Skoči na vsebino
Domov » Strelni daljnogledi » Strelni daljnogledi Yukon Jaeger

Strelni daljnogledi Yukon Jaeger

Uvod

Belorusko podjetje Yukon je znano predvsem po proizvodnji nočnih optičnih naprav z odličnim razmerjem med kakovostjo in ceno. Že nekaj časa je med lovci kar veliko povpraševanje po Yukonovi seriji strelnih daljnogledov Jaeger, ki jih prav tako odlikuje odlično razmerje med kakovostjo in ceno. V sklopu serije so naslednji modeli: 1–4 x 24, primeren za lov na pogon; 1,5–6 x 42, ki je primeren za streljanje na krajše in srednje razdalje, mogoče pa ga je uporabljati tudi za pogone; 3–9 x 40, univerzalen lovski strelni daljnogled, in 3–12 x 56, ki je zaradi velikosti objektiva primeren za lov v mraku.

Yukon Jaeger 1-4×24

Lastnosti strelnih daljnogledov Yukon Jaeger

Strelni daljnogledi Yukon Jaeger so narejeni v Belorusiji. Yukon zatrjuje, da strelni daljnogledi Jaeger lahko prenesejo do 7000 joulov energije, kar v praksi pomeni, da jih lahko montiramo tudi na puške, kalibra .375 H & H ali 9,3 x 62. To je za strelne daljnoglede v tem cenovnem razredu izjemno. Strelni daljnogledi Yukon Jaeger imajo križ v drugi goriščni ravnini – ob večanju povečave se križ ne debeli, tako da ni prevelikega prekrivanja tarče. Ker je premer cevi vseh štirih modelov 30 mm, je zanje zelo enostavno najti montažo. Modeli 1–4 x 24, 1,5–6 x 42 in 3–12 x 56 imajo štirikratni faktor približevanja (sliko, vidno na najnižji povečavi, ki jo strelni daljnogled ponuja, lahko približamo do štirikrat), medtem ko je pri modelu 3–9 x 40 bolj tradicionalno razmerje povečav s trikratnim faktorjem približevanja. Serija ima zaščito IPX7, kar pomeni, da jih lahko za 30 minut potopimo v globino do enega metra. Kupole so lovske, torej pokrite s pokrovčki. Kliki se dobro občutijo. Odlična lastnost je tudi, da je strelne daljnoglede Jaeger zelo preprosto nastaviti na ničto nastavitev. Ko je strelni daljnogled nastreljen, uporabnik potegne kupolo navzven in jo obrne tako, da je število 0 poravnano s črtico pod kupolo, nato pa kupolo potisne nazaj na svoje mesto. Ker so daljnogledi polnjeni s suhim dušikom, se uporabniku ni treba ukvarjati z nadležnim rosenjem leč v hladnejših mesecih. Kliki so ¼ MOA, kar pomeni, da en klik premakne mesto zadetka za približno 0,7 cm na 100 m. Izjema je strelni daljnogled 1–4 x 24 s kliki ½ MOA* (en klik premakne mesto zadetka za približno 1,5 cm na 100 m).

* Ameriški, japonski in mnogi drugi daljnogledi so pogosto izdelani tako, da  so »kliki« umerjeni v kotnih minutah (M. O. A. –  Minute of Angle), in sicer 1/4  MOA ali 1/8 MOA. Ena kotna minuta na 100 metrov oddaljeni tarči znaša približno 2,9 cm.

Yukon Jaeger 1.5-6×42

Strelni daljnogledi Yukon Jaeger so opremljeni s fino osvetljeno piko (1,5 cm na 100 m), vidno v sredini križa. Omogočajo večstopenjsko nastavitev jakosti osvetlitve. Manjša pomanjkljivost je le, da model 1–4 x 24, narejen za pogone, ne nudi dnevno svetle rdeče pike. Upoštevati je treba, da gre za strelni daljnogled, ki stane manj kot 500 evrov. Vse druge strelne daljnoglede serije Jaeger lahko, kar zadeva optične lastnosti, brez težav postavimo ob bok drugim strelnim daljnogledom s ceno do 1000 evrov. Pri strelnih daljnogledih Yukon Jaeger torej ne bomo našli dnevno-svetle pike, je pa res, da je pika zelo primerna za uporabo v mraku. Ker jih je mogoče uporabiti skupaj z nočnim nastavkom, je med ponujenimi nivoji svetlosti še nivo NV (night vision, ang. nočni pogled). Med vsakim nivojem za jakost osvetlitve je še dodaten nivo za izključitev svetlosti, kar je odlično, saj lahko osvetlitev po potrebi hitro izključimo ne glede na izbrano stopnjo osvetlitve. Strelni daljnogledi serije Jaeger glede na ceno ponujajo zelo široko vidno polje brez tunelskega učinka na katerikoli povečavi. Centralna in robna ostrina sta za ta razred prav tako izvrstna. Yukon Jaeger 1–4 x 24 lahko na enkratni povečavi uporabljamo kot alternativo za rdečo piko, saj lahko skozenj gledamo z obema odprtima očesoma.

Yukon Jaeger 3-12×56

Zaključek

Brez zadržkov lahko zaključimo, da so lovski strelni daljnogledi Yukon Jaeger trenutno med najboljšimi v cenovnem razredu okoli 500 evrov. Nudijo široko vidno polje, dobro robno ostrino in majhno fino nastavljivo rdečo piko, prirejeno za mrak. Odlikuje jih vzdržljiva konstrukcija – zdržijo lahko odsun zelo močnih kalibrov. Imajo kar desetletno jamstvo in – kar je še pomembneje – servis v Litvi, zato ob morebitni okvari naprave uporabnik ne bo imel preglavic s pošiljanjem zunaj Evropske unije. Yukon nudi servisne storitve tudi po preteku jamstvene dobe.

Galerija slik

Summary
Article Name
Yukon Jaeger
Description
Yukon je znan predvsem po nočnih optičnih napravah z odličnim razmerjem med kakovostjo in ceno. Popularni so tudi njihovi strelni daljnogledi Jaeger.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja