Skoči na vsebino
Domov » Ostalo » Navodila za uporabo » Daljinomeri Vortex Ranger 1000 in Ranger 1500 navodila za uporabo

Daljinomeri Vortex Ranger 1000 in Ranger 1500 navodila za uporabo

Daljinomeri Vortex Ranger 1000 in Ranger 1500 so zasnovani in izdelani tako, da ne potrebujejo posebne nege in vzdrževanja ter so enostavni za uporabo. Kljub temu skrbno preberite nekaj napotkov za optimalen izkoristek možnosti, ki jih nudijo Vortex daljinomeri.

Laser

Daljinomer oddaja nevidne, očem varne impulzne infrardeče svetlobe, ki se od tarče odbijejo nazaj v optični sprejemnik naprave. Napredno elektronsko vezje v trenutku natančno izračuna razdaljo na podlagi časa, ki ga vsak svetlobni impulz potrebuje, da prepotuje razdaljo od daljinomera do tarče in nazaj. Odsevnost laserja in rezultati merjenja se lahko razlikujejo glede na klimatske in okoljske razmere, barvo, površino, velikost, obliko in druge lastnosti tarče.

Vstavljanje in zamenjava baterije

Z blazinico palca ali kovancem v utoru pokrovčka, zavrtite pokrovček v nasprotni smeri urinega kazalca. Vstavite baterijo s pozitivnim (+) polom obrnjenim proti notranjosti baterijskega prostora, namestite pokrovček in ga zavrtite v smeri urinega kazalca.

Hladne vremenske razmere poslabšajo delovanje baterije. Pri nizkih temperaturah mora biti daljinomer čim bližje telesu, vstavljena mora biti nova, polna baterija.

Slika 1: Vstavljanje baterije

Daljnomeri Vortex Ranger 1000 in Ranger 1500 navodila za uporabo

Uporaba z/ brez očal

Uporabniki, ki nosijo očala, morajo gumijasti nastavek okularja zložiti (Slika 2B). Ta pozicija zagotavlja pravilno razdaljo med daljinomerom in očesom. Pri uporabi brez očal, ga ni potrebno zložiti (Slika 2A). Nekateri daljinomeri pa nastavka okularja sploh nimajo. V primeru uporabe z očali, nastavka okularja ne potrebujete. Pri uporabi z očali, pa je na okular potrebno namestiti gumijasti nastavek. Pritrdite ga tako, da obroč za nastavljanje dioptrije najprej do konca zavrtite proti smeri urinega kazalca, dokler se ne ustavi. Nato nataknete nastavek na okular, tako, da poravnate trikotno oznako na okularju s trikotnikom na nastavku.

Slika 2: Uporaba daljinomera brez oz. z očali

Daljnomeri Vortex Ranger 1000 in Ranger 1500 navodila za uporabo

Nastavitev dioptrije

Nastavitev dioptrije omogoča prilagoditev ostrine prikazovalnika do najboljše možne vrednosti za uporabnika. Obroč okularja obrnite v nasprotni smeri urinega kazalca, dokler se ne ustavi. S pritiskom na gumb »power« vključite daljinomer, ga usmerite na oddaljen objekt in z vrtenjem gumijastega obroča okularja nastavite ostrino prikazovalnika. Pri nekaterih daljinomerih lahko nastavljeno vrednost preberete na +/- lestvici, ki je prikazana na gumijastem okularju.

Slika 3: Nastavitev dioptrije

Daljnomeri Vortex Ranger 1000 in Ranger 1500 navodila za uporabo

Menjava merske enote

1. Vključite daljinomer. 2. Pritisnite in držite pritisnjen gumb za način »mode«, nato pa nemudoma pritisnite še gumb za vklop »power«. 3. Izpustite gumb »power«, da preklopite način delovanja. 4. Ponavljajte koraka 2 in 3, dokler ni prikazana želena merska enota. Ko končate z nastavljanjem, se bodo rezultati pretvorili v izbrano mersko enoto.

Merjenje razdalje in skeniranje

Pritisnite gumb za vklop, pomerite v tarčo in še enkrat pritisnite gumb za vklop, da začnete posamezno meritev.

Slika 4: Merjenje razdalje

Daljnomeri Vortex Ranger 1000 in Ranger 1500 navodila za uporabo

Če neprekinjeno držite pritisnjen gumb za vklop lahko za nekaj sekund izvajate kontinuirano meritev (skeniranje).

Slika 5: Način skeniranja

Daljnomeri Vortex Ranger 1000 in Ranger 1500 navodila za uporabo

Po zaključeni meritvi se na prikazovalniku za nekaj sekund prikaže »razdalja« ali znak za »neuspešno meritev«, nakar se naprava izključi. Če med tem, ko je notranji prikazovalnik aktiven ponovno pritisnete gumb za vklop se začne nova meritev.

Osvetlitev LCD prikazovalnika

Osvetlitev notranjega LCD prikazovalnika uporabite v temi ali mraku, ko prikazovalnik ni dobro viden. Če za nekaj sekund pritisnete na gumb za izbiro načina delovanja »mode« medtem, ko je naprava vključena, lahko vključimo ali izključimo osvetlitev prikazovalnika. Osvetlitev lahko izključimo tudi tako, da izključimo daljinomer. V tem primeru bo osvetlitev izključena, ko bomo napravo ponovno vključili.

Zunanji LCD prikazovalnik

Nekateri daljinomeri imajo poleg notranjega, še zunanji LCD prikazovalnik. Ko napravo vključimo sta oba prikazovalnika osvetljena, dokler ne pritisnemo na gumba »power« ali »mode«. Če preteče 30s od zadnje uporabe, se naprava izključi samodejno.

Pravilna uporaba

Kadar ne uporabljate daljinomera, ne pritiskajte gumba za vklop. Ne vihtite ga z nosilnim jermenom, saj se lahko zgodi, da koga udari in povzroči poškodbe. Ne pustite ga na nestabilni podlagi, saj lahko pade in se poškoduje. Ne glejte skozi daljinomer med hojo. Če predolgo uporabljate gumijast nastavek okularja, lahko pride do vnetja kože, ki se ga dotika. Če opazite znake vnetja, se takoj posvetujte z zdravnikom.

Varnostni napotki

Pri uporabi daljinomera nikoli ne glejte neposredno v laserski vir ali proti soncu. Ne pritisnite gumba za vklop (POWER), medtem ko merite ali gledate v napravo s strani objektiva. Ne uporabljajte naprave hkrati z dodatnimi optičnimi napravami, kot so leče ali daljnogledi. Uporaba optične naprave hkrati z daljinomerom poveča nevarnost poškodbe vida.

Naprave ne razstavljajte, saj se v tem primeru garancija izniči. Če se ohišje naprave poškoduje ali oddaja nenavaden zvok, pa na bo to zaradi padca ali česa drugega, takoj odstranite baterijo in prenehajte z uporabo.

Vodoodpornost

Nekateri daljinomeri so vodotesni in pri teh modelih se optični sistem ne bo poškodoval, če se potopi ali pade v vodo do globine največ enega ali dva metra za največ 10 oziroma 5 minut. Ohišje je polnjeno z dušikom, zaradi česar je sistem odporen na kondenzacijo in na plesen na notranjih površinah leč ter ga lahko uporabljamo v razmerah visoke zračne vlage, v prahu in dežju. Drugi daljinomeri pa so samo odporni na vodo, kar pomeni, da niso zasnovani za uporabo pod vodo.

Shranjevanje

Na lečah se lahko zaradi visoke zračne vlage pojavi kondenz in z njim plesen, zato shranjujte daljinomer na hladnem in suhem. Po uporabi v deževnem dnevu ali ponoči, pustite, da se daljinomer na sobni temperaturi temeljito posuši, nakar ga shranite na suhem in hladnem mestu.

Daljinomera ne puščajte ga na soncu, v bližini virov toplote ali v vozilu ob vročem sončnem vremenu. Ko ga prenašate, naj bo v mehkem etuiju.

Nega in čiščenje

Za odstranjevanje prahu z leč uporabite mehak čopič brez sledi olj. Za odstranjevanje madežev, kot so prstni odtisi, s površine leč, jih zelo nežno obrišite z mehko bombažno krpo ali kakovostno brezoljno krpo za leče. Za trdovratne madeže lahko uporabite majhno količino čistega alkohola, ne uporabljajte običajnih papirnatih robčkov.

Površino ohišja (dežne kaplje, vodo, pesek in blato) daljinomera očistite z mehko, čisto in suho krpo. Ne uporabljajte benzena, razredčil ali drugih organskih kemikalij, saj lahko te povzročijo razbarvanje ali poškodbe gume.

GARANCIJSKI POGOJI

Garancijsko jamstvo

Ob upoštevanju priloženih navodil ter ob skrbnem ravnanju z izdelkom, proizvajalec jamči visoko kakovost izdelave in zanesljivo delovanje ter neoporečen izgled izdelka za podano garancijsko dobo

10 LET garancije

za napake in okvare, ki so nastale ob pravilni in skrbni uporabi optičnega izdelka ter pri upoštevanju napotkov iz navodil za uporabo.

Garancijski rok prične teči z dnevom nakupa kar potrjujeta originalni račun in garancijska knjižica.

Prekinitev garancijske dobe

Garancija ne velja pri poškodbi daljinomera (padec, udarec in podobno) in pri poskusih popravil ali posegov nestrokovne in nepooblaščene osebe. V jamstvo tudi niso vključene torbice, nosilni jermeni, pokrovčki in gumijasti nastavki.

V primeru kakršnihkoli mehanskih poškodb optičnega izdelka ali ob nepravilni uporabi se garancijska doba prekine. Slednje prav tako velja v primeru popravila/modifikacije pri nepooblaščenih osebah. Povzročitev škode zaradi višje sile ali vplivov okolja je izvzeto iz garancijskega jamstva.

Garancijska popravila

V primeru okvare izdelka v garancijski dobi je potrebno izdelek s kratkim pojasnilom problema poslati na naslov pooblaščenega serviserja ali na naslov proizvajalca. Ob tem je potrebno priložiti kopijo originalnega računa ter izpolnjeno garancijsko knjižico oziroma garancijski list. V primeru, da je proizvajalec lociran izven Evropske Unije – EU lahko izdelek s pojasnilom okvare ter kopijo originalnega računa vrnete nazaj k prodajalcu.

Garancijska popravila bodo izvedena v roku 45 dni, v nasprotnem primeru je kupec opravičen do zamenjave izdelka ali povrnitve kupnine.

V primeru garancijskega popravila kupec krije stroške transporta izdelka do pooblaščenega servisa, proizvajalca ali prodajalca.

Zamenjani ali popravljeni deli ne podaljšajo garancijske dobe izdelka in sicer le ta ne glede na okoliščine vedno velja od dneva nakupa dalje v roku podanem s strani proizvajalca.

Testiranje izdelka

Pridržujemo si pravico da vrnjen izdelek testiramo, oziroma ga pošljemo na testiranje k proizvajalcu in tako preverimo njegovo delovanje. V primeru brezhibnega delovanja si pridržujemo pravico do povrnitve vseh nastalih stroškov.

Izjava o skladnosti

Izjavljamo, da proizvod ustreza tehnični dokumentaciji proizvajalca.

Optium d.o.o.

Laporje 45a, 2318 Laporje

T: 031 770 520

info@optics-trade.eu

www.optics-trade.eu

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja