Skoči na vsebino
Domov » Nočna optika » Yukon Signal

Yukon Signal

Uvod

Yukon je letos predstavil novo serijo digitalnih nočnih monokularjev, Signal. Serija zajema dve napravi, ki imata praktično enake lastnosti, Signal 320 RT in Signal 340 RT – razlikujeta se izključno v iluminatorju in razdalji zaznavanja. V tem članku se bomo posvetili predvsem modelu 340 RT, ki je narejen za lovsko uporabo, saj je opremljen z iluminatorjem, ki oddaja svetlobo z valovno dolžino 940 nm. Žival uporabnika ne bo zaznala tudi ob močni osvetlitvi, saj ni sposobna zaznati valovne dolžine nad 850 nm. Ker ima Signal 320 RT iluminator, ki oddaja svetlobo z valovno dolžino 850 nm, ga ne priporočamo za lovsko uporabo.

Yukon Signal

Lastnosti naprav Yukon Signal

Digitalne naprave imajo to prednost, da jih lahko vključimo tudi podnevi. Močna umetna svetloba, npr. luči avtomobila, naprave Yukon Signal ne poškoduje. Za dnevno uporabo je priporočljivo namestiti priložen filter, ki zmanjša prenos svetlobe do objektiva. Filter zmanjša svetlost in poveča kontrast, kar precej izboljša uporabniško izkušnjo podnevi. Digitalne nočne naprave imajo daljšo življenjsko dobo od analognih, najpomembneje pa je to, da imajo nekateri modeli – kot Yukon Signal 340 RT – območje zaznavanja nad 900 nm valovne dolžine.

Yukon Signal

Za delovanje naprave so potrebne 4 AA-baterije. Za napajanje lahko uporabimo še prenosno baterijo (power bank), ki jo priključimo na napravo preko micro-USB-priključka. To je odlično v hladnejših mesecih, ko lahko delovanje naprave podaljšamo tako, da prenosno baterijo spravimo na toplo mesto, npr. v žep ali pod oblačila, kar bo preprečilo hitro izpraznjevanje. Yukon Signal 340 RT je presenetljivo lahka naprava, s katero lahko opazujemo do okoli 300 m. To omogoča močan vgrajen infrardeč iluminator s tremi stopnjami jakosti osvetlitve. Slika, ki jo ponuja naprava, je v osnovi povečana 4.5-krat, 2-kratni digitalni zoom pa dovoljuje še 9-kratno povečavo. Ločljivost LCD-zaslona je 640×480. Naprava omogoča tudi funkcijo „Display off“, s pomočjo katere lahko uporabnik izključi zaslon naprave brez prekinitve ostalih funkcij. To je odlično v primeru, ko se je zaradi približevanja divjadi potrebno na hitro prikriti, obenem pa podaljša življenjsko dobo baterije.

Yukon Signal

Yukon Signal 340RT ima vgrajen snemalnik videov, ki poleg snemanja omogoča še fotografiranje. Slike in videi se shranjujejo na notranji spomin naprave, od koder jih lahko prenesemo na računalnik ali pametni telefon, kompatibilen z aplikacijo Stream Vision. Le-to je mogoče namestiti  na pametne telefone z operacijskima sistemoma Android ali iOS. Ko je že govora o aplikaciji Stream Vision, je potrebno izpostaviti, da gre za trenutno najbolj izpopolnjeno tovrstno aplikacijo na tržišču. Omenjena aplikacija se uporablja pri ostalih novih nočnih in termovizijskih napravah, kompatibilna pa je tudi z nočnimi in termovizijskimi napravami, ki jih bo Pulsar predstavil v prihodnosti. Naprava Yukon Signal je narejena tako, da sama ustvarja Wi-fi omrežje, na katerega se uporabnik potem poveže s svojim mobilnim telefonom. To, da je napravo mogoče upravljati preko mobilnega telefona, precej poveča njeno uporabno vrednost. Naprava dovoljuje snemanje videov z ločljivostjo 640×480 in fotografiranje z ločljivostjo 1280×960.

Yukon Signal

Zaključek

Yukon Signal 340 RT je odlična izbira za tiste, ki iščejo ugodno, a zmogljivo nočno opazovalno napravo, ki ponuja možnost snemanja. Napravo odlikujeta še dolga življenjska doba in možnost upravljanja preko mobilnega telefona. Garancijska doba je 3 leta, Yukon pa nudi servis izdelka tudi po poteku te dobe. Ob morebitnem pošiljanju naprave na popravilo ne boste imeli težav, saj izdelek ne bo zapustil Evrope – popravilo se izvaja v Belorusiji.

Galerija slik

Summary
Article Name
Yukon Signal
Description
Yukon Signal 340 RT je odlična izbira za tiste, ki iščejo ugodno, a zmogljivo nočno opazovalno napravo, ki ponuja možnost snemanja.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja