Skoči na vsebino
Domov » Ostalo » Navodila za uporabo » Nočni monokular Yukon NV 5×60 navodila za uporabo

Nočni monokular Yukon NV 5×60 navodila za uporabo

 1. VSEBINA PAKETA

 1. PREDSTAVITEV

NV 5×60 nočni monokular, ki temelji iz cevi nove generacije 1. Naprava ima veliko 60mm lečo, ki zagotavlja veliko svetlobe in kristalno jasno sliko. Petkratna povečava omogoča opazovanje majhnih predmetov na razdalji do 180 metrov. Nočni monokular je opremljen z IR osvetljevalcem (iluminatorjem), ki naredi sliko še bolj svetlo. Napravo lahko za lažje in mirnejše opazovanje namestite tudi na stojalo ali naglavni nastavek. Nočni monokular deluje samostojno in se napaja z CR123A baterijo, ki omogoča nemoteno delovanje do 72 ur pri temperaturi med -30°C in 40°C. NV 5×60 nočni monokular je primeren tako za amatersko kakor tudi profesionalno uporabo in se ga lahko uporablja za:

 • opazovanje v divjini,

 • astronomijo,

 • jadranje,

 • iskanje in reševanje,

 • mnoge druge aktivnosti..

Nočni monokular Yukon NV 5×60 navodilo za uporabo

 1. VARNOSTNA NAVODILA

Nočni monokular NV 5×60 je zasnovan tako, da zagotavlja večletno zanesljivo delovanje. Da bi zagotovili visoko zmogljivost delovanja je potrebno upoštevati naslednja pravila:

 • Vključenega monokularja ne obračajte k močnim virom svetlobe, kot so žarometi avtomobilov ali goreči ogenj za dalj časa. To lahko onemogoči delovanje naprave za nedoločen čas ali pa povzroči črno piko v centru vidnega polja. Prav tako ne vključujte naprave ob dnevni svetlobi, če na lečah niso nameščeni zaščitni pokrovčki.

 • Monokular je zasnovan tako, da je v enem kosu. Ne poskušajte odpirati telesa naprave in je ne poskušajte kakor koli drugače servisirati. Če se pojavi takšna potreba je potrebno poslati napravo na popravilo ali zamenjavo.

 • Monokular zaščitite pred prahom, vlago, neposredno sončno svetlobo in pred izpostavljenostjo ekstremnim temperaturam.

 • Izogibajte se padcem naprave ali močnim tresljajem, saj naprava vsebuje sofisticirane optične sisteme in elemente, ki se lahko v takšnih primerih poškodujejo.

 • Optične dele naprave – leče, čistite samo z zato namenjenimi pripomočki, ki so namenjeni čiščenju leč z večplastnimi premazi.

Škoda, ki nastane na napravi zaradi neupoštevanja teh navodil, ne bo upoštevana ob uveljavljanju garancije.

 1. NAMESTITEV BATERIJE

Monokular napaja CR123A baterija. Za namestitev baterije odvijte vijak na zaščitnem pokrovu baterije za 90 v smeri urinega kazalca, odstranite zaščitni pokrov baterije in namestite baterijo kot je prikazano na napravi, pri tem pazite na pravilno polariteto. Zaščitni pokrov baterije se mora tesno prilegati utoru baterije po vsej dolžini, preprečite nepravilno prileganje pokrova z utorom baterije. Privijte vijak na zaščitnem pokrovu baterije za 90 v nasprotni smeri urinega kazalca.

 1. UPORABA IN PREIZKUS

Zagotovite, da je bila baterija nameščena v skladu z navodili za namestitev baterije.

 • Vstopite v temen prostor pred vključitvijo naprave.

 • Odstranite zaščitni pokrovček (1).

 • Vključite napravo s pritiskom gumba »ON« (3).

 • Napravo lahko preizkusite tudi na svetlobi s tem, da ne odstranjujte zaščitnih pokrovčkov leč iz naprave. Preizkus na svetlobi z nameščenimi zaščitnimi pokrovčki ne bo poškodoval vaše naprave.

 • V kolikor se opazovani objekt nahaja v popolni temi vključite infrardeči osvetljevalec s pritiskom na gumb »IR« (2), ki se nahaja ob gumbu »ON« (3).

 • Usmerite nočni monokular na objekt na razdalji 100 metrov. Z obračanjem okularja (4) nastavite ostrino slike – lahko je vidna groba površina ali drobne temne pike. Za optimalno nastavitev ostrine slike zavrtite leče objektiva (5). Po potrebi ponovno nastavite ostrino na okularju. Po ustrezni nastavitvi mogoče ne bo več potrebno nastavljati ostrine z okularjem ne glede na razdaljo in položaj objektiva leč.

 • Usmerite nočni monokular na opazovani objekt in obračajte leče objektiva dokler slika ne bo optimalna. Z obračanjem leč objektiva proti ohišju se ostri slika za oddaljenejše objekte, z obračanjem od ohišja pa za bližnje objekte.

 

Nočni monokular Yukon NV 5×60 navodilo za uporabo

 • Zelena lučka na LED indikatorju prikazuje, da je naprava vključena., rdeča lučka pa da je vključen IR osvetljevalec. Naprave ne pospravljate, če katera od teh dveh lučk še gori.

 • Po končani uporabi nočnega monokularja namestite pokrovčke na leče objektiva in izklopite napravo s pritiskom na gumb »ON«. LED indikator se bo ugasnil. Napravo pospravite v transportno torbo.

OPOZORILO: Vašo napravo lahko uporabljate v zelo mrzlem okolju. Kljub temu pa, ko napravo prinesete nazaj v toplo okolje, morate počakati vsaj 2-3 ure preden lahko napravo ponovno uporabite. V nasprotnem primeru lahko pride zaradi kondenza v notranjem vezju naprave do poškodbe naprave.

 1. VZDRŽEVANJE

 • Optične dele naprave – leče, čistite samo s profesionalnimi pripomočki, ki so namenjeni čiščenju leč z večplastnimi premazi.

 • Prah ali umazanijo odpihnite s suhim stisnjenim zrakom.

 • Ohišje naprave očistite s suho, čisto krpo.

 1. SHRANJEVANJE

Napravo vedno shranjujte v suhem in dobro prezračevanem prostoru, kjer nam bo temperatura okoli 10°C, vlažnost pa naj ne presega 70%. V primeru dolgotrajnejšega shranjevanja naprave (2 meseca ali več) je potrebno iz naprave odstraniti baterije. Zaščitni pokrov baterij mora biti v času dolgotrajnejšega shranjevanja naprave tesno privit na ohišje naprave.

 1. ODPRAVLJANJE TEŽAV

 • Naprava se ne prižge

Preverite ali je baterija pravilno nameščena. Posebno pozornost namenite pravilni polariteti (+) in (-) in poskrbite, da bo baterija nameščene kot je prikazano na napravi. Preverite kontakte na bateriji in poskrbite, da so čisti in brez korozije, če je potrebno očistite kontakte. Prav tako preverite ali je zaščitni pokrov baterije pravilno in trdno nameščen, saj v nasprotnem primeru naprava ne bo delovala. Če je potrebno zamenjajte baterijo, saj obstaja možnost, da je prazna. Prav tako se prepričajte ali ste pred delovanjem napravo prižgali in da sveti zelena lučka na LED indikatorju.

 • Na zaslonu se pojavijo črne pike

Te pike so posledica izdelave cevi in ne vplivajo na delovanje ali zanesljivost naprave in ne predstavljajo okvare.

 • Slika »sneži«

Na sliki se lahko pojavi »sneženje« v temnem okolju po približno 30-60 sekundah uporabe in ta pojav kmalu izgine. Na sliki se lahko pojavi »sneženje«, če je naprava pred tem delovala v močno osvetljenem okolju brez nameščenih zaščitnih pokrovčkov za leče objektiva. Prav tako se lahko na sliki pojavi »sneženje«, če naprava deluje v popolni temi z vklopljenim IR osvetljevalcem.

 • Slika ni izostrena

Nastavite ostrino na okularjih in na objektivu leč (glej poglavje UPORABA IN PREIZKUS). Preverite ali leče niso zamegljene ali umazane, če so, zunanjo površino leč očistite z mehko in čisto bombažno krpo. Zamenjajte baterijo, če je skupna napetost baterij manjša od 2,2V.

Ko prinesete napravo iz hladnega v topel prostor se lahko na notranjih lečah nabere kondenz, zato je pomembno, da pred naslednjo uporabo naprave počakate vsaj dve uri.

 • Vidljivost se zmanjša ali izgine

Izklopite napravo in jo usmerite stran od svetlobnih virov. Vidljivost se bo v nekaj trenutkih samodejno obnovila.

Optium d.o.o.

Laporje 45a, 2318 Laporje

T: 031 770 520

info@optics-trade.eu

www.optics-trade.eu

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja