Skoči na vsebino
Domov » Termovizija » Pulsar Merger DUO NXP50

Pulsar Merger DUO NXP50

Uvod

Leta 2022 smo si ogledali Merger LRF XP50, januarja, po sejmu SHOT Show 2023, je prišel na vrsto Merger LRF XL50, kmalu zatem pa je marca, po sejmu IWA 2023, sledil še Merger LRF XQ35. Vendar pa smo si na sejmu IWA ogledali še en izdelek, ki bo dopolnil serijo Merger. Sicer še ni na voljo in ga najverjetneje ne bo še eno leto, vendar pa smo si lahko ogledali prototip v zgodnji fazi razvoja. Govorimo o prihajajočem modelu Pulsar Merger DUO NXP50.

Kaj je znanega o prihajajočem modelu Pulsar Merger DUO NXP50

Pulsar Merger DUO NXP50 je še vedno v fazi prototipa in bo do lansiranja (predvidoma čez približno eno leto) najverjetneje še precej izboljšan, vendar smo vseeno izvedeli nekaj malenkosti.

Videti je kot drugi modeli iz serije Merger, vendar je brez laserskega daljinomera (LRF), ki ga imajo drugi trije modeli.

To pa ne pomeni, da je slabši od njih. Serija Merger ni bila nikoli omejena s kakršnimi koli fiksnimi parametri, funkcije pa služijo istemu namenu. Njen namen je precej preprostejši, a v okviru širše slike: »združuje« različne tehnologije.

Pri modelu Merger DUO NXP50 so LRF zamenjali z digitalnim nočnim modulom. Ima digitalni nočni modul, ki je združen s termovizijsko kamero in združuje najboljše iz obeh svetov.

Pulsar Merger DUO NXP50 na sejmu IWA 2023

Digitalni nočni modul omogoča opazovanje podrobnosti, ki jih toplotni senzor ne zazna. To bo še posebej koristno za lovce, ki lovijo specifične trofeje, kot je na primer navadni jelen, saj je zelo pomembno, da lovec res natančno prepozna žival. Upajmo le, da bo Pulsar zares uspel združiti obe tehnologiji.

Če Pulsar poleg tega ne namerava drastično spremeniti dizajna, bo tudi model Merger DUO NXP50 zelo ergonomičen. Trenutno je oblikovan kot drugi modeli Merger, kar pomeni, da je videti kot običajni daljnogled. To bodo še posebej cenili tisti, ki se jim zdijo monokularji okorni ali pa so bolj navajeni na daljnogled.

Kljub temu pričakujemo, da ga bodo nadgradili z IR osvetljevalcem in morda še nekaterimi funkcijami, ki lahko dodatno spremenijo njegovo zunanjo obliko. To bomo še videli, trenutno pa menimo, da prihajajoči četrti član družine Merger obeta veliko.

Pulsar Merger DUO NXP50 na sejmu IWA 2023

Datum lansiranja

Datum lansiranja daljnogleda Pulsar Merger DUO NXP50 še ni znan. Še vedno je v fazi prototipa in verjetno ne bo lansiran še vsaj eno leto.

Do takrat si lahko ogledate Pulsar Thermion Duo DXP50:

Zaključek

Veseli nas, da znamka Pulsar v okviru družine Merger ne razvija le modelov z LRF. Potencial kombinacije termovizijske in nočne optike je ogromen in se ne bo zmanjšal, dokler ne bodo toplotni senzorji tako napredni, da bodo tudi najmanjše podrobnosti jasno vidne samo s termokamero.

Zanimivo je, da je znamka Pulsar v preteklosti že testiralo podobno napravo, ki pa se ni obnesla po njihovih pričakovanjih. Govorimo o multispektralnem daljnogledu Pulsar Trionyx T3, katerega zgodba je bila zelo kratka. Ne vemo natančno, zakaj je tako hitro izginil, vendar domnevamo, da tehnologija nočnih senzorjev preprosto ni bila dovolj napredna, da bi jo Pulsar uporabil. To verjetno pomeni, da je bil v zadnjih nekaj letih dosežen tolikšen napredek, da je odprl pot novejšemu in domnevno boljšemu modelu Merger DUO NXP50. Prepričani smo, da bo znamki Pulsar uspelo. Navsezadnje so opravili odlično delo, ko so z lovskim strelnim daljnogledom Thermion Duo združili termovizijsko zaznavanje z digitalno kamero za dnevno opazovanje. Zdaj je čas, da enako storijo tudi z digitalno nočno optiko in ne dvomimo, da bo model Pulsar Merger DUO NXP50 to omogočal.

Summary
Article Name
Pulsar Merger DUO NXP50
Description
Sicer še produkt ni na voljo in ga najverjetneje ne bo še eno leto, vendar pa smo si na sejmu IWA 2023 lahko ogledali prototip v zgodnji fazi razvoja. Govorimo o prihajajočem modelu Pulsar Merger DUO NXP50.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja