Skoči na vsebino
Domov » Ostalo » Besednjak » Nastavitev paralakse

Nastavitev paralakse

Paralaksa je lahko nastavljiva ali fiksna. Nastavitev paralakse je podatek, ki pove, na kateri razdalji je slednja fiksirana.

Nastavitev paralakse omogoča, da svoj namerilni križ prilagodite tarči na pravi ravnini, kar omogoča pravilno fokusiranje, boljšo vidljivost in natančnost.

Enostavna razlaga o pomenu paralakse: Ko je puška s strelnim daljnogledom postavljena na naslon in gledate skozenj, je namerilni križ popolnoma poravnan s centrom tarče, čim premaknete glavo pa se glede na tarčo prestavi tudi križ. Temu se reče napaka paralakse, ki se zgodi, ko tarča ni pravilno izostrena. Ko nastavite paralakso, da je tarča popolnoma izostrena, se ta napaka ne pojavlja več.

Vaše oko lahko premaknete z optične osi pa bo križ še vedno ostal poravnan s centrom tarče. Običajno so imeli strelni daljnogledi fiksno paralakso, nastavljeno na 100 metrov ali 100 jardov, vendar z napredovanjem športnega strelstva, tak pristop ni bil več primeren. Strelni daljnogledi s fiksno paralakso so ponujali najboljšo ločljivost le na eni razdalji (100 metrov / jardov), na kateri je bila tarča izostrena. Na vseh ostalih razdaljah je bila slika manj ostra ali celo zamegljena.

Še večja težava s tovrstnim tipom strelnih daljnogledov je bilo dejstvo, da je strelec pri streljanju na tarčo, na drugačni razdalji, kot je bila nastavljena paralaksa, moral biti zelo previden glede poravnave oči z optično osjo. Če se oko premakne z optične osi, se bo premaknil tudi namerilni križ na tarči, kar bo poslabšalo natančnost. Ker so te napake majhne, se fiksna paralaksa še vedno smatra za dovolj točno za tradicionalni lov. Za športno streljanje pa so takšne “majhne” napake lahko vzrok za slabe rezultate.

Napake paralakse postanejo bolj izrazite pri povečavah, višjih od 12x, kar pomeni, da večina strelnih daljnogledov s povečavo pod to vrednostjo ne potrebuje nastavitev paralakse.
Z možnostjo nastavljanja paralakse se natančnost daljnogleda močno poveča na vseh razdaljah. Strelec mora kljub temu prilagoditi nastavitev paralakse, preden naredi prvi strel. Takšni strelni daljnogledi imajo v svojem imenu ponavadi akronim AO – Adjustable Objective (nastavljiv objektiv) ali SF – Side focus (stranski fokus).

Vir: Revija Lovec

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja