Skoči na vsebino
Domov » Termovizija » Termovizija - Novosti » Swarovski tM 35

Swarovski tM 35

Termovizijski nastavek Swarovski tM 35 (vir slike: Swarovski Optik)

V najbolj pričakovani poslovni potezi leta 2021 je Swarovski Optik predstavil svojo prvo termovizijsko napravo tM 35, s čimer je avstrijsko podjetje obeležilo novo prelomnico proizvodnje optike.

Lov ponoči je napeto doživetje in ne samo za zelence pri lovu. Vsako pokanje vejic pod nogami ali sovin vrisk požene adrenalin po žilah.

V naravi niste nikoli zares sami. Toda varni plašč noči je tisti, ki v velikem številu privabi divja bitja iz svojih rovov. Vse večja zaskrbljenost zaradi škode v kmetijstvu, nenadzorovanega porasta divjih svinj in bolezni, kot je afriška prašičja kuga, zahtevajo pogost lov, ki se nadaljuje dolgo v noč.

 

 

Odgovoren lov zahteva kombinacijo lovčevih lastnih veščin in sodobne opreme. Novejše tehnologije v športni optiki, kot sta NV in termovizija so nepogrešljive. Pomagajo zmanjšati dejavnik tveganja za lovca in omogočajo natančno oceno divjadi.

Swarovski tM 35 ponuja to in še več.

Eleganten, enostaven, Swarovski

Subtilna estetika Swarovski nikdar ne razočara. Swarovski tM 35 ima eleganten, poenostavljen dizajn. Ime podjetja in logotip kragulja sta vdelana v rahlo hrapavo površino. Zaobljeno ohišje s 3 krmilnimi gumbi na vrhu naprave je ergonomsko optimizirano za neutrujajoče rokovanje.

Naprava tehta 495 gramov in je med lažjimi v svojem cenovnem razredu. Nižja teža je še posebej pomemna, če boste napravo uporabljali na strelnem daljnogledu kot clip-on.

35-milimetrska leča objektiva je prevlečena z diamantu podobnim premazu iz ogljika (Swarovski DLC), odpornim na praske. Večslojna nanosa premazov Swarodur in Swarotop pa še dodatno izboljšata kontrast in svetlost slike.

Termovizijski nastavek Swarovski tM 35 (vir slike: Swarovski Optik)

Navdušuje nas čas zagona naprave – samo 2 sekundi in tM 35 je pripravljen na akcijo. Swarovski je oklestil običajnih 5-10 sekund, ki ga potrebujejo druge na prave s tem, da je pustil meni, da se nalaga v ozadju.

Swarovski tM35 je odporen na meglo in vlago, zato vas ne bo pustil na cedilu niti v najbolj neugodnih razmerah. S stopnjo zaščite  IP68 lahko napravo potopite 4 metre globoko za pol ure in še vedno bo delovala kot urica.

tM 35, ki ga napaja polnilna Li-ion baterija ARB, nudi do 7 ur neprekinjene uporabe – odvisno od zunanje temperature. Pri prehitri porabi energije boste nekoliko prihranili tudi z ročnim izklopom Swarolight. Pokrov baterije je oblikovan za enostaven oprijem, kar olajša menjavo baterije pri pičli svetlobi. Naprava deluje med -15 in +50 °C, torej v še tako skrajnih vremenskih pogojih.

Termovizijski nastavek Swarovski tM 35 (vir slike: Swarovski Optik)

Senzor in zaslon

Jedro modela Swarovski tM 35 predstavlja nehlajeni mikrobolometer iz vanadijevega oksida (VOx).

Za tako zajetno ceno naprave je ločljivost 320 x 256 slikovnih pik veliko razočaranje, tu ni ovinkarjenja.  Že kakih 3-5 let so bolj kakovostni senzorji 380×280px standard poizvodnje, vedno pogosteje pa tudi na civilnem trgu  naletimo na vrhunske senzorje s ločljivostjo 640×512 slikovnih pik. Steiner Nighthunter H35 in Flir LSX-R 35 sta dobra primera slednjega.

Temperaturna občutljivost senzorja VOx je 60 mK. To je dovolj dobro za zanesljivo oceno trofeje, saj so temperaturni kontrasti med hladnimi deli divjadi (rogovje, kopita) in toplimi deli  precejšnji. Vendar pa naprave ni mogoče uporabiti za natančnejše opazovanje ali identifikacijo oseb. Zato resnično upamo, da bo Swarovski v bližnji prihodnosti predstavil optiko s faktorjem NETD 40 mK ali manj.

Termovizijski nastavek Swarovski tM 35 (vir slike: Swarovski Optik)

Hitrost osveževanja sličic je 60 Hz, kar pomeni, da oko razlaga zaporedje kadrov kot gladko gibanje. Višja kot je hitrost osveževanja, jasnejša je slika in bolj udobno je opazovanje. Vaše oči se bodo veliko hitreje utrudile z napravami, katerih frekvenca osveževanja je nižja of 30 Hz. Le-te namreč kažejo vidne premore gibanja ali “vrzeli” med sličicami.

Zaslon AMOLED ima ločljivost 2560 x 2048 slikovnih pik. Swarovski tM 35 je tako kompakten tudi zahvaljujoč majhni velikosti pik (samo 12 mikronov). Uporabnik lahko preklaplja med 2 barvnima načinoma – White Hot in Black Hot.

Termovizijski nastavek Swarovski tM 35 (vir slike: Swarovski Optik)

Ena izmed poglavitnih težav pri uporabi termovizijske optike ponoči je oster kontrast med umetno svetlostjo zaslona in temnim naravnim okoljem.

Hiter prehod od gledanja skozi umetno svetlo optiko na naše ‘golo’ oko v temi je lahko zelo moteč.  Očesna zenica se preprosto ne more dovolj hitro skrčiti in razširiti. Pri kakšnem lovcu lahko celo pride do omotice ali izgube orientacije.

Swarovski je to težavo rešil z odzivnim zaslonom tM 35, ki se samodejno prilagaja prevladujočim svetlobnim razmeram.

Termovizijski nastavek Swarovski tM 35 (vir slike: Swarovski Optik)

Osnovne funkcije brez olepšav

Nočne in termovizijske naprave so že dolgo vstopile s stranskega tira v splošno uporabo. Toda to je povsem nov teren za podjetje Swarovski in tM 35 bo termovizijo zagotovo predstavil še večjemu občinstvu bolj tradicionalnih lovcev in ljubiteljev narave.

Zaradi tega je ključna preprostost uporabe. Swarovski se je odločil, da ne bo vključil nobenih naprednih funkcij, kot sta posnetek zaslona in snemanje videov. Prav tako ne pričakujte vgrajenega vgrajenega daljinomera ali povezave Wi-Fi.

Čeprav nihče ne more trditi, da je ni smiselno začeti z osnovami, ta odločitev postavlja Swarovski  tM 35 v očitno slabši položaj v tekmi s primerljivimi izdelki drugih blagovnih znamk.

Dve v enem

Termovizijski nastavek Swarovski tM 35 (vir slike: Swarovski Optik)

Swarovski tM 35 je zasnovan tako, da deluje kot samostojna naprava ali pa kot termovizijski nastavek. Ko ga uporabljate kot monokular, lahko povečavo preklapljate med 1x in 4x. Digitalna povečava, ko je naprava v rabi kot nastavek, pa je 1x. Brez težav nastavek namestite tudi v temi, saj je pritrditev tako enostavna.

Naj vas eleganten videz ne zavede – tM 35 zdrži močan odsun in je primeren za vse lovske kalibre. Ne glede na odsun puške in nenamerne udarce pri rabi vam Swarovski zagotavlja zanesljivo točko udara strela na kateri koli razdalji.

Termovizijski nastavek Swarovski tM 35 (vir slike Swarovski Optik)

Še ena prednost je samodejni vklop in izklop naprave s tehnologijo Swarolight. Vaš tM 35 se bo aktiviral v položaju za strel in se vrnil v način varčevanja z energijo, ko puško odložite. Ta funkcija zaznavanja gibanja deluje, ko je tM v rabi kot monokular in kot termovizijski nastavek.

Upoštevajte, da nekatere države dovoljujejo kombiniranje termovizijske optike s strelnimi daljnogledi, nekatere pa ne. Zato morate pred nakupom vedno preveriti skladnost uporabe z veljavno zakonodajo.

Ali je moj daljnogled Swarovski združljiv s tM 35? ?

Za čim večjo vsestranskost uporabe naprave tM 35, je Swarovski zanjo oblikoval tudi adapter tMA.

Adapter je izdelan iz aluminija in je na voljo v 7 velikostih: tMA 24, tMA 36, tMA 42, tMA 44, tMA 50, tMA 52 in tMA 56.

S pravim adapterjem se tM 35 prilega vsem modelom Swarovski Z8i, Z6i, Z5i, Z5 in Z3.

Swarovski tM 35 je združljiv tudi s strelnimi daljnogledi Kahles Helia.

Možne kombinacije:

adapter tMA x strelni daljnogled Swarovski

Model Z8i Z6(i) Z5 Z4i Z3 AV PV
tMA 24 0.75-6×20

1-8×24

1-6×24 / 1.25-4×24 / / /
tMA 36 / / / / 3-9×36 / /
tMA 42 1.7-13.3×42 1.7-10×42 / / 3-10×42 3-10×42 /
tMA 44 / 2.5-15×44 / / / / /
tMA 50 2-16×50

3.5-28×50

2-12×50

3-18×50

5-30×50

2.4-12×50 3-12×50 4-12×50 4-12×50

6-18×50

3-12×50

4-16×50

6-24×50

tMA 52 / / 5-25×52 / / / /
tMA 56 2.3-18×56 2.5-15×56 / 2.5-10×56 / / 2.5-10×56

Naj še omenimo, da tM 35 ni združljiv z nobenim daljnogledom Swarovski za pogone, ki ima vdelano montažno letev SR. Optiko tM 35 tudi ni mogole uporabiti na serijah Swarovski dS in X5.

Seznam nezdružljivih strelnih daljnogledov Swarovski:

 • vsi modeli Swarovski dS
 • vsi modeli Swarovski X5
 • Swarovski 0.75-6×24 SR
 • Swarovski 1.25-4×24 SR
 • Swarovski 1-6×24 SR
 • Swarovski 1-8×24 SR

Seveda se lahko Swarovski tM 35 uporablja tudi z daljnogledi drugih proizvajalcev. Toda popolnoma enako enostavne, zanesljive povezave in natančnosti streljanja ni mogoče zagotoviti.

Termovizijski nastavek Swarovski tM 35 (vir slike: Swarovski Optik)

Priloženi dodatki

Swarovski tM35 je na prodaj v kompletu z vrhunskimi dodatki.

 1. RB tM 35 baterija za ponovno polnjenje
 2. RBC polnilna postaja za baterije
 3. micro-USB polnilni kabel
 4. mehka terenska torba
 5. gumijast okular
 6. trak za nošenje okrog vratu
 7. pas za nošenje okrog zapestja
 8. pokrovček za okular

Polnilno baterijo Swarovski RB tM lahko tudi kupite posebej.

Termovizijski nastavek Swarovski tM 35 (vir slike: Swarovski Optik)

Informacije o garanciji

Vstop v svet  nočne in termovizijske optike je za mnoge tradicionalne evropske proizvajalce zastrašujoč projekt, saj imajo mnoga podjetja desetletje prednosti. Če klonijo pred konkurenco pa bo to velik udarec za ugled blagovne znamke.

Pritisk, da je zmagoslavna že prva poteza je velik.  Zato ne preseneča, da številne blagovne znamke uberejo bližnjico. Z drugimi besedami – plačajo manj zanemu proizvajalcu, da na končni produkt natisne njihovo ime. Vendar to ni v skladu z načeli podjetja Swarovski. Termovizijska naprava Swarovski tM 35 je v celoti izdelana v avstrijskem Absamu.

Garancijska doba za tM 35 je 3 leta od nakupa. Ponljiva baterija RB tM 35 ima 12-mesečno garancijo. To velika sprememba v primerjavi z desetletnimi garancijami klasičnih naprav Swarovski. Vendar pa se 3-letna doba ne razlikuje od tega, kar vam lahko ponudijo vrhunski proizvajalci termovizije, kot sta Pulsar in Night Pearl.

Vse poprodajne storitve so na voljo v Avstriji: popravilo naprav, vzdrževanje in posodobitve programske opreme. Več o garancijski politiki Optics Trade si lahko preberete TUKAJ.

Swarovski tM je na voljo po ceni 4.800,00 €.

Termovizijski nastavek Swarovski tM 35 (vir slike: Swarovski Optik)

Galerija slik

Summary
Article Name
Termovizijski nastavek Swarovski tM 35
Description
V najbolj pričakovani poslovni potezi leta 2021 je Swarovski Optik predstavil svojo prvo toplotno kamero tM 35, s čimer je avstrijsko podjetje obeležilo novo prelomnico proizvodnje optike.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja