Skoči na vsebino
Domov » Daljinomeri » Swarovski EL-Range s funkcijo Tracking Assistant (TA)

Swarovski EL-Range s funkcijo Tracking Assistant (TA)

Po tem, ko sta Zeiss in Leica pred kratkim predstavila svoja nova daljnogleda z laserskim merilnim razdalje (Victory RF, Geovid 3200.COM), je bilo le vprašanje časa, kdaj in kako bo na to odgovoril Swarovski. Njihov daljnogled EL-Range je na trgu že kar nekaj časa, glede na njegovo ceno pa so mu zadnje čase mnogi očitali pomanjkanje določenih modernih funkcij, kot sta npr. Wi-Fi povezljivost in balistični kalkulator. Prvo generacijo so predstavili leta 2011, drugo pa nekaj let kasneje. Takrat so naredili le nekaj manjših izboljšav. Tretja generacija, ki bo na voljo od 1. februarja 2021 naprej, prinaša ogromno sprememb.

Vrhunska optika

Veliko navdušencev nad daljnogledi je zagotovo slišalo za tehnologijo Swarovision, ki jo najdemo le pri najboljših in najdražjih daljnogledih podjetja Swarovski. Zaradi posebne zasnove sistema leč je vidno polje ‘izravnano’, kar pripomore tudi k izjemni robni ostrini, ločljivosti in živim barvam. Do zdaj je bila ta tehnologija na voljo le pri seriji EL (daljnogledi brez daljinomera), odslej pa se bodo z njo ponašali tudi daljnogledi serije EL-Range.

Je daljnogled kompatibilen z oporo za čelo?

Da. Swarovski je oporo za čelo (forehead rest) javnosti predstavil lani na predstavitvi daljnogleda NL Pure. Imeti dodatno točko za oporo je izjemno koristno, še posebej ko daljnogled uporabljamo dlje časa ali ko smo utrujeni. Na žalost EL-Range TA ni kompatibilen z oporo za čelo, ki so jo pri Swarovskem zasnovali za NL Pure. Pripravili so novo oporo za čelo, ki se na daljnogled EL-Range pričvrsti nekoliko drugače. Oporo za čelo je potrebno priviti na mesto, kjer je drugače pokrov za baterijo (tega je treba odstraniti), dodatno pa jo pričvrstimo z izbočenim spodnjim delom, ki ga vstavimo v režo poleg levega okularja. Ta dodatek je potrebno kupiti posebej, cena pa je 129 evrov. Kar zadeva ohišje, so pri novi generaciji daljnogleda EL-Range vpeljali manjše izboljšave, gumb za merjenje so npr. premaknili iz leve na desno stran. Na spodnji strane leve optične cevi, na notranji strani izbokline, je zdaj še en gumb, ki olajša uporabo vseh novih funkcij, ki jih novi EL-Range ponuja.

Balistični kalkulator in Wi-Fi povezljivost

Prejšnja generacija teh dveh funkcij ni imela, daljnogled je lahko na zaslonu prikazal zgolj ekvivalentno horizontalno razdaljo. Prisotnost teh uporabnih funkcij pri novi generaciji je povsem pričakovana, saj ju imajo vse konkurenčne moderne naprave v tem cenovnem razredu. Novega EL-Ranga lahko preko Wi-Fija povežete z aplikacijo na pametnem telefonu. Prenos balističnih podatkov o strelivu je tako zelo hiter in enostaven postopek. Ko so balistični podatki preneseni, vas lahko daljnogled po izmeri razdalje obvesti o tem, koliko klikov na kupoli za pomik po višini je potrebnih, da bomo zadeli tarčo. Na daljnogledu so senzorji za zračni tlak, temperaturo in izmero kota – vsi ti podatki so pri meritvah tudi upoštevani.

Tracking assistant – novost v svetu športne optike

Funkcija Tracking assistant (pomoč pri sledenju) je največja inovacija, ki jo prinaša novi EL-Range, saj se konkurenca zaenkrat še ni domislila česa podobnega. Deluje s pomočjo elektronskega kompasa, njen namen pa je pomoč pri iskanju uplenjene divjadi, kar je še posebej koristno v hribovitem terenu ali gorah, kjer se je težko orientirati. To funkcijo lahko uporabljate v kombinaciji s pametnim telefonom (pot bo prikazana na zemljevidu) ali brez (daljnogled usmerite v mesto, od koder ste streljali, in pritisnete gumb za merjenje; napotki za smer so prikazani na zaslonu daljnogleda).

Ostali podatki

Novi EL-Range je – kot vsi ostali daljnogledi podjetja Swarovski – narejen v Avstriji. Izmerite lahko razdaljo od 10 do 2000 m. Do razdalje 1500 m je natančnost +/-1 m. Daljnogled je 30 gramov težji od prejšnje različice, kar lahko pripišemo izboljšani optiki in programski opremi. Zaenkrat je na voljo izključno v zeleni barvi – Pri Swarovskem se zaenkrat še niso odločili, ali bo v prihodnje na voljo v različici ‘O-Range’, torej v oranžni barvi. Izbirate lahko med dvema modeloma:

  • 8×42
  • 10×42

Pri EL-Rangu so ohranili konfiguracijo odprtega mosta, enak pa je tudi način pritrditve pasu za nošenje. Kot vsi ostali daljnogleda podjetja Swarovski, je tudi ta prijeten na pogled. Edina stvar, ki nas moti, sta izboklini na spodnjih delih optičnih cevi (te izbokline so bile prisotne tudi pri prejšnjih generacijah daljnogledov EL-Range). Zavedamo se, da je na teh mestih elektronika, vseeno pa bi jo lahko ‘skrili’ kam drugam, kot so to pri svojih napravah storili drugi proizvajalci vrhunske športne optike.

Novi daljnogledi EL-Range imajo 10-letno garancijo. Garancijska doba elektronskih delov je 2 leti.

Zaključek

S tretjo generacijo daljnogleda EL-Range je Swarovski predstavil popolnoma novo napravo. Poleg optične izboljšave (Swarovision) so tu dodatni senzorji, povezljivost s pametnim telefonom, kompatibilnost z oporo za čelo in novi tracking assistant (pomoč pri sledenju). Kupcem bo na voljo od 1. februarja 2021 naprej – takrat bodo tudi ukinili prejšnjo generacijo. Model 8×42 se bo prodajal po ceni 3380 €, različica 10×42 pa za 3480 €. So približno 250 € dražji od prejšnje generacije, vendar je zaradi številnih nadgradenj cena več kot upravičena.

Galerija slik

Summary
Article Name
Swarovski EL-Range s funkcijo Tracking Assistant
Description
S tretjo generacijo daljnogleda EL-Range je Swarovski predstavil popolnoma novo napravo z novo funkcijo Tracking Assistant.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja