Skoči na vsebino
Domov » Strelni daljnogledi » Pot do optimalnega strelnega daljnogleda na malokalibrski (MK) puški

Pot do optimalnega strelnega daljnogleda na malokalibrski (MK) puški

Pot do optimalnega strelnega daljnogleda na MK-puški

Malokalibrska puška (krajše MK) oziroma po domače »flobert« je v lasti skoraj vsakega lovca. Nekateri jo uporabljajo predvsem za lov, drugi za lov in streljanje v tarčo, nekateri pa imajo malokalibrske puške izključno za precizno streljanje na tarčo.

V lovskem strelstvu se z malokalibrsko puško veliko tekmuje, predvsem v streljanju na tarčo 4 stav (35 m, člani), veteransko tarčo na 35 m in bežečega merjasca na 50 m. Že kot lovskega pripravnika me je zelo zanimalo lovsko strelstvo. Začel sem trenirati in tekmovati z malokalibrsko puško Češka Zbrojovka Brno 2 z daljnogledom Bushnell Trophy 3–9×42. Nato sem pri ostalih strelcih videl, da lahko z boljšo puško in predvsem kvalitetnejšim strelnim daljnogledom dosegam boljše rezultate. Po dveh letih sem se odločil za zamenjavo.

Po posvetovanju s strelskimi prijatelji in izkušenimi strelci sem kupil rabljeno MK-puško Anschütz Match 54 .22LR, nato pa sem se posvetil nakupu strelnega daljnogleda. Takratni izhodiščni kriteriji za nakup so bili: strelni daljnogled, ki omogoča odpravo napake paralakse, 12-kratna variabilna povečava in cenovni rang do 250 €. Po posvetovanju z Optics-trade sem v tem cenovnem rangu, upoštevajoč vse svoje kriterije, kupil Hawke Varmint 3–12×44 SF s križem Mil Dot. Ima nastavljivo paralakso od 10 m do neskončnosti in 12-kratno povečavo – v tem cenovnem rangu je to odličen strelni daljnogled. Pri streljanju na 4 stav tarčo sem vedno koristil maksimalno povečavo (12x), ki je dovoljena po lovskem strelskem pravilniku.

Hawke Varmint 3-12×44 SF Mil Dot
Hawke Varmint 3-12×44 SF Mil Dot

Po dobremu letu treningov in tekmovanj sem začel razmišljati o menjavi strelnega daljnogleda. Razlog za menjavo je bila kakovost slike pri maksimalni, 12-kratni povečavi. Ob gledanju skozi druge strelne daljnoglede, predvsem višjega cenovnega ranga, sem videl očitno razliko pri 12-kratni povečavi. Odločil sem se, da kupim novega. Ponovno sem odšel v Optics-trade, kjer sem imel na izbiro veliko različnih strelnih daljnogledov. Kriteriji za nakup so bili podobni kot pri prejšnjem, vendar z eno bistveno razliko – želel sem, da ima daljnogled maksimalno povečavo 16x ali več. Zaradi tega sem se odločil za nakup strelnega daljnogleda Delta Optical Titanium 4–16×42 AO s križem Duplex. Prednosti tega v primerjavi s strelnim daljnogledom Hawke so bile večja variabilna povečava, tanjši križ in boljša kakovost slike. Je nekoliko dražji, vendar še vedno z odličnim razmerjem med ceno in kvaliteto.

Delta Optical Titanium 4-16×42 AO Duplex
Delta Optical Titanium 4-16×42 AO Duplex

Omenjeni strelni daljnogled mi je služil dobro, vendar se je sčasoma porodila želja po še boljšem daljnogledu. Kupil sem ga lansko leto (2019) na začetku sezone. Seveda se tovrstne menjave in nakupi vedno novih strelnih daljnogledov ne nehajo kmalu, vendar sem s Sightronom S TAC 4-20×50 SF s križem MOA 2 trenutno več kot zadovoljen. V primerjavi s predhodnikoma ima kvalitetnejšo sliko. Leča v objektivu je premera 50 mm, kar zelo pripomore k svetli in kakovostni sliki. Križ MOA 2 je zelo fin (tanek) in primeren za streljanje v tarčo, razpon variabilne povečave pa precej širok, kar je več kot dobrodošlo. Cenovno je nekaj več kot dvakrat dražji od strelnega daljnogleda Hawke, ki sem si ga lastil na začetku.

Kratek povzetek in izkušnje, ki sem jih pridobil skozi vse menjave strelnih daljnogledov

Iz lastnih izkušenj vidim, da je slika pri maksimalni povečavi, ki jo omogoča strelni daljnogled, že nekoliko slabša oziroma na maksimumu zmožnosti zagotavljanja dobre ostrine in kakovosti. Vzemimo v primerjavo strelna daljnogleda istega cenovnega ranga z enakim premerom leče in različnimi variabilnimi povečavami. Primer, daljnogled X z variabilno povečavo 3–12 in daljnogled Y z variabilno povečavo 4–20. Oba nastavimo na povečavo 12x. Kakovost slike je boljša pri daljnogledu Y, ki ima višjo maksimalno povečavo.

Prva dva sta bila tudi nekoliko manj odporna na razne manjše udarce in tresljaje. Zadnji Sightron S TAC 4-20×50 SF se mi med strelsko sezono še ni premaknil v primerjavi z ostalima, pri katerih sem med sezono moral opravljati manjše korekcije križa kot tudi paralakse.

Sightron S TAC 4-20×50 SF MOA 2
Sightron S TAC 4-20×50 SF MOA 2

Velik vpliv na vse menjave je imela tudi cena. Vedno sem iskal cenovno zelo ugoden daljnogled, želel pa sem tudi dobro kvaliteto. Na koncu, po vseh opravljenih menjavah, sem spoznal, da je bolje že v začetku poseči v malo višji cenovni rang in s tem odmisliti vse težave in dvome o pravilnem nakupu. Končni rezultat mojih menjav in novih nakupov je bil višja cena, kot če bi že v začetku kupil strelni daljnogled, ki ga imam sedaj. Nakupna pot je seveda odvisna od vsakega posameznika, saj se zahteve od človeka do človeka razlikujejo. Že prvi strelni daljnogled zadostuje za normalno uporabo oziroma tekmovanja v vseh lovskih disciplinah, ki so zgoraj naštete. Vendar pa iz lastnih izkušenj priporočam posvetovanje z izkušenimi strelci in predvsem dejanski pogled na tarčo skozi različne strelne daljnoglede, da se lažje odločimo za nakup in spoznamo, kaj sploh želimo.

Galerija slik

Summary
Article Name
Pot do optimalnega strelnega daljnogleda na malokalibrski (MK) puški
Description
Nekateri MK-puške uporabljajo predvsem za lov, drugi za lov in streljanje v tarčo, nekateri pa izključno za precizno streljanje na tarčo.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

1 komentar na “Pot do optimalnega strelnega daljnogleda na malokalibrski (MK) puški”

  1. Pozdravljeni moram povedati odličen opis ter pot pri nakupo optice zelo lepo opisano za pohvaliti dodal bom samo tole na začetku pri opisu puške 22lr ,mk in flobert kaj pomeni flobert to je puška z gladko cevjo v kalibru 6mm ter 9mm in nikakor ni mk z risano cevjo.Stem ne mislim nic slabega samo da bodo ljudje vedeli kaj pomeni flobert .lp

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja