Skoči na vsebino
Domov » Termovizija » Pulsar Accolade LRF XP50

Pulsar Accolade LRF XP50

UVOD

V tem članku bomo govorili o novi termovizijski napravi Pulsar Accolade LRF XP50, ki je bila prvič predstavljena javnosti na sejmu IWA OutdoorClassics 2018 v Nürnbergu. Pulsar je eden izmed najbolj priljubljenih proizvajalcev optičnih naprav za nočno opazovanje in termovizijo na svetu, zahvaljujoč odličnemu razmerju med ceno in zmogljivostjo. Pulsar Accolade LRF XP50 je tudi edinstvena naprava na trgu zaradi številnih funkcij, ki jih bomo podrobno opisali v nadaljevanju.

Pulsar Accolade LRF XP50

Lastnosti

Najprej se posvetimo edinstvenemu dizajnu tega daljnogleda. Ker skozi Pulsar Accolade LRF XP50 lahko gledate z obema očesoma, je uporaba te naprave veliko bolj udobna kot pa pri monokularjih. Najpomembnejši faktor udobnega pogleda je nastavljiva medzenična razdalja, kar pomeni možnost prilagoditve razdalje med okularji. Gre za nujno potrebno funkcijo, saj ima vsak posameznik drugačen razmik med očmi in s pomočjo te nastavitve se udobje in kakovost uporabe znatno izboljšata.

Za odlično sliko je pomembna tudi hitrost osveževanja. Tako tudi ko se premikate, slika ostane gladka namesto zaporedja hitro spreminjajočih se sličic. Hitrost osveževanja naprave Pulsar Accolade LRF XP50 je 50 Hz, kar je res veliko in zagotavlja nemoteno gledanje v realnem času.

Pulsar Accolade LRF XP50

Ta naprava ima tudi visoko ločljivost senzorja 640×480 slikovnih pik, zato imajo opazovani predmeti ostre robove in natančne podrobnosti. Dovolj majhna velikost piksla (17 µm), zagotavlja, da med gledanjem na zaslon skozi okular ne boste opazili slikovnih pik. Za popolno sliko brez zamrznitve pri ekstremnih temperaturah se je Pulsar odločil za vgradnjo AMOLED zaslona, ki po navedbah proizvajalca zmore ohraniti vse barve brez upočasnitve hitrosti slikanja tudi pri izredno nizkih ali izjemno visokih temperaturah.

Ta zaslon ima 8 barvnih palet, med katerimi lahko uporabnik izbere tisto, ki mu najbolj ustreza. Omogoča pa tudi prikazni način slika-v-sliki, kjer se majhno, a povečano okence prikaže nad sredino za podroben pogled cilja, vendar brez izgube vidnega polja.

Vse, kar opazujete, lahko posnamete tudi s pomočjo vgrajenega video snemalnika ali pa opazovano fotografirate za kasnejšo rabo. Napravo lahko tudi povežete s spletom prek pametnega telefona ali tabličnega računalnika za neposredno predvajanje v živo na YouTubu.

Pulsar Accolade LRF XP50

Zaradi močnega mikrobolometra termovizijske naprave Pulsar Accolade LRF XP50 lahko tople cilje zaznate tudi na ekstremnih razdaljah vse do 1800 metrov.

Ena od najpomembnejših stvari na tej napravi je vgrajen laserski daljinomer. To je tudi edinstvena lastnost termovizijskih naprav za civilno tržišče, saj večina naprav vsebuje samo stadiametrični merilnik razdalj, ki ni zelo natančen. S tem vgrajenim laserskim daljinomerom lahko uporabnik meri vse do 1000 metrov in to zelo natančno. Po lociranju cilja je streljanje na daljše razdalje tako mnogo lažje in precizno. Celotna naprava je popolnoma vodoodporna z oceno IPX7, zato jo lahko celo potopite v 1 meter globine in še vedno bo delovala brezhibno.

Pulsar Accolade LRF XP50

 

Zaključek

Pulsar Accolade LRF XP50 je zelo univerzalna termovizijska naprava in zahvaljujoč vgrajenemu laserskemu daljinomeru z lahkoto dosega oddaljene cilje, še posebej ko sonce zaide in običajnega laserskega merilnika več ni moč uporabljati. Ta naprava je še posebej dobra za dolgotrajna opazovanja, saj lahko zaposlite obe očesi in ne boste si utrudili pogled kot pri monokularju.

Kakovost slike je odlična in celotna naprava je izdelana za uporabo v vseh vremenskih razmerah. Garancija traja 3 leta, vendar Pulsar popravila naprav sprejema tudi po izteku tega obdobja. Da povzamemo, gre za eno izmed najbolj vsestranskih Pulsar naprav z obilico funkcij, a žal tudi eno izmed najdražjih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja