Skoči na vsebino
Domov » Termovizija » Pulsar Accolade

Pulsar Accolade

Uvod

Pulsar je zopet navdušil. Na IWI 2018 so predstavili Accolade, termovizijski dvogled. Zasnovan je na napravah Helion, ampak narejen tako, da ima dva zaslona, kar naredi uporabo bolj udobno, saj jo lahko prislonimo ob obe očesi. Funkcije so enake kot pri Helionu – izbirati je možno med 8 barvnimi načini. Tukaj so še druge prednosti, ko je npr. bolj čista slika, opazovanje z obema očema pa je tudi veliko bolj ‘naravno’.

Pulsar Accolade

Lastnosti naprave

Lovci, ki si lastijo napravo Helion, skoznjo običajno gledajo z levim očesom. Ker je zaslon zelo svetel, se zenica na levem očesu razširi. Pred strelom pogledajo skozi strelni daljnogled, za kar običajno uporabijo desno oko, ki je že prilagojeno na okoliško svetlobo. To je ena izmed prednosti, ki jih imajo naprave Helion pred napravami Accolade – pri uporabi slednjega se razširita zenici na obeh očesih, zato bomo potrebovali nekaj časa, da se nam oko, s katerim bomo pogledali skozi strelni daljnogled, prilagodi na okoliško svetlobo. Kljub temu da ima dvogled svoje pomanjkljivosti, prepriča z udobjem in kvalitetno opazovalno izkušnjo, ki je na višjem nivoju kot pri monokularjih. Zaenkrat sta na voljo dva modela:

 

Pulsar Accolade XQ38 – primeren za opazovanje na krajših razdaljah do 1350 m.

Pulsar Accolade XP50 – primeren za opazovanje na daljših razdaljah do 1800 m.

Pulsar Accolade

V primerjavi z napravami Helion je Accolade večji, širši in težji, kar je razumljivo. Ena izmed funkcij je ocenitev razdalje do opazovanega predmeta z znano velikostjo – le-to najdemo tudi na Helionih. XQ38 ima nekoliko manjši senzor (384×284) in lečo kot XP 50 (640×480). Oba se ponašata s 50-herčnim osveževanjem slike.

Pulsar Accolade

Zaključek

Predvidena cena naprav je 3500 € za XQ38 in 5000 € za XP50, vendar to še ni potrjeno. Trenutno na trgu ni nobene naprave, ki bi lahko v tem cenovnem rangu konkurirala Accoladu. Cena je v primerjavi z napravami Helion razumljiva, vendar se zna zgoditi, da se bu marsikomu vseeno zdela previsoka. Helion je požel velik uspeh – predvidevamo, da bo pri Accoladu enako. Tekom leta bo Pulsar predstavil še model z vgrajenim laserskim merilnikom razdalj, ki ga že zdaj nestrpno pričakujemo. Predvidevamo, da bo nekje 500–600 € dražji od pravkar predstavljenih naprav.

Pulsar Accolade

Galerija slik

Summary
Article Name
Pulsar Accolade
Description
Pulsar je na IWI 2018 predstavil Accolade, termovizijski dvogled, zasnovan na napravah Helion. Predvidena cena naprav je 3500 € za XQ38 in 5000 € za XP50.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja