Skoči na vsebino
Domov » Nakupni vodiči » Vodič za nakup opreme pri lovu na zalaz v nižinah

Vodič za nakup opreme pri lovu na zalaz v nižinah

Uvod

Lov na zalaz uvrščamo med najstarejše vrste lova. Lovec se divjadi skrivoma približa, pazeč na vsaj svoj korak. Za kritje izkorišča gozd, visoko travo in neraven teren, kar naredi lov izredno vznemirljiv. Za razliko od bolj stacionarnih vrst lova, kot je lov s preže, je tukaj precej več gibanja in dinamike. Podobno kot pri lovu v gorah, lovec divjadi ne more slediti z avtom in ne čaka na preži, zatorej je pomembno, da se na zalaz odpravimo v dobri kondiciji, saj lahko traja več ur.

Vodič za nakup opreme pri lovu na zalaz v nižinah

Čeprav je lov na zalaz v nižinah podoben lovu v gorah, ni tako popularen. Zakaj? V nižinskem svetu lahko divjad uplenimo na več načinov, v Sloveniji je najbolj popularen lov z visoke preže. Nekateri se na lov odpravijo z avtomobilom, opazujoč okolico; avtomobil zapustijo šele, ko opazijo divjad. Z drugimi besedami, v nižinah je možnosti ogromno. Kljub vsemu je zalaz med najbolj razburljivimi vrstami lova, saj je za uspešno uplenitev potrebno biti potrpežljiv, osredotočen in iznajdljiv.

Vodič za nakup opreme pri lovu na zalaz v nižinah

Katero divjad lahko uplenimo na tak način?

To je odvisno od lovišča in divjadi, ki v njem domuje. V Sloveniji na tak način lovimo srne, jelene, lisice, jazbece, šakale in divje svinje.

Vodič za nakup opreme pri lovu na zalaz v nižinah

Lov na zalaz v nižinah – pristop in priporočena oprema

Preden se odpravimo na to vrsto lova, se je potrebno seznaniti z ustreznimi pristopi, ki zahtevajo uporabo določene lovske opreme. Lovec mora:

  • divjad opaziti,
  • jo oceniti,
  • izmeriti razdaljo do divjadi (če razdaljo zgolj ugibamo, lahko ima to negativne posledice),
  • natančno ustreliti.

Spodaj je opisano, kateri kos opreme je pri zgoraj navedenih nalogah nepogrešljiv. Vsako nalogo lahko izvršimo z ločeno napravo – termovizijska naprava je odlična pri iskanju divjadi, z daljnogledom lahko divjad ocenimo, z laserskim daljinomerom izmerimo razdaljo do divjadi, strelni daljnogled pa nam pomaga pri natančnem strelu. Določene naprave lahko uporabimo tudi pri dveh nalogah, več izveste spodaj.

Vodič za nakup opreme pri lovu na zalaz v nižinah

Opazovanje

Termovizijski monokular je nepogrešljiv opazovalni pripomoček, s katerim bomo v nekaj sekundah ugotovili, če se v naši okolici nahaja divjad, tudi v popolni temi. Te naprave so lahke, nekatere je zaradi majhnosti mogoče pospraviti v žep. Območje zaznavanja naprave ni tako pomembno kot pri lovu s preže, naprave, s katerimi lahko toploto zaznamo na razdalji do 400 m, so dovolj dobre.

Termovizijski monokular

Ocenitev

Daljnogled

Za ustrezno ocenitev divjadi potrebujemo daljnogled. Vrsta daljnogleda je odvisna od tega, kdaj se bomo na zalaz podali. Če lovimo podnevi, potem se je najbolje odločiti za daljnogled tipa 8×42, 10×42, ali celo kakšen kompaktnejši model s premerom leče 28–36 mm (ti so izjemno lahki, kar je pri lovu na zalaz več kot dobrodošlo). Pomembno je, da ima daljnogled široko vidno polje, ostro sliko in strešne prizme. Počasno ostrenje je zaželeno, a ne nujno. Da preprečimo tresenje slike, se ob opazovanju opremo ob drevo ali lovsko palico.

Daljnogled

Izmera razdalje

Potrebujemo majhen laserski daljinomer (monokular), ki lahko izmeri razdaljo do 1000 m. Funkcija EHR (Equivalent Horizontal Range – ekvivalentna horizontalna razdalja) ni potrebna, saj je v nižinskem svetu precej manj streljanja pod kotom kot v gorskem svetu.

Laserski daljinomer

Streljanje

Lov na zalaz je med napornejšimi vrstami lova, zato moramo poskrbeti, da je oprema, ki jo vzamemo s sabo, čim lažja. Izberimo lahko puško z ustreznim strelnim daljnogledom. Strelni daljnogledi, narejeni za lov na zalaz, so načeloma opremljeni z lečo s premerom okoli 42 mm, najnižja povečava pa se giblje okoli 1.5x. Montiranje preko letve je odlična opcija, a je tudi klasična montaža z obročki dovolj dobra rešitev.

Vodič za nakup opreme pri lovu na zalaz v nižinah

Osvetlitev je pri strelnem daljnogledu zaželena, saj se lov na zalaz najpogosteje odvija pozno popoldne, če pa gremo na lov prej, običajno traja do poznega popoldneva. Nekateri proizvajalci optike ponujajo za to vrsto lova strelne daljnoglede s premerom leče 50 mm, vendar uporaba takšnega strelnega daljnogleda ni najbolj smiselna, saj sta lahkost in kompaktnost veliko bolj pomembni lastnosti od zmogljivosti v mraku, ko je govora o lovu na zalaz. Nastavljiva paralaksa ni potrebna.

Vodič za nakup opreme pri lovu na zalaz v nižinah

Če boste kupili strelni daljnogled z zgoraj opisanimi lastnostmi, boste imeli odlično izhodišče za izvedbo natančnega strela.

Vodič za nakup opreme pri lovu na zalaz v nižinah

V odstavkih zgoraj so navedeni štirje ključni kosi opreme, ki jih lovec potrebuje pri zalazu. Ker ta način lova od lovca zahteva precejšnjo kondicijsko pripravljenost, je izjemno pomembno, da oprema ni pretežka. Z nekaterimi napravami na trgu lahko opravimo več kot le eno od zgoraj napisanih nalog (opazovanje, ocenitev, izmera razdalje, streljanje). Ker želimo, da je naša oprema čim lažja, si poglejmo, o katerih napravah je govora.

Opazovanje in izmera razdalje

Ta dva procesa lahko opravimo s termovizijsko napravo, ki ima vgrajen laserski daljinomer. V kolikor si lastimo takšno napravo, nam na lov ni potrebno jemati laserskega daljinomera – monokularja.

Termovizijski monokular z laserskim daljinomerom

Ocenitev in izmera razdalje

Naprava, s katero lahko združimo navedena procesa, je daljnogled z laserskim daljinomerom. Če ga imamo, nam na lov ni potrebno jemati laserskega daljinomera (monokularja).

Če imamo katero od zgoraj navedenih naprav, bomo namesto štirih kosov opreme na lov vzeli tri, kar bo pripomoglo k nižji masi in dodatnemu prostoru v nahrbtniku.

Daljnogled z laserskim daljinomerom

Oprema za nošnjo optike

Če želimo lov na zalaz izvesti uspešno, potrebujemo kar nekaj optičnih pripomočkov, ki morajo biti ustrezno spravljeni, ko jih ne uporabljamo. Daljnogled sicer lahko nosimo obešenega okoli vratu, vendar nas bo nenehno bingljanje po prsih sčasoma začelo spravljati ob živce. To težavo lahko rešimo s posebnimi naramnicami, ki jih ponujajo številni proizvajalci športne optike. Poskrbeti moramo tudi za zaščito strelnega daljnogleda. Pokrovčki ne ščitijo leč zgolj pred praskami, ampak tudi pred dežjem v primeru slabega vremena. Termovizijsko napravo imejmo spravljeno v torbici, ko je ne uporabljamo. Za dodatno zaščito strelnega daljnogleda pred poškodbami uporabimo neoprensko prevleko.

Neoprenska preobleka

Zaključek (optika)

Lov na zalaz ni mačji kašelj, saj se zaradi vse opreme, ki jo nosimo, hitro utrudimo. Zaradi tega je pametno razmisliti o nakupu naprav, s katerimi lahko med lovom opravimo več nalog (opazovanje in izmera razdalje, ocenitev in izmera razdalje, itd.) Poudariti je treba še, da je bolje že v začetku vložiti nekaj denarja v optično opremo kot pa pretirano varčevati, da ne bomo razočarani.

Vodič za nakup opreme pri lovu na zalaz v nižinah

Priprava poti za lov na zalaz v nižinah

Preden pripravimo pot, je pomembno, da razumemo načela tovrstnega lova. Medtem ko se premikamo, moramo biti skriti pred divjadjo. Priporočljivo je, da pot uredimo na robu gozda, kjer ta meji na travnik. Še toliko bolje je, če je na robu gozda nekaj grmičevja, ki lovcu nudi dodatno kritje. Ker ima divjad izostren sluh, se moramo premikati skoraj neslišno. Pred lovom zato poskrbimo, da na naši poti ni vejic, listov, in ostalih podobnih reči, ki oddajajo zvok, ko nanje stopimo. Najbolj zagnani lovci se na zalaz odpravijo zgolj v nogavicah, saj tako med hojo povzročajo precej manj hrupa kot z obuvalom. Če je meja med gozdom in travnikom pretirano zaraščena in nam v celoti prekriva pogled na travnik, je na določenih mestih potrebno z nožem ali mačeto odstraniti odvečno rastje.

Priprava poti za lov na zalaz v nižinah

Obuvalo

Ker lov na zalaz uvrščamo med dinamične oblike lova, je kakovostna obutev ključen del opreme. Priporočamo nakup obuvala od uveljavljenega proizvajalca. Eden takšnih je Alpina, ki že več kot 70 let izdeluje kakovostno obutev in je med redkimi, ki še imajo proizvodnjo v Evropski uniji. Kakovostno obuvalo je potrebno združiti s kakovostnimi nogavicami iz naravnih vlaken. Nogavice Alles Mooi so popolne za ta namen; kombinacija moherja, bambusa in volne stopala ves čas ohranja suha.

Obutev

Oblačila

Vodič za nakup opreme pri lovu na zalaz v nižinah

Ko izbiramo oblačila, moramo biti pozorni, da ta med gibanjem ne oddajajo preveč zvoka. Oblačila morajo dihati, da ostanemo suhi, obenem pa morajo biti vodoodporna, če se slučajno znajdemo v dežju. Ker je oprema na zalaz že tako težka, naj bodo oblačila čim lažja. Tisti, ki bodo lovili pozimi, si naj kupijo toplejša oblačila; potrebno je imeti v mislih, da tak lov običajno traja kar dolgo, konča pa se v poznih večernih urah. Oblačila v barvah gozda vam bodo pomagala, da ostanete skriti pred divjadjo.

Lovski klobuk

Ostala oprema

Lovska palica je izjemno priročna, saj jo lahko uporabimo za oporo pri streljanju. Še najboljše so tiste s tremi ali štirimi nogami, saj so zelo stabilne.

Vodič za nakup opreme pri lovu na zalaz v nižinah

Ker ta vrsta lova od lovca običajno zahteva, da se precej oddalji od svojega vozila, je nahrbtnik nepogrešljiv kos opreme. Biti mora dovolj velik, da vanj spravimo vse potrebne pripomočke, obenem pa mora ostati dovolj prostora za tovorjenje uplenjene divjadi nazaj do avtomobila. Naj bo lahek, trpežen in udoben.

Lasje oddajajo izrazit vonj po človeku. To težavo rešimo z nošnjo lovskega klobuka.

Lovski klobuk

Lovski nož je vsestransko uporaben. Z njim lahko odrežemo veje, ki so nam na poti, odremo uplenjeno divjad, itd.

Nož

Omenili smo že, da je lahka puška najprimernejša. Prelamača in lahka repetirka sta odlični izbiri, po možnosti v enem od kalibrov med .223 Rem in 8×57 IS. Tudi montaža za strelni daljnogled naj bo lahka.

Prelamača

Lov na zalaz se velikokrat zavleče do poznih večernih ur, zato je s sabo smiselno vzeti svetilko. Pomembno je biti pripravljen na vse; tudi če lov začnemo v zgodnjih popoldanskih urah, se lahko zgodi, da bomo nazaj pri avtomobilu pozno zvečer. Treba je imeti v mislih, da moramo najprej divjad najti in jo oceniti. Če je žival primerna, jo je treba po uplenitvi prinesti nazaj do avtomobila. Ker se v gozdu zmrači prej, bo takrat svetilka še kako uporabna.

Svetilka

Ker bomo morali prehoditi precejšnjo razdaljo, brez pasa za puško ne bo šlo. Ta mora biti dovolj močan in udoben za nošnjo. Teža mora biti enakomerno porazdeljena, da ne bomo po opravljenem lovu na svojih ramah našli modric.

 

Galerija slik

Summary
Article Name
Vodič za nakup opreme pri lovu na zalaz v nižinah
Description
Lov na zalaz uvrščamo med najstarejše vrste lova. Lovec se divjadi skrivoma približa, pazeč na vsaj svoj korak. Za kritje izkorišča gozd, visoko travo in neraven teren, kar naredi lov izredno vznemirljiv.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja