Skoči na vsebino
Domov » Daljnogledi » Nastavitev dioptrije

Nastavitev dioptrije

Nastavitev dioptrije pri optičnih napravah z enim okularjem / z monokularjem (strelni daljnogledi, spektivi, nočna optika)

Nastavitev dioptrije je prilagoditev na optičnih napravah, ki popravi dioptrijo na obeh očesih. Tako je skozi daljnogled možno gledati brez očal in kljub temu videti ostro in jasno sliko. Obroč za dioptrijo je ponavadi nameščen na okularju in z obračanjem le- tega (v levo ali desno) slika postaja ostrejša. Vsaka optična naprava ima drugačno območje dioptrije, od pozitivnega (+) do negativnega (-).

Nastavitev dioptrije pri dvogledih

Obroč za nastavljanje dioptrije se nahaja na cevi daljnogleda blizu okularja v centralnem sistemu za ostrenje, kjer se dioptrija očes lahko individualno nastavlja. Če gledate z očali, naj bo vrednost dioptrije nastavljena na 0, ker je dioptrija v očeh že popravljena z očali. Če želite videti ostro sliko brez očal, lahko nastavite dioptrijo in prilagodite ostrino z gledanjem skozi daljnogled s prostim očesom in istočasnim vrtenjem obroča za nastavitev dioptrije. Torej, ko boste gledali z obema očesoma, mora biti vaša slika ostra. Če trpite za astigmatizmom, vam ga nastavitev dioptrije ne bo odpravila- še vedno boste potrebovali očala in dioptrijo nastavljeno na 0, da boste videli ostre in jasne slike.

 

Vir: Nikon

2 komentarja na “Nastavitev dioptrije”

  1. Pozdravljeni,

   Glede na temo članka predvidevam, da ste nastavitev dioptrije že preizkusili, pa ni delovalo.

   Pomembno je še, da nastavite ustrezno medočesno razdaljo in nastavite okularja na ustrezne položaje (izvlečen položaj).

   Če ste to vse že preizkusili in ne deluje, potem je najbrž daljnogled okvarjen.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja