Skoči na vsebino
Domov » Termovizija » Novi termovizijski monokular Pulsar Telos XP50

Novi termovizijski monokular Pulsar Telos XP50

Če ste obiskali letošnji sejem IWA 2023, ste težko spregledali razstavni prostor znamke Pulsar, saj je bil eden največjih na sejmu, kar je tudi pričakovano. Pulsar se običajno enači z inovativnostjo, zato ni bilo presenečenje, da so bile na ogled številne novosti. Ena od novih naprav, ki je izstopala in takoj pritegnila pozornost naše ekipe, je bila povsem nova serija naprav Pulsar Telos. Napravo smo podrobno pregledali.

Pulsar Telos XP50

Modularna prihodnost termovizije

Pulsar je pred kratkim predstavil nova monokularja Telos XP50 in XP50 LRF – prva modularna termovizijska monokularja na trgu, ki ju je mogoče nadgraditi. Linija izdelkov Telos je bila prvič predstavljena na letošnjem sejmu IWA in je na voljo v dveh različicah – z vgrajenim laserskim daljinomerom ali brez njega.

Pulsar trži Telos kot »izdelek, ki nikoli ne zastari« zaradi ogromno možnosti za tehnične nadgradnje. Uporabniki bodo lahko nadgradili svoje naprave in prešli na zmogljivejšo optiko z dodajanjem zaslona višje ločljivosti, boljšega senzorja, izboljšanega objektiva, elektronskih delov itd.

Poleg tega bo linija Telos v prihodnosti omogočala, da se različice brez tehnologije LRF opremijo z laserskim daljinomerom in dodatnimi optičnimi kanali. Zanimivo bi bilo, če bi naprave omogočale vgradnjo modulov za dnevno ali nočno opazovanje.

Pulsar Telos XP50 LRF, Vir: Pulsar

Specifikacije linije Pulsar Telos

Naprava je opremljena s senzorjem Lynred evropskega proizvajalca z visoko ločljivostjo 640 x 480 slikovnih pik in velikostjo pike 17 mikronov. Poleg tega ima vrednost NETD pod 18 mK in germanijev objektiv s hitro zaslonko F50/1,0. Različica Telos LRF XP50 ima vgrajen laserski daljinomer, ki omogoča zaznavanje predmetov na daljših razdaljah.

Meri lahko na razdalji do 1 km, ponuja pa posamezne meritve in način neprekinjenega merjenja. Obroč za digitalno zumiranje in obroč za ostrenje sta na objektivu v navpično simetrični postavitvi.

Pulsar Telos XP50

Telos lahko z enim polnjenjem baterije deluje več kot osem ur. Vendar pa naprava uporablja novo litij-ionsko baterijo LPS 7i, ki ni zamenljiva z baterijami drugih naprav Pulsar in poveča že tako veliko zmedo zaradi številnih modelov baterij, ki jih znamka uporablja. Čeprav ima baterija dodatno možnost brezžičnega polnjenja, bo to za nekatere aktivne uporabnike naprav Pulsar še vedno slabost.

Robustnost in zmogljivost

Po navedbah znamke Pulsar je Telos zasnovan za najzahtevnejše razmere v divjini, saj lahko prenese temperature od –25 °C do +50 °C. Naprava je vodoodporna in jo lahko v celoti potopite v vodo. Ohišje je gumirano in narejeno iz magnezija – tako kot večina novih naprav Pulsar. Nedrseča prevleka zagotavlja odpornost proti obrabi in dober oprijem tudi v vlažnih razmerah.

Pulsar Telos XP50

Zaključne misli

Monokular Pulsar Telos XP50 je nedvomno vznemirljiva novost v liniji izdelkov Pulsar. Trenutna cena modelov z LRF znaša 3690 €, medtem ko cena modelov brez LRF znaša 3390 €, ki pa imajo možnost naknadne vgradnje. Predvidevamo, da bo naprava sčasoma verjetno v celoti nadomestila serijo Helion. Linija Telos je na voljo od prvega četrtletja 2023.

Pulsar je z napravo Telos ponudil novost in ljudje bodo zagotovo cenili napravo, izdelano v EU, ki lahko zdrži več desetletij. Vseeno upamo, da bo Pulsar poenotil linijo baterij v svojih napravah, da bi preprečil dodatno zmedo. Poleg tega je naprava precej okorna in velika. Pulsar mora razmisliti o prenovi oblike, da bo naprava bolj elegantnega in sodobna, še posebej zato, ker lahko spreminjanje komponent in nameščanje različnih dodatkov hitro poveča že tako veliko napravo.

Summary
Article Name
Novi termovizijski monokular Pulsar Telos XP50
Description
Ena od novih naprav na sejmu IWA 2023, ki je izstopala in takoj pritegnila pozornost naše ekipe, je bila povsem nova serija naprav Pulsar Telos. Napravo smo podrobno pregledali.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja