Skoči na vsebino
Domov » Strelni daljnogledi » Strelni daljnogledi - Novosti » Vortex Razor HD LHT 4.5-22×50 FFP

Vortex Razor HD LHT 4.5-22×50 FFP

Letos je podjetje Vortex predstavilo nov daljnogled Vortex Razor LHT HD 4.5-22×50 FFP.  Gre za daljnogled višjega cenovnega razreda, ki je izdelan na Japonskem in namenjen lovcem na daljše razdalje, lovu v gorah ter taktičnim strelcem.

Strelni daljnogled Vortex Razor HD LHT 4.5-22×50 FFP (vir slike: Vortex Optics)

O znamki Vortex

Vortex je eden največjih proizvajalcev športnih optičnih naprav v svetovnem merilu. Sedež podjetja je v zvezni državi Wisconsin v ZDA, kjer deluje izkušeno inženirsko osebje z več kot 30 let izkušenj in pa tržni strokovnjaki, ki se izvrstno spoznajo na svoj posel. Njihov inovativni poslovni model doživljenjske VIP garancije je popolnoma spremenil pričakovanja uporabnikov.

Danes je blagovna znamka Vortex znana po optičnih napravah,  ki nudijo velik nabor nadstandardnih funkcij po dostopnih cenah.

Strelni daljnogled Vortex Razor HD LHT 4.5-22×50 FFP (vir slike: Vortex Optics)

Fizične lastnosti

Strelni daljnogledi iz serije Razor HD LHT so kljub elegantnemu dizajnu ohišja še posebej robustni in odporni na udarce.

Vortex Razor LHT HD 4.5-22×50 FFP tehta okoli 615 gramov (21,7 oz.), zaradi česar ga lahko uvrstimo med najlažje modele v kategoriji strelnih daljnogledov dolgega dosega.

Čvrsta enodelna aluminijasta cev ima premer 30 milimetrov, torej iskanje primerne montaže ne bo problem. Notranjost cevi je očiščena s suhim argonom, ohišje pa je nato neprodušno zatesnjeno z O-tesnili, kar preprečuje vdor vlage in notranjo kondenzacijo stekel.

Vortex Razor LHT HD 4.5-22×50 FFP ima osvetljen križ, kar že postaja standard pri  visokokakovostnih taktičnih daljnogledih. Osvetlitev uporabniku pomaga ohraniti natančno ciljno točko pri zmanjšani naravni svetlobi.

Strelni daljnogled Vortex Razor HD LHT 4.5-22×50 FFP (vir slike: Vortex Optics)

Kupoli za pomik križa po višini in smeri sta na voljo v MOA in MRAD izvedbi. Model v MOA klikih ima tipične nizke in pokrite lovske kupole. Kupole na MRAD različice pa so visoke, taktične s slišnimi kliki.

Kupola za nastavitve po višini ima tudi Zero Lock funkcijo zaklepa, torej ni strahu pred nenamernimi spremembami med uporabo.

Največja možna nastavitev po višini je 75 MOA in 45 MOA po smeri. Tukaj je vredno omeniti, da uporaba RevStop Zero obroča uporabniku omogoča ohraniti “nulo”, vendar bo prilagajanje kupol zmanjšano na 29 MOA oz. 11,5 MRAD.

Pokrovčki za leče so zasnovani  tako, da se prilegajo obsegu zvona, kadar uporabljate senčnik in pa tudi kadar optiko uporabljate brez njega.

Strelni daljnogled Vortex Razor LHT 4.5-22×50 FFP (vir slike: Vortex Optics)

Mere in razdalije ohišja

Strelni daljnogled Vortex Razor HD LHT 4.5-22×50 FFP (vir slike: Vortex Optics)

Optične lastnosti

Vortex Razor LHT HD 4.5-22×50 FFP sodi v višji razred optičnih naprav znamke Vortex.

Apokromatične leče daljnogleda Razor LHT izničijo kromatsko aberacijo veliko bolje kot akromatske leče, ki jih najdemo na večini daljnogledov. Vse leče so lasersko izrezane iz HD stekla visoke gostote in večkrat premazane z zaščitnimi laki.

Večslojni premaz Vortex XR Plus izboljša intenzivnost barv in zaznavo globine slike. Zunanje steklene površine so prevlečene z zaščitnim lakom ArmorTrex, ki ščiti pred blagimi odrgninami, umazanijo in oljnimi delci.

 • apokromatične leče
 • izjemna robna ostrina
 • XR Plus premaz
 • globinska slika
 • ArmorTrek premaz
Strelni daljnogled Vortex Razor HD LHT 4.5-22×50 FFP (vir slike: Vortex Optics)

Namerilni križ XLR-2

 • križ v prvi goriščni ravnini (FFP)
 • MOA ali MRAD
 • preprosta, intuitivna uporaba
 • dnevno svetla pika
 • tanke merilne črte

Namerilni križ je zasnovan za uporabo v taktičnem strelstvu, lovu na dolge razdalje in lovu v gorah.

Nahaja se v prvi goriščni ravnini (FFP). To pomeni, da se nanj lahko zanesete pri oceni razdalje in korekciji padca izstrelka, saj se dimenzije križa ne spremenijo z izbrano močjo povečave.

Križ je na voljo v različicah MOA in MRAD. Križ je vjedkan v steklo, kar je zagotavlja najnižja možna odstopanja pri merilnih črtah. Tehnika jedkanja stekla prav tako pomeni, da križ ne bo izgubil oblike ali zbledel z leti uporabe.

Daljnogled je primeren za lov v mraku in v gorah, kjer bo osvetljenost križa še posebej prišla prav. Čeprav taktični strelci načeloma ne potrebujejo osvetlitve, se zahtevnejša tekmovanja lahko odvijajo vse do mraka. Osvetlitev je zato lahko velik as v rokavu.

Strelni daljnogled Vortex Razor HD LHT 4.5-22×50 FFP (vir slike: Vortex Optics)

Primerjava MOA in MRAD različice križa

XLR-2 MOA (vir slike: Vortex Optics)
XLR-2 MRAD (vir slike: Vortex Optics)
Strelni daljnogled Vortex Razor HD LHT 4.5-22×50 FFP (vir slike: Vortex Optics)

Tehnični podatki

Model: Vortex Razor LHT 4.5-22×50 FFP MOA Vortex Razor LHT 4.5-22×50 FFP MRAD
SKU: RZR-42202 RZR-42201
Konfiguracija: 4.5-22×50 4.5-22×50
Goriščna ravnina: FFP FFP
Križ: XLR-2 MOA – Illuminated XLR-2 MRAD – Illuminated
Oddaljenost od očesa: 102 mm (4.0″) 102 mm (4.0″)
Vidno polje: 7.83-1.56 m/100 m 7.83-1.56 m/100 m
Območje nastavitve paralakse: 25 jardov – ∞ 25 metrov – ∞
Pomik križa: 75 MOA 22.4 MRAD
Zero Stop: Da – RevStop™ Da – RevStop™
Država izdelave: Japonska Japonska

 

Priloženi dodatki

 1. senčnik
 2. pokrovčki leč
 3. RevStop Zero Ring obroč
 4. CR2032  baterija
 5. krpica za čiščenje leč
 6. navodila za uporabo

Vortex VIP garancija

VIP garancija je morda še vedno največji dejavnik, ki blagovno znamko Vortex ločuje od drugih izdelovalcev športne optike na civilnem trgu.

Ne glede na vzrok poškodbe ali okvare, se podjetje zavezuje k popravilu ali zamenjavi naprave. Neomejena in prenosljiva garancija je velika prednost, s katero zmanjšate tveganje pri izbiri pravega daljnogleda za vaše potrebe.

Vortex daljnogledi iz serije Razor HD LHT so izdelani na Japonskem.

Galerija slik

Summary
Article Name
Vortex Razor HD LHT 4.5-22×50 FFP
Description
Letos je podjetje Vortex predstavilo nov daljnogled Vortex Razor LHT HD 4.5-22×50 FFP.  Gre za daljnogled višjega cenovnega razreda, ki je v celoti izdelan na Japonskem in namenjen lovcem na daljše razdalje, lovu v gorah ter taktičnim strelcem.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja