Skoči na vsebino
Domov » Ostalo » Besednjak » Maksimalni premer izhodne zenice

Maksimalni premer izhodne zenice

Maksimalni premer izhodne zenice je pomembna informacija, ko kupujete optično napravo, ki se bo uporabljala v mraku. Ta informacija pove, v kakšnem premeru svetloba pride skozi optično napravo, kjer nato vstopa v zenico človeškega očesa.

Premer izhodne zenice se lahko enostavno izračuna iz povečave in premera objektiva optične naprave. Premer leče objektiva je treba deliti s povečavo, da dobimo premer izhodne zenice.
Na primer: daljnogled 8×56 ima premer izhodne zenice 7 mm, daljnogled 10×42 pa ima premer izhodne zenice 4,2 mm(56:8=7; 42:10=4,2).

Premer zenice v človeškem očesu se spreminja glede na svetlobne razmere, in sicer od 3 do 8 mm. Na svetlo sončen dan je velikost zenice zaradi presežne svetlobe zelo majhna. V mraku postane zenica večja, da lahko večja količina svetlobe preide v očesno mrežnico.

Torej, če imate daljnogled s konfiguracijo 10×42, ki ima premer očesne zenice 4,2 mm, ne boste imeli tako svetle slike, kot z 8×56 daljnogledom. To je zato, ker bo zenica človeškega očesa dosegla največjo dimenzijo pri 8 mm, vendar bo svetloba skozi daljnogled prišla le v 4,2 mm.

Pri optičnih napravah s spremenljivo povečavo je nekoliko drugače. Tam premer zenice ni vedno enake dimenzije, temveč se spreminja s povečavo. Na primer: če imamo strelni daljnogled s povečavo 3-12 in premer objektiva 56 mm, imamo pri maksimalni povečavi premer izhodne zenice 4,7 mm. Pri najmanjši povečavi pa bi moral biti premer izhodne zenice 18,7 mm, vendar ker tako velik premer ne bi bil pretirano koristen (ker je premer očesne zenice lahko velik največ 8 mm), proizvajalci namestijo optični vložek, ki ne dovoljuje premeru izstopne zenice, da bi pri majhnih povečavah preveč narasel. To je tudi naš maksimalni premer izhodne zenice.

 

Če vzamemo 7-kratno povečavo, je premer izstopne zenice 8 mm, kar je idelno za svetlost slike, ki jo vidimo s strelnim daljnogledom.

Vir: Nikon

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja