Skoči na vsebino
Domov » Ostalo » Besednjak » IIT Generacija

IIT Generacija

IIT (Image Intensifier Tube) je del v nočni optiki, kateri ojačanja svetlobo okolice v slabših svetlobnih pogojih v širokem svetlobnem spektru. To je posebna tuba za ojačanje slike (Image Intensifier Tube IIT), vgrajena v vsaki analogni nočni optični napravi, in je hkrati najpomembnejši del le-te. Kakovost tube za ojačanje svetlobe določa, v katero kategorijo oz. generacijo nočne optične naprave spada. Višja kot je kakovost tehnologije IIT, višja in boljša je generacija naprave. Obstajajo 4 IIT Generacije (Gen) nočnih optičnih naprav, vendar Generacije 0 zaradi zastarele tehnologije ne proizvajajo več in so tako na trgu na voljo samo 3 generacije.

 

Generacija 0

Pred Generacijo 1 je obstajala Generacija 0, ki je bila ustvarjena v začetku leta 1950. Nočne optične naprave tistega časa so temeljile na pretvorbi slike in ne na intenzifikaciji, zato je bil potreben IR osvetljevalec (kliknite info gumb v specifikacijah za IR osvetljevalec). Generacija 0 je ponavadi uporabljala fotokatodo S-1 (fotosenzitivnost 60 uA / lm), ki je za delovanje zahtevala visoko električno napetost in proizvajala optimalno sliko. Podjetja jih več ne proizvajajo, saj je tehnologija zastarela in proizvaja slabo sliko ter visoko geometrijsko popačenje. Sistem generacije 0 ponavadi ni uspel, če je bil izpostavljen močnim svetlobnim virom, ker nima sofisticirane elektronike, ki bi zagotovila zaščito pred močno svetlobo (Bright-Source Protection BSP oziroma zaščita pred močno svetlobo).

 

Generacija 1

Prve nočne optične naprava generacije 1 (1 GEN NV) so bile izumljene v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Nekatere so imele v sistemu 3 fotokatode, zato so bile težke in masivne. Cene Gen 1 naprav so sedaj sicer nizke, vendar za to dobite sliko, ki je v centru ostra in jasna ter izkrivljena ali zamegljena po robovih. Naprave Gen 1 uporabljajo fotokatodo S-20 (svetlobno občutljivost 180-200 uA / lm). Potrebujejo tudi (kot Gen 0) visoko napetost za pravilno delovanje, vendar zagotavljajo večjo občutljivost na svetlobo. To so bili prvi pravi pasivni ojačevalci slike. Gen 1 je znana tudi po geometrijskem popačenju in se lahko poškoduje, če je izpostavljena močnim svetlobnim virom (tako kot Gen 0 nima BSP oziroma zaščite pred premočno svetlobo). Vidljivost je pri nizki ravni svetlobe je slaba, vendar lahko z dodatnim IR osvetljevalcem dobite svetlejšo sliko, kar tudi pomeni, da boste vidni drugim uporabnikom nočnih optičnih naprav. Z dobrim IR osvetljevalcem je razdalja detekcije okoli 100 m. Gen 1 se lahko pri nenadnem viru močne svetlobe zlahka poškoduje, sploh če se uporablja podnevi, zato mora uporabnik paziti, da naprave ne vklopi brez pokritih leč. Upoštevati je treba, da tudi pri pokritih lečah objektiva še vedno ni priporočljivo, da je naprava vklopljena dalj časa. Gain oziroma ojačanje (kliknite info gumb v specifikacijah) je običajno od 500 do 2000-krat. Nočne optične naprave Gen 1 se običajno pri pritiskanju na gumb OFF ne izključijo takoj, ampak zadržijo sliko za dlje časa. Te nočne optične naprave najpogosteje uporabljajo civilisti in so primerne za večino dejavnosti. Cena je glede na kvaliteto naprave relativno dobra.

 

Generacija 2

Prve nočne optične naprave generacije 2 (Gen 2) so bile razvite leta 1970. V notranjosti sistema je prefinjena mikrokanalna plošča in elektronika. Zaradi tega je kakovost slike veliko boljša v primerjavi z Gen 0 in 1. Velikost naprav je prav tako precej manjša. Vse novejše naprave Gen 2 imajo vgrajen BSP oziroma zaščito pred pre močno svetlobo, katera samodejno zatemni sliko v primeru premočne svetlobe. To omogoča tudi samodejno prilagajanje v različnih svetlobnih situacijah. Gen 2 običajno uporablja razširjeno rdečo fotokatodo S-25 (občutljivost na svetlobo 240+ uA / lm). Zagotavljajo dobro delovanje v situacijah slabše osvetlitve in sliko minimalno popačijo. Z dodatnim IR osvetljevalcem lahko dobite še boljšo in svetlejšo kakovost slike. Gen 2 je bolj natančen kot Gen 1, kar pomeni, da vidite dlje in svetlejšo sliko v temnih pogojih. Tudi jasnost slike je v primerjavi z Gen 1 boljša. Običajno Gen 2 lahko uporabljate brez IR osvetljevalca, vendar je še vedno dober pripomoček v temnejših področjih. Sistemski “Gain” za naprave Gen 2 je od 10.000 do 20.000 krat. Novejši Gen 2 + imajo Gain celo od 25.000 do 45.000 (fotokatoda Photonis XR-5).

 

Generacija 3

Gen 3 ima v primerjavi z Gen 2 dve, oz. tri velike razlike, če upoštevamo še ceno, ki je pri Gen 3 toliko višja. Glavne izboljšave so visokokakovostni galijev arzenid (GaAs – spojina elementov galij in arzen) fotokatoda in ionska-pregradna folija na mikrokanalni plošči. GaAs fotokatoda omogoča opažanje/odkrivanje objektov na večjih razdaljah v mnogo temnejših pogojih, kot pa naprave Gen 2 ali še starejših generacij. Mikrokanalna plošča z ionsko pregrado omogoča povečanje življenjske dobe fotokatode do 10000 ur in več. Naprave Gen 3 uporabljajo visokokakovostno fotokatodo s svetlobno občutljivostjo nad 800 uA / lm. Za naprave Gen 3 ne potrebujete dodatnega IR-osvetljevalca. Če povzamemo, Gen 3 naprave zagotavljajo odlične zmogljivosti v situacijah slabe osvetlitve brez opaznega izkrivljanja slike in dolgo življenjsko dobo fotokatode. Seveda imajo tudi BSP in vse druge funkcije z veliko izboljšavami v primerjavi z Gen 2. Gain je od 40.000 do 65.000-krat.

To so le glavne generacije IIT. Obstajajo tudi generacije, kot so gen 1+, gen 2+ in različno kakovostne fotokatode vgrajene v notranjosti generacij. Kot je bilo že večkrat omenjeno- višja kot je kakovost, višja je cena.

Vir: AR15 (Gen 2 vs Gen 3)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja