol in naprej proti ustju orožja ter s pomočjo priloženega inbus ključa privijte vijak objemke.

Možnosti pritrditve:

Z napravo je dobavljena nizka montaža. Lahko pa uporabite še dvižno montažo oz. distančnik (ki ga je potrebno dokupiti) s katerim vašo napravo nastavite na pravilno višino za AR-15 puške.

Za več montažnih možnosti preverite spletno stran: www.vtxoptics.com

Nastrelitev

Po pritrditvi naprave, bi bilo dobro, da se opravi še začetna nastrelitev na razdalji 23 metrov. Končna nastelitev se lahko opravi na želeni razdalji (23 – 46 m).

Pred nastrelitvijo se prepričajte, da sta višinska in stranska zaklepna vijaka dobro privita. Na razdalji 23m čimbolj natančno ustrelite 3 zaporedne strele.

 • Popustite višinski in stranski zaklepni vijak.
 • Za nastavitev rdeče pike (gor, dol, levo ali desno) uporabite center teh treh strelov. Na 23m en klic pomeni premik za 6,35 mm.
 • Ponovno zategnite zaklepna vijaka.

Na poljubni razdalji (23 – 46m) ustrelite 3 zaporedne strele.

 • Popustite višinski in stranski zaklepni vijak.
 • Za nastavitev rdeče pike (gor, dol, levo ali desno) uporabite center teh treh strelov. Na 46m en klic pomeni premik za 12,7 mm.
 • Ponovno zategnite zaklepna vijaka.

Za potrditev nastavitev ustrelite še tri strele. Po potrebi ponovite. Poskrbite, da so vsi montažni in zaklepni vijaki tesno priviti.

Nega in vzdrževanje

Za odstranjevanje prahu z leč uporabite mehak čopič brez sledi olj. Za odstranjevanje madežev, kot so prstni odtisi, s površine leč, jih zelo nežno obrišite z mehko bombažno krpo ali kakovostno brezoljno krpo za leče. Za trdovratne madeže lahko uporabite majhno količino čistega alkohola, ne uporabljajte običajnih papirnatih robčkov.

Površino ohišja (dežne kaplje, vodo, pesek in blato) naprave očistite z mehko, čisto in suho krpo. Ne uporabljajte benzena, razredčil ali drugih organskih kemikalij, saj lahko te povzročijo razbarvanje..

Popravila in garancija

Popravila pri nepooblaščenih osebah se upoštevajo kot prekinitev garancije. V primeru okvare izdelka v garancijski dobi je potrebno izdelek s kratkim pojasnilom problema poslati na naslov pooblaščenega serviserja ali proizvajalca.

Garancijski pogoji

Garancijsko jamstvo

Ob upoštevanju priloženih navodil ter ob skrbnem ravnanju z izdelkom, proizvajalec jamči visoko kakovost izdelave in zanesljivo delovanje in neoporečen izgled izdelka za podano garancijsko dobo.

10 let garancije

za napake, ki so nastale ob pravilni uporabi, upoštevanju navodil za uporabo ter ob strokovni montaži daljnogleda na strelno orožje.

Garancija pokriva vse okvare, ki bi nastale zaradi napake v materialu ali napake pri proizvodnem procesu. Ob uporabi kvalitetnega streliva ter kvalitetne in strokovno vgrajene montaže proizvajalec garantira brezhibno delovanje izdelka.

Garancijski rok prične teči z dnevom nakupa kar potrjujeta originalni račun in garancijska knjižica.

Prekinitev garancijske dobe

V primeru kakršnihkoli mehanskih poškodb optičnega izdelka ali ob nepravilni uporabi se garancijska doba prekine. Slednje prav tako velja v primeru nestrokovne namestitve/montaže na orožje ali v popravila/modifikacije pri nepooblaščenih osebah, kar se prav tako šteje za prekinitev garancije.

Povzročitev škode zaradi višje sile ali vplivov okolja je izvzeto iz garancijskega jamstva.

Garancijska popravila

V primeru okvare izdelka v garancijski dobi je potrebno izdelek s kratkim pojasnilom problema poslati na naslov pooblaščenega serviserja ali na naslov proizvajalca. Ob tem je potrebno priložiti kopijo originalnega računa ter izpolnjene garancijske knjižice. V primeru, da se garancijska knjižica ne nahaja ob izdelku, velja kot garancija originalen račun. V primeru, da je proizvajalec lociran izven Evropske Unije – EU lahko izdelek s pojasnilom okvare ter kopijo originalnega računa vrnete nazaj k prodajalcu.

Garancijska popravila bodo izvedena v roku 45 dni, v nasprotnem primeru je kupec opravičen do zamenjave izdelka ali povrnitve kupnine.

V primeru garancijskega popravila kupec krije stroške transporta izdelka do pooblaščenega servisa, proizvajalca ali prodajalca.

Zamenjani ali popravljeni deli ne podaljšajo garancijske dobe izdelka in sicer le ta ne glede na okoliščine vedno velja od dneva nakupa dalje v roku podanem s strani proizvajalca.

Testiranje izdelka

Pridržujemo si pravico da vrnjen izdelek testiramo, oziroma ga pošljemo na testiranje k proizvajalcu in tako preverimo njegovo delovanje. V primeru brezhibnega delovanja si pridržujemo pravico do povrnitve vseh nastalih stroškov.

Izjava o skladnosti

Izjavljamo, da proizvod ustreza tehnični dokumentaciji proizvajalca.

Optium d.o.o.

Laporje 45a, 2318 Laporje

T: 031 770 520

info@optics-trade.eu

www.optics-trade.eu

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja