Skoči na vsebino
Domov » Strelni daljnogledi » Strelni daljnogledi - Novosti » Zeiss Victory V8 Strelni daljnogled – Novo v letu 2014

Zeiss Victory V8 Strelni daljnogled – Novo v letu 2014

Uvod

Po tem, ko se je zadnjih nekaj let govorilo o predstavitvi tega izdelka (nekatere govorice so celo namigovale, da bo ta strelni daljnogled predstavljen javnosti na mednarodnem trgovskem sejmu IWA 2013), je podjetje Zeiss Sport Optics na mednarodnem trgovskem sejmu IWA 2014 končno predstavilo nov strelni daljnogled Zeiss Victory V8. Glavna značilnost novega daljnogleda je izjemno visok dejavnik približevanja slike – le-ta je večji od tistih, ki ga imajo lovski strelni daljnogledi ostalih vrhunskih proizvajalcev.

Trenutno sta v proizvodni liniji Zeiss Victory V8 na voljo dva različna daljnogleda:

Zaradi povečave zelo visokega dometa sta ta dva daljnogleda uporabna v mnogih različnih situacijah. Še posebej pomembno je, da podjetje Zeiss Sport Optics vlaga ogromno truda v doseganje boljše učinkovitosti in rezultatov na skoraj vseh področjih strelnih daljnogledov z visokim približevanjem slike.

 

Zeiss Victory V8 1.8–14×50 z balistično kupolo ASV dolgega dometa

 

Stopnja prepustnosti svetlobe

Zelo dobro znan dejavnik strelnih daljnogledov z visokim približevanjem slike je nižja prepustnost svetlobe v primerjavi z daljnogledi z nespremenljivo povečavo ali v primerjavi s tistimi s 3- ali 4-kratnim faktorjem približevanja slike. Vendar pa je v preteklih letih podjetje Zeiss opravilo ogromno raziskav in študij ravno glede problematike na tem področju. Prvi poglaviten dosežek so bili strelni daljnogledi Zeiss Victory HT, predstavljeni v letu 2012. Ti so bili nasploh prvi, ki so imeli stopnjo prepustnosti svetlobe dejansko večjo od 95 %. Pomemben mejnik na področju omogočanja visoke stopnje prepustnosti svetlobe je uporaba stekel Schott HT. To steklo se je uporabljalo tudi pri izdelavi in konstrukciji daljnogledov Zeiss Victory V8 v kombinaciji z izvrstnimi večslojnimi T* premazi. Zaradi zgoraj navedenih atributov je Zeiss Victory V8 postal nasploh prvi strelni daljnogled, ki ima poleg visokega približevanja slike še več kot 90% svetlobno prepustnost. Podjetje Zeiss navaja, da je stopnja prepustnosti svetlobe pri daljnogledih Zeiss Victory V8 celo 92%, kar pomeni, da so ti daljnogledi z visokim približevanjem slike celo svetlejši kot ostali daljnogledi vrhunskih proizvajalcev s 4-kratnim približevanjem slike. To je izjemen dosežek.

 

Osvetljena pika v križu

Pred nekaj leti je podjetje skupaj s Zeiss Duralyt strelnimi daljnogledi predstavilo osvetljene križe z optičnimi vlakni, vstavljenimi v notranjost samega križa. Pri tem je pomembno poudariti, da so pri Zeissu z vsako novo serijo strelnih daljnogledov (Duralyt, Victory HT, Conquest DL, Victory V8) ta koncept razvili in nadgradili na povsem nov nivo. Osvetljeni križi daljnogledov Zeiss Victory V8 imajo obliko križa 60 in najboljšo osvetljeno piko na trgu. Križ je umeščen v drugo goriščno ravnino z naslednjimi dimenzijami namerilnega križa:

 

Povečava 1.8x 2.8x 10x 14x 28x
Tanke črte [pri 100m] 5.6 cm 3.6 cm 1.0 cm 0.7 cm 0.5 cm
Krepke črte [pri 100m] 26 cm 17 cm 4.7 cm 3.4 cm 2.4 cm
Osvetljena pika 4.0 cm 2.5 cm 0.7 cm 0.5 cm 0.4 cm

 

Zeiss Victory V8, križ 60

 

Izjemno majhna velikost osvetljene pike pri daljnogledu Zeiss Victory V8 (najmanjša med vsemi vrhunskimi daljnogledi) ne vpliva na jakost osvetlitve pike pri dnevni uporabi. Na najvišji nastavitvi pika ni najboljša – to je cena, ki jo je potrebno plačati, če želimo, da je tako majhna pika sploh vidna na dnevni svetlobi. Regulacija osvetlitve se spreminja s pomočjo vrtljivega gumba. Tega lahko vrtimo v smeri urinega kazalca in obratno, ne da bi se nam bilo treba ustaviti pri posamezni stopnji. Kar se tiče vrhunskih strelnih daljnogledov z visokim približevanjem slike, je to postala stalnica – glede na to da imata oba modela Zeiss Victory V8 stransko nastavljivo paralakso, na levi kupoli ni prostora za upravljanje osvetlitve. Osvetlitveni sistem vsebuje tudi senzor gibanja z avtomatskim izklopom, kadar je puška na strani ali ko je postavljena navpično. Senzor gibanja se po določenem času izključi tudi v primeru popolnega mirovanja puške – takrat se v spominu ohrani zadnja nastavitev intenzitete za naslednjo uporabo.

 

Video pregled

 

Kupola ASV dolgega dometa

Obstaja možnost naročila daljnogleda Zeiss Victory V8 s čisto novo balistično kupolo (kupola s kompenzacijo padca krogle), ki se imenuje ASV dolgega dometa. Te kupule so zelo podobne ASV+ balističnim kupolam, ki jih najdemo na strelnih daljnogledih Zeiss Victory HT. Osnovno načelo pri izbiri primernega obroča z vgraviranimi vrednostmi koraka nastavitve je pri kupolah tipa ASV+ in ASV dolgega dometa enako, vendar je potrebno poudariti, da imajo nove Zeiss ASV-kupole veliko več pomika po smeri. ASV dolgega dometa ima 100 premikov (10 mrad – 1m/100m) v enem obratu – s tem lovcu omogoča do 600 metrov dosega. To je velika prednost – še posebej takrat, ko uporabljamo Zeiss Victory V8 2.8–20×56.

Balistična kupola Zeiss ASV dolgega dometa

 

Velikost in teža

Strelni daljnogledi z visokim dejavnikom približevanja slike so praviloma daljši kot ostali, vendar v primeru daljnogledov Zeiss Victory V8 ni tako. V dolžino oba daljnogleda merita približno 350 mm – s tem ne presegata dolžine tradicionalnih daljnogledov 3–12×56. Nekoliko nenavadne so dimenzije osrednje cevi premera 36 mm (Enako kot pri nekaterih modelih proizvajalca Hensoldt), vendar sta oba daljnogleda na voljo tudi s Zeiss ZM/VM montažno letvijo. S 680 g ter 830 g sta ta dva daljnogleda vse prej kot lahka.

Strelni daljnogled Zeiss Victory V8 na IWI 2014

 

Vidno polje

Občudovanja vreden ni le doseg povečave daljnogleda Zeiss Victory V8 – tudi elementi vidnega polja so impresivni. Model 1.8–14×50 ima osupljivo vidno polje s 23m/100m, model 2.8–20×56 pa 15.5m/100m. To so dejavniki, ki zares presenečajo.

 

Sklep

Strelni daljnogledi Zeiss Victory V8 so vrhunski v vseh pogledih. Ostali proizvajalci bodo morali ponuditi nekaj res vrhunskega in inovativnega, da bodo lahko konkurirali podjetju Zeiss Sports Optics. Zaradi kvalitete podjetja Zeiss in njihove tradicije proizvajanja vrhunskih izdelkov smo prepričani, da se bosta daljnogleda odlično odrezala na terenu. Po našem mnenju je edina slaba lastnost te serije pomanjkanje modelov z nizkimi povečavami, ki bi imeli resnično 1-kratno povečavo. Prepričani smo, da bo večina proizvajalcev montaž ponudila primerne rešitve za trenutno zelo nenavadne 36mm osrednje cevi daljnogledov Zeiss Victory V8. Proizvajalci MAK, Recknagel in EAW so na IWI 2014 že predstavili ustrezne montaže za osrednjo cev s premerom 36 mm.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja