Skoči na vsebino
Domov » Noži » Za Dober Nož Se Velja Potruditi – Spyderco Eksotika

Za Dober Nož Se Velja Potruditi – Spyderco Eksotika

Očitno je, da pri Spydercu dobro vedo, da je prepovedano sadje najslajše. Zakaj bi sicer v svojo najnovejšo ponudbo uvrstili kar dva noža, ki jih večina američanov ne more kupiti? Ameriški zvezni zakon namreč že od leta 1958 ne dopušča pošiljanja določenih »najnevarnejših« nožev preko meja posameznih zveznih držav. Gre seveda za avtomatske nože (angleško switchblade), pri katerih rezilo odpre napeta vzmet.

Spyderco Janisong

V današnjem času je seveda absurdno, da bi avtomatske nože predstavljali kot nevarnejše od drugih zaklopnih nožev, pa vendar so v nekaterih državah zakonsko prepovedani. V Sloveniji takšne prepovedi ni, kot je ni po večini ameriških zveznih držav, vseeno pa ostaja zvezna prepoved meddržavnega prometa in pošiljanja po pošti, kar zelo omejuje tako proizvajalce, kot posameznike, ki si želijo posedovati take vrste nožev. Odkar je Spyderco uvedel enoročno odpiranje s pomočjo luknje na rezilu, so avtomatski noži dejansko izgubili svojo edino prednost – hitrost, kar pa se ni odrazilo v posodobitvi zakonodaj – vsaj ne tako, kot bi pričakovali. V nekaterih državah so namreč uvedli še dodatne omejitve in prepovedi in poleg zloglasnih avtomatskih nožev prepovedali še zaklopne nože, ki se lahko odpirajo z eno roko in celo takšne, ki se jim rezilo v odprtem položaju zaklene. Skoraj, kot bi zakonodajalci želeli, da si uporabniki polomijo nohte na starinski zarezi za odpiranje rezila ali da jih rezilo med uporabo z nenadnim zapiranjem poškoduje. Nič neobičajnega, saj se tudi na področju orožne zakonodaje išče »najnevarnejše polavtomatsko orožje«, ki bi ga veljalo prepovedati. Tovrstna zakonodaja pa, kot je znano, otežuje življenje le večini državljanov, ki so jo pripravljeni upoštevati, medtem, ko se manjšina, tista, ki deluje izven meja zakonov, na te in one omejitve ne ozira.

Switchblade

Problematična je že sama definicija avtomatskega noža, ki jo je v uporabni in konsistentni obliki podal šele ameriški nožarski inštitut (AKTI). Switchblade ali avtomatski nož je tako nož z rezilom, ki se odpre samodejno, tako, da se iz zaprtega v odprt položaj premakne samo s pomočjo vzmeti. Sem ne spadajo noži, ki se odprejo z eno roko, tako, da s palcem pritisnemo na rezilo, zatič, utor ali izboklino na njem. Sem ne sodijo niti tisti noži, ki jih lahko odpremo z inercijo ali drugo silo, ki jo ustvarimo z zapestjem, roko ali drugim gibom telesa, pod pogojem, da ima nož mehanizem, vzmet ali sistem, ki zagotavlja, da moramo pri odpiranju rezila premagati določeno silo, ki teži k zapiranju rezila. Dokler se ta definicija ni uveljavila, je Spydercu in drugim izdelovalcem nožev, ki so povzeli enoročno odpiranje, grozila resna nevarnost, da se njihovi izdelki znajdejo na »prepovedanem« seznamu. Prihajalo je do številnih primerov, pri katerih so, zaradi posameznikove interpretacije zvezne prepovedi, zaplenili cele pošiljke nožev ali lastnika postavili na zatožno klop. Čeprav ameriškemu inštitutu za nože in orodja (še) ni uspelo odpraviti zveznega zakona proti avtomatskim nožem iz leta 1958, so ga uspeli vsaj dopolniti, tako da izključuje nože, ki so nagnjeni k zapiranju – kjer mehanizem drži rezilo zaprto in je za njegovo odpiranje potrebno premostiti določeno silo. Prav zaradi ohlapne definicije, po kateri lahko za avtomatski nož šteje tudi tak, ki se odpira zaradi inercije, gravitacije ali obojega, so imeli pri Spydercu pred leti resne težave. V postopku so priznali, da so z uvozom nekaterih sestavnih delov in distribucijo svojih »metuljčkov« ali bali-song nožev, ki po tej definiciji spadajo med avtomatske nože, storili prekršek. Podjetje je moralo takrat plačati visoko globo, oblasti so sporne nože zaplenile, Spyderco pa se je zavezal, da bo v prihodnosti bolj pazil, da ne bi prekršil kakšnega zveznega zakona. Po lastnih izkušnjah vem, da Spyderco že pred letom 2007 nožev, ki bi lahko spadali pod omenjeni zvezni zakon ni prodajal ali pošiljal »civilistom«, saj so morali vsi potencialni kupci najprej dokazati, da so upravičeni do posesti teh »nevarnih orožij« – vojaško in policijsko osebje je iz zakona seveda izvzeto.

JaniSong

Leta 2009 se je Spydercovemu moštvu pridružil Michael Janich, strokovnjak za borilne veščine z noži, inštruktor samoobrambe in avtor številnih knjig in oddaj s področja obrambne uporabe nožev in strelnega orožja. Michael je v Spydercu prevzel položaj koordinatorja za posebne projekte, kar v praksi pomeni, da se ukvarja predvsem z noži za reševalce, pripadnike posebnih enot, policijo in vojsko. Že pred tem pa je v sodelovanju s podjetjem načrtoval dva noža namenjena samoobrambni rabi – prvi je bil FB09 Ronin iz leta 2002, drugi pa njegova zaklopna varianta C85 Yojimbo iz leta 2004. Oba odlikuje povsem ravno rezilo tipa wharncliffe in ergonomija prilagojena konceptom samoobrambne uporabe noža, ki jih je Janich zasnoval in jih poučuje v okviru organizacije Martial Blade Concepts (MBC) . Oba noža sta ob Spydercovem stalnem izboljševanju kakovosti (CQI) že dočakala prve izboljšave in sta danes na voljo kot Ronin 2 in Yojimbo 2, kar kaže tudi na njuno precejšnjo priljubljenost, kljub zelo ozkemu in specifičnemu namenu uporabe.

Spyderco JaniSong na prvi pogled ni nič kaj podoben metuljčku – filipinskemu balisongu, iz katerega izvira.

Michael Janich se je pri svojem proučevanju filipinskih borilnih veščin z uporabo rezil srečal in temeljito seznanil tudi z noži balisong. Medtem, ko se je učil manipulacije z balisongom, pa se mu je porodila zamisel za izdelavo povsem drugačnega »metuljčka«. Vsak pozna zgradbo običajnega balisonga – na koren rezila je na dveh straneh in z dvema osema pritrjen ročaj iz dveh delov, ki ju lahko obrnemo tako, da rezilo skrijeta medse ali da, ko je nož odprt, skupaj tvorita ročaj. Gre za tradicionalno zasnovo, ki se stoletja ni spreminjala, omogoča pa hitro odpiranje in zapiranje noža, predvsem pa zelo zanimive manipulacije, ki so izpeljave teh dveh osnovnih postopkov.

Viden je mehanizem varnostne zapore, ki blokira notranji ročaj in s tem tudi rezilo v odprtem ali zaprtem položaju.

Preden se lotite odpiranja in zapiranja klasičnega balisonga, je treba vedeti, da ni vseeno, za katerega od ročajev primete. Če je metuljček oster je lahko kazen za neznanje ali neprevidnost grda vreznina. Eden od ročajev je namreč »varen«, saj se ob zapiranju roke lahko dotakne le hrbet rezila, drugi ročaj pa »grize«, kar pomeni, da se vanj zapre ostrina rezila. To dejstvo je na svoji koži preizkusil skoraj vsakdo, ki se je poskusil naučiti manipulacije z metuljčkom.

Nož je zasnovan tako, da omogoča hitro in atraktivno manipulacijo, podobno, kot klasični balisong.

Michael Janich je zasnoval povsem drugačen nož, ki pa uporabniku omogoča podobno odpiranje, zapiranje in manipulacije, kot klasični balisong. Nož, ki ga po njegovih načrtih izdeluje Spyderco in so ga ustrezno poimenovali JaniSong ima prav tako dva ročaja. Medtem, ko sta pri balisongu ročaja na dveh oseh in eden ob drugem, ima JaniSong zunanji in notranji ročaj ter rezilo, ki pa se vrtijo okrog iste osi. Ker je zunanji ročaj »varen«, je možnost, da bi se pri manipulaciji porezali precej manjša, kot pri pravem balisongu.

Gumb varovalke je pri JaniSongu blizu osi vrtenja rezila, tako, da je pri običajnem prijemu v dosegu palca.

Pri odpiranju in zapiranju igra glavno vlogo prav inercija, ki ob ustreznem gibu zapestja iz zunanjega ročaja zavrti notranjega, ki za sabo potegne rezilo in se po polnem 360-stopinjskem obratu na drugi strani ponovno zloži v ročaj. Ko je nož odprt in oba ročaja držimo v roki je rezilo učvrščeno v odprtem položaju in pripravljeno za uporabo. Da rezilo zapremo, moramo notranji ročaj ponovno zavrteti naokrog, pri čemer s sabo »pobere« rezilo in ga varno spravi v ročaj. Rezilo lahko v odprtem ali zaprtem položaju dodatno utrdimo s premikom enega ali obeh drsnih gumbov, ki sta nameščena na zunanjih platnicah ročaja. Rezilo je ravno brušeno od hrbta do ostrine in izdelano iz odličnega jekla CPM S30V. Tako zunanji, kot notranji ročaj sta jeklena, zunanji ima oblogi iz črnega kompozita G-10. Žepna sponka omogoča udobno nošenje precej velikega JaniSonga, namestimo pa jo lahko na štiri konce ročaja, odvisno od tega, kako nož odpiramo in na kateri strani ga nosimo.

JaniSong ni majhen zaklopnik, a sponka za globoko nošenje omogoča, da se nevpadljivo skrije v žep.

Manipulacija

Priznati moram, da sem sam le nekajkrat poskusil vrteti klasičnega metuljčka in da se mu nikoli nisem posvetil dovolj, da bi se naučil ravnanja z njim. Če bi imel katerega od danes zelo iskanih Spydercovih metuljčkov, bi bila zgodba verjetno drugačna. JaniSong omogoča varno učenje in tudi sam sem se hitro naučil nekaj osnovnih tehnik odpiranja in zapiranja, ki mi gredo dobro od rok in so videti dokaj atraktivne. Za vsakodnevno uporabo in hitro odpiranje ter zapiranje rezila je to dovolj – celo, če kdo gleda. Nedvomno pa domiselna konstrukcija in brezkompromisna izvedba, ki zagotavlja gladko vrtenje rezila in ročajev, omogoča številne, za morebitno publiko še precej bolj atraktivne tehnike manipulacije, le vadbi je treba posvetiti več časa. Kar se tiče dobavljivosti, pa je JaniSong bliže Evropi, kot pa ZDA, saj ga tam uradno ne morete dobiti. Ker ta model izdelujejo na Tajvanu, ga Spyderco v ZDA ne sme uvoziti niti za prodajo policistom ali vojakom, razen če ga naroči državna agencija. V večini evropskih držav, začuda vključno s Slovenijo, teh bizarnih omejitev ni in nož lahko naročite neposredno od tajvanskega distributerja ali od katerega od internetnih trgovcev. Zaradi precej višje cene se ni bati, da bi sofisticirani JaniSong zamenjal tradicionalne metuljčke, vendar prav tako ni dvoma, da bo inovativna konstrukcija, za katero je Michael Janich prejel tudi patentno zaščito, našla krog navdušencev, ki bo dodobra raziskal nove možnosti manipulacije tega balisonga 21. stoletja.

Patentne skice za JaniSong razkrijejo domiselno mehaniko tega balisonga 21 stoletja.

Spyderco pa v novem katalogu ponuja še en zaklopnik, pri katerem je luknja na rezilu zgolj simbolična. V mislih imam njihov najnovejši avtomatski nož Autonomy, ki so ga razvili in izdelali po naročilu ameriške obalne straže za potrebe njihovih plavalcev-reševalcev. C165 Autonomy je velik zaklopnik z varnostnim rezilom dolgim 94 milimetrov, ki je na voljo izključno z nazobčano ostrino. Čeprav so prototip sramežljivo predstavili že pred leti, je trajalo precej časa, da so zagotovili materiale, ki zagotavljajo ustrezno odpornost na elemente. Vseeno je že leta 2012 na največjem nožarskem sejmu na svetu – Blade Show prejel nagrado za najbolj inovativen ameriški nož leta.

Spyderco Autonomy je v prvi vrsti nož za reševalce – avtomatsko odpiranje in varnostno rezilo sta idealna za ta namen.

Avtomatski noži so znani po svojih filigranskih in občutljivih mehanizmih, njihove vzmeti ne prenesejo umazanije, še manj pa slane vode. Autonomy ne sodi v to kategorijo. Z rezilom iz povsem nerjavečega jekla H1 in ostalo opremo iz materialov, ki nudijo visoko odpornost pred rjo, je to zaklopnik, ki ga lahko po mili volji namakate v morje in pustite mokrega in slanega.

Plavalci-reševalci ameriške obalne straže so zahtevali avtomatski nož odporen na slano vodo – izvirna verzija nima varovalke.

Sistem nazobčanja rezila spyderedge je kos najzahtevnejšim rezom in blesti pri rezanju jermenov in drugih materialov iz žilavih sintetičnih vlaken. Velik gumb za samodejno odpiranje je hkrati masiven prečni zatič, ki skrbi za blokiranje rezila v odprtem položaju. Jekleni podlogi ročaja zagotavljata trdnost konstrukcije in vzmetenje gumba zapore, ročajni platnici iz laminata G-10 pa nedrsljiv oprijem. Za zanesljivo samodejno odpiranje rezila ob pritisku na gumb skrbi močna torzijska vijačna vzmet iz nerjavne žice. Do vzmeti je mogoče dostopati z zunanje strani ročaja, ne da bi bilo potrebno razstavljanja celotnega noža, kar je bila bistvena zahteva naročnika, saj je prav vzmet del, ki ga je potrebno prej ali slej zamenjati, če je nož v resni uporabi.

Autonomy je zgrajen tako, da lahko glavno vzmet avtomatike zamenjamo, ne da bi nož razdrli v celoti.

Autonomy

Autonomy je nedvomno zasnovan in izdelan za resno uporabo. Izvirna verzija je namenjena nošenju v posebnem žepu reševalca obalne straže in nima varovalnega mehanizma, ki bi preprečil odpiranje ob slučajnem pritisku na gumb. Od prvotnega noža, ki ga Spyderco izdeluje za obalno stražo in je na voljo tudi drugim državnim agencijam, se komercialna različica razlikuje po tem, da jo lahko s pomočjo sponke nosimo tudi v običajnem hlačnem žepu in da ima prav zaradi tega dodatno drsno varovalko, ki preprečuje neželeno odpiranje rezila. Za odpiranje je treba drsnik odmakniti od gumba za odpiranje, enako, kot je varovalka delovala pri prejšnjih generacijah Spydercovih avtomatikov – Embassy in Citadel.

Drsna varovalka in velik gumb zagotavljata varnost in hitro odpiranje rezila, kadar je to potrebno.

Ker vse izvedbe zaklopnika Autonomy izdelujejo v ZDA, v matični tovarni v Goldnu, ga lahko za razliko od JaniSonga kupijo tudi Američani, če so le zaposleni v kateri od številnih državnih varnostnih agencij, če so reševalci, policisti ali vojaki. Seveda se zakonodaja po zveznih državah razlikuje in avtomatski noži v večini niso prepovedani, tako, da je potencialnih kupcev dejansko precej več, ko noži enkrat zapustijo Colorado in se znajdejo pri distributerjih. Zaradi domišljene zasnove, izjemnih materialov in robustne konstrukcije je Spyderco Autonomy postal prvi avtomatik, ki spada med standardno opremo specialistov ameriške obalne straže.  Autonomy obalne straže ima oranžne ročajne platnice, pri standardni izvedbi pa lahko izbirate med oranžnim ročajem s svetlim rezilom ali pa izvedbo z ročajnima platnicama iz črnega kompozita steklenih vlaken in epoksidne smole ter rezilom in drugimi jeklenimi deli zaščitenimi s črno DLC prevleko (diamantno trd ogljik) za bolj taktični videz in manjši »svetlobni odtis«. Verjetno bosta tako JaniSong, kot Autonomy vsaj nekaj časa ostala v Spydercovem katalogu, predvsem pa v profesionalni in »amaterski« uporabi po vsem svetu.

Summary
Article Name
Za Dober Nož Se Velja Potruditi - Spyderco Eksotika
Description
Očitno je, da pri Spydercu dobro vedo, da je prepovedano sadje najslajše. Zakaj bi sicer v svojo najnovejšo ponudbo uvrstili kar dva noža, ki jih večina američanov ne more kupiti?
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja