Skoči na vsebino
Domov » Ostalo » Besednjak » Pomik po smeri

Pomik po smeri

Je specifikacija, ki pove, za koliko lahko premaknemo križ v levo ali desno. Primer: Če vidite v specifikacijah strelnega daljnogleda, da je pomik po smeri 1.5 m / 100 m, to pomeni, da lahko križ nastavite največ 0.75 m v desno in največ 0.75 m v levo za streljanje na tarčo na 100 m. Pomik po smeri levo in desno je običajno določen v MRAD (1 mrad je 10 cm / 100 m) ali MOA (1 MOA je 2,9 cm / 100 m). Nekateri proizvajalci določajo MRAD s kratico MIL. Z nastavitvijo pomika po smeri lahko kompenziramo vpliv vetra na pot krogle do tarče.

Pomik po smeri je tudi nujna funkcija za nastrelitev puške na želeno razdaljo, saj z to funkcijo izničite vsako neusklajenost med puško in daljnogledom. To pomeni, da se križ da premakniti točno na točko zadetka.

Vsi novi strelni daljnogledi imajo možnost prilagajanja križa po smeri gor in dol ter levo in desno. Ta proces je znan pod izrazom “nastrelitev“. Zgornja kupola na strelnem daljnogledu je ponavadi za nastavitev pomika gor ali dol, stranska kupola (ponavadi na desni strani) pa je za nastavitev pomika v levo ali desno smer. Lovski strelni daljnogledi imajo mehanizem obeh kupol zaščiten s kapicama/pokrovčkoma, ki ščitijo pred vodo, poškodbami in drugimi zunanjimi vplivi. Kupole so z drugimi besedami vrtljivi gumbi, ki se lahko vrtijo v levo ali desno.

Vsak premik, ki ga naredimo s kupolo, proizvaja “klik” zvok . Običajno 1 klik na evropskih strelnih daljnogledih premakne zadetek na tarči za 1 cm na razdalji 100 m (0,1 MRAD / MIL).

žNa ameriških, japonskih in kitajskih strelnih daljnogledih, 1 klik premakne zadetek na tarči za 1/4 MOA (minuto kota), ki je 7 mm na razdalji 100 m. Na strelnih daljnogledih za Benchrest ali F-Class tekmovanja, kjer morajo biti popravki zelo precizni, so kliki 1/8 MOA (3,5 mm / 100 m) ali 0,05 MRAD (5 mm / 100 m).

Vir: Revija Lovec

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja