Skoči na vsebino
Domov » Ostalo » Besednjak » Korak nastavitve križa

Korak nastavitve križa

Korak nastavitve križa je specifikacija, ki pove, za koliko cm ali mm se bo zadetek premaknil na tarči oddaljeni 100 m, ko boste na kupoli strelnega daljnogleda naredili klik za pomik po smeri gor in dol ali levo in desno. Kliki so običajno določeni v MRAD (1 mrad je 10 cm / 100 m) ali MOA (1 MOA je 2,9 cm / 100 m). Nekateri proizvajalci označujejo MRAD s kratico MIL. Vsi novi strelni daljnogledi imajo možnost prilagajanja križa po smeri gor in dol ter levo in desno. Ta proces je znan pod izrazom “nastrelitev”. Zgornja kupola na strelnem daljnogledu je ponavadi za nastavitev pomika gor ali dol, stranska kupola (ponavadi na desni strani) pa je za nastavitev pomika v levo ali desno smer.

Lovski strelni daljnogledi imajo mehanizem obeh kupol zaščiten s kapicama/pokrovčkoma, ki ščitijo pred vodo, poškodbami in drugimi zunanjimi vplivi.Kupole so z drugimi besedami vrtljivi gumbi, ki se lahko vrtijo v levo ali desno.

Vsak premik, ki ga naredimo s kupolo, proizvaja “klik” zvok . Običajno 1 klik na evropskih strelnih daljnogledih premakne zadetek na tarči za 1 cm na razdalji 100 m (0,1 MRAD / MIL).

Na ameriških, japonskih in kitajskih strelnih daljnogledih, 1 klik premakne zadetek na tarči za ¼ MOA (kotna minuta), ki je 7 mm na razdalji 100 m. Na strelnih daljnogledih za Benchrest, kjer morajo biti popravki zelo precizni, so kliki 1/8 MOA (3,5 mm / 100 m) ali 0,05 MRAD (5 mm / 100 m).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja