Skoči na vsebino
Domov » Nočna optika » Pulsar Digiforce (860RT, X970, 870VS)

Pulsar Digiforce (860RT, X970, 870VS)

Uvod

Pulsar je eno izmed najhitreje rastočih podjetij s področja razvoja nočne optike in termovizije. Zaradi izdelkov, ki za svojo ceno ponujajo izvrstno kvaliteto, so v zadnjih letih postali izjemno popularni. V tem članku bomo predstavili njihovo serijo digitalnih nočnih monokularjev – Digiforce. Zanimata nas seveda napravi, ki jih ima Pulsar trenutno v svoji ponudbi – 860RT in X970.

Lastnosti

Najprej bomo izpostavili najbolj poglavitne razlike med napravama. Napravi se razlikujeta v valovni dolžini svetlobe, ki jo oddaja vgrajeni infrardeči iluminator. Digiforce 860RT ima iluminator, ki oddaja svetlobo z valovno dolžino 810 nm, medtem ko je Digiforce X970 opremljen z iluminatorjem, ki oddaja svetlobo z valovno dolžino 915 nm. Zaradi tega je slednji veliko primernejši za lov, saj živali te valovne dolžine ne zaznajo več. Digiforce 860 RT je narejen za klasično nočno opazovanje, uporablja pa se lahko tudi za namene varovanja lastnine.

Pulsar X970

X970 omogoča opazovanje do 450 m, medtem ko lahko z napravo 860 RT opazujemo nekje do 250 m. X970 je bistveno odpornejši in lahko zaradi OLED-zaslona, odpornega na zmrzal, nemoteno deluje tudi pri ekstremnih temperaturah, kot je –25℃. Ponuja funkcijo „Sum Light“, ki omogoča uporabo naprave brez infrardečega iluminatorja, kar je še posebej uporabno za lov v mraku. Opremljen je s senzorjem z ločljivostjo 752×582 (senzor modela 860 RT ima ločljivost 640×480) in precej večjim vidnim poljem. Dodatne funkcije, ki jih ponuja, imajo svojo ceno, kar se tiče življenjske dobe baterije – le-ta se bo izpraznila hitreje kot pri modelu 860 RT. Ker je naprava X970 prirejena za lov, bomo med funkcijami našli križ, ki omogoča merjenje razdalje do divjadi z znano velikostjo (jelen – 1.7 m, divji prašič – 0.7 m, zajec – 0.3 m) z zadovoljivo natančnostjo. Cena naprave X970 je 890 €, medtem ko je za 860RT potrebno odšteti okoli 400 €.

Pulsar 860 RT

Kaj pa imata napravi skupnega? Že iz imena lahko sklepamo, da gre za digitalni nočni napravi. Za razliko od analognih nočnih optičnih naprav se senzorji na digitalnih nočnih napravah ne poškudujejo, če je naprava vključena ob dnevni svetlobi. Zaradi slednjega so odlične za uporabo v mraku. Če želimo napravo Digiforce uporabljati podnevi, je dobro, da na objektiv namestimo poseben priložen filter za zmanjševanje svetlobnega pretoka do leče – rezultat je slika s povečanim kontrastom. Ponujena je tudi funkcija „Display off“, s pomočjo katere lahko izključimo zaslon brez prekinitve ostalih funkcij naprave. To je izvrstno v primeru, ko bi se radi prikrili pred približujočo se živaljo. Ločljivost zaslona naprav je 640×480. Napravi se ponašata z zaščito IPX4, kar pomeni, da sta odporni na pršenje in dež.

Pulsar X970

Pulsar Digiforce deluje s pomočjo štirih AA-baterij, omogoča pa še polnjenje preko zunanje napajalne enote, s pomočjo katere lahko precej podaljšamo delovanje naprave, še posebej pozimi. Takrat lahko napajalno enoto spravimo pod oblačila in jo ohranjamo pri toploti, kar precej zmanjša praznjenje enote in zagotovi daljšo nemoteno rabo naprave. Uporabnik lahko z napravo Pulsar Digiforce fotografira in snema videe, vendar je pri napravi X970 za to potrebna zunanja snemalna enota, ki jo je potrebno kupiti dodatno. Z napravo jo povežemo preko kabla, ki ga vključimo v priključek, prekrit z gumijastim pokrovom z oznako „V“. Ta priključek služi tudi za povezavo naprave s televizijo. Digiforce 860 RT ima notranji pomnilnik, kar pomeni, da zunanja enota ni potrebna. Posnetke in slike, ki se shranjujejo na pomnilnik, lahko uporabnik prenese na računalnik preko kabla ali Wi-fi povezave.

Pulsar 860 RT

Pulsar 860 RT je prva naprava iz serije Digiforce, ki podpira tehnologijo Stream Vision. Po tem ko si uporabnik na svoj pametni telefon namesti aplikacijo Stream Vision, lahko sliko, vidno skozi napravo, predvaja na zaslonu pametnega telefona v realnem času. Aplikacija dovoljuje tudi manipulacijo z raznimi drugimi funkcijami.

Nekaj besed je potrebno spregovoriti še o napravi Digiforce 870 VS, ki je sicer ni več v aktualni Pulsarjevi ponudbi, kljub temu pa jo lahko še vedno kupimo pri nekaterih Pulsarjevih distributerjih. Naprava je po funkcionalnosti zelo podobna Digiforcu X970, saj je opremljena z iluminatorjem, ki oddaja svetlobo z valovno dolžino 915 nm, ima pa senzor z nekoliko slabšo resolucijo, ožje vidno polje, eno samo povečavo in manj odporna ohišje ter zaslon (naprava je uporabna le do –15°C). Zaradi omenjenega je precej cenejša (cene naprave Digiforce X970 se gibljejo okoli 900 €, medtem ko boste za Digiforce 870 VS odšteli okoli 400 €). Z napravo 870 VS lahko prav tako snemamo videe, vendar je za to potrebna zunanja snemalna benota.

Zaključek

Digiforce X970 je odlična izbira za tiste, ki potrebujejo zmogljivo nočno opazovalno napravo z odlično ločljivostjo, medtem ko bo 860RT zadostil potrebam tistim, ki iščejo ugodno nočno opazovalno napravo za druge namene. Izdelka sta podprta s 3-letno garancijsko dobo, Pulsar pa nudi popravilo tudi po poteku tega časa.

Galerija slik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja