Skoči na vsebino
Domov » Nočna optika » Yukon Ranger – digitalni nočni monokular

Yukon Ranger – digitalni nočni monokular

Uvod

Yukon Ranger spada v kategorijo t.i. digitalnih nočnih monokularjev, kar pomeni, da tudi omogoča opazovanje podnevi brez negativnih posledic na funkcionalnost same naprave. Proizvajalec Yukon trenutno izdeluje dve sorazmerno podobni seriji digitalnih nočnih monokularjev. In sicer Ranger in Signal. Oba modela sta na voljo v dveh različicah ampak v tem članku se bomo seveda posvetili nočni napravi Ranger.

Predstavitev izdelka

 

Yukon Ranger RT 6.5×42 in Yukon Ranger RT 5.4×42 S sta skoraj popolnoma identična glede vizualnih in optičnih značilnostih. Edina razlika med omenjenima različicama je v valovni dolžini osvetljevalca (iluminatorja). Posebej zanimivo je dejstvo, da ima ta naprava že vgrajena dva laserska osvetljevalca, ki se razlikujeta glede na valovno dolžino in razdaljo, ki jo bomo omenili v nadaljevanju članka. Osvetljevalec za kratke razdalje se samodejno vključi vzporedno s vključitvijo same naprave. Osvetljevalec za dolge razdalje pa je potrebno vključiti ročno oz. manualno. Valovna dolžina obeh osvetljevalcev modela Ranger RT 6.5×42 znaša 940 nm (nano metrov). Pri modelu Ranger RT 6.5×42 S pa je stvar nekoliko drugačna. In sicer valovna dolžina osvetljevalca za kratke razdalje znaša 940 nm medtem, ko valovna dolžina osvetljevalca za dolge razdalje znaša 850 nm. Slednji je nekoliko manj primeren za lovske namene izključno zaradi valovne dolžine osvetljevalca za dolge razdalje, ki ni najbolj primeren za opazovanje živali. Treba je poudariti, da je valovna dolžina 850 nm pri osvetljevalcu meja, ki pomeni, da vas žival med opazovanjem ne bo več zaznala. Za lovske namene je torej bolj priporočljiva uporaba različice Ranger RT 6.5×42.

Yukon Ranger – digitalni nočni monokular

Na začetku članka smo na kratko omenili, da je naprava digitalna, kar pomeni, da jo lahko uporabljamo tudi podnevi brez, da bi napravo poškodovali. Znano je, da lahko analogne nočne naprave dnevna svetloba zelo poškoduje ali celo uniči. To se seveda ne more zgoditi z digitalnimi nočnimi napravami. Vendar pa je zelo priporočljiva uporaba priloženih filtrov, ki zmanjšajo prenos svetlobe do objektiva naprave. Kadar na objektiv namestimo filter zmanjšamo s tem svetlost in povečamo kontrast.

Kot je razvidno iz konteksta ima naprava fiksno 6.5x povečavo in 2x digitalno približevanje (digitalni zoom). Yukon Ranger ima dva načina delovanja. Snemalni način je privzet način ob zagonu naprave. Omogoča snemanje videjev, zvoka in preprosto opazovanje. Naprava pa omogoča še slikanje v foto načinu (Photo mode), ki je namenjen izključno fotografiranju. Vse večpredstavnostne vsebine je mogoče prenesti na katerokoli napravo, ki ima USB vtičnik. Izdelek omogoča snemanje v ločljivostih 320×240 in 640×480 fotografiranje pa v 320×240, 640×480 ter 1280×960. Yukon Ranger ima 8 gb vgrajenega spomina za shranjevanje večpredstavnostnih vsebin. Naprava dovoljuje 7 minutno snemanje posameznega videja, če je daljši od 7 minut se aktualni zapis prekine naprava pa samodejno začne novega.

Yukon Ranger – digitalni nočni monokular

Naprava Yukon Ranger je kompatibilna z aplikacijo Stream Vision, ki v živo omogoča oddajanje večpredstavnosti bodisi na mobilni telefon, računalnik ali na družabna omrežja. Potrebno je poudariti, da je aplikacijo Stream Vision mogoče povezati samo preko Wi-Fi omrežja. Za delovanje same naprave je potrebnih 6 baterij tipa AA (1.5 V), ki jih vstavimo v baterijski paket. Življenjska doba baterij je od 6 do 10 ur, kar pa seveda variira od samega načina uporabe. Obstaja pa tudi možnost zunanjega baterijskega napajanja. V osnovi gre za prenosni baterijski akumulator, ki je polnljiv.

Yukon Ranger – digitalni nočni monokular

Sklep

Izdelek je mogoče uporabljati tudi kot stacionarno kamero, ki ima možnost snemanja oz. opazovanja okolice. To je predvsem pomembno, ker lahko napravo namestimo na stojalo, ki pa ni priloženo. Yukon ponuja 3 letno garancijsko dobo in servis izdelka v Evropi. Ranger je brez dvoma odlična izbira za vse lovce, ki za relativno nizko ceno želijo vsestransko uporabno digitalno nočno napravo. Bodisi opazovanje divjadi, okolice ali narave, Yukon Ranger na več kot sprejemljivem nivoju dovoljuje vse tovrstne aktivnosti.

Galerija slik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja