Skoči na vsebino
Domov » Daljinomeri » Kahles Helia 42 RF

Kahles Helia 42 RF

Uvod

V zadnjih nekaj letih je Kahles svojo ponudbo razširil z več optičnimi napravami iz raznih kategorij. Ena bolj odmevnih novic je bila predstavitev daljnogleda z laserskim daljinomerom Helia RF. Tehnologija na tem področju se nenehno razvija, zato je pomembno, da proizvajalci optike tovrstne naprave redno posodabljajo. Leto 2021 je na področju športne optike že prineslo kar nekaj novosti, zdaj pa se vsem, ki so novosti že predstavili, pridružuje še Kahles. Predstavili so dva izdelka, in sicer rdečo piko zaprtega tipa, o kateri lahko več preberete tukaj, in posodobljeno različico daljnogleda z laserskim daljinomerom, ki nosi ime Helia 42 RF.

Vir: Kahles

Izgled, ki navduši

Kar zadeva dimenzije in težo, je daljnogled Helia 42 RF izjemno podoben svojemu predhodniku, vseeno pa ga je Kahles predstavil v nekoliko drznejši preobleki. Na vsaki cevi je oranžna črta, ki namiguje na nov izgled blagovne znamke Kahles, most pa odslej krasi tudi gumb v oranžni barvi. Zaradi drzne kombinacije rjave in oranžne barve bo daljnogled zagotovo izstopal. V primerjavi s prvo generacijo ima Helia 42 RF ožji most.

Modeli

Pri Kahlesu so predstavili dva modela, in sicer:

  • 8×42
  • 10×42
Vir: Kahles

Nov model – nove funkcije?

Model prve generacije je lahko izmeril razdaljo do 1500 m, česar sta zmožna tudi nova daljnogleda, vendar imata slednja dodatno funkcijo, ki se imenuje Long-Range mode. V tem načinu lahko uporabnik izmeri razdaljo do predmeta oddaljenega 4,5 km daleč, seveda pod pogojem da je površina opazovanega predmeta močno odbojna. Izboljšali so natančnost merjenja, ena baterija pa je zdaj dovolj za 4000 merjenj (prej je bila ena baterija dovolj za 3000 merjenj). Daljnogled je opremljen s senzorjem za zračni tlak in temperaturo.

Okularji so bolj trpežni v primerjavi s prejšnjo generacijo, Kahles pa je za odtenek izboljšal tudi optiko (robna ostrina je boljša).

Ima balistični kalkulator?

Če vključimo EAC-funkcijo, bomo ob izmeri razdalje dobili ekvivalentno horizontalno razdaljo – ta funkcija je bila na voljo že pri prvi generaciji. Žal Helia 42 RF nima balističnega kalkulatorja kot tudi ne Bluetooth povezljivosti, kar nas rahlo žalosti, saj sta ti dve funkciji že na voljo pri mnogo konkurenčnih napravah.

Vir: Kahles

Ostale funkcije

Svetlost OLED-zaslona je mogoče nastaviti na pet stopenj, kar je super, saj lahko jakost prilagodimo glede na okoliško svetlobo. V meniju lahko izberemo, ali je razdalja izpisana v metrih ali jardih. Če pridržimo gumb za merjenje, bomo vključili ‘Scan’ način, v katerem se razdalja do opazovanega predmeta nenehno posodablja, kar je še posebej uporabno, če opazujemo premikajočo se tarčo. Daljnogled poda tudi nekatere druge uporabne informacije, kot sta zračni tlak in temperatura. Vse do temperature –10 °C naprava deluje brez težav.

Ob nakupu daljnogleda Helia 42 RF prejmete 10-letno garancijo. Elektronika je pod garancijo 2 leti.

Zaključek

Všeč nam je, da se je Kahles odločil posodobiti svoj daljnogled z daljinomerom in tako stopil v korak s časom, vendar pogrešamo nekatere funkcije, kot sta balistični kalkulator in Bluetooth povezljivost. Četudi Helia 42 RF nima najbolj modernih lastnosti, značilnih za daljnoglede v tej kategoriji, ima vse tiste, ki uporabnika, predvsem začetnika, vpeljejo v svet LRF-daljnogledov in ga navdušijo nad njimi. Oba modela sta na voljo po ceni 1700 €.

Galerija slik

Summary
Article Name
Kahles Helia 42 RF
Description
V zadnjih nekaj letih je Kahles svojo ponudbo razširil z več optičnimi napravami iz raznih kategorij. Ena bolj odmevnih novic je bila predstavitev daljnogleda z laserskim daljinomerom Helia RF.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja