Skoči na vsebino
Domov » Strelni daljnogledi » Vodič za nakup strelnega daljnogleda za mrak

Vodič za nakup strelnega daljnogleda za mrak

 •  

Skoči na:

Uvod
Osnovne značilnosti
Konfiguracije strelnih daljnogledov za mrak
Zoom faktor
Prepustnost svetlobe
Vpliv premazov na zmogljivosti pri šibki svetlobi
Fiksna in variabilna povečava
Strelni daljnogledi za mrak in križ
Področja uporabe
Kako smo optiko testirali
Cenovni razredi
Pod 500 €
500 €-1000 €
1000 €-1500 €
1500 €-2000 €
2000 €-2500 €
2500 €+
Zaključek

Uvod

Tam, na deželi, kjer prevladujejo drevesa oziroma tam, kjer lahko najdemo velike gozdove, mnogi lovci nestrpno čakajo, da bodo jeleni, divji prašiči in plenilci zapustili zavetja ležišč in odšli tja, kjer jih bodo lovci lahko v temi bolje videli. Pohodniki, gorski kolesarji in ljudje na splošno smo krivci za nemir v naravi, zato se navade živali tudi konstantno spreminjajo. Kot veste, lov zmeraj ne poteka v brezhibnih svetlobnih pogojih, zato smo ustvarili ta Vodič za nakup strelnega daljnogleda za mrak, ki vam bo pomagal pri popolnem strelu v ne tako popolnih pogojih.

Najprej razkrijemo nekatere splošne značilnosti in najpogostejša področja uporabe. Nato so strelni daljnogledi za mrak razvrščeni v kategorije glede na njihovo ceno, kjer so obravnavane tudi njihove značilnosti. Na koncu se konkurenca zmanjša in tukaj prikažemo prednosti kot tudi slabosti zaslužnih kandidatov. Tako uvedemo najbolj primerne možnosti za strelne daljnoglede v vsakem cenovnem razredu.

Vodič za nakup strelnega daljnogleda za mrak v letu 2021

Ne pozabite, da je naša ekipa preizkusila zmogljivost strelnih daljnogledov le v mraku, ne pa tudi, kako se obnesejo čez dan. Če bi testirali vse funkcije in celostno delovanje, bi bil končni vrstni red najverjetneje drugačen, zato pri branju članka pomnite, da je bila zmogljivost v mraku primarno merilo za kategorizacijo. Povdariti pa moramo, da strelni daljnogledi niso kategorizirani glede na njihovo vsestransko uporabnost.

Če imate kakršnakoli vprašanja glede strelnih daljnogledov za mrak ali katerihkoli drugih naprav, povezanih s športno optiko, nam pišite na info@optics-trade.eu. Strokovnjaki in navdušenci nad športno optiko, ki sestavljajo našo ekipo, vam bodo z veseljem pomagali.

Osnovne značilnosti

Kot smo obljubili, bomo začeli z osnovami. Ker sta zora in mrak običajno najboljša pogoja za uspešen lov, imajo strelni daljnogledi za mrak pogosto lečo s širokim premerom, običajno od 56 mm do 60 mm, redkeje tudi 54 mm. Strelni daljnogledi za mrak imajo kupole, zaščitene s pokrovčki, saj so razdalje za strele pri šibki svetlobi po navadni krajše. Ovira je, da so ti daljnogledi precej težki, saj lahko tehtajo od 800 g do 1 kg. A svetla plat je ta, da se večinoma uporabljajo v stacionarnih oblikah lova in redko pri lovu za zalaz.

Leča objektiva premera 56 mm

Oglejmo si konfiguracije:

Konfiguracije strelnih daljnogledov za mrak

 • 3-12×56
 • 2.5-10×56
 • 4-16×56
 • 3-15×56
 • Tudi z nekaterimi večjimi zoom faktorji (2.8-20×56, 2.3-18×56)

Zoom faktor

Zmožnost spreminjanja povečave v nekaj trenutkih, samo z obračanjem obroča, je bila v svetu optike prelomnica. Kaj pa zoom factor pravzaprav sploh je? To je razmerje med maksimalno in minimalno povečavo, oz. kolikokrat se daljnogledu lahko povečava spremeni od najnižje, pa do najvišje. Pri strelnih daljnogledih večji faktor povečave pomeni, da je v zasnovi več leč. In več kot je leč, večja količina svetlobe se odbije, posledično pa je večja tudi izguba svetlobe.

Na količino svetlobe, ki se v tem procesu izgubi, močno vplivajo tudi premazi na lečah – če so kakovostni, se vsakič, ko svetloba potuje skozi površino leče, izgubi manj svetlobe. Pred približno petimi leti so imeli daljnogledi za mrak 4x zoom. Zdaj postajajo takšni daljnogledi redkejši, saj proizvajalci proizvajajo tiste s 5x zoom-om ali več – z uporabo kakovostnejših premazov pa želijo izgubo svetlobe zmanjšati.

Vodič za nakup strelnega daljnogleda za mrak v letu 2021

Vpliv premazov na zmogljivost pri šibki svetlobi

Če govorimo o premazih, imajo le-ti pri prepustnosti svetlobe ključno vlogo. Če leče niso premazane, se lahko v trenutku izgubi več kot polovica svetlobe, ki vstopi v sam daljnogled. Samo ena plast anti-refleksnega premaza pa lahko to izgubo zmanjša za polovico. Zato so premazi tako pomembni, nekateri bi rekli celo čarobni – ker lahko svetlost podvojijo, brez da bi podvojili tudi težo daljnogleda.

Trenutno najboljši premazi sestojijo iz več 10 plasti. Ti premazi lahko prepustnost svetlobe preko ene same površine na leči zvišajo do 99.9 %. Celotna prepustnost svetlobe je odvisna od števila vseh prehodov (zrak-leča) in od tega, kako ti premazi med prehajanjem skozi površino prepustnost zvišajo. Najboljši strelni daljnogledi na trgu imajo več kot 95 % prepustnosti svetlobe in v nadaljevanju bomo ta pojem tudi bolj podrobno opisali.

Pred premazi je bil mračni faktor tisti, na podlagi katerega se je določala svetlost optike. Mračni faktor je število, ki se uporablja za določanje svetlosti optike za mrak. Odkar se uporabljajo premazi, ni več uporaben, če pa ga iz nekega razloga še vedno želite izračunati, je to število kvadratni koren zmnožka povečave in premera leče objektiva.

Danes je situacija nekoliko bolj zapletena, saj so proizvajalci športne optike na lečah začeli uporabljati premaze. S tem se je prepustnost svetlobe bistveno izboljšala. Preprosto povedano: ko se svetloba odbije od optične površine, se je nek del izgubi, ampak s premazi to izgubo zmanjšamo.

Trenutno proizvajalci športne optike med sabo tekmujejo, kdo bo nanesel kakovostnejše premaze in tako zagotovil največjo prepustnost svetlobe, konkurenca med podjetji pa za kupca pomeni večja izbira dobrih strelnih daljnogledov.

Vpliv premazov na zmogljivost

Prepustnost svetlobe

Pojem “prepustnost svetlobe” je na področju športne optike količina svetlobe, ki prehaja skozi optični instrument, v tem primeru strelni daljnogled. Rezultat določa kakovost daljnogleda in njegovo delovanje v slabih svetlobnih pogojih. Za lažje razumevanje: vse, kar je nad 80 % se smatra kot zadovoljivo in vse, kar je nad 90 %, kot izjemno – vendar je rezultate potrebno prikazati v grafu in ne v številkah. Kot lahko vidite na spodnji sliki, navpična os prikazuje prepustnost svetlobe, vodoravna pa valovno dolžino vidne svetlobe. Barva vidne svetlobe je odvisna od njene valovne dolžine – ki naj bi bila od 380 do 780 nm. To je realističen način prikaza rezultatov, saj je najbolj natančen in ni zavajajoč.

Proizvajalci lahko zmožnost delovanja strelnega daljnogleda v mraku predstavijo napačno, če ljudem namesto grafa posredujejo številčno vrednost prepustnosti svetlobe, saj tako izberejo najvišjo točko v grafu, kar je zavajajoče. Za pravilno delovanje strelnega daljnogleda za mrak je pomembno, da je prepustnost svetlobe dobra pod 550 nm valovne dolžine. To je zato, ker človeško oko v temi ne prepozna toplih barv, torej zmogljivost nad to valovno dolžino ni tako pomembna. Poleg tega nekateri proizvajalci podajo stopnjo prepustnosti svetlobe le za eno lečo, namesto da bi podali skupen izračun vrednosti vseh leč.

Za delovanje v mraku je zelo pomemben tudi kontrast. Strelni daljnogled ima lahko visoko vrednost prepustnosti svetlobe, če pa je zmanjševanje notranjih odbojev slabše, pa to pomeni, da se slabo zaznajo tudi podrobnosti – ker uporabnikovo oko dobi veliko neuporabne svetlobe – čeprav imate občutek, da je slika zelo svetla, vidite zelo malo podrobnosti. V takih primerih nam niti graf ne nudi pravih podatkov. Zaradi vseh teh marketinških trikov optiko testiramo sami, saj lahko le tako resnično spoznamo kakovost strelnega daljnogleda.

Vir: Pinterest

Fiksna in variabilna povečava

Enostavno povedano, fiksna povečava pomeni, da ima daljnogled eno samo povečavo, ki je uporabnik ne more spremeniti. Lov v mraku je edina vrsta lova, kjer se daljnogledi s fiksno povečavo še vedno uporabljajo, in sicer konfiguraciji 8×56 in 7×50. Strelni daljnogledi s fiksno povečavo so lažji in imajo večjo prepustnost svetlobe, saj je v njih manj steklenih elementov.

Ti strelni daljnogledi so enostavni za uporabo in imajo manjšo število optičnih komponent, posledično pa boljšo prepustnost svetlobe. Le redki proizvajalci še vedno izdelujejo strelne daljnoglede za mrak s fiksno povečavo, med katerimi sta tudi Schmidt & Bender in Kaps.

Optika z variabilno povečavo omogoča uporabniku, da povečavo spremeni tako, da lahko svojo tarčo vidi bližje, ali pa bolj oddaljeno. Z drugimi besedami, povečavo lahko prilagodimo različnim okoliščinam. V zadnjih nekaj letih se vedno bolj uveljavlja uporaba termovizijskih naprav in digitalne nočne optike, ki najbolje delujeta s povečavami do 6x – vendar ima večina strelnih daljnogledov s fiksno povečavo le-to previsoko, njihovo vidno polje pa je preozko.

Fiksna povečava

Strelni daljnogledi za mrak in križ

V preteklosti daljnogledi niso imeli nobene osvetlitve, zato so pri lovu v mraku uporabljali t.i. križe št.1, ki so bili debeli in tako bolje vidni. Križi strelnega daljnogleda so bili postavljeni v prvo goriščno ravnino (FFP), tako da je bil križ pri zmanjšanju povečave videti majhen (oddaljen), ob zvečanju povečave pa velik (približan).

Čez čas, ko je proizvodnja strelnih daljnogledov napredovala, so križi postali osvetljeni, kar je uporabniku pomagalo, da ga je videl tudi v šibki svetlobi. To postaja vse bolj pogosto pri novejših strelnih daljnogledih. Odkar obstaja osvetlitev, imajo skoraj vsi strelni daljnogledi za mrak križ v drugi goriščni ravnini (SFP).

Pri strelnih daljnogledih za mrak je skoraj izključno osvetljena le pika v sredini in ne celoten križ. Ko je osvetljen celoten križ, lovec vidi samo križ, ne pa tudi ozadja. Vendar pa je nujno, da ti strelni daljnogledi nimajo premočne osvetlitve – da svetloba ne sije preveč v oči uporabnika, kar bi uničilo celoten namen te optike. Najpogosteje se uporablja križ 4A in njegove različice.

Križ v prvi in drugi goriščni ravnini

Področja uporabe

Kolikor težko je sprejeti to dejstvo, živali nimajo enakega dnevnega urnika kot ljudje. Kot smo že poudarili, se največ uspešnih lovov zgodi v mraku, ko se dan konča ali začne. Obstajajo tudi primeri, ko mora lovec loviti v temi zaradi vremena.

V takih okoliščinah je uporaba dobrega strelnega daljnogleda za mrak nujna. Strelni daljnogledi za mrak so narejeni izključno za lov v mraku ali zori.

Vse je prilagojeno tako, da ti strelni daljnogledi v takih razmerah delujejo dobro. Optika za mrak je zasnovana tako, da prepušča veliko količino svetlobe, obenem pa ima osvetlitev v obliki pike. Gre za zelo specifične izdelke, skozi katere lahko pri lovu v poznih urah vidimo zelo svetlo sliko.

Zaradi velike teže strelni daljnogledi za mrak niso najbolj priljubljeni pri drugih načinih lova, kjer so bolj popularni lahki lovski strelni daljnogledi. Večina lovcev lovi jelenjad, srnjad, divje prašiče in plenilce, ki iz skrivališč večinoma prihajajo ponoči. Zato so strelni daljnogledi za mrak del opreme, ki najbolje deluje pri, kot že ime pove, lovu pri šibki svetlobi.

Vodič za nakup strelnega daljnogleda za mrak v letu 2021

Kako smo optiko testirali

Testiranje kar velikega števila strelnih daljnogledov za mrak je opravila ekipa Optics Trade. Tisti, ki se z optiko srečujejo vsak dan (prodajna in marketinška ekipa), in tisti, ki se ne (logistična in računovodskaekipa). S vključitvijo sodelavcev iz različnih sektorjev našega podjetja smo želeli doseči rezultate, ki so čim manj pristranski.

Najprej smo jih razvrstili glede na ceno in pričeli s testiranjem cenovno najugodnejših. Vedno smo testirali dva strelna daljnogleda hkrati in se nato odločili, kateri od obeh se je v mraku bolje odrezal. Zmagovalna optika se je nato pomerila z naslednjo na cenovni lestvici. Na neki točki so bili med sabo testirani vsi strelni daljnogledi, tudi tisti, ki so se odrezali najbolje s tistimi, ki so se odrezali najslabše.

Kaj smo upoštevali? Kot smo že omenili, smo se osredotočili predvsem na to, kako dobro so podrobnosti videti v mraku in na osvetlitev osrednje rdeče pike – kako dobro jo je mogoče prilagoditi razmeram ob šibki svetlobi. Strelni daljnogledi za mrak so bili nato kategorizirani tudi na podlagi teh dveh vidikov. Pomembno je omeniti tudi, da dnevne zmogljivosti strelnega daljnogleda niso bile preizkušene, saj je ta vodič za nakup osredotočen na tiste lastnosti, ki vplivajo na svetlost slike v mraku (imamo pa tudi druge).

Vodič za nakup strelnega daljnogleda za mrak v letu 2021

Ne pozabite, da je ekipa Optics Trade preizkusila strelne daljnoglede glede na njihovo zmogljivost pri šibki svetlobi in ne na splošno delovanje. Večina predstavnikov proizvajalcev trdi, da z očesom v prepustnosti svetlobe ni mogoče opaziti razlik, manjših od 3 %. Po drugi strani pa je iz vojaških anekdot znano, da človeško oko opazi cigaretni ogorek v popolni temi na več kot 1 km. Poznanih je ogromno zgodb o tem, kako so vojaki na fronti prižgali cigareto in jih je zato ponoči opazil ostrostrelec iz nasprotne strani.

Ko je naša ekipa preizkusila različne strelne daljnoglede za mrak s primerljivimi zmogljivostmi, se je 90 % ekipe odločilo za istega zmagovalca, ne da bi vedeli za izbiro drugih. Zato smo prepričani, da lahko človeško oko še vedno loči tudi najmanjše razlike, to pa so potrdile 90% soglasne odločitve. Opazili smo, da je pri prepoznavanju podrobnosti izjemno pomemben kontrast slike – slika je bila pri nekaterih strelnih daljnogledih temnejša, podrobnosti pa so vseeno bile vidne bolje kot na daljnogledih s svetlejšo sliko – in obratno.

Vodič za nakup strelnega daljnogleda za mrak v letu 2021

Cenovni razredi

Pod 500 €

Za to ceno je nesmiselno pričakovati strelni daljnogled z nadnaravnimi optičnimi zmogljivostmi. Strelne daljnoglede za mrak je izredno težko izdelati, zato tudi niso poceni. Večina izdelkov pod 500 € je proizvedenih na Kitajskem z garancijskim obdobjem približno 2 leti, nekateri ponujajo celo 5, če imate srečo, pa lahko naletite celo na 10-letno garancijo, kot na primer pri Yukonu.

Ti strelni daljnogledi imajo 4x zoom in fiksno paralakso, ki je nastavljena na določeno razdaljo, najpogosteje na 100 m. Običajno so tipa 3-12×56 in imajo kupole zaščitene s pokrovčki, kar je najpogostejša vrsta kupole pri strelnih daljnogledih za lov.

Svetlost rdeče pike je mogoče prilagoditi, vendar je le-ta pri mnogih strelnih daljnogledih tega cenovnega razreda presvetla tudi pri najnižji nastavitvi. Mnogi od njih imajo osvetljene večje dele križa, kar je slabo, saj osvetlitev ovira opazovalca, ki želi videti celotno tarčo. Ko je osvetljena samo osrednja pika, lahko uporabnik cilj vidi bolj jasno. Ti strelni daljnogledi so napolnjeni z dušikom ali argonom, da se prepreči notranje rosenje pri nizkih temperaturah. Na lečah so premazi, ki niso tako kakovostni kot tisti na dražjih strelnih daljnogledih.

Naš izbor

Yukon Jaeger 3-12×56

Redna prodajna cena Yukon Jaegerja znaša 525 €, vendar smo se vseeno odločili, da ga uvrstimo v ta cenovni razred, saj lahko s popusti cena tega strelnega daljnogleda za mrak hitro pade pod 500 €. Yukon Jaeger ima rdečo piko za uporabo pri šibki svetlobi, kar je za ta cenovni razred nadpovprečno. Ta beloruski strelni daljnogled lahko prenese močan odsun in lahko ga namestimo tudi na puško v kalibru .375 H&H. Med posameznimi stopnjami osvetlitve je tudi stikalo za izklop, tako da lahko osvetlitev hitro izklopite, brez da bi morali obroč obračati do konca.

Yukon je kakovostno izdelan in modernega videza, vendar velik. Prepustnost svetlobe je bila tudi Yukonova pot do uspeha, saj je za tako ugoden strelni daljnogled nadpovprečna. Paralaksa je fiksna na 100 m, oddaljenost očesa od leče, oz. ‘eye relief’ pa je tudi odličen, zato je ta strelni daljnogled primeren za močnejše kalibre. Osvetlitev je boljša, kot smo pričakovali.

Yukon Jaeger 3-12×56

Prednosti

 • Majhna osvetljena pika za uporabo v mraku (v primerjavi z drugimi iz tega cenovnega razreda)
 • precej široko vidno polje
 • velik ‘eye-box’
 • primeren za močnejše kalibre (tudi .375 H&H in kalibre s podobno močjo)

Pomanjkljivosti

 • rumenkast odtenek na sliki
 • dolg
 • prepustnost svetlobe (v primerjavi z dražjimi strelnimi daljnogledi za mrak)

500 €-1000 €

Če ste na lovu za strelnim daljnogledom za mrak po razumni ceni, si oglejte daljnoglede v tem cenovnem razredu. Tukaj prevladuje 4x zoom faktor, najdemo pa tudi nekaj strelnih daljnogledov s 5x ali 6x zoom faktorjem. To je tudi razred, kjer je mogoče najti številne kakovostne daljnoglede s fiksno povečavo – eden izmed njih je Schmidt & Bender Klassik Hungaria 8×56.

Strelni daljnogledi za mrak do 700 € so izdelani na Kitajskem, tisti nad 700 € pa večinoma na Japonskem, nekateri tudi na Kitajskem. Optično so na višji ravni od tistih pod 500 €. Slika je ostrejša, barve svetlejše, vidno polje pa širše.

Rdečo piko je mogoče natančno prilagoditi, celo bolj kot v prejšnjem cenovnem razredu, nekateri strelni daljnogledi pa ponujajo do 11 stopenj osvetlitve. Premazi so bolj kakovostni kot tisti pri dostopnejših strelnih daljnogledih, kar prispeva k svetlejši sliki.

Kar nekaj jih ima povečavo večjo od 12x. Tisti, ki imajo povečavo večjo od 12x, imajo skoraj brez izjeme nastavljivo paralakso. Imajo kupoli, zaščiteni s pokrovčki, kot tudi garancijo od 5 do 10 let.

Vodič za nakup strelnega daljnogleda za mrak v letu 2021

Naš izbor

Meopta Meostar R1 3-12X56 RD

Meopta je eden največjih proizvajalcev optike v Evropi, ta model pa je izdelan na Češkem. Kar zadeva prepustnost svetlobe, dobi Meostar R1 3-12X56 RD veliko točk, saj se lahko kosa s strelnimi daljnogledi, ki stanejo do 500 € več. Debel križ je odličen za uporabo v mraku, saj ga lahko vidimo takoj in tudi izjemno dobro.

Meopta Meostar R1 ima fino nastavljivo rdečo piko, toda ko gre za osvetlitev, so nekateri strelni daljnogledi v tem cenovnem razredu boljši. Vendar je še vedno neverjetno svetel in mogoče ga je kupiti tudi z montažno letvijo. Meopta je tudi ena redkih proizvajalcev optike, ki s svojimi izdelki še vedno ponuja 30-letno garancijo, in Meostar R1 3-12X56 RD ni nobena izjema.

Ta strelni daljnogled se v slabih svetlobnih razmerah obnese bolje kot podnevi. Lahko bi rekli, da je čez dan Meopta Meostar R1 povprečen.

Meopta Meostar R1 3-12×56 RD

Prednosti

 • super prepustnost svetlobe za to ceno
 • 30 let garancije
 • na voljo z montažno letvijo

Pomanjkljivosti

 • nekaterim debel križ ni všeč
 • dnevna uporaba
 • ozko vidno polje
 • pri nizkih povečavah se pojavi tunelski vid

Delta Optical 2.5-10×56 Titanium HD

Delta Optical 2.5-10×56 Titanium je daljnogled japonske izdelave. Delta Optical obljublja visoko kakovost za primerno ceno, obljubo pa tudi drži. Strelni daljnogled je vodoodporen in napolnjen z dušikom, kar pomeni, da je odporen tudi proti notranjemu rosenju. Model Titanium ima popolnoma prevlečene leče za svetlejšo sliko in boljši kontrast. Delta Optical ima križ v drugi goriščni ravnini.

Ohišje Delta Optical je izdelano iz enodelnega aluminija, tako da lahko ta strelni daljnogled zdrži najmočnejše kalibre. Strelni daljnogled ima 11 stopenj osvetlitve, sodoben videz, skupaj z gladkimi robovi. Model 2.5-10×56 Titanium HD ima klasičen lovski križ, ki temelji na križu German #4 (nemška 4).

Delta Optical 2.5-10×56 Titanium HD

Prednosti

 • najcenejši japonski strelni daljnogled za mrak
 • 4x zoom (boljša prepustnost svetlobe)
 • optično vlakno v križu
 • debel križ (dober za uporabo v mraku)

Pomanjkljivosti

 • ozko vidno polje
 • ne tako svetel kot dražji konkurenti

Strelni daljnogledi za mrak, vredni omembe

Odločili smo se, da bomo v vsakem cenovnem razredu navedli samo dva najboljša nakupa, da bo lažje izbrati. Nepravično pa bi bilo, če ne omenimo še nekaterih drugih strelnih daljnogledov, ki so prav tako odlični, a se na žalost niso uvrstili med prva dva.

Burris SIX XE 3-18×56

Ta daljnogled nas je prijetno presenetil, saj ima fino nastavljivo rdečo piko, dobra pa je tudi njegova zmogljivost pri šibki svetlobi. Zanimivo je tudi to, da ima ta daljnogled 6x zoom, vendar ima še vedno odlično prepustnost svetlobe. Čeprav gre za strelni daljnogled za mrak, moramo poudariti, da je slika za ceno zadovoljiva tudi podnevi. Kar zadeva vidno polje, ima Burris SIX XE 3-18×56 solidnega, zaradi česar je tudi soliden tekmec, ki je zelo blizu zmagovalcema.

Burris Six XE 3-18×56

Schmidt & Bender Klassik Hungaria 8×56

Kot smo že omenili, so daljnogledi s fiksno povečavo odlični za lov v mraku, saj se zaradi manj steklenih komponent izgubi tudi manj svetlobe. To je bilo potrjeno, ko smo testirali Schmidt & Bender Klassik Hungario, saj lahko ta strelni daljnogled tekmuje s celo 400 €-500 € cenejšimi, kar zadeva prepustnost svetlobe.

Vseeno pa ga nismo uvrstili med najboljše nakupe, ker je fiksna povečava danes nekoliko zastarela, ko gre za lov – ponuja manj vsestransko uporabo. Takšna povečava je tudi prevelika, da bi lahko uporabnik na optiko pritrdil termovizijsko ali digitalno nočno optično, saj bi bilo vidno polje preozko. Kljub temu Klassik Hungaria spada v omenjeni razred, saj je še vedno izjemno primeren za uporabo v mraku.

Schmidt & Bender Klassik Hungaria 8×56

1000 €-1500 €

Ta cenovni razred vključuje strelne daljnoglede za mrak vstopnega razreda prestižnejših evropskih blagovnih znamk. Večina jih še vedno izvira iz Japonske, nekateri pa prihajajo iz Evrope, in sicer iz Nemčije in Portugalske.

Kljub temu lahko najdemo nekaj daljnogledov s 4x zoom-om, ki so kakovostnejši od tistih s 6x zoom-om, ki stanejo od 500 € do 1000 €. Vendar se v tem cenovnem razredu prodaja vedno več daljnogledov s 5x ali 6x zoom-om.

Vse te strelne daljnoglede za mrak je mogoče namestiti na puške v kalibrih z močnim odsunom. Pika je fino nastavljiva, nekateri strelni daljnogledi pa imajo izjemno veliko število stopenj intenzivnosti osvetlitve. Ti daljnogledi imajo po navadi 10-letno garancijsko dobo.

Kupole so zaščitene s pokrovčki, nekateri proizvajalci v tem cenovnem razredu pa omogočajo celo montiranje strelnega daljnogleda z montažno letvijo (letev Zeiss ZM / VM, letev Schmidt & Bender, letev Swarovski SR). Premazi so izredno kakovostni, nekateri daljnogledi pa imajo premazane celo zunanje površine za odbijanje prahu in vode ter za zaščito pred manjšimi praskami.

Vodič za nakup strelnega daljnogleda za mrak v letu 2021

Naš izbor

Minox All-Rounder 3-15×56

Minox All-Rounder je razmeroma nova serija strelnih daljnogledov nemške proizvodnje, ki jo je Minox predstavil konec leta 2020 in je kmalu postala izredno priljubljena. Kljub ozkemu vidnemu polju za ta cenovni razred so ti strelni daljnogledi izjemno svetli in ponujajo ostre in jasne slike tudi v skoraj popolni temi. Ta daljnogled nas je, ko smo testirali optiko za mrak, prijetno presenetil, saj se je izkazal za boljšega od večine konkurence. Ta Minox strelni daljnogled ima tudi nastavljivo paralakso.

Pri Optics Trade smo veliki ljubitelji izgleda tega strelnega daljnogleda, poleg tega pa je velik plus tudi dejstvo, da je All-Rounder opremljen s pokrovčki za zaščito leč. Minox All-Rounder 3-15×56 je na voljo tudi z montažno letvijo. Kljub temu, da je pika fino nastavljiva, imajo nekateri strelni daljnogledi v tem cenovnem razredu še boljšo. Čeprav tako močno verjamemo, da ta strelni daljnogled Minox ne bo potreboval popravila, vseeno ponuja 10 let garancije.

Minox All-rounder 3-15×56

Prednosti

 • zelo svetla slika za ta denar
 • pokrovčki za zaščito leč
 • ostra slika

Pomanjkljivosti

 • vidno polje

Steiner Ranger 4 3-12×56

Steiner ostaja eno najbolj priljubljenih podjetij, ki ponuja vrhunsko optiko, saj jo hvalijo številni športniki, lovci, raziskovalci, policisti in vojaki po vsem svetu. Eden od razlogov je, da Steiner uporablja le najboljše materiale in proizvodne tehnike.

Ta model je naslednik modela Steiner Ranger 3-12×56, spremembe pa so minimalne – 4 3-12×56 še vedno izdelujejo v ZDA. Pika je dobro prilagojena za uporabo pri šibki svetlobi. Izvedene so bile mehanske izboljšave, skupaj s še bolj natančnimi in zanesljivimi kliki, obroč za spreminjanje povečave in dioptrije pa se obračata še bolj gladko kot prej.

Minox All-rounder 3-15×56

Prednosti

 • prepustnost svetlobe
 • fino nastavljiva rdeča pika
 • svetla in ostra slika
 • možnost montiranja na montažno letev

Pomanjkljivosti

 • nastavitve osvetlitve so boljše kot pri Zeiss-u
 • 4x zoom faktor

1500 €-2000 €

Tu je kakovost nesporna; v razponu od 1500 € do 2000 € se pojavijo izdelki samo priznanih proizvajalcev. Skoraj vsi so izdelani v Evropi in ponujajo 10-letno garancijo, čeprav je ta optika izjemno trpežna in funkcionalna.

Tudi rdeča pika pri strelnih daljnogledih v tem cenovnem razredu je fino nastavljiva – ima veliko število stopenj intenzivnosti osvetlitve. Premazi so izjemno kakovostni tudi na zunanjih površinah optike. Slike so ostre in barve svetle.

Skoraj vse daljnoglede za mrak lahko kupite z montažno letvijo. Tako kot pri prejšnjih cenovnih razredih so kupole zaščitene s pokrovčki, nekateri proizvajalci pa ponujajo možnost nakupa strelnega daljnogleda z balistično kupolo (BDC).

Ti strelni daljnogledi imajo 4x ali 6x zoom faktor, kakovosti pa ni mogoče primerjati s cenejšimi daljnogledi, saj je razlika očitna. Strelni daljnogledi za to ceno so odlična naložba, saj se odlično obnesejo tudi čez nekaj let po nakupu, zato jih lahko dalje prodate po pošteni ceni.

Vodič za nakup strelnega daljnogleda za mrak v letu 2021

Naš izbor

Steiner Ranger 6 3-18×56

Steiner Ranger 6, izdelan v Ameriki in predstavljen leta 2021, je del serije priljubljenih strelnih daljnogledov na nemškem trgu in tudi drugod po svetu. Ponuja izjemno kakovost, z njim pa Steiner nadaljuje svojo tradicijo ustvarjanja odlične optike, ki jo poskušajo doseči številne druge blagovne znamke. Steiner Ranger 6 3-18×56 ponuja visoko-kontrastno optiko ED, kar pomeni, da lahko živali zelo jasno vidite tudi v ne tako prijaznih svetlobnih pogojih. Ta strelni daljnogled ima fino nastavljivo rdečo piko, sistem osvetlitve pa je boljši kot pri strelnih daljnogledih Steiner Ranger 4.

Odlična prepustnost svetlobe, ostra slika z veliko podrobnostmi, skupaj s širokim vidnim poljem, so sanje vsakega lovca. Poleg tega pa je Ranger 6 eden najkrajših in lažjih strelnih daljnogledov v tej kategoriji. Ta model Steiner Ranger-ja je po lastnostih in kakovosti v tem cenovnem razredu težko preseči, kar nas je zelo presenetilo.

Steiner Ranger 6 3-18×56

Prednosti

 • vidno polje
 • odlična prepustnost svetlobe
 • 6x zoom faktor
 • osvetlitev
 • velikost

Pomanjkljivosti

 • /

Zeiss Conquest V6 2.5-15×56

Zeiss je bil vedno uspešen, ko gre za strelne daljnoglede, in z izdelavo Conquest V6 je podjetje zopet navdušilo. Zeiss Conquest V6 je med najboljšimi v svojem razredu z dobro prepustnostjo svetlobe in zelo fino nastavljivo rdečo piko, kar je prepoznavni znak tega podjetja. Pika je fino nastavljiva, še bolj kot na starejšem in dražjem Zeiss Victory HT. Conquest prinaša kakovost in robustnost, zagotavlja visoko zmogljivost v vseh svetlobnih pogojih, pakiran pa je v kompakten in funkcionalen izgled.

Ti daljnogledi, izdelani v Nemčiji, so kot nalašč za lov v slabih svetlobnih pogojih, kot sta zora in mrak. Edina slabost je manjkajoča nastavljiva paralaksa, čeprav je največja povečava, ki jo ponuja, 15x.

Zeiss Conquest V6 2.5-15×56

Prednosti

 • zelo fino nastavljiva rdeča pika
 • osvetlitev
 • BDC kupola

Pomanjkljivosti

 • brez nastavljive paralakse

Strelni daljnogled za mrak vreden omembe

Kahles Helia 2.4-12x56i

Kahles Helia 2.4-12×56 je izdelan v Avstriji, saj je Kahles izjemno ponosen na svojo lokalno proizvodnjo. So najstarejši proizvajalec strelnih daljnogledov na svetu. Ta daljnogled ima klasično obliko, ki je značilna za podjetje Kahles, zato ga takoj prepoznate. To je še en strelni daljnogled, ki je blizu zmagovalcu.

Model Helia ponuja široko vidno polje in zanesljivo ohišje, odporno na udarce. Njegov estetski izgled je dobra izbira tudi za starejše ali tradicionalne puške. Opazili smo tudi, da ima Kahles fino nastavljivo rdečo piko, ki je najboljša v tem cenovnem razredu.

Kahles Helia 2.4-12x56i

2000 €-2500 €

V tem cenovnem razredu so strelni daljnogledi, narejeni le še v Evropi. Ta podjetja imajo bogato zgodovino izdelovanja športne optike. Strelni daljnogledi za mrak v tem razredu so izjemni tako glede mehanizma, kot tudi optike.

Rdeče pike so fino nastavljive in večina jih ima več stopenj intenzivnosti osvetlitve za idealno uporabo pri šibki svetlobi. Premazi so visokokakovostni in se nanašajo tudi na zunanje površine.

Vsi strelni daljnogledi za mrak v cenovnem razredu od 2000 € do 2500 € so na voljo tudi z montažnimi letvami. Prevladuje 6x zoom faktor, ko pa se približamo cenovnemu razredu 2500 €, pa najdemo tudi strelne daljnoglede z 8x zoom faktorjem. Ker pa nižji zoom pomeni tudi boljšo prepustnost svetlobe, so nekateri modeli v tem cenovnem razredu na voljo tudi z nižjim zoom-om kot 8x. Lahko jih kupite tudi z balistično kupolo.

Večina daljnogledov v tem cenovnem razredu ima nastavljivo paralakso, saj je najvišja povečava vedno višja od 12x. Izkažejo se kot odlična naložba, saj zdržijo izjemno dolgo in jih lahko kasneje tudi prodate. Ti strelni daljnogledi za mrak imajo tudi 10-letno garancijo.

V tem cenovnem razredu najdemo dva strelna daljnogleda, izdelana posebej za mrak, in sicer Schmidt & Bender Polar 4-16×56 in Zeiss Victory HT 3-12×56. Želeli smo preizkusiti in ugotoviti, koliko resnice je v oglaševanju. Čeprav imajo daljnogledi v tem cenovnem razredu načeloma že 6x zoom, imata ta dva 4x zoom, saj so proizvajalci želeli doseči vrhunsko zmogljivost v mraku.

Seveda smo testirali oba in prišli smo do zanimivih zaključkov. Pričakovali smo namreč, da se bosta v mraku obnesla najbolje od vseh, celo bolje kot najdražji. Odrezala sta se odlično, vendar so ju dražji strelni daljnogledi vseeno premagali. Schmidt & Bender Polar se je na preizkusu odrezal izjemno, zato smo ga uvrstili med najboljše nakupe v tem cenovnem razredu, ni pa bil najboljši od vseh.

Zeiss Victory HT je odličen daljnogled, vendar je Polar nekoliko boljši. Nismo ga uvrstili med najboljše, ker je njegova rdeča pika presvetla – na podlagi naših opazovanj sklepamo, da Victory HT za izdelavo rdečih pik ne uporablja najnovejše Zeiss tehnologije, Victory V8 in Zeiss Conquest V6 pa.

Vodič za nakup strelnega daljnogleda za mrak v letu 2021

Naš izbor

Schmidt & Bender Polar 4-16×56

Schmidt & Bender Polar 4-16×56 je strelni daljnogled, ki ponuja izjemno svetle slike. Ker je zanesljivost pri uspešnem lovu pomembna, se moramo tudi tukaj vprašati, kako zanesljiv je. Ta model strelnega daljnogleda S&B je izdelan z neverjetno natančnostjo, zaradi česar je resnično zanesljiv. Številne lastnosti so podobne izjemno priljubljeni seriji taktičnih daljnogledov podjetja Schmidt & Bender, imenovani PM II.

Je trpežen strelni daljnogled, poln številnih in uporabnih lastnosti. Ta strelni daljnogled ima visokokakovostno kovinsko konstrukcijo in fino nastavljivo rdečo piko. Zaradi velike prepustnosti svetlobe je S&B Polar presegel številne dražje tekmece – vseeno pa ni prehitel vseh. Polar je narejen za uporabo v mraku, vendar obstajajo drugi, ki so se na lestvici naših najboljših nakupov znašli višje, vendar so dražji.

Schmidt & Bender Polar 4-16×56

Prednosti

 • prepustnost svetlobe se meri na vsakem modelu (tako trdi S&B)
 • kvaliteta izdelave
 • križ v prvi ali drugi goriščni ravnini
 • cena
 • možnost nakupa z BDC kupolo

Pomanjkljivosti

 • brez optičnega vlakna v križu
 • cev premera 34 mm (kar doda k teži strelnega daljnogleda)
 • položaj osvetlitve (na strani)
 • manj prostora za montažne obročke

Swarovski Z6i 2.5-15×56

Ko govorimo o optičnih lastnostih strelnega daljnogleda Swarovski Z6i 2,5-15×56, njegove leče zagotavljajo predvsem ostre in barvite slike, skupaj z izjemnim kontrastom. Globoko izpopolnjeni izdelki Swarovski, kot je ta, so zasnovani in izdelani tako, da odlično delujejo tudi v najzahtevnejših pogojih. Ta strelni daljnogled Swarovski lahko uporabljate ob močni dnevni svetlobi in tudi zvečer, saj lahko osvetlitev križa prilagodite poljubnim potrebam.

Swarovski Z6i 2,5-15×56 ima presenetljivo široko vidno polje pri vsaki povečavi in izjemno kakovost izdelave. Opazili smo, da model Z6i ponuja svetlejše slike kot Z8i, kar lahko pripišemo manjšemu zoom faktorju. Predstavniki podjetja Swarovski so vedno govorili, da je razlika tako majhna, da je ni mogoče opaziti, vendar jo naša ekipa opazi. Za lovce, ki iščejo vsestranski strelni daljnogled, je to odlična opcija. Če ste ga kupili, vam čestitamo za pametno odločitev.

Swarovski Z6i 2 (2)

Prednosti

 • vidno polje
 • kontrast
 • ostrina slike
 • lahko se naroči z montažno letvijo Swarovski SR
 • BDC kupola
 • osvetlitev

Pomanjkljivosti

 • svetel, ampak ne tako svetel, kot nekateri dražji strelni daljnogledi za mrak

2500 € +

Ko se cena zvišuje, se konkurenca zmanjšuje. Strelni daljnogledi v tem cenovnem razredu ponujajo najboljše med najboljšimi: kakovost je nepredstavljiva iz mehanskega kot tudi optičnega vidika, premazi pa so najbolj kvalitetni izmed vseh.

Tudi prvovrstni strelni daljnogledi za mrak so dobra naložba, saj so, kot smo že rekli, najboljši in če se kdaj odločite za prodajo, bo kupec prejel to, za kar bo plačal. Proizvajalci ponujajo tudi 10-letno garancijo, čeprav so okvare zelo malo verjetne. Takšni daljnogledi so prava poslastica in so zagotovo vredni 3 Michelinovih zvezdic.

Vodič za nakup strelnega daljnogleda za mrak v letu 2021

Naš izbor

Leica Magnus 2.4-16×56 i

Magnus je premium linija strelnih daljnogledov znamke Leica. Ta strelni daljnogled ima trenutno najširše vidno polje v kategoriji lovskih strelnih daljnogledov. Visoko kontrastne in žive barve, ki jih ponuja, lahko doseže le nekaj vrhunskih strelnih daljnogledih drugih znanih proizvajalcev. Je za 400 € do 500 € cenejši od konkurence (Victory V8, Blaser Infinity, in Swarovski Z8i), vendar pri optičnih zmogljivostih v šibki svetlobi ne zaostaja.

Izjemno sta nas navdušila Magnusova zmogljivost v mraku in njegova fino nastavljiva rdeča pika. Kar zadeva zmogljivost pri šibki svetlobi, je Magnus na drugem mestu, takoj za Blaserjem. Ko gre za nastavljivost pike, Magnus zaseda tretje mesto, za Swarovski Z8i in Zeiss Victory V8. Leica je na splošno eden najboljših strelnih daljnogledov za mrak. Kombinacija cene, zmogljivosti pri šibki svetlobi, in osvetljene pike v križu, je recept za uspeh.

Leica Magnus 2.4-16×56

Prednosti

 • ‘eye-box’
 • izgled
 • najbolj široko vidno polje
 • možnost nakupa z BDC kupolo
 • super prepustnost svetlobe za to ceno
 • barve
 • kontrast
 • možnost nakupa za letvijo

Pomanjkljivosti

 • zoom faktor (samo 6x)
 • osvetlitev je nekoliko slabša kot pri V8 in Z8

Blaser Infinity 4-20×58

Blaser ta model imenuje “specialist za mrak”, saj se v slabih svetlobnih pogojih obnese odlično, kar je seveda pričakovano, če zanj plačate toliko denarja. Smo veliki zagovorniki slogana “izgled ni pomemben”, toda Blaser Infinity brez dvoma izgleda odlično. Skupaj s še boljšo optiko je to za mnoge sanjski strelni daljnogled.

Med vsemi preizkušenimi strelnimi daljnogledi se je izkazalo, da ta nudi najsvetlejše slike. Optično je Infinity na izjemno visoki ravni, razen osvetlitve – rdeča pika je nekoliko svetlejša od idealne, medtem ko ima konkurenca tega strelnega daljnogleda pike, ki jih lahko še bolje prilagodimo slabim svetlobnim razmeram. Križ v prvi goriščni ravnini imajo nekateri radi, nekateri pa ne, saj ima veliko lovcev (zlasti evropskih) raje konfiguracijo v drugi goriščni ravnini. Edina velika slabost bi lahko bila cena, vendar je ta daljnogled vseeno odlična naložba.

Blaser Infinity 4-20×58

Prednosti

 • križ v prvi goriščni ravnini (odvisno od preference uporabnika)
 • BDC kupola
 • svetlost slike
 • leča premera 58 mm
 • možnost montiranja na montažno letev

Pomanjkljivosti

 • ergonomija
 • cena
 • križ v prvi goriščni ravnini (odvisno od preference uporabnika)
 • paralaksa na desni strani strelnega daljnogleda
 • 5x zoom
 • rdeča pika bi se lahko bolje prilagodimo slabim svetlobnim razmeram

Strelni daljnogledi za mrak, vredni omembe

Zeiss Victory V8 2.8-20×56 in Swarovski Z8i 2.3-18×56

V liniji strelnih daljnogledov Victory V8 je 2.8-20×56 eden izmed najboljših za lov v mraku. Povpraševanje po tem strelnem daljnogledu je ogromno in to z razlogom, saj gre za vrhunsko optiko z zelo visoko povečavo. Ko gre za prepustnost svetlobe, je Victory izjemno blizu Blaserju in Leici. Osvetlitvena pika je izjemno majhna (3 mm), uporabna podnevi in fino nastavljiva, celo bolj kot prej omenjena konkurenca. Je pa težji.

Zeiss Victory V8 je velik zaradi velike leče in visoke povečave, vendar je kratek. Zaradi močne konstrukcije lahko strelni daljnogled zdrži močan odsun. Zeiss uporablja inovativno tehnologijo in najboljše materiale, ki do danes navdihujejo vsakega lovca in ljubitelja narave. Zeiss Victory V8 4.8-35×60 je dražji z razlogom.

Zeiss Victory V8 2.8-20×56

Tudi Swarovski Z8i 2.3-18×56 se je izkazal za odličnega, zlasti podnevi, saj nudi neverjetne barve, ima široko vidno polje, toda najraje imamo njegovo rdečo piko, saj je najboljša, kar smo jo videli in uporabili v tem cenovnem razredu. Tudi kakovost izdelave je impresivna, Z8i pa je mogoče kupiti tudi z BDC kupolo in SR letvijo. Oba sta odlična strelna daljnogleda, toda za najboljši nakup sta bila samo dva prosta mesta.

Swarovski Z8i 2.3-18×56

Spodaj je tabela, ki razvršča daljnoglede v tem cenovnem razredu glede na osvetlitev in svetlost slike:

Osvetlitev Svetlost slike
1. Swarovski Z8i 2.3-18×56 1. Blaser Infinity 4-20×58
2. Zeiss Victory V8 2.8-20×56 2. Leica Magnus 2.4-16×56 i
3. Leica Magnus 2.4-16×56 i 3. Zeiss Victory V8 2.8-20×56
4. Blaser Infinity 4-20×58 4. Swarovski Z8i 2.3-18×56

Zaključek

Med cenovnimi razredi je mogoče opaziti velike razlike. Razlike v svetlosti so opazne tudi med daljnogledi v najvišjem cenovnem razredu, zato bi vam vsak svetoval, da je pametno malo raziskati, preden se odločite za tako velik nakup. A ne skrbite, saj smo to raziskavo opravili namesto vas.

Presenetilo nas je, da se Schmidt & Bender Polar T96 in Zeiss Victory HT pri testiranju nista uvrstila na vrh. Bila sta zelo blizu zmage, a so dražji daljnogledi vseeno nudili svetlejšo sliko. Upoštevati pa moramo tudi dejstvo, da je Victory HT star že 10 let.

Naša ekipa je prišla do spoznanja, da je pri uporabi optike v mraku mogoče opaziti tudi najmanjše razlike v svetlosti in kontrastu. Bilo je izredno zanimivo, da so naši sodelavci skoraj vedno izbrali istega zmagovalca, tudi ko niso vedeli za odločitev ostalih. Tudi ob primerjavi dveh strelnih daljnogledov s skoraj enakimi zmogljivostmi v mraku smo še vedno lahko izbrali, kateri je boljši. Kako pomembna je rdeča pika (in sposobnost zatemnitve, da vam premočno ne sije v oči) se opazi komaj, ko želite strelni daljnogled uporabiti v mraku.

Plenilec, ki se skriva v temi, sedi in čaka, ali plen, ki poskuša živeti vsaj do jutra – nekaterim živalim je to, da ponoči vidijo, življenjskega pomena. V tem primeru je lovec plenilec, ki bo plen veliko lažje ujel z dobro optiko. Kar zadeva lov v mraku, so bili strelni daljnogledi za mrak ogromna prelomnica, zato smo ustvarili ta vodič za nakup, tako da boste kot lovec bolje videli in bili vedno korak pred živalmi.

Galerija slik

Summary
Article Name
Vodič za nakup strelnega daljnogleda za mrak v letu 2021
Description
Lov zmeraj ne poteka v brezhibnih svetlobnih pogojih, zato smo ustvarili ta Vodič za nakup strelnega daljnogleda za mrak.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja