Skoči na vsebino
Domov » Daljnogledi » Vodič za nakup daljnogleda konfiguracije 8×42

Vodič za nakup daljnogleda konfiguracije 8×42

Skoči na:
Uvod
Osnovne značilnosti
Področja uporabe
Cenovni razredi
Pod 100 €
100-400 €
400-800 €
800-1500 €
1500 €+
Zaključek
Pretekle izbire
Galerija slik


Uvod

Danes je konkurenca na področju daljnogledov zaradi nasičenosti trga s tovrstnimi izdelki res velika, zato se je izjemno težko odločiti za nakup, predvsem ko je govora o konfiguraciji 8×42. Če se odločate za nakup daljnogleda tega tipa in ne veste, koliko bi zanj odšteli oziroma kaj z višjo ceno sploh pridobite, potem ste prišli na pravo mesto. Na začetku tega vodiča so razložene temeljne lastnosti daljnogledov konfiguracije 8×42, čemur sledijo področja uporabe. V nadaljevanju so daljnogledi razvrščeni po cenovnih razredih. Opisane so lastnosti daljnogledov vsakega cenovnega razreda. V vsakem smo navedli nekaj po našem mnenju najboljših naprav, ki jih lahko trenutno kupite (2019). Izpostavljene so prednosti in slabosti navedenih daljnogledov.

Če imate kakršnakoli vprašanja glede daljnogledov tipa 8×42 ali katerihkoli drugih naprav, povezanih s športno optiko, nam pišite na info@optics-trade.eu. Strokovnjaki in navdušenci nad športno optiko, ki sestavljajo našo ekipo, vam bodo z veseljem pomagali.


Osnovne značilnosti

8×42 je najpopularnejša konfiguracija med daljnogledi. Zakaj? Eden glavnih razlogov je, da so ti daljnogledi vsestransko uporabni. Ponašajo se s širokim vidnim poljem in velikim premerom izhodne zenice, torej snopa svetlobe, ki prehaja iz okularja daljnogleda v oko uporabnika. Tresenje rok je pri 8-kratni povečavi veliko manj opazno in moteče kot pri 10-kratnih in večjih povečavah. Konfiguracija 8×42 je zaradi vsestranske uporabnosti velikokrat označena za standardno na področju daljnogledov. Zaradi praktičnosti je primerna tako za začetnike kot za izkušene uporabnike. Zaradi navedenega daljnoglede tipa 8×42 najdemo v ponudbi slehernega proizvajalca športne optike. Če se podjetje prične ukvarjati s proizvodnjo optike, svojo ponudbo običajno ‘otvorijo’ s tovrstnim daljnogledom.

Ena glavnih značilnosti teh daljnogledov je široko vidno polje. Trenutno so najbolj popularni daljnogledi s povečavo 8x in 10x – večja kot je povečava, ožje je vidno polje. Najboljši daljnogledi tipa 8×42 ponujajo vidno polje 150 m na 1000 m, vendar je takšnih izjemno malo. Pogostejše je vidno polje med 120 in 140 m na 1000 m, ki velja za povprečno. Vse, kar je pod 120 m na 1000 m, je podpovprečno in skromno za konfiguracijo 8×42.

Četudi se ti daljnogledi v mraku ne obnesejo tako dobro kot daljnogledi konfiguracije 8×56, nas ne bodo razočarali, ko se zunaj stemni. Razlog je v izhodni zenici, torej snopu svetlobe, ki prehaja iz okularja daljnogleda v oko uporabnika – le-ta v premer meri 5.25 mm. Izhodno zenico izračunamo tako, da premer leče v objektivu delimo s povečavo naprave. V primeru konfiguracije 8×42 izračun znaša 5.25 mm (42 ÷ 8 = 5.25). Človeško oko se lahko v optimalnih razmerah razširi do 7 mm, ta vrednost pa s starostjo pada. Starejši ljudje torej nimajo koristi od 7-mm izhodne zenice daljnogleda tipa 8×56. Če se oko uporabnika razširi le do 5.25 mm, bo daljnogled tipa 8×42 enako svetel kot daljnogled tipa 8×56 (svetlost je med drugim odvisna tudi od kvalitete premazov, vendar tu govorimo izključno o izhodni zenici). Zaradi širše izhodne zenice se daljnogled tipa 8×42 v mraku obnese bolje kot daljnogled tipa 10×42.

Skoraj vsi daljnogled konfiguracije 8×42 imajo v notranjosti strešne prizme tipa Schmidt-Pechan. Le redke izjeme, npr. Blaser Primus 8×42, se ponašajo s strešnimi prizmami tipa Abbe-Koenig. Te prizme običajno najdemo pri večjih daljnogledih s premerom leče v objektivu vsaj 54 mm. Tudi na daljnoglede s prizmami Porro tukaj le redko naletimo.

Vsi sodobni daljnogledi konfiguracije 8×42, vsaj tisti, ki stanejo več kot 100 €, so polnjeni s suhim dušikom ali argonom, kar preprečuje notranje rošenje pri nizkih temperaturah. Poleg tega so dobro zatesnjeni in vodoodporni.

Ti daljnogledi so bili prvi, ki so uporabnikom očal omogočili udobno opazovalno izkušnjo. Pred tem so na trgu prevladovali daljnogledi s prizmami Porro, na katerih so imeli uporabniki očal zaradi enopozicijskih okularjev težave z nastavitvijo ustreznega ‘eye-reliefa‘, torej ustrezne oddaljenosti očesa od okularja.


Področja uporabe

Daljnogledi konfiguracije 8×42 so vsestransko uporabni, zato se uporabljajo za različne namene.

Zaradi praktičnosti so izjemno popularni v lovskih vrstah. Široko vidno polje, s katerim se ponašajo, je uporabno pri opazovanju s preže, lovu na zalaz, ipd. Za opazovanje na nekoliko daljše razdalje je konfiguracija 10×42 načeloma boljša izbira. Tukaj imamo v mislih predvsem lov v gorah, kjer 8-kratna povečava običajno ni dovolj, saj ne vidimo dovolj podrobnosti. Lov se velikokrat odvija v mraku, kjer se konfiguracija 8×42 obnese bolje od konfiguracije 10×42, saj je premer snopa svetlobe, ki prehaja iz okularja v oko uporabnika, večjega premera. Poudariti je potrebno, da pri učinkovitosti daljnogleda v mraku precejšnjo vlogo igrajo tudi premazi, zato je lahko cenen daljnogled tipa 8×42 manj zmogljiv v mraku kot dražji daljnogled tipa 10×42.

Opazovalci ptic se po večini odločajo za konfiguracijo 10×42, vendar se jih kopica kljub temu odloči za 8×42. Le-ta se bolje obnese, ko opazujemo ptico, ki ni pretirano daleč, zaradi širšega vidnega polja pa vidimo tudi večji delež okolice.

Pohodniki se načeloma odločajo za žepne in kompaktne daljnoglede, zaradi želje po udobni uporabi pa nekateri posežejo tudi po konfiguraciji 8×42. Okularji so večji, zato te daljnoglede lažje prislonimo ob obraz, zaradi velikosti pa so tudi nasploh veliko bolj ergonomični. Kljub temu da so težji od žepnih in kompaktnih daljnogledov, so občutno lažji od daljnogledov s premerom leče v objektivu 54 mm ali več, zato jih lahko s seboj vzamemo tudi na daljše pohode. Zaradi zmerne teže in velikosti tudi popotnikom ne bodo v breme – brez težav jih lahko pospravimo v nahrbtnik ali kovček.

Daljnoglede konfiguracije 8×42 lahko uporabljamo za najrazličnejša opazovanja, zato z nakupom tovrstnega daljnogleda ne boste ‘ustreliti v prazno’. Vse druge konfiguracije daljnogledov so narejene za bolj specifično uporabo.


Cenovni razredi


Pod 100 €

V tem cenovnem rangu je kar nekaj daljnogledov tipa 8×42, vendar toplo priporočamo, da se jim izognete, če ne želite, da se vam daljnogledi zamerijo. Zaradi skromne optične zmogljivosti teh daljnogledov se lahko zgodi, da boste imeli po uporabi utrujene oči – pri nekaterih daljnogledih lahko do tega pride že po razmeroma kratkem času opazovanja. Če za daljnogled niste pripravljeni odšteti več kot 100 €, priporočamo nakup kompaktnega (premer leče objektiva okoli 30 mm) ali žepnega (premer leče objektiva okoli 20 mm) daljnogleda. Tudi daljnogledi teh dveh tipov niso optični presežek, vendar so precej boljši od daljnogledov tipa 8×42 v tem cenovnem razredu.

 


100–400 €

To je znesek, ki ga je potrebno odšteti, če iščete spodoben daljnogled tipa 8×42 vstopnega razreda. Ti daljnogledi so primerni za začetnike na področju opazovanja ptic, lovce začetnike in navdušence nad naravo, torej tiste, ki ga nameravajo uporabljati občasno. Nakup daljnogleda iz tega cenovnega razreda je odličen način, kako se seznaniti s čudovitim svetom športne optike. Kljub temu da je razlika med daljnogledi s ceno 100 € in tistimi 400 € kar velika, lahko določene lastnosti pripišemo (skoraj) vsem daljnogledom v tem cenovnem razponu. Večina jih ima plastično ohišje in enojni most. Okularje lahko nastavimo na dva položaja. Obroč za nastavitev dioptrije se nahaja na desnem okularju. Vsi – brez izjeme – so narejeni na Kitajskem. Garancijske dobe, ki jih za te daljnoglede nudijo proizvajalci, so razmeroma kratke, po večini 2 leti. Testirali smo precej daljnogledov tipa 8×42 v tem cenovnem rangu in pripravili seznam tistih, ki so nas najbolj prepričali.

 1. Vortex Diamondback 8×42
 2. Nikon Prostaff 7s 8×42
 3. Delta Optical Forest II 8×42


Vortex Diamondback 8×42

Če iščemo daljnogled vstopnega razreda, ne moremo mimo Vortexa. To ameriško podjetje je z nudenjem izjemnih garancijskih pogojev revolucioniralo trg. Daljnogled Diamondback za svojo ceno nudi ogromno. Najbolj osupljivo je, da ima ohišje iz magnezija, kar je prava redkost v tem cenovnem razredu. Tudi optično je zelo soliden. V primeru okvare vam ga bodo pri Vortexu brezplačno popravili, ali pa boste dobili kar novega. Njegovi pomanjkljivosti sta malce slabša robna ostrina in kromatična aberacija na robovih vidnega polja. Ni najbolj priljubljen med tistimi, ki nosijo očala, saj ne ponuja zadostnega ‘eye-reliefa’ – oddaljenosti očesa od okularja. Vseeno je vreden nakupa in nedvomno eden boljših daljnogledov v tem cenovnem razredu. V drugi polovici leta 2019 je Vortex predstavil nadgrajene modele z oznako ‘HD’.

Prednosti
 • Odlični garancijski pogoji
 • Ohišje iz magnezija
 • Optično zelo dober za svojo ceno
Pomanjkljivosti
 • Robna ostrina
 • Kromatična aberacija na robovih vidnega polja
 • Prekratek ‘eye-relief’ za uporabnike očal

Vortex Diamondback 8×42


Nikon Prostaff 7s 8×42

Prostaff 7 ni med najlepšimi daljnogledi na trgu, vendar prepriča s kakovostjo optike. Nikon je uveljavljeno, zaupanja vredno podjetje, ki ima veliko izkušenj na področju optike. Ohišje je narejeno iz plastike in zaščiteno z gumo za boljši oprijem. Vizualno daljnogled ni nič posebnega. Tudi priložena plastična pokrovčka za zaščito leč v objektivih nam nista všeč. Kljub zunanjosti, ki ne prepriča, pa je daljnogled optično presenetljivo dober za svojo ceno.

Prednosti
 • Optično zelo dober za svojo ceno
 • Uveljavljen proizvajalec
Pomanjkljivosti
 • Veliko plastičnih delov
 • Neatraktivna zunanjost
 • Pokrovčka za zaščito leč v objektivu sta zelo nizke kvalitete

Nikon Prostaff 7s 8×42


Delta Optical Forest II 8×42

Daljnogled Delta Optical Forest II 8×42 smo umestili sem, ker je daleč najcenejši daljnogled med vsemi zgoraj omenjenimi, a vseeno zelo dober na optični ravni. Zanj je potrebno odšteti 150 € in brezpogojno lahko trdimo, da je to najboljši možen nakup, če za daljnogled niste pripravljeni plačati več kot 200 €. Ponaša se z izjemno širokim vidnim poljem, dobro optiko in zanimivo rešitvijo za pritrditev zaščitnih pokrovčkov. Kakovost ohišja ni na visoki ravni, vendar ne smemo pozabiti, da je Delta Optical Forest II 8×42 daljnogled, ki stane 150 € – za to ceno pa že tako ponuja ogromno.

Prednosti
 • Vidno polje
 • Odlično razmerje med kvaliteto in ceno
 • Dobra rešitev za pritrditev zaščitnih pokrovčkov
Pomanjkljivosti
 • Kakovost izdelave

Delta Forest II 8×42

 


400–800 €

Daljnogledi v tem cenovnem razredu so primerni za tiste, ki jih nameravajo uporabljati pogosto, a (še) niso pripravljeni odšteti nekoliko več denarja. Za mnoge proizvajalce daljnogledov je to ‘srednji razred’. Kakovost ohišja in kvaliteta izdelave sta, kot je tudi za pričakovati, na višjem nivoju kot pri cenovnem razredu razpona 100–400 €. Če si že lastite daljnogled iz vstopnega cenovnega razreda in ugotavljate, da več ne zadosti vašim potrebam, potem je nakup daljnogleda iz srednja razreda odlična nadgradnja. Ti daljnogledi so odlična izbira tako za popolne začetnike kot tudi izkušene uporabnike. Razlike med napravami, ki stanejo 400 €, in tistimi, ki stanejo 800 €, so še vedno zelo opazne, čeprav ni več tolikšne razlike kot pri cenovnem ‘skoku’ 100–400 €. Daljnogledi s cenami 400–800 € se ponašajo z aluminijastim ohišjem in manjšo količino plastičnih delov. Prevladuje enojni most, okularje pa običajno lahko ustavimo v treh položajih. Daljnogledi med 400 in 500 € so v glavnem narejeni na Kitajskem, medtem ko so tisti, ki se približujejo ceni 800 €, po večini narejeni na Japonskem, nekateri celo v Evropi. Garancijske dobe so 5–10 let. Ob nakupu dobite več dodatkov kot pri cenejših daljnogledih. Po testu smo naredili seznam daljnogledov, ki so nas v tem cenovnem razredu najbolj prepričali.

 1. GPO Passion ED 8×42
 2. Vortex Viper HD 8×42
 3. Steiner Ranger Xtreme 8×42


GPO Passion ED 8×42

GPO je kratica, ki jo uporablja podjetje German Precision Optics. Kljub temu da je podjetje še zelo mlado, se ljudje, ki ga vodijo, ponašajo z dolgoletnimi izkušnjami na tem področju, saj jih je večina prej zasedala pomembne položaje pri uveljavljenih evropskih proizvajalcih športne optike. Daljnogled Passion ED 8×42 je pravo presenečenje, saj za le nekaj več kot 400 € ponuja ogromno. Ohišje je izjemno kakovostno, narejeno iz magnezija. Zunanjost je moderna s pridihom tradicionalnosti. Vsaka malenkost na ohišju je dodelana, očarani pa smo bili tudi nad kakovostjo okularjev. Priloženih je veliko dodatkov, ki se odlično podajo elegantnemu izgledu daljnogleda. GPO je nova znamka na trgu, zato bo potrebnega nekaj časa, da si na trgu pridobijo zaupanje strank. Edina pomanjkljivost, ki jo moramo izpostaviti, je nekoliko slabša robna ostrina.

Prednosti
 • Ohišje iz magnezija
 • Kakovost izdelave
 • Eleganten videz
 • Odličen za svojo ceno
Pomanjkljivosti
 • Robna ostrina
 • Podjetje, ki še ni uveljavljeno

GPO Passion ED 8×42


Vortex Viper HD 8×42

Za mnoge je Viper HD 8×42 podjetja Vortex kralj srednjega razreda. Prvo in drugo generacijo teh daljnogledov so izdelovali na Japonskem – že takrat je bila serija Viper optično izjemno dobra, vendar so imeli ti daljnogledi precej ozko vidno polje. S tretjo generacijo je Vortex sicer odpravil problem ozkega vidnega polja, je pa mnoge zmotilo, da se je proizvodnja tega daljnogleda premaknila na Kitajsko. Nekaj mesecev po tem, ko se je pričela izdelava tretje generacije tega daljnogleda, so proizvodnjo vnovič prestavili, tokrat na Filipine. Veliko ljudi se še vedno pritožuje nad poreklom tretje generacije tega daljnogleda. Ker je Vortexu uspelo te daljnoglede optično izboljšati, se nam jih zdi nesmiselno omalovaževati zaradi porekla. Viper se ponaša z modernim dizajnom, ob nakupu pa brezplačno prejmete še kvalitetno GlassPak™ torbico. Optično so ti daljnogledi izvrstni, prepričajo tudi v mraku. Nakup je popolnoma varen, saj tudi za daljnogled Vortex Viper HD 8×42 veljajo odlični garancijski pogoji, ki jih v tej industriji ne nudi nihče drug. Med pomanjkljivosti lahko štejemo poreklo – daljnogled ne izdelujejo več na Japonskem. Obenem je precej nepriljubljen med uporabniki očal, saj ne nudi dovolj ‘eye-reliefa’ – oddaljenosti očesa od okularja za optimalno nastavitev.

Prednosti
 • Kvaliteta optike
 • Odlični garancijski pogoji
 • Priložena GlassPak™ torbica
Pomanjkljivosti
 • Tretja generacija ni več narejena na Japonskem
 • Prekratek ‘eye-relief’ za uporabnike očal

Vortex Viper HD 8×42


Steiner Ranger Xtreme 8×42

Steiner, nemško podjetje, je na področju proizvodnje športne optike dobro uveljavljeno. Pohvalijo se lahko z bogato tradicijo – že samo ta podatek mnoge prepriča v nakup njihovih naprav. Daljnogledi podjetja Steiner imajo unikatno zasnovano ohišje, ki je nekaterim zelo všeč, drugi pa ga ne marajo. Ranger Xtreme ni med najlepšimi in najbolj elegantnimi daljnogledi na trgu, je pa definitivno eden bolj robustnih in trpežnih, zato je izjemno popularen med lovci. Na okularjih je posebna gumijasta zaščita, ki preprečuje, da bi uporabniku med opazovanjem v oči sijalo sonce. Tudi ta dodatek je pri enih bolj priljubljen, pri drugih manj. Garancijska doba je 10 let. Steiner za svoje daljnoglede nudi tudi servis – za ta model stane okoli 150 €. Pomanjkljivost tega daljnogleda je dokaj ozko navidezno vidno polje. Tudi nasploh je optično malce za konkurenco. Steiner Ranger Xtreme 8×42 zaradi svojega izgleda ni najbolj popularen med opazovalci ptic.

Prednosti
 • Izjemno trpežen
 • Posebna zaščita pred soncem na okularjih
 • Uveljavljen proizvajalec
Pomanjkljivosti
 • Optika
 • Navidezno vidno polje


800–1500 €

Če razmišljate o nakupu daljnogleda prestižne znamke, narejenega v Evropi, potem je to vsota denarja, ki jo boste moral odšteti. Za nekatera evropska podjetja, predvsem tista z bogato tradicijo na področju optike – Swarovski, Leica in Zeiss, je to vstopni oziroma srednji razred. Za druge je to že višji razred. Zeiss ima sicer v ponudbi model Terra ED, vendar je ta proizveden na Kitajskem in kakovostno nedorasel ostalim daljnogledom v njihovi ponudbi, zato ga izvzemimo. Skoraj vsi daljnogledi v tem cenovnem razredu imajo ohišje iz magnezija, na površini pa je veliko podrobnosti, ki so skrbno dodelane. Okularje je mogoče nastaviti v vsaj 3 položaje. Kvaliteta optike je na visokem nivoju, razlike med daljnogledi s ceno 800 € in tistimi s ceno 1500 € pa so še manjše kot pri tistih v cenovnem razponu 400–800 €. Vidno polje je široko, slika pa je ostra tudi po robovih. Dodatki, ki jih dobite ob nakupu, so visoke kvalitete, vse skupaj pa je zapakirano v škatlah, ki so prijetne na pogled. Prevladujejo garancijske dobe 10 let, proizvajalci pa nudijo popravilo še dolgo po izteku tega časa. Popravila se izvajajo znotraj Evrope, zato tudi ob morebitnem pošiljanju daljnogleda na servis ne boste dolgo čakali na njegovo vrnitev. Večina daljnogledov ima enojni most. Računate lahko, da vam bodo ti daljnogledi – tubi ob zelo pogosti uporabi – služili več kot 20 let, zahvaljujoč visoki kakovosti izdelave. Če želite daljnogled, ki vam bo služil res dolgo, se ne ozirajte po daljnogledih v nižjih cenovnih razredih. Spodaj je seznam daljnogledov, ki so nas na testu najbolj prepričali.

 1. Kahles Helia S 8×42
 2. Zeiss Conquest HD 8×42
 3. Maven B1 8×42


Kahles Helia S 8×42 (dodano v letu 2021)

Kahles je hčerinsko podjetje Swar0vskega že več kot 40 let. Leta 2020 je Swarovski svoj popularen daljnogled SLC s premerom objektiva 42 mm umaknil iz prodaje. Pol leta kasneje smo izvedeli, da bodo pri Kahlesu predstavili nov daljnogled. Že na slikah je bila podobnost med novim Kahlesovim daljnogledom in SLC-jem podjetja Swarovski več kot očitna. Ko smo nekaj časa kasneje dobili prve daljnoglede te serije, ki so že nosili ime Helia S, smo svoje hipoteze le še potrdili. Helia S je Swarovski SLC v drugi preobleki, kar nas je po svoje razveselilo, saj je bilo SLC v cenovnem razredu okoli 1700 € (redna cena) praktično brez prave konkurence. Daljnogledi Helia S so ugodnejši, cena brez popustov znaša 1500 €. Ohišje je v drzni k0mbinaciji rjave in oranžne barve, ki izstopa.  Okularji so enaki kot na daljnogledih SLC, torej izjemno kakovostni. Zahvaljujoč izvstnim premazom in prvovrstnemu steklu je slika čista, ostra in polna naravnih barv. Ob pogledu skozenj nam slika zapolni skoraj celotno vidno polje – ta daljnogled vas ne bo pustil ravnodušne. Končna obdelava ohišja bi lahko bila boljša, vendar je Kahles moral napraviti nekaj sprememb, da so lahko znižali ceno. Torba za shranjevanje ni priložena. Najbližja razdalja ostrenja znaša 3.2 m, kar je še ena od pomanjkljivosti tega daljnogleda.

Prednosti

 • Optična kakovost
 • Slika uporabniku zapolni skoraj celotno vidno polje
 • Kakovosti okularji
 • Drzna kombinacija rjave in oranžne barve
 • Magnezijevo ohišje

Pomanjkljivosti

 • Najbližja razdalja ostrenja znaša 3.2 m
 • Torba za shranjevanje ni priložena
 • Končna obdelava (podrobnosti na ohišju)

Kahles Helia S


Zeiss Conquest HD 8×42

Conquest HD 8×42 je daljnogled, ki zaseda mesto v vstopnem razredu Zeissove ponudbe – če seveda izvzamemo model Terra ED, ki je kitajskega porekla. Zanj je potrebno odšteti okoli 1100 €, navduši pa s svetlostjo v mraku ter sliko, polno barv in visoko v kontrastu. Kar zadeva vidno polje, se ne more primerjati z dražjim Swarovski SLC-jem. Ima tipičen Zeissov izgled – zunanjost daljnogleda, vključno z gumo, ki prekriva ohišje, je črne barve, levo stran mostu pa krasi pozornost vzbujajoč logotip modro-bele barve. Robna ostrina bi lahko bila boljša, drugih večjih pomanjkljivosti pa ta daljnogled, narejen v Nemčiji, praktično nima. Zeiss pri izdelavi uporablja dva omembe vredna premaza. Prvi je t. i. T*, večslojni premaz, ki izboljša prepustnost svetlobe, drugi pa Lotutec, hidrofoben premaz, nanešen na zunanje dele leč, ki med drugim preprečuje nabiranje prahu in leče ščiti pred manjšimi praskami. Premikanje gumba za ostrenje je gladko, kar uporabniku omogoča fino nastavitev ostrine pri opazovanju. Kar zadeva kvaliteto optike, je Zeiss Conquest HD 8×42 po našem mnenju najboljši daljnogled v rangu okoli 1000 €. Zaradi kratkega ‘eye-reliefa’ ni najbolj priljubljen med uporabniki očal – ti se raje odločijo za daljnogled Trinovid HD podjetja Leica. Conquest optično ni tako zmogljiv kot Swarovski SLC, vendar je potrebno poudariti, da je tudi približno 500 € cenejši.

Prednosti
 • Optično odličen za svojo ceno
 • Visoka raven prepustnosti svetlobe
 • Slika, polna barv in visoka v kontrastu
Pomanjkljivosti
 • Kratek ‘eye-relief’
 • Robna ostrina

Zeiss Conquest HD 8×42


Maven B1 8×42 (dodano v letu 2021)

Čeprav Maven še ni med najbolj uveljavljenimi imeni na področju športne optike, vodilni v tem podjetju očitno vedo, kako se iti to igro. Ohišje tega daljnogleda je narejeno iz magnezija, na površini pa je ogromno podrobnosti, ki prispevajo k elegantnemu videzu. Nekateri deli so celo kovinski (gumb za ostrenje, obroč za nastavljanje dioptrije). Zaradi ozkega mostu je uporaba enostavna in udobna. Slika je izjemno ostra, vidno polje široko, kromatična aberacija pa skoraj nična. B1 je narejen na Japonskem. V primerjavi s konkurenčnimi daljnogledi je kar težak. Okularji so kakovostno izdelani, vendar bi lahko bili pri premiku iz enega v drug položaj nekoliko bolj togi. Pogrešamo torbico za shranjevanje, priložen je zgolj mošnjiček.

Prednosti

 • Kakovostno izdelan
 • Unikaten videz
 • Optična kakovost
 • Magnezijevo ohišje

Pomanjkljivosti

 • težek
 • torbica ni priložena (zgolj mošnjiček)

Maven B1 8×42


1500 €+

Če iščete vrhunsko kvaliteto, ki ji v optični industriji ni para, ali če ste perfekcionist, ki se zadovolji samo z izjemno optično zmogljivostjo, si poiščite daljnogled višjega, prestižnega razreda. Ti daljnogledi so primerni za tiste, ki daljnogled uporabljajo vsak dan, torej strastne lovce, strokovnjake na področju opazovanja ptic, in druge – tudi tiste, ki optične pripomočke zgolj občudujejo. Ohišja teh daljnogledov so iz magnezija, mehanizem za ostrenje pa samomazalen, kar omogoča brezhibno uporabo tudi pri ekstremno nizkih ali visokih temperaturah. Odlikuje jih široko vidno polje, slike polne živih barv in visoke v kontrastu ter izjemna ostrina, tudi po robovih. Okularje lahko nastavimo na več položajev, vsaj 4. Že škatle, v katerih so zapakirani, so elegantne in lepe na pogled. Priloženih je veliko dodatkov visoke kakovosti, ki se daljnogledu stilsko odlično podajo. Nekateri daljnogledi v tem cenovnem razredu so na voljo v omejenem številu. Svojo vrednost držijo dobro, zato je tudi iz finančnega vidika nakup takšnega daljnogleda dobra naložba. Garancijska doba je vsaj 10 let, proizvajalci pa renomirani z dolgo in bogato tradicijo, zato se lahko nanje zanesete. Daljnogled vam bodo popravili tudi po izteku garancijske dobe. Določene daljnoglede v tem cenovnem razredu lahko kupec prilagodi svojim željam, predvsem kar zadeva ohišje (barva, materiali). Trg je zasičen z daljnogledi s ceno do 1000 €, nad 1500 € pa kraljujejo le najprestižnejše znamke, saj takšnih optičnih umetnin ni sposoben narediti vsak. Tukaj so predvsem trije glavni konkurenti – Zeiss Victory SF 8×42, Leica Noctivid 8×42 in Swarovski EL 8×42. Vsi ti daljnogledi so optično tako dodelani, da se je težko odločiti, kateri je najboljši – veliko vlogo igrata osebna preferenca in naklonjenost znamki. Dodano v 2020: Swarovski je predstavil daljnogled NL Pure, ki smo ga po testiranju uvrstili na prvo mesto v tem cenovnem razredu.

 1. Swarovski NL Pure 8×42
 2. Zeiss Victory SF 8×42
 3. Swarovski EL 8.5×42
 4. Leica Noctivid 8×42


Swarovski NL Pure 8×42 (Dodan v letu 2020)

Predstavitev serije NL Pure je eden večjih mejnikov na področju športne optike v letu 2020 – Swarovskemu je uspelo narediti daljnogled na kakovostnem nivoju, ki mu doslej še nismo bili priča. Trenutno (2020) je v kategoriji daljnogledov z lečo premera 42 mm na samem vrhu. Ima najširše vidno polje izmed vseh tovrstnih daljnogledov na trgu (159 m na 1000 m) ter izjemno ostro in čisto sliko. K optični kakovosti pripomore tudi tehnologija Swarovision, ki temelji na izravnavi vidnega polja. NL Pure pa ne prepriča samo na optičnem nivoju, tudi izdelan je vrhunsko. Most je enojen, a pomaknjen nazaj, kar pripomore k udobni rabi. Optični cevi se na sredini zožita, tako da je dober oprijem zagotovljen. Poleg daljnogledov serije NL Pure je Swarovski istočasno predstavil še oporo za čelo, ki jo je mogoče na omenjene daljnoglede pritrditi. Ko je opora pritrjena, nam nudi dodatno oporno točko za naš obraz, kar opazno izboljša stabilnost in poveča udobje med opazovanjem. Opora ni priložena, lahko jo kupimo dodatno, in sicer po ceni 129 €. Daljnogledi NL Pure navdušijo na vseh področij, razen na enem – cenovnem. NL Pure 8×42 stane skoraj 3000 €, kar pomeni, da je to najdražji daljnogled izmed vseh z 42-mm lečo. Odlična izbira za tiste, ki pristanejo izključno na odličnost.

Prednosti

 • Optično izjemen
 • Izravnano vidno polje (nekaterim to ni všeč)
 • Kakovost izdelave
 • Kakovostni okularji
 • Unikaten način za nameščanje traka za nošenje
 • Široko vidno polje
 • Ergonomična oblika
 • Kompatibilnost z oporo za čelo

Pomanjkljivosti

 • Cena

Swarovski NL Pure

 


Zeiss Victory SF 8×42

Pri Zeissu so na podlagi dolgoletnih izkušenj uspeli izdelati daljnogled, ki briljira na vseh področjih. Sami smo Victory SF leta 2019 označili za zmagovalca našega testa, saj nas je od vseh daljnogledov najbolj prepričal. Vidno polje je naravnost izjemno, saj znaša kar 148 m na 1000 m. Poleg tega se daljnogled ponaša z izjemno ostrino, kristalno jasno sliko, ohišjem iz magnezija in odlično ergonomijo. Leta 2019 je bilo težko najti prostor za izboljšave. Zeiss optično popolnost dosega s fluoridnim steklom podjetja SCHOTT. Daljnogled Victory SF odlikuje trojni most z optimalno postavljenim gumbom za ostrenje, ki ga lahko med opazovanjem uporabljate ne glede na dolžino vaših prstov. Cena 2400 € ga postavlja na sam cenovni vrh tovrstnih daljnogledov, vendar je potrebno dodati, da je popolnoma upravičena.

Prednosti
 • Izvrstna optika
 • Izjemno široko vidno polje
 • Visoka raven svetlobne prepustnosti
 • Trojni most
 • Eleganten dizajn
Pomanjkljivosti
 • Okularji bi lahko bili kvalitetnejši

Zeiss Victory SF 8×42


Swarovski EL 8.5×42

Res je, da povečava ni 8-kratna, vendar lahko daljnogled Swarovski EL 8.5×42 vseeno uvrstimo v to kategorijo, ker je odstopanje minimalno. Njegov glavni adut je tehnologija, ki jo Swarovski imenuje Swarovision. Temelji na izravnavi vidnega polja, kar pri tistih, ki ta daljnogled uporabljajo prvič, velikokrat sproži ‘WOW’ učinek, ko pogledajo skozenj. Zahvaljujoč tej tehnologiji je navidezno vidno polje ogromno, slika pa izjemno ostra po robovih, kar uporabniku omogoča, da vidi vsako podrobnost. To je razlog, da je EL eden najpopularnejših daljnogledov med opazovalci ptic. 133 m na 1000 m je odlično vidno polje za daljnogled z 8.5-kratno povečavo. Ohišje je iz magnezija, odprt most pa omogoča enostavno uporabo z eno roko. Na lečah je Swarovski uporabil le svoje najkvalitetnejše premaze (Swarobright, Swarotop, Swarodur, Swaroclean), s katerimi je optično zmogljivost naprave dvignil na sam vrh. Veliko uporabnikov daljnogledov je navdušenih nad tehnologijo Swarovision, je pa tudi mnogo takšnih, ki je ne marajo – med premikajočim opazovanjem lahko zaradi izravnanega vidnega polja občutimo slabost. Cena je podobna kot pri Zeissovem Victory SF, torej okoli 2400 €. Dodano v letu 2020: Odkar so pri Swarovskem leta 2020 predstavili daljnogled NL Pure, je EL precej cenejši.

Prednosti
 • Izvrstna optika
 • Izravnano vidno polje (nekateri tega ne marajo)
 • Ogromno navidezno vidno polje
 • Visoka raven svetlobne prepustnosti
 • Odprti most
 • Dodano v letu 2020: Na voljo po odlični ceni
Pomanjkljivosti
 • Nekateri ne marajo izravnanega vidnega polja (Swarovision)

Swarovski EL 8.5×42


Leica Noctivid 8×42

Noctivid je trenutno najzmogljivejši daljnogled podjetja Leica in prava umetnina, tako na optičnem področju kot na področju izdelave. Mnogi se strinjajo, da je to trenutno eden vizualno najbolj izpopolnjenih daljnogledov na trgu. Vsaka podrobnost na ohišju je skrbno dodelana. Ohišje iz magnezija je prekrito s kvalitetno gumo za boljši oprijem in dodatno zaščito, odprti most pa omogoča enostavno uporabo z eno roko. K optični zmogljivosti veliko doprinesejo steklo SCHOTT in razni kakovostni premazi, vključno s HDC® Plus in AquaDura®. Cena je podobna kot pri Swarovskemu EL in Zeissu SF, torej okoli 2400 €. Noctivid je produkt vztrajnega 100-letnega razvoja podjetja Leica na področju športne optike.

Prednosti
 • Izvrstna optika
 • Vizualno izpopolnjen
 • Vrhunska kvaliteta izdelave
 • Visoka raven prepustnosti svetlobe
 • Odprti most
Pomanjkljivosti
 • Vidno polje

Leica Noctivid 8×42


Zaključek

Z nakupom daljnogleda konfiguracije 8×42 zaradi njegove vsestranske uporabnosti ne morete brcniti v prazno. Kombinacija 8-kratne povečave in leče premera 42 mm je še vedno najbolj popularna, tako pri popolnih začetnikih kot dolgoletnih uporabnikih. V tem vodiču smo daljnoglede razvrstili v 5 cenovnih razredov in predstavili lastnosti, ki jih daljnogledi v vsakem izmed razredov (po večini) imajo. S tem smo skušali bralcem tega vodiča predstaviti, kaj lahko za določeno vsoto denarja pričakujejo. Do nadgradenj na področju daljnogledov ne prihaja tako pogosto kot npr. na področju mobilne telefonije, vseeno pa se zadnja leta zaradi vse več proizvajalcev športne optike boj zaostruje. Vsako podjetje se želi kar najbolje uveljaviti na trgu, za kar so potrebne nenehne nadgradnje izdelkov. Zaradi tega bomo ta vodič vsake toliko časa posodobili z aktualnimi daljnogledi konfiguracije 8×42.


Pretekle izbire

Tukaj so zbrani opisi vseh daljnogledov, ki so bili v preteklosti uvrščeni med najboljše nakupe. Kasneje so jih izrinili novejši, boljši daljnogledi ali nove generacije že obstoječih serij.

100-400 €

Sightron Blue Sky SII 8×42 HD – odstranjeno iz sekcije ‘najboljši nakupi’ leta 2021

Sprva smo v poglavju ‘najboljši nakupi’ navajali 5–6 daljnogledov, vendar smo se sčasoma odločili, da so trije daljnogledi v posameznem cenovnem razredu dovolj, zato smo leta 2021 daljnogled Sightron Blue Sky SII 8×42 HD umaknili iz poglavja ‘najboljši nakupi’. To je bilo spremno besedilo:

Ta daljnogled je bil predstavljen na Shot Showu 2019 in nemudoma očaral z odprtim mostom, ki ga le redko zasledimo pri daljnogledih v tem cenovnem razredu. Odprt most uporabniku omogoča, da daljnogled brez težav drži z eno roko, obenem pa prispeva k zmanjšanju teže – ta daljnogled je pri 660 gramih lažji od večine konkurenčnih naprav. Okularje je možno nastaviti na tri položaje. Tudi optično je daljnogled soliden. Njegova največja pomanjkljivost je ozko vidno polje.

Prednosti
 • Odprti most
 • 3 položaji okularjev
 • Ročaja za pritrditev pasu sta poravnana z ohišjem
Pomanjkljivosti
 • Ozko vidno polje

Sightron Blue Sky SII 8×42 HD

Delta Optical Chase 8×42 ED – odstranjeno iz sekcije ‘najboljši nakupi’ leta 2021

Sprva smo v poglavju ‘najboljši nakupi’ navajali 5–6 daljnogledov, vendar smo se sčasoma odločili, da so trije daljnogledi v posameznem cenovnem razredu dovolj, zato smo leta 2021 daljnogled Delta Optical Chase 8×42 ED umaknili iz poglavja ‘najboljši nakupi’. To je bilo spremno besedilo:

Bilo bi zmotno, če daljnogled Delta Optical Chase 8×42 ED ne bi uvrstili na ta seznam. Navdušila nas  je njegova zunanjost – ohišje je res kvalitetno. Tudi optično je daljnogled presenetljivo dober za svojo ceno. Delta Optical se je domislila dobrega načina za pritrditev pokrovčkov za zaščito leč v objektivu – na vsakem objektivu je zatič, v katerega vstavimo trakec, ki je na gumijastem zaščitnem pokrovčku. Preprosta rešitev, a deluje. Dizajn je nekoliko zastarel, cena 350 € pa ta daljnogled umesti blizu meje 400 €, kjer je konkurenca močna (tukaj kraljujeta Athlon Midas 8×42 in GPO Passion ED 8×42).

Prednosti
 • Kakovostno ohišje
 • Optično zelo dober za svojo ceno
 • Dobra rešitev za pritrditev zaščitnih pokrovčkov
Pomanjkljivosti
 • Zastarel dizajn
 • Teža
 • Blizu 400 €, kjer je konkurenca zelo močna

Delta Optical Chase 8×42 ED

400–800 €

Hawke Sapphire ED 8×42 – odstranjeno iz sekcije ‘najboljši nakupi’ leta 2021

Sprva smo v poglavju ‘najboljši nakupi’ navajali 5–6 daljnogledov, vendar smo se sčasoma odločili, da so trije daljnogledi v posameznem cenovnem razredu dovolj, zato smo leta 2021 daljnogled Hawke Sapphire ED 8×42 umaknili iz poglavja ‘najboljši nakupi’. To je bilo spremno besedilo:

Sapphire ED 8×42 si nedvomno zasluži mesto na tem seznamu. Dodatki, ki jih dobite ob nakupu, so med najkvalitetnejšimi v tem cenovnem razredu. Daljnogled je izjemno eleganten, prepriča pa tudi optično. Je kompakten in lahek, saj je narejen iz magnezija, kar je prava redkost v cenovnem rangu okoli 500 €. Že ob pogledu skozenj smo bili navdušeni nad njegovim vidnim poljem – proizvajalec navaja, da ta znaša kar 142 m na 1000 m. Gumb za ostrenje se premika zelo gladko, po mnenju nekaterih pregladko. Sapphire ED 8×42 je narejen na Kitajskem.

Prednosti
 • Moderen dizajn
 • Ohišje iz magnezija
 • Vidno polje
 • Kvalitetni dodatki
Pomanjkljivosti
 • Pregladko premikanje gumba za ostrenje

Athlon Midas 8×42 – odstranjeno iz sekcije ‘najboljši nakupi’ leta 2021

Sprva smo v poglavju ‘najboljši nakupi’ navajali 5–6 daljnogledov, vendar smo se sčasoma odločili, da so trije daljnogledi v posameznem cenovnem razredu dovolj, zato smo leta 2021 daljnogled Athlon Midas 8×42 umaknili iz poglavja ‘najboljši nakupi’. To je bilo spremno besedilo:

Izpostaviti je vredno tudi daljnogled Athlon MIdas 8×42. Glaven razlog za to je kvaliteta optike, ki je za ceno 420 €, po kateri dobite ta daljnogled, na visokem nivoju. Brez težav ga lahko postavimo ob bok daljnogledu GPO Passion ED 8×42. Zunanjost je nekolika zastarela, nekoliko pa nas je zmotil tudi širok most, ki je vse prej kot praktičen. Razlog za uvrstitev tega daljnogleda na naš seznam je predvsem optična zmogljivost.

Prednosti
 • Optično zelo dober za ta denar
Pomanjkljivosti
 • Zastarel dizajn
 • Širok most

Athlon Midas 8×42

800–1500 €

Leica Trinovid 8×42 HD – odstranjeno iz sekcije ‘najboljši nakupi’ leta 2021

Daljnogled Leica Trinovid HD smo odstranili iz poglavja ‘najboljši nakupi’ po testiranju daljnogleda Maven B1 8×42 leta 2021. Ker nas je nekoliko Maven B1 nekoliko bolj navdušil (kvaliteta izdelave, optika), si je po našem mnenju prislužil mesto v prej omenjenem poglavju. To je bilo spremno besedilo za daljnogled Leica Trinovid HD:

Trinovid 8×42 HD je največji konkurent daljnogledu Zeiss Conquest HD 8×42, saj prav tako spada v cenovni rang okoli 1000 €. Na internetu je veliko primerjav teh dveh daljnogledov, kjer so do potankosti primerjane njune značilnosti. Zunanjost daljnogleda je v črni barvi, na desnem delu, blizu objektiva, pa ga krasi še logotip podjetja Leica v rdeče-beli kombinaciji. Če primerjamo zunanjost, je Trinovid HD vsekakor lepši in elegantnejši kot Conquest HD, z več dodelanimi detajli na ohišju. Kakovost izdelave je prav tako na nekoliko višjem nivoju. Optično nas je bolj prepričal Conquest HD, ki ponuja širše vidno polje in nekoliko boljšo centralno ostrino slike. Okularji so visoke kvalitete, mogoče jih je ustaviti kar na 4 mestih. Ohišje je iz magnezija. Daljnoglede Trinovid HD Leica izdeluje v lastni tovarni na Portugalskem. Na tem daljnogledu še ne najdemo hidrofobnega premaza Aquadura, ki ga Leica uporablja pri svojih še zmogljivejših daljnogledih

Prednosti
 • Eleganten izgled
 • Kvaliteta izdelave
 • Robna ostrina (v primerjavi z daljnogledom Zeiss Conquest HD)
 • Ohišje iz magnezija
Pomanjkljivosti
 • Optično ni najboljši v tem cenovnem rangu
 • Vidno polje

Leica Trinovid 8×42 HD

Meopta Meostar B1 8×42 – odstranjeno iz sekcije ‘najboljši nakupi’ leta 2021

Sprva smo v poglavju ‘najboljši nakupi’ navajali 5–6 daljnogledov, vendar smo se sčasoma odločili, da so trije daljnogledi v posameznem cenovnem razredu dovolj, zato smo leta 2021 daljnogled Meopta Meostar B1 8×42 umaknili iz poglavja ‘najboljši nakupi’. To je bilo spremno besedilo:

Ta daljnogled sem umestil sem zaradi kakovosti izdelave – neizpodbitno dejstvo je, da je daljnogled Meostar B1 trpežen kot tank. Stane le malce več kot 800 €, kar se tiče trpežnosti ohišja pa v tem cenovnem rangu praktično nima konkurence. Je eden težjih daljnogledov konfiguracije 8×42, saj tehta kar 900 gramov. Zaradi tega ni najboljši sopotnik na dolgih, izčrpnih turah. Na kakovostnem gumijastem ohišju so pike, ki še dodatno izboljšajo oprijem ob uporabi. Vidno polje je precej dobro in boljše od povprečja – znaša 137 m na 1000 m, kar je v tem cenovnem rangu odlično. Ročaja za pritrditev pasu sta poravnana z ohišjem, tak da vam nikoli ne bosta na poti. Optično je daljnogled zelo soliden. Obstajajo tudi ‘HD’ različice serije Meostar B1, vendar v njej ne najdemo modela 8×42. Vseeno pa modeli brez oznake ‘HD’ niso bistveno slabši od tistih, ki to oznako imajo. Leta 2019 je Meopta dioptru dodala funkcijo zaklepanja. Meostar je bil predstavljen leta 2005, Meopta pa od takrat ni bistveno nadgradila zunanjosti daljnogleda, zato je izgled nekoliko zastarel.

Prednosti
 • Izjemno trpežen
 • Vidno polje
 • Ročaja za pritrditev pasu sta poravnana z ohišjem
Pomanjkljivosti
 • Zastarel izgled
 • Težek in okoren

Meopta Meostar B1 8×42

Kowa Genesis 8.5×44 Prominar – odstranjeno iz sekcije ‘najboljši nakupi’ leta 2021

Sprva smo v poglavju ‘najboljši nakupi’ navajali 5–6 daljnogledov, vendar smo se sčasoma odločili, da so trije daljnogledi v posameznem cenovnem razredu dovolj, zato smo leta 2021 daljnogled Kowa Genesis 8.5×44 Prominar umaknili iz poglavja ‘najboljši nakupi’. To je bilo spremno besedilo:

Četudi ta daljnogled japonskega porekla ni tipa 8×42, ga zaradi njegovih optičnih zmogljivosti in robustnega ohišja ne moremo prikrajšati mesta na tem seznamu. Ohišje, narejeno iz magnezija, je prevlečeno s kakovostno gumo za boljši oprijem in zaščito pred udarci. Njegovo vidno polje je 123 m na 1000 m, kar bi bilo za 8x povečavo precej slabo, za 8.5x povečavo pa je zadovoljivo. Genesis se ponaša z visoko prepustnostjo svetlobe. Kromatične aberacije skorajda ni. Presenetil nas je tudi z najmanjšo razdaljo ostrenja, ki znaša 1.6 m, kar je precej bolje od npr. Swarovskega SLC. Zaradi tega je odličen pripomoček pri opazovanju metuljev, cvetlic in podobnega. Gumb za ostrenje se premika zelo gladko, ker je velik, pa ga ni težko doseči, lahko ga upravljamo celo z dvema prstoma. Njegova glavna pomanjkljivost, deloma zaradi nekoliko večjih objektivov, je teža – tehta kar 950 gramov, kar je precej težje od povprečja konfiguracije 8×42.

Prednosti
 • Kvaliteta izdelave
 • Visoka raven prepustnosti svetlobe
 • Izjemno nizka raven kromatične aberacije
 • Najmanjša razdalja ostrenja 1.6 m
Pomanjkljivosti
 • Teža
 • Vidno polje bi lahko bilo širše

Kowa Genesis 8.5×44 Prominar

Swarovski SLC 8×42 W B – odstranjeno iz sekcije ‘najboljši nakupi’ leta 2021

Daljnogled Swarovski SLC smo iz poglavja ‘najboljši nakupi’ odstranili iz dveh razlogov. Prvi je ta, da je bil leta 2020 ukinjen. Drugi razlog je povezan s predstavitvijo daljnogleda Kahles Helia S v letu 2021. Ta je identičen Swarovskemu SLC (Kahles je hčerinsko podjetje Swarovskega že več kot 40 let). Zaradi tega je Helia S zamenjal SLC-ja, ki je poprej kraljeval na prvem mestu v cenovnem razredu od 800 do 1500 €.

Mnogi ob pogledu skozi ta daljnogled ostanejo brez besed – navidezno vidno polje je tako široko, da zapolni skoraj ves pogled. SLC 8×42 je s ceno okoli 1500 € med najdražjimi daljnogledi, ki smo jih v tem cenovnem razredu testirali – vsi ostali, nanizani spodaj, stanejo okoli 1000 €. Brez zadržkov lahko rečemo, da nas je od vseh Swarovski SLC 8×42 najbolj navdušil, kar je deloma pogojeno tudi s tem, da v cenovnem rangu okoli 1500 € praktično nima konkurence. Kvaliteto optike lahko pripišemo izjemno kvalitetnim premazom (Swarobright, Swarotop, Swarodur, Swaroclean). Kljub temu da je daljnogled preprosto zasnovan, je izredno lep in eleganten. Spada med najlažje daljnoglede z 42-milimetrskim premerom leč v objektivu, k čemur botruje magnezijevo ohišje. Zelena guma, ki obdaja ohišje, je visoke kvalitete – daljnogled ščiti pred udarci, pripomore pa tudi k boljšemu oprijemu. Ko se okularji obrabijo, jih lahko brez težav sami odstranimo in namestimo nove. Nekateri se pritožujejo nad enojnim mostom, češ da se pregiblje pregladko. Njegova slabost je najmanjša razdalja ostrenja, ki znaša 3.2 m – mnogi v tem cenovnem razredu omogočajo opazovanje predmetov, ki so še bližje. Trenutno je na trgu tretja generacije te serije.

Prednosti
 • Optično odličen
 • Izjemno široko navidezno vidno polje
 • Okularje lahko brez težav zamenjamo v nekaj sekundah
 • Visoka raven prepustnosti svetlobe
 • Kompakten, lahek
 • Ohišje iz magnezija
Pomanjkljivosti
 • Most se – po mnenju nekaterih – pregiblje prelahko
 • Najmanjša razdalja ostrenja je 3.2 m

Swarovski SLC 8×42 W B

1500 € +

Leica Ultravid HD-Plus 8×42 – odstranjeno iz sekcije ‘najboljši nakupi’ leta 2020

Daljnogled Leica Ultravid HD-Plus 8×42 je iz sekcije najboljših nakupov izrinil Swarovski NL Pure 8×42, ki je na trg prišel leta 2020. Ultravid HD-Plus je takrat padel na četrto mesto, ker pa je med najboljšimi nakupi v Optics Trade nakupnih vodičih prostora le za tri, smo ga umaknili iz omenjenega poglavja. To je besedilo, ki je bilo poleg daljnogleda Leica Ultavid HD-Plus 8×42:

Še en daljnogled podjetja Leica, ki si zasluži mesto na seznamu najboljših. Noctivid je trenutno najbolj izpopolnjen daljnogled tega renomiranega nemškega podjetja, Ultravid HD-Plus pa ne zaostaja prav veliko. Ponaša se z ohišjem iz magnezija, SCHOTT steklom, visoko ravnjo prepustnosti svetlobe in vsemi trenutno najkvalitetnejšimi premazi, ki jih pri podjetja Leica premorejo. Kakšna je sploh razlika med Ultravidom HD-Plus in Noctividom? Ultravid HD-Plus ima enojni most, kar pomeni, da je Noctivid lažje uporabljati z eno roko. Vidno polje je ožje, optična kvaliteta pa za odtenek slabša. Njegovi glavni prednosti sta, da je lažji in manjši. Cena se giblje okoli 2100 €, kar je približno 300 € ceneje od zmogljivejšega Noctivida. Leica je v zadnjih letih pod imenom Ultravid HD-Plus izdala nekaj serij, omejenih v številu, ki so po kakovosti izdelave celo na višji ravni kot Noctivid. Mogoče je kupiti še elegantnejšo različico, ki nosi to ime, s še kvalitetnejšimi materiali, vendar boste morali seči še globlje v žep.

Prednosti
 • Kakovost izdelave
 • Krajši in lažji kot Noctivid
 • Na voljo v še elegantnejših različicah (z doplačilom)
 • Pod tem imenom so bile izdane tudi serije, omejene v številu
Pomanjkljivosti
 • Enojni most
 • 300 € cenejši kot Noctivid

Leica Ultravid HD-Plus 8×42

Blaser Primus 8×42 – odstranjeno iz sekcije ‘najboljši nakupi’ leta 2021

Sprva smo v poglavju ‘najboljši nakupi’ navajali 5–6 daljnogledov, vendar smo se sčasoma odločili, da so trije daljnogledi v posameznem cenovnem razredu dovolj, zato smo leta 2021 daljnogled Kowa Genesis 8.5×44 Prominar umaknili iz poglavja ‘najboljši nakupi’. To je bilo spremno besedilo:

Blaser je nekaj časa nazaj prodrl v svet optike z daljnogledi Primus, jih opremil s cenami okoli 2000 € in s tem uvrstil v najvišji kakovostni razred. Kljub temu da so si renome ustvarili kot proizvajalec kvalitetnega orožja, se zdaj mudijo tudi na področje optike, kjer že leta kraljujejo prestižne znamke Zeiss, Leica in Swarovski. Se lahko daljnogledi Primus kosajo z vrhunskimi daljnogledi omenjenih znamk? Na določenih področjih, da. V mraku se vsekakor obnesejo bolje kot vsi konkurenti tipa 8×42 v tem cenovnem razredu, saj so opremljeni s strešnimi prizmami tipa Abbe-Koenig, ki so znane po izjemni svetlobni prepustnosti. Kar zadeva ostrino slike in živost barv, pa zaenkrat še niso na enakem nivoju. Primus 8×42 se ponaša z modernim izgledom in pozornost vzbujajočo kombinacijo črne in rjave barve, ki se odlično ujemata. Zaradi prizem tipa Abbe-Koenig je daljnogled izrazito daljši od konkurence. Ta daljnogled priporočamo tistim, ki iščejo vrhunski daljnogled za mrak v kompaktnejši izvedbi (prizme tipa Abbe-Koenig običajno najdemo samo v daljnogledih z lečami premera 54 mm in več). Zapakiran je v elegantni škatli z veliko dodatki.

Blaser Primus 8×42

Prednosti
 • Izjemna prepustnost svetlobe zaradi prizem tipa Abbe-Koenig
 • Unikaten izgled
Pomanjkljivosti
 • Na področju športne optike so izdelki znamke Blaser še novost
 • Večji in težji od konkurentov
 • Optično ni tako zmogljiv kot konkurenca

 

 


Galerija slik

Summary
Article Name
Vodič za nakup daljnogleda konfiguracije 8x42 v letu 2019
Description
Če se odločate za nakup daljnogleda tipa 8x42 in ne veste, koliko bi zanj odšteli oziroma kaj z višjo ceno sploh pridobite, potem ste prišli na pravo mesto.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja