Skoči na vsebino
Domov » Ostalo » Besednjak » Maksimalna resolucija

Maksimalna resolucija

Preden začnete spoznavati, za kaj je pomembna ločljivost, morate vedeti, kaj pomeni “lp/ mm”. To pomeni vzporednice na milimeter (lp/ mm). Ta enota se uporablja za merjenje ločljivosti ojačevalnika slike. Kakovost ločljivosti določa, kako tesno skupaj so lahko linije/črte med seboj še vedno vidno ločene. Vzporednice so sestavljene iz temne linije/črte in najbližje svetle linije/črte. Na primer, ločljivost 20 linij na milimeter pomeni, da se 10 temnih linij/črt in 10 svetlih linij/črt izmenjuje, oz to pomeni 10 vzporednic na milimeter (10 lp/ mm). Več kot je vzporednic, boljša je ločljivost in posledično tudi cena izdelka. Najboljša nočna optika na trgu uporablja ločljivost s 64 + lp/ mm.

Ločljivost cevi se meri v vzporednicah na milimeter (lp/ mm), ločljivost sistema pa se meri v ciklih na miliradian (cy/ mr). Ločljivost cevi je pomembna, če primerjate kakovost optike in filtrov. Večinoma se ločljivost meri pri šibki svetlobi in pri visoki svetlobi. Optimalna ločljivost mora biti na mestu med zelo nizkimi in zelo visokimi svetlobnimi pogoji. Ločljivost slike (lp/ mm) ostane vedno enaka, medtem ko na ločljivost sistema (cy/ mr) vpliva spreminjanje pozicije okularja ali objektiva ter dodajanjem povečave.

Največja ločljivost je parameter, merjen pri najboljših svetlobnih pogojih.

Če povzamemo, pri primerjavi nočnih optičnih naprav višja cena ponavadi pomeni višjo kakovost, kar hkrati pomeni videti ostrejšo sliko. Upoštevajte tudi, da bo nočna optična naprava z manjšo ločljivostjo morda dosegla dobre rezultate pri boljših nočnih svetlobnih razmerah z močnejšo svetlobo v okolju, vendar zmogljivost v temnejših pogojih ne bo tako dobra.

Vir: AR15

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja