Skoči na vsebino
Domov » Daljnogledi » Daljnogled Leica Geovid PRO (8×32 in 10×32)

Daljnogled Leica Geovid PRO (8×32 in 10×32)

  •  

Leica se vrača (z novo serijo daljnogledov)

SHOT Show nas je letos presenetil s kopico novosti, med njimi pa najdemo tudi Leicovo serijo daljnogledov z vgrajenim laserskim daljinomerom Geovid PRO 32 (8×32 in 10×32). Ta serija iz množice novosti vseeno izstopa, saj gre za prve kompaktne LRF (laser rangefinding) daljnoglede v premium razredu. Med kompaktne LRF daljnoglede, ki so že bili na voljo v preteklosti, bi sicer lahko prištevali tudi Steinerjeve modele s 30mm lečo. Zaradi Porro prizme v njihovi konstrukciji pa so kljub majhni leči objektiva ti LRF dlajnogledi precej večji in jih ne moremo prištevati med kompaktne.

Vir: Leica

Leica Geovid 3200.COM

Kar se tiče tehnologij, ima Geovid PRO vse enake napredne lastnosti, kot njegovi večji bratje – npr. serija 3200.COM. S tem daljnogledom so počastili serijo Geovid, ki so jo na trgu prvikrat predstavili pred 30 leti in takrat ustvarili trg civilne rabe LRF-daljnogledov. LRF-daljnogledi so bili pred tem na voljo za uporabo le v vojaške namene, pri Leica Geovid daljnogledih pa je uporabljen “eye-safe laser” (laser, varen za oči), ki se lahko uporablja v civilne namene.

Leica Geovid PRO 8×32 in 10×32

Daljnogled je na voljo v konfiguracijah 8×32 in 10×32, ki bosta dobljivi aprila 2022, obe po isti ceni (okoli 2,500 €). Ta Leica Geovid Pro 32 je nadvse kompaktna in zmogljiva serija daljnogledov z vgrajenim laserskim daljinomerom v premium razredu. Zavoljo majhne velikosti in nizke teže je ta optika idealna za lovce, ki na lov radi zahajajo v gore, pri lovu na zalaz in za marsikatere ostale dnevne lovske izlete.  

 

Vir: Cacciapalla

Nov in izboljšan

V primerjavi s prejšnjimi Leica daljnogledi, je pri novih viden tudi izboljšan komunikacijski doseg brezžične povezave BlueTooth (do 10 m), ki omogoča povezljivost s pametnim telefonom. Je prvi premium daljnogled z vgrajenim laserskim daljinomerom z možnostjo GPS-kartiranja prek aplikacij Garmin GPS in BaseMaps. Je pa tudi prvi takšen kompaktni daljnogled, opremljen z balističnim računalnikom, ki izmeri nadmorsko višino, tlak, temperaturo in jih upošteva v balističnem izračunu.

Nova aplikacija “Leica Ballistics App”

Balistični podatki se vnesejo v novo aplikacijo, imenovano Leica Ballistics App. Podatke v aplikacijo importiramo s pomočjo gumbov na samem daljnogledu. Med te podatke spadajo: temperatura, vlažnost zraka, pritisk, nadmorska višina in naklon streljanja. Povežite se z aplikacijo Kestrel za prejemanje informacij o moči in smeri vetra, ali pa aplikacijo Garmin GPS za označitev lokacije svoje tarče.

Vir: American Hunter

Pionir natančnega merjenja

Daljnogled je opremljen z že vnaprej nameščeno programsko opremo Applied Ballistics, ki natančno izračuna balistične koeficiente do 800 m, pri tem pa upošteva tudi atmosferske dejavnike, kot sta zračni tlak in temperatura. Vsi podatki, potrebni za natančen strel, se prikažejo na zaslonu naprave. Izjemno natančen laserski sistem razreda 1 meri pa razdalje med najmanj 9 m in največ 2,300 m.

Lahek in kompakten

Za tak tip daljnogleda je ta zelo kompakten in majhen – približno 2/3 velikosti ostalih iz LRF-družine. Je izjemno trpežen, saj je vodoodporen do 5 m, po vrhu tega pa je odporen proti “blažjim” udarcem. V primerjavi s klasičnimi daljnogledi ti z dodanim laserskim daljinomerom pridobijo zelo specifično dodatno funkcijo, ta serija pa zaradi svoje majne konstrukcije z lahkoto konkurira kateremu koli LRF-daljnogledu z 42-mm lečo. Zahvaljujoč se Perger-Porro prizmam uporabniku nudi široko vidno polje (135 m in 115 m), sliki pa izjemne barve, kontrast, svetlost in ostrino. Oddaljenost oči od leče je pri obeh modelih 16 mm.

Vir: Leica

Zaključek

Leica Geovid PRO 32 je prva serija premium kompaktnih daljnogledov z vgrajenim laserskim daljinomerom in 32-mm premerom leče. Modela 8×32 in 10×32 sta ergonomično izdelana in zaradi udobja, ki ga nudita, prav tako primerna za daljšo uporabo.  Leica pravi, da se bomo te serije spominjali daleč v prihodnost.

Summary
Article Name
Leica Geovid PRO 8x32 in 10x32
Description
Leica Geovid PRO 32 je prva serija premium daljnogledov z vgrajenim laserskim daljinomerom in 32-mm premerom leče.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja