Skoči na vsebino
Domov » Daljnogledi » Daljnogled GPO Rangeguide 10×32

Daljnogled GPO Rangeguide 10×32

  •  

Nov 10×32 daljnogled z vgrajenim laserskim daljinomerom

Nov trend: kompaktni daljnogledi z vgrajenim laserskim daljinomerom in 32-mm lečo. GPO se trendu pridružuje z novima LRF-modeloma v konfiguracijah 8×32 in 10×32, ki sta bila predstavljena na SHOT Showu 2022. Tudi Leica se je podala v to smer, ko je predstavila nove modele Geovid. Smo pa mnenja, da bo GPO in Leici sledilo še mnogo drugih proizvajalcev.

GPO Rangeguide 10×32

Odličen za gorski lov

Večina kompaktnih daljnogledov z vgrajenim laserskim daljinomerom ima premer leče objektiva 42 ali 56 mm. To število igra ključno vlogo pri količini svetlobe, ki vstopi v daljnogled. Ker pa LRF-daljnoglede večinoma uporabljamo podnevi (kadar prepustnost svetlobe ni tako pomembna), je manjši premer leče morda tudi boljši. Zakaj? Ker manjša leča objektiva pomeni, da bo tudi optika lažja – kar nam pri lovu podnevi koristi.

GPO Rangeguide LRF 10×32

Izdelan za dolgotrajno uporabo

Nad tem, kako je GPO uspel predel za laserski daljinomer umestiti v tako majhno ohišje, smo bili več kot navdušeni. Če daljnogled pogledamo od daleč, se sploh ne opazi, da spada v LRF-kategorijo. Če pa ga vzamemo v roke in si ga ogledamo od blizu, bomo to opazili zaradi gumbov na magnezijevem ohišju.

GPO Rangeguide 10×32 je eleganten daljnogled, oblečen v kakovostno črno gumo za lažji oprijem. To, da je premium LRF-daljnogled tako majhen in lahek, je v svetu optike nevsakdanje, vendar Rangeguide 10×32 izstopa iz množice. Zanj bi lahko pričakovali, da je le še en kompakten daljnogled, v resnici pa nam ponuja več kot ostali.

GPO Rangeguide LRF 10×32

Funkcije & karakteristike

Kakšne so značilnosti daljnogleda? Z njim zaznamo tarče, oddaljene do 2.8 km, njegovo vidno polje je 93,3 m/1000 m, oddaljenost očesa od leče (eye relief) pa meri 16 mm. Lastnost, vredna omembe, pa je tudi vgrajen laserski sistem razreda 1 s hitrim odzivnim časom: 0,25 sekunde. Drevo lahko zazna na 1000 m, jelenjad pa do 700 m.

Ta LRF-model lahko meri kontinuirano, kar imenujemo tudi “scan mode“. To funkcijo vključimo s pridržanjem gumba za merjenje – na zaslonu se bodo kontinuirano prikazovale razdalje. Zagotavlja 3 meritve v eni sekundi. Svetlost oranžnega OLED-zaslona je mogoče nastaviti na 9 stopenj, kar omogoča optimalno nastavitev, ne glede na svetlobne pogoje.

Temperaturo je mogoče meriti v stopinjah Fahrenheita in Celzija, merjenje vlage in zračnega tlaka pa dodatno pripomore pri natančnem streljanju na daljše razdalje. Na lečah je premaz, ki pripomore k večji prepustnosti svetlobe, ostrini in ločljivosti slike. Tudi celotno ohišje je zavarovano s premazom, zaradi česar je Rangeguide 10×32 dovolj vzdržljiv za uporabo v katerem koli okolju.

GPO Rangeguide LRF 10×32

Specifikacije

Ime modela Rangeguide 10×32
Povečava 10x
Vidno polje, m 93,3/1000
Premer leče objektiva, mm 32
Oddaljenost očesa od leče (eye relief), mm 16
Najmanjša razdalja ostrenja, m 4.6
Višina x širina x dolžina, cm 5,6 x 12,4 x 13,7
Baterija CR2
Zaslon OLED – 9 stopenj osvetlitve
Nastavitev dioptrije +4/-4

Priloženi dodatki

  • Trak za nošenje okrog vratu
  • Krpica za čiščenje
  • Torbica za shranjevanje
  • Baterija

Doživljenjska garancija

Z nakupom daljnogleda Rangeguide 10×32 (ki stane 999 €) vam GPO nudi doživljenjsko garancijo za popravilo izdelka. S tem daljnogledom »bodo ostali ročni laserski daljinomeri zastareli«, pravi Mike Jensen, lastnik in izvršni direktor GPO USA. Ali ima prav? To, da vam s sabo ni treba nositi tolikšne dodatne teže, je zagotovo plus, ta Rangeguide pa je pri nas definitivno naredil dober vtis. Morda je ta ‘trend’ podjetij, da izdelujejo kompaktne LRF daljnoglede, res začetek nečesa novega, nečesa boljšega.

Summary
Article Name
Daljnogled GPO Rangeguide 10x32
Description
GPO se trendu pridružuje z novima LRF-modeloma v konfiguracijah 8x32 in 10x32, ki sta bila predstavljena na SHOT Showu 2022.
Author
Publisher Name
Optik Info

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja