Skoči na vsebino
Domov » Termovizija » Termovizija - Novosti » Pulsar Quantum Lite – termalna optika

Pulsar Quantum Lite – termalna optika

Uvod

Predstavljamo letošnjo novost – Pulsar Quantum Lite termalne monokularje, za katere – kljub temu da se uvrščajo v najvišji razred opazovalne termalne optike – ni potrebno odšteti veliko. Na letošnjem sejmu Shot Show v Las Vegasu je Pulsar predstavil dva modela te serije, in sicer model Quantum Lite XQ23V, ki stane 1400 evrov, in model Quantum Lite XQ30V, za katerega bo potrebno odšteti 1600 evrov.

Pulsar Quantum Lite

Predstavitev

Optični pripomočki Quantum Lite so namenjeni širokemu krogu uporabnikov. Uporabni so za lov, opazovanje, iskanje in reševanje. V tem članku želimo izpostaviti predvsem uporabo v lovske namene. Prednost termovizije pred klasično nočno opazovalno optiko je v tem, da termovizija deluje v vseh vremenskih pogojih, podnevi ter ponoči in tudi v primeru, ko je divjad skrita za vejami. Pri termovizijskih napravah zunanji viri svetlobe ne vplivajo na delovanje naprave tako kot pri klasični katodni nočni optiki – pri slednji je to usodno za delovanje senzorjev.

Termovizijske naprave delujejo brez težav v megli in dežju, saj imajo povsem drug način delovanja kot klasična nočna optika. Termo optične naprave pravzaprav delujejo v megli in dežju še bolje, saj so v takšnih pogojih temperaturne razlike med opazovanimi objekti še večje. To pomeni, da vidimo še večje barvne kontraste na zaslonu. Termalna optika deluje na principu zaznavanja toplote, zato je odlična za detekcijo divjadi podnevi in ponoči. Tudi varovalna barva divjadi je dejavnik, ki ga izločimo.

Pulsar je z napravo Quantum Lite postavil nov mejnik na področju termalne optike, saj je opremljena z novo generacijo senzorja in OLED prikazovalnikom. Napredne elektronske komponente omogočajo, da se vidi rogovje jelenjadi do oddaljenosti 150 m, kar pri večini prejšnjih generacij termalne optike ni bilo mogoče. Senzor v termalnih monokularjih Quantum Lite in prikazovalnik osveževanja slike imata hitrost zaznavanja 50 Hz, kar še posebej pride do izraza pri premikanju divjadi, saj ponuja tekočo sliko brez zakasnitev. Velikost senzorja je 384×288 pikslov, velikost enega piksla pa 17 mikrometrov. Črno ohišje z gumiranimi deli je dovolj robustno, saj je narejeno iz mehansko odporne plastike.

Termalni monokularji Quantum Lite so po vklopu pripravljeni na uporabo že po dveh sekundah. Obe napravi imata možnost treh načinov delovanja, in sicer: način ”City”, ki ponuja boljši kontrast, način ”Forest”, ki daje zmanjšan kontrast in je primeren predvsem za uporabo v gozdu, in način ”Identification”, ki ponuja boljšo ostrino ter hitrejše zaznavanje tudi najmanjših toplih objektov. Naprave Quantum Lite ponujajo tri načine kalibracije: avtomatsko ”A”, ročno ”M” in kombinirano ”H” . Če izberemo ”A” (avtomatsko), se naprava kalibrira samodejno, v načinu ”H” (kombinirano) pa se uporabnik za kalibracijo odloči med opazovanjem. Za lov se priporoča način ”M” (ročno), ki je povsem neslišen in se izvede pri vklopu ob zaprti zaslonki. Kalibracija pri termalnih napravah je sicer postopek, ko se senzor vsakih nekaj minut prilagodi razmeram opazovanja in tako omogoča maksimalno kvaliteto zajete slike.Zaslon nam omogoča prikazovanje v sedmih barvnih načinih. Zoom je digitalni (2.5x, 5x, 10x). LED zaslon omogoča tudi nastavitev svetlosti in kontrasta zaslona v dvajsetih stopnjah. Velikost AMOLED-zaslona je 640×480 pikslov.

Z vidika lova nam naprava omogoča tudi merjenje razdalje opazovanih objektov z znano višino (jelenjad – 1,7 m, divji prašič – 0,7 m, zajec – 0,3 m) z zadovoljivo natančnostjo, kar je ponoči zelo dobrodošlo. Merjenje razdalje se izvede s primerjavo velikosti divjadi s skalo na zaslonu. Razdalja možnega opazovanja oz. detekcije velikosti divjadi je do 900 m. Naprava omogoča tudi funkcijo ”Display off” za hitro zatemnitev zaslona, ki jo uporabimo, ko se nam divjad približuje in se moramo na hitro prikriti. Naprava ima zaščito IPX4, kar pomeni da je varna pred pršenjem vode (v našem primeru pred dežjem). Pulsar Quantum Lite nemoteno deluje v temperaturnem območju od -25 do +50°C. Nižje kot so temperature, večja bo temperaturna razlika med telesom divjadi in okolico, kar pomeni, da bodo na zaslonu vidnejši večji kontrasti. Čas obratovanja XQ30V s priloženimi baterijami (4xAA) je 6,5 ure, napravi pa lahko omogočimo podaljšano delovanje preko dodatnih baterij. Na voljo so tudi kompaktne polnilne akumulatorske baterije in večji zunanji akumulatorji (400g). Izdelek ima garancijsko dobo 3 let, proizvajalec pa zagotavlja še nadaljnje servisiranje naprave, kjer stranka krije zgolj stroške materiala.

Pulsar Quantum Lite
Pulsar Quantum Lite

Zaključek

Za več informacij o izdelku obiščite našo spletno stran www.optics- trade.eu ali pokličite na telefon 031 770 520.

Pulsar Quantum Lite termalne monokularje je mogoče kupiti v naslednjih lovskih trgovinah: Optics-Trade (Slov. Bistrica), Trgovina Tarča (Ljubljana), SlovArms (Divača), Puškarstvo Vute (Maribor), Dedal Storitve d.o.o. (Šempeter v Savinjski dolini), ProArmis d.o.o. (Maribor), Brne d.o.o. (Ilirska Bistrica) , Bock d.o.o. (Kranj), Davorin Marinč s.p. (Grosuplje), Šnef.lov d.o.o. (Ločica ob Savinji) in ostalih dobro založenih trgovinah.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja