Skoči na vsebino
Domov » Ostalo » Navodila za uporabo » Nočni monokularji Pulsar Challenger CF-Super, G2+, G3 navodila za uporabo

Nočni monokularji Pulsar Challenger CF-Super, G2+, G3 navodila za uporabo

 1. VSEBINA PAKETA

 • Pulsar CHALLENGER CF-Super / G2+ / G3 nočni monokular

 • Naglavni nastavek*

 • Transportna torba

 • Navodila za uporabo

 • Čistilna krpica

 • Garancijska izjava

*dostavljeno v kompletu z NV Scope Challenger Head Mount Kit

 1. PREDSTAVITEV

V samem jedru nočnega monokularja CHALLENGER (CF-SUPER/ G2+/ G3) je edinstvena kombinacija posebno zasnovane optike (R-contact optics) in posebne cevi za ojačanje slike (CF-Super Image Intensifier Tube), ki sta namensko izdelani ena za drugo in ne moreta delovati v povezavi z nobenim drugim sistemom. Rezultat tega posebnega tehnološkega razvoja je v tem, da omogoča največjo možno ostrino slike tudi na skrajnih robovih vidnega polja, kar je zagotovo velika prednost v primerjavi s podobnimi proizvodi. Nočni monokular je opremljen z novimi lečami objektiva, ki minimizirajo popačenje slike na robovih vidnega polja in zagotavljajo ostrino in kontrast slike.

Nočni monokular ima IP65 (IP46) stopnjo zaščite (IEC 60529), kar pomeni, da je zaščiten pred vodo in prahom, kar poveča obdobje njegove uporabe.

Opremljen je z laserskim IR osvetljevalcem – iluminatorjem, ki je namenjen za delovanje v pogojih brez lunine svetlobe v pogojih oblačnosti ali popolni temi. Nočni monokular deluje samostojno in se napaja z CR123A baterijo, ki omogoča delovanje naprave do 72 ur. Primeren je tako za amatersko kakor tudi profesionalno uporabo in se ga lahko uporablja za:

 • nočno opazovanje v naravi,

 • iskanje in reševanje,

 • nočno orientacijo,

 • vzdrževanje in popravilo opreme,

 • lov.

Nočni monokularji Pulsar Challenger CF-Super, G2+, G3 navodila za uporabo
 1. VARNOSTNA NAVODILA

Nočni monokular je zasnovan tako, da zagotavlja večletno zanesljivo delovanje. Da bi zagotovili visoko zmogljivost delovanja je potrebno upoštevati naslednja pravila:

 • Naprava ponuja sistem svetlobne zaščite, ki preprečuje poškodbe – pregoretje zaslona svetlobne cevi v primeru hitre spremembe stopnje osvetlitve. Če se v polju opazovanja pojavi svetlobni vir (naglavna svetilka, luč,…) ali če je naprava vklopljena brez pokrovčkov na lečah, se bo slika samodejno potemnila. Ko se naprava vrne v normalni način delovanja se bo slika samodejno obnovila. V normalnem delovanju se slika samodejno obnovi v nekaj trenutkih, razen, če ni bila naprava ročno izklopljena.

 • Monokular je zasnovan tako, da je v enem kosu. Ne poskušajte odpirati telesa naprave in je ne poskušajte kakor koli drugače servisirati. Če se pojavi takšna potreba je potrebno poslati napravo na popravilo ali zamenjavo.

 • Napravo zaščitite pred neposredno sončno svetlobo in pred izpostavljenostjo ekstremnim temperaturam.

 • Izogibajte se padcem naprave ali močnim tresljajem, saj naprava vsebuje sofisticirane optične sisteme in elemente, ki se lahko v takšnih primerih poškodujejo.

 • Optične dele naprave – leče, čistite samo z zato namenjenimi pripomočki, ki so namenjeni čiščenju leč z večplastnimi premazi.

Škoda, ki nastane na napravi zaradi neupoštevanja teh navodil, ne bo upoštevana ob uveljavljanju garancije.

 1. NAMESTITEV BATERIJ

Monokular napaja CR123A baterija. Za namestitev baterije odvijte vijak na zaščitnem pokrovu baterije za 90 v smeri urinega kazalca, odstranite zaščitni pokrov baterije in namestite baterijo kot je prikazano na napravi, pri tem pa pazite na pravilno polariteto. Zaščitni pokrov baterije se mora tesno prilegati utoru baterije po vsej dolžini, prosimo, da preprečite nepravilno prileganje pokrova z utorom baterije. Privijte vijak na zaščitnem pokrovu baterije za 90 v nasprotni smeri urinega kazalca.

 1. UPORABA IN PREIZKUS

Zagotovite, da so bile baterije nameščene v skladu z navodili za namestitev baterij.

 • Vstopite v temen prostor pred vključitvijo naprave.

 • Odstranite zaščitne pokrovčke objektiva (2).

 • Vključite napravo z zasukom stikala na pozicijo »ON« (3). Na napravi zasveti LED indikator zelene barve (3). V primeru praznih baterij se na LED indikatorju prižge rdeča luč.

 • Napravo lahko preizkusite tudi na svetlobi s tem, da ne odstranjujte zaščitnih pokrovčkov leč iz naprave. Preizkus na svetlobi z nameščenimi zaščitnimi pokrovčki ne bo poškodoval vaše naprave.

 • V kolikor se opazovani objekt nahaja v popolni temi vključite infrardeči osvetljevalec (4) z zasukom na pozicijo »IR« (3).

 • Usmerite napravo na objekt na razdalji od 10-100 metrov. Z obračanjem okularja nastavite ostrino slike – lahko je vidna groba površina ali drobne temne pike. Za optimalno nastavitev ostrine slike zavrtite leče objektiva (1). Po potrebi ponovno nastavite ostrino na okularju. Po ustrezni nastavitvi mogoče ne bo več potrebno nastavljati ostrine z okularjem ne glede na razdaljo in položaj objektiva leč.

 • Usmerite nočni monokular na opazovani objekt in obračajte leče objektiva dokler slika ne bo optimalna. Z obračanjem leč objektiva proti ohišju se ostri slika za oddaljenejše objekte, z obračanjem od ohišja pa za bližnje objekte.

 • Nočni monokular Challenger je namenjen tudi skupni uporabi z naglavnim nastavkom (ki je vključen v kompletu – NV Scope Challenger Head Mount Kit). Napravo pritrdite na nastavek s pomočjo vijaka na nastavku in nastavite monokular kot je prikazano na sliki. Skozi napravo lahko gledate z levim ali desnim očesom – izbrati morate le ustrezno vtičnico in usmeriti adapter na željeno stran. Dodatne informacije o delovanju nastavka so predstavljene v priročniku, ki je priložen v kompletu z nastavkom.

 • Po končani uporabi nočnega monokularja namestite pokrovčke na leče objektiva in izklopite napravo z zasukom stikala na pozicijo »OFF« (3). Napravo pospravite v transportno torbo.

Nočni monokularji Pulsar Challenger CF-Super, G2+, G3 navodila za uporabo
Nočni monokularji Pulsar Challenger CF-Super, G2+, G3 navodila za uporabo

OPOZORILO: Vašo napravo lahko uporabljate v zelo mrzlem okolju. Kljub temu pa, ko napravo prinesete nazaj v toplo okolje, morate počakati vsaj 2-3 ure preden lahko napravo ponovno uporabite. V nasprotnem primeru lahko pride zaradi kondenza v notranjem vezju naprave do poškodbe naprave.

 1. VZDRŽEVANJE

 • Optične dele naprave – leče, čistite samo s profesionalnimi pripomočki, ki so namenjeni čiščenju leč z večplastnimi premazi.

 • Prah ali umazanijo odpihnite s suhim stisnjenim zrakom.

 • Ohišje naprave očistite s suho, čisto krpo.

 1. SHRANJEVANJE

V primeru dolgotrajnejšega shranjevanja naprave je potrebno iz naprave odstraniti baterije. Zaščitni pokrov baterije mora biti v času dolgotrajnejšega shranjevanja naprave tesno privit na ohišje naprave. Če naprave ne boste uporabljali več kot 2 meseca odstranite baterijo.

 1. ODPRAVLJANJE TEŽAV

 • Naprava se ne prižge

Preverite ali so baterije pravilno nameščene. Posebno pozornost namenite pravilni polariteti (+) in (-) in poskrbite, da bodo baterije nameščene kot je prikazano na napravi. Preverite kontakte na baterijah in poskrbite, da so čisti in brez korozije, če je potrebno očistite kontakte. Prav tako preverite ali je zaščitni pokrov baterij pravilno in trdno nameščen, saj v nasprotnem primeru naprava ne bo delovala. Če je potrebno zamenjajte baterije, saj obstaja možnost, da so prazne. Prav tako se prepričajte ali ste pred delovanjem napravo prižgali in da sveti zelena lučka na LED indikatorju.

 • Na zaslonu se pojavijo črne pike

Te pike so posledica izdelave cevi in ne vplivajo na delovanje ali zanesljivost naprave in ne predstavljajo okvare.

 • Slika »sneži«

Na sliki se lahko pojavi »sneženje« v temnem okolju po približno 30-60 sekundah uporabe in ta pojav kmalu izgine. Na sliki se lahko pojavi »sneženje«, če je naprava pred tem delovala v močno osvetljenem okolju brez nameščenih zaščitnih pokrovčkov za leče objektiva. Prav tako se lahko na sliki pojavi »sneženje«, če naprava deluje v popolni temi z vklopljenim IR osvetljevalcem.

 • Slika ni izostrena

Nastavite ostrino na okularjih in na objektivu leč (glej poglavje UPORABA IN PREIZKUS). Preverite ali leče niso zamegljene ali umazane, če so, zunanjo površino leč očistite z mehko in čisto bombažno krpo. Zamenjajte baterije, če je skupna napetost baterij manjša od 2,2V.

Ko prinesete napravo iz hladnega v topel prostor se lahko na notranjih lečah nabere kondenz, zato je pomembno, da pred naslednjo uporabo naprave počakate vsaj dve uri.

 • Vidljivost se zmanjša ali izgine

Izklopite napravo in jo usmerite stran od svetlobnih virov. Vidljivost se bo v nekaj trenutkih samodejno obnovila.

Optium d.o.o.

Laporje 45a, 2318 Laporje

T: 031 770 520

info@optics-trade.eu

www.optics-trade.eu

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja