Skoči na vsebino
Domov » Ostalo » Prireditve in sejmi » Poročila » Lovski sejem FeHoVa v Budimpešti 2019

Lovski sejem FeHoVa v Budimpešti 2019

Sejem lova in ribolova FeHoVa 2019 v Budimpešti, na Madžarskem.

FeHoVa se je z leti močno razvila in postala ne le največji lovski sejem na Madžarskem, temveč tudi eden izmed največjih sejmov v celotni regiji. Leta 2019 se z velikostjo in številom obiskovalcev FeHoVe lahko kosa le še lovski sejem v Salzburgu, medtem ko so podobni sejmi v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji veliko manjši.

Dogodek privabi množico okoli 25.000 ljudi, kar je že sam po sebi velik dosežek. Vso dogajanje se se odvija na razstavnem prostoru HUNGEXPO Budapest. Dve prostorni dvorani gostita celotni razstavni del sejma. Ena dvorana je namenjena lovu in druga ribolovu. Zaradi bližine in velikosti FeHoVe veliko obiskovalcev prispe iz tujine, predvsem iz Slovenije, Hrvaške in Srbije.

Z našim obiskom FeHoVe 2019 smo se želeli pobliže seznaniti s stanjem lova na Madžarskem in si ogledati prihajajoče trende.

 

O sejmu

Prva stvar, ki smo jo opazili, je bila gneča. Tudi v petek zjutraj so ljudje množično prihajali na ogled razstave in parkirni prostori so se hitro polnili. Celodnevna cena parkiranja je bila razumna, približno 7 EUR.

V notranjosti kompleksa je dolga promenada, ki se nahaja med dvema enakima dvoranama. Na tej promenadi lahko najdete številne prodajalce hrane in stojnice z drugo kulinarično ponudbo. Zanimivo je, da je plačilo možno le s kreditnimi karticami, saj gotovine ne sprejemajo.

Sejem lova in ribolova FeHoVa 2019 v Budimpešti, na Madžarskem.

Dvorani ob promenadi sta tematsko ločeni. V prvi najdete vse razstavljavce, katerih ciljna publika so lovci, druga dvorana pa je namenjena ribičem. Omeniti velja, da je bila dvorana z lovskim delom sejma veliko bolj razprostrta kot ribiška. Opazili smo tudi, da je množica gravitirala proti prvi polovici sejma.

Lovska dvorana je ogromna, večja od večine razstavnih prostorov, ki sem jih doslej obiskal. Njena velikost je primerljiva s pritličjem Sands Expo in Convention Centra v Las Vegasu, ki gosti sejem največji optike SHOT Show.

Razstavljavce lahko razdelimo v naslednje kategorije:

  • Lovske blagovne znamke
  • Lovske trgovine
  • Lovski obrtniki
  • Razstavljavci trofej
  • Lovske družine iz različnih lovišč
  • Lovske agencije
  • Sokolarjenje in lov z ujedami
  • Razstava psov in arena za pse
  • Proizvajalci avtomobilov

Lovski sejem FeHoVa je največji na tem območju. Zanj sem prvič slišal od prijateljev, ki so se ga udeležili, da bi promovirali lastne blagovne znamke.

Swarovski Optik, Schmidt & Bender, Aimpoint, Blaser, Sig Sauer, Kahles, Mauser, Pulsar so le nekatere od znanih podjetij, ki so tukaj najele razstavne stojnice. To je velik pokazatelj pomembnosti FeHoVe.

Sejem lova in ribolova FeHoVa 2019 v Budimpešti, na Madžarskem.

Blaser je celo predstavil svojo novo puško Blaser R8 Ultimate, K95 Ultimate pa smo si lahko ogledovali le na fotografijah.

Tudi nekateri drugi proizvajalci so razstavili novitete in zanimive izdelke, kar je razstavi dalo poseben pridih prestiža. To je nekaj, kar zagotovo manjka na podobnih sejmih v sosednjih državah.

Zdelo se je, da so tukaj vse pomembnejše lovske trgovine na Madžarskem imele lastno stojnico. Vsekakor so na ogled ponudile široko paleto različnih izdelkov. Trgovine, ki so še posebej vzbudile našo radovednost, so bile tiste, ki so na ogled ponudile velik nabor lovskih nožev. Kar se tiče optike in orožja, nas je presenetila odsotnost določenih blagovnih znamk.

Najti nismo mogli nekaterih težkokategornikov kot so Vortex, Leupold, Steiner in Noblex. Uglednih izdelovalcev orožja, kot so Glock, Heym, Bergara in verjetno še nekaj drugih, prav tako ni bilo na spregled. Vendar pa sem prepričan, da se bo to v prihodnosti spremenilo.

 

 

Sejem lova in ribolova FeHoVa 2019 v Budimpešti, na Madžarskem.

Sejem lova in ribolova FeHoVa 2019 v Budimpešti, na Madžarskem.

Sredi dvorane je bila velika razstava domačih in eksotičnih trofej. Okoli nje so ponosno stale razstavne stojnice madžarskih lovskih združenj iz celotne države in različnih lovišč. Trofeje, ki so jih razkazale te lovske organizacije so pričale v prid bogastvu madžarske narave.

 

V bližini je bilo najti tudi številne stojnice lovskih agencij, ki tujim lovcem omogočajo možnost lova na Madžarskem ali pa domačim lovcem nudijo lovske izlete v druge države in na vse celine sveta.

Tisti, ki so bili na lovu za unikatnimi izdelki in izdelki po meri, so imeli obilico izbire. Na voljo je bilo res veliko stojnic, kjer so obrtniki ponujali svoje izdelke in storitve, kot so noži po naročilu, lesene podstavke in plošče za trofeje, sefi ter izdelava nagačenih trofej po naročilu.

Le neradi smo zapustili ta del razstave. Obiskali pa smo tudi bližnje razstavne prostore strokovnjakov za prepariranje. Nekateri preparirani primerki na ogled so bili preprosto izjemni.

 

Sejem lova in ribolova FeHoVa 2019 v Budimpešti, na Madžarskem.

 

Kot del uradnega programa je na sejmu organiziran tudi vsakoletni FeHoVa Winter Dog Show. Dogodek je potekal v posebnem prostoru v zadnjem delu dvorane. Lovski psi so bili razstavljeni za tekmovanje, sklepale pa so se tudi kupčije za mladičke.

Vsi sokolarji ali zgolj ljubitelji kraguljev, orlov in podobnih ptic roparic so prišli na svoj račun. FeHoVe se je udeležilo veliko lovcev sokolarjev, oblečenih v tradicionalna oblačila. Ukročene ujede so posedale na rokah lovcev. Resnično veličasten pogled.

FeHoVa 2019 Hunting Fair in Budapest, Hungary

Tudi proizvajalci avtomobilov so ugotovili, da je tržni potencial FeHoVa dovolj velik za oglaševanje svojih modelov. Podjetja so razstavljala tiste avtomobile iz svojih prodajnih katalogov, ki so kar najbolj primerni za lovce. Videli smo ljudi, ki so čakali v vrsti, samo da bi si lahko od blizu ogledali Mercedes, Nissan, Suzuki in podoba SUV vozila.

Sejem lova in ribolova FeHoVa 2019 v Budimpešti, na Madžarskem.

Dvorana, v kateri je bil ribiški del FeHoVe, je bila nekoliko manj natrpana. Pojasnili so nam da se bosta le letošnjem letu odvila še dva dodatna sejma, namenjena izključno ribolovu. Kljub temu pa smo si lahko ogledali nekaj lepih demonstracij uporabe ribiške opreme različnih znamk. Bilo je tudi nekaj ribiških trgovin.

Nenazadnje sejem FeHoVa ne bi bila resnična madžarska izkušnja brez kulinaričnih ponudnikov, katerih stojnice so se šibile pod obilico tradicionalnih in divjačinskih jedi. Te so dodobra upravičile naš obisk.

 

 

 

 

Zaključek

Sejem FeHoVa je zagotovo nekaj posebnega zaradi svoje lokacije in velikosti. Trenutno ni nobenega primerljivega lovskega sejma v Srednji in Jugovzhodni Evropi, ki bi predstavljal konkurenco. To pomeni, da se vsi glavni akterji zberejo tukaj., da pridejo. Blaser stojnice, na primer, ne boste opazili na sejmu v Zagrebu. Tukaj pa je gotovo bila.

Po našem mnenju se FeHoVo splača obiskati, tudi če niste iz Madžarske ampak iz sosednjih držav. Lokalna hrana je še ena zanimivost, zaradi česar je dogodek resnično vreden obiska. Še posebej v primerjavi s tovrstno ponudbo na sejmih na severu in zahodu.

[ngg src=”galleries” ids=”9″ display=”basic_slideshow”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja