Skoči na vsebino
Domov » Termovizija » Pulsar Merger LRF XQ35

Pulsar Merger LRF XQ35

Pulsar Merger LRF XQ35 (Vir: Pulsar)

Uvod

Na nedavnem sejmu IWA 2023 smo si lahko pobližje ogledali novi termovizijski daljnogled Pulsar Merger LRF XQ35. Lahko bi ga šteli za naslednika že ukinjenega modela Accolade LRF XQ38. V nadaljevanju preberite o naših prvih vtisih o novem termovizijskem daljnogledu Merger in njegovih glavnih funkcijah.

Prvi vtisi

Novi Pulsar Merger LRF XQ35 je videti kot običajen daljnogled in je tudi tako lahek. Če smo iskreni, je veliko bolj kompakten, kot smo pričakovali. Nekateri naši bralci morda poznajo njegova predhodnika: Merger LRF XP50, ki je bil predstavljen na sejmu IWA 2022, in Merger LRF XL50, ki je bil predstavljen na sejmu SHOT Show 2023. Sprva smo menili, da je Pulsar pri seriji Merger že dosegel zgornjo mejo kompaktnosti, vendar jo je novi model XQ35 odločno presegel.

Pulsar se je odločil oblikovati daljinomere v obliki klasičnih daljnogledov iz preprostega razloga. Podjetje je mnenja, da je za človeka bolj naravno, da vizualne informacije prejema prek dveh vizualnih kanalov hkrati, zato bi morale naprave to omogočati. To naj bi omogočilo boljše zaznavanje majhnih predmetov in boljšo zmogljivost v primerjavi s tehnično primerljivimi monokularji. Nismo strokovnjaki s področja vidnega zaznavanja pri ljudeh, vseeno pa je Merger LRF XQ35 pustil dober vtis. Daljnogledi so pri daljši uporabi – vsaj po našem mnenju – tudi prijetnejši od monokularjev.

Novi Merger LRF XQ35 res daje občutek, kot da ga lahko vzamete s seboj v gore in se med nošenjem ne zmenite zanj. Verjetno se bo največ uporabljal pri lovu na zalaz, saj je idealen za dolgo zasledovanje divjadi.

Pulsar Merger LRF XQ35 na sejmu IWA 2023

Glavne lastnosti

Kakovosten in kompakten toplotni senzor

Pulsar ima veliko izkušenj z združevanjem kakovosti in kompaktnosti.

Tudi novi Merger LRF XQ35 ima zelo občutljiv toplotni senzor Lynred evropske izdelave z NETD < 25 mK, ločljivostjo 384 × 288 slikovnih pik in velikostjo pike 17 µm.

Senzor je učinkovit tudi pri slabših vremenskih razmerah, kar pomeni, da ga boste lahko uporabljali, tudi če vas ujame dež ali če se znajdete v megli ali zelo vlažnem okolju.

Leča objektiva, vidno polje in povečava

Pulsar Merger LRF XQ35 ima hitro germanijevo lečo F35/1.0, vidno polje 18 x 7 x 14 m/100 m in od 3- do 12-kratno povečavo. Razdalja zaznavanja je 1350 m.

Možnosti namestitve

Kljub kompaktni in ergonomski zasnovi je vedno dobro, če je na voljo več možnosti za prenašanje naprave.

Na srečo ima Merger LRF XQ35 nastavek velikosti ¼” za namestitev na bipod stojalo. Morda ga ne boste veliko uporabljali, saj se naprava verjetno ne bo veliko uporabljala pri statičnih pogojih, vendar je lepo, da je na voljo.

Senzor bližine

Pri opazovanju v temi je ključnega pomena, da ostanete neopaženi in ne splašite živali, ki jih opazujete. Za to se pogosto uporablja funkcija izklopa zaslona, ki preprečuje osvetlitev ozadja okularja. Merger LRF XQ35 je bil zasnovan za uporabnikom prijazno uporabo in je opremljen z vgrajenim senzorjem bližine, ki poenostavi in avtomatizira ta postopek.

Senzor bližine deluje kot stikalo za zaslon in prepreči osvetlitev ozadja v temi. Ko uporabnik odmakne napravo od oči, senzor samodejno izklopi oba zaslona. Ko pa jo približate očem, se zaslona vklopita, kar zagotavlja odlično kakovost slike. Ta inovativna funkcija poskrbi za nemoteno in prikrito opazovanje v temi.

Pulsar Merger LRF XQ35 ima vgrajen senzor bližine (Vir: Pulsar)

Vgrajen laserski daljinomer

Glavna stvar, zaradi katere je novi Pulsar Merger LRF XQ35 zares večnamenski, je verjetno vgrajeni laserski daljinomer (LRF). Meri lahko do 1 km, ponuja pa posamezne meritve in način neprekinjenega merjenja z natančnostjo ± 1 m tudi v dežju.

To pomeni, da bo novi Merger LRF XQ35 postal vaš najboljši prijatelj pri lovu na daljše razdalje, ko potrebujete natančno meritev razdalje za natančen strel ali ko preprosto potrebujete podatek o razdalji do naslednjega postanka.

Vgrajen vmesnik Wi-Fi za povezavo z aplikacijo Stream Vision 2

Po pričakovanjih ima Merger LRF XQ35 vgrajen vmesnik Wi-Fi za povezavo z napravami Android in iOS prek mobilne aplikacije Stream Vision 2. Aplikacija je celovit instrument za natančno streljanje na daljše razdalje, razvita pa je bila, da bi strelci imeli na voljo ključne izračune in podatke za bolj uspešno streljanje.

Aplikacija Stream Vision 2 omogoča kar nekaj uporabnih stvari. Z aplikacijo lahko na primer z nekaj preprostimi kliki na pametnem telefonu brezžično posodobite programsko opremo daljnogleda Merger LRF XQ35. Uporabniki lahko na zaslonu pametnega telefona tudi gledajo in zajemajo sliko iz daljnogleda Merger v realnem času, posnetke pa lahko nato zelo preprosto delijo na družbenih omrežjih ali drugih platformah.

Naprava ima vgrajen tudi videosnemalnik, ki zajema fotografije in videoposnetke v ločljivosti 1024 × 768 slikovnih pik. Shranjujete jih lahko v vgrajeni pomnilnik s kapaciteto 16 GB.

Stream Vision 2 aplikacija (Vir: Pulsar)

Zasloni HD AMOLED z visokim kontrastom

Ob pogledu skozi okularja se uporabnikom prikažeta dva zaslona HD AMOLED, ki ponujata ostre, visokokontrastne slike. Zaslona z ločljivostjo 1024 × 768 slikovnih pik poganja tehnologija AMOLED HD, ki zagotavlja ostro sliko pri visoki ločljivosti, hkrati pa varčuje z energijo.

8 barvnih palet

Za čim boljše opazovanje, ne glede na uporabo, je Pulsar v novi Merger XQ35 vgradil 8 barvnih palet.

S temi paletami lahko uporabniki optimizirajo Merger glede na potrebe in pogoje. Na voljo so naslednje palete:

  • Black Hot
  • Red Hot
  • White Hot
  • Rainbow
  • Ultramarine
  • Red Monochrome
  • Sepia
  • Violet
Pulsar Merger LRF XQ35 stranski pogled (Vir: Pulsar)

Kakovost izdelave

Pulsar Merger LRF XQ35 ima robustno ohišje iz magnezijeve zlitine. Zasnovan je za dolgotrajno uporabo pri zahtevnih pogojih, zato ste z njim lahko malce bolj grobi. Ta kompaktna naprava je presenetljivo trpežna in prenese tudi močnejše udarce.

Ponaša se s stopnjo vodoodpornosti IPX7, zato jo lahko uporabljate v nalivu ali med sneženjem. Poleg tega jo lahko za 30 minut tudi potopite v vodo do globine enega metra, čeprav tega ravno ne priporočamo. Uporablja se lahko pri temperaturah od –25 °C do +50 °C.

Oddaljenost očesa od okularja je 15 mm, okularji pa so gumijasti in udobni za uporabo.

Na splošno je zaradi klasične oblike daljnogleda ta naprava zelo enostavna za prenašanje in uporabo. Navdušeni smo nad tem, da gre oblika naprav LRF v to smer, in hkrati prepričani, da bodo to cenili tudi številni drugi.

Pulsar Merger LRF XQ35 z robustnim ohišjem iz magnezija (Vir: Pulsar)

Baterija

Merger LRF XQ35 polnita dve polnilni bateriji. Ena 4 Ah baterija je vgrajena, drugo 3,2 Ah baterijo APS 3 pa je mogoče zamenjati.

Merger omogoča do 11 ur neprekinjene uporabe, zaradi edinstvenega reliefnega dizajna pa lahko baterijo zamenjate na terenu v popolni temi zgolj s tipanjem.

Datum lansiranja

V času pisanja tega članka (april 2023) še ne vemo natančnega datuma lansiranja daljnogleda Pulsar Merger LRF XQ35.

Po naših ocenah bo na voljo okoli septembra 2023.

Cena

Na končno ceno za Merger LRF XQ35 še vedno čakamo in jo bomo lahko razkrili šele okoli datuma lansiranja, vendar pričakujemo, da se bo gibala med 2500 in 3000 EUR.

Pulsar Merger LRF XQ35 na sejmu IWA 2023

Zaključek

Ko govorimo o novih izdelkih Pulsar, običajno govorimo o izdelkih, ki postavljajo nova merila, zato se ne smemo več čuditi, ko na raznih dogodkih obiščemo njihov razstavni prostor in zagledamo najsodobnejše tehnologije. Zato napredek novega daljnogleda Merger LRF XQ35 ni presenetljiv, vseeno pa je lepo, da si Pulsar še vedno prizadeva premikati meje na tem področju.

Ne dvomimo, da bo Merger LRF XQ35 hitro našel svoje mesto na trgu. Navsezadnje gre za težko pričakovano zmogljivo termovizijsko napravo z natančnim laserskim daljinomerom v kompaktnem ohišju običajnega daljnogleda. Tisti, ki so navajeni loviti v temi in jim običajni daljnogledi niso prišli prav, bodo zdaj lahko v repertoar dodali nov zmogljiv pripomoček.

Poleg tega zna Pulsar ohranjati nizke cene in visoko kakovost, kar je njegova glavna konkurenčna prednost. Zaradi razširitve serije Merger bodo tekmeci iskali nove odgovore, to pa za trg pomeni le eno – več kakovostnih izdelkov.

Veselimo se lansiranja daljnogleda Merger LRF XQ35, ki ga bomo takoj, ko bo to mogoče, temeljito preizkusili. Ugotovitve bomo kot vedno objavili na tem blogu in našem kanalu YouTube. Naročite se in si prvi oglejte rezultate: Optics Trade YouTube kanal.

Summary
Article Name
Pulsar Merger LRF XQ35
Description
Na nedavnem sejmu IWA 2023 smo si lahko pobližje ogledali novi termovizijski daljnogled Pulsar Merger LRF XQ35. V članku preberite o naših prvih vtisih o novem termovizijskem daljnogledu in njegovih glavnih funkcijah.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja