Skoči na vsebino
Domov » Daljnogledi » Vodič za nakup kompaktnega daljnogleda

Vodič za nakup kompaktnega daljnogleda

Uvod

Ker je iz dneva v dan vse več proizvajalcev optike, se bitka za prevlado na trgu nenehno zaostruje. Še pol stoletja nazaj jih je bila le kopica, a ni več tako. Kupec se pri izbiri daljnogleda sooča s perečo dilemo – kateri daljnogled izbrati? Namen tega vodiča je potencialnim kupcem olajšati izbiro kompaktnega daljnogleda. Le-te smo razdelili po cenovnih razredih, v vsakem pa smo skušali izbrati nekaj najboljših opcij. Na začetku smo našteli osnovne značilnosti kompaktnih daljnogledov in opisali področja uporabe. Nato smo jih razvrstili glede na ceno in izpostavili nekaj lastnosti, značilnih za vsak posamezni cenovni razred. V vsakem cenovnem razredu smo našteli naprave, ki so se po testu izkazale za najboljše – izpostavili smo njihove prednosti in slabosti.

 

Če imate kakršnakoli vprašanja glede kompaktnih daljnogledov ali katerihkoli drugih naprav, povezanih s športno optiko, nam pišite na info@optics-trade.eu. Strokovnjaki in navdušenci nad športno optiko, ki sestavljajo našo ekipo, vam bodo z veseljem pomagali.

Osnovne značilnosti

Katere daljnoglede uvrščamo med kompaktne? Že ime jih zelo dobro opiše – so majhni in lahki, zaradi česar so odlični spremljevalci na daljših pohodih, kjer vsak gram šteje. Tukaj je potrebno poudariti, da kljub svoji majhnosti niso najmanjši med vsemi daljnogledi – ta laskav naziv pripada žepnim daljnogledom. Kljub temu so kompaktni daljnogledi lažji od popularnih daljnogledov s premerom leče 42 mm in precej lažji od okornih daljnogledov, namenjenih za uporabo v mraku. Premer leče v objektivu kompaktnih daljnogledov je med 28 in 36 mm, najpogosteje pa kar 30 ali 32 mm. Brez težav jih lahko shranimo v torbico ali nahrbtnik.

Če berete ta vodič, razmišljate o nakupu kompaktnega daljnogleda. V katerih primerih nakup kompaktnega daljnogleda odtehta nakup še manjšega, žepnega daljnogleda? Žepni daljnogledi so res majhni, a so posledično tudi okularji na njih ožji, kar pomeni, da je uporaba kompaktnega daljnogleda precej udobnejša, kar pride do izraza predvsem ob daljšem opazovanju.

Kompaktni daljnogledi na trgu so na voljo v več povečavah. Najpogostejši (in najpopularnejši) sta 8x in 10x, najdemo pa še 6x, 7x, 8.5x, 12x in druge. Kaj so glavne razlike med daljnogledi z 8x in 10x povečavo? Manjša, kot je povečava, večji je vidni kot, kar pomeni, da izberite 8x povečavo, če želite širše vidno polje ob opazovanju. Najkakovostnejši daljnogledi z 8x povečavo nudijo okoli 140 m vidnega polja na 1000 m, medtem ko tisti z 10x okoli 120 m vidnega polja na 1000 m. Kompaktni daljnogledi niso zasnovani za uporabo v mraku, saj njihove majhne leče v objektivu ne prepuščajo zadostne količine svetlobe. Velik vpliv na zmogljivost v mraku ima izstopna zenica, torej premer snopa svetlobe, ki skozi optično napravo pripotuje do uporabnikovega očesa. Četudi tovrstni daljnogledi niso namenjeni za uporabo v mraku, se bo tisti z manjšo povečavo bolje obnesel, ko se zmrači. Daljnogled z 8x povečavo bo torej bolj učinkovit kot daljnogled z 10x povečavo. Izstopno zenico izračunamo tako, da premer leče v objektivu delimo s povečavo naprave. Pri daljnogledu tipa 8×32 je izstopna zenica torej 4 mm (32 ÷ 8 = 4). Zenica človeškega očesa se lahko v optimalnih razmerah razširi do 7 mm, z leti pa vse manj (starejšim ljudem se, na primer, razširi samo še do 4–5 mm). Če želite sliko z več detajli, je večja povečava bolj primerna (10x ali 12x). Imejte mislih, da bo pri večjih povečavah bolj opazno tresenje rok. Zaradi tega se ob daljšem opazovanju z daljnogledom povečave 10x ali večje priporoča montiranje na stojalo. Daljnogledi z 8x povečavo se le redko montirajo na stojalo.

Največ kompaktnih daljnogledov ima v notranjosti prizme tipa Schmidt-Pechan. Le redki, predvsem klasični ‘vintage’ modeli, vsebujejo prizme tipa Porro – primer takšnega daljnogleda je Swarovski Habicht 8×30 W. Prizme Porro imajo boljšo prepustnost svetlobe kot prizme tipa Schmidt-Pechan, zato so daljnogledi, ki jih vsebujejo, bolj učinkoviti v mraku. Kompaktni daljnogledi so narejeni za opazovanje podnevi, zato prepustnost svetlobe ni ključnega pomena. Ne poznamo nobenega kompaktnega daljnogleda, ki bi imel v notranjosti prizme tipa Abbe-Koenig.

Področja uporabe

Kompaktni daljnogledi so odlična izbira, če ste pohodnik, popotnik, tabornik ali navdušenec nad naravo nasploh. Zaradi majhne teže vas takšen daljnogled ne bo bremenil na daljših turah, obenem pa ga boste lahko brez naprezanja nosili okoli vratu. Brez težav ga lahko pospravite nahrbtnik ali celo manjšo torbico. Kompakten daljnogled je odlično darilo za otroka, ki se navdušuje nad športno optiko – zaradi majhnosti se odlično prilega na otrokov obraz.

Se lahko kompakten daljnogled uporablja za lov? To je vprašanje, ki nam ga nemalokrat zastavijo naše stranke. Načeloma odsvetujemo uporabo kompaktnega daljnogleda za lovske namene, saj se lov pretežno odvija v mraku, kompaktni daljnogledi pa niso zasnovani za takšne razmere. Pri nekaterih vrstah lova je kompakten daljnogled kljub vsemu koristen pripomoček – odličen primer je lov v gorah. Lov v gorah je dolg in utrujajoč, vsak dodaten gram pa se še kako občuti – že puška in strelni daljnogled sta težka, kaj šele vsa ostala oprema, ki je pri lovu v gorah nujna. Ker se tak tip lova običajno odvija pri dnevni svetlobi, nam zmogljivost v mraku ni tako pomembna, zato je kompakten daljnogled zaradi majhne teže prijaznejši sopotnik kot težak daljnogled, narejen za mrak. Če se lov zavleče v pozne večerne ure, pa od kompaktnega daljnogleda ne bomo imeli koristi.

Opazovalci ptic se običajno odločijo za daljnogled z višjimi povečavami, najpogosteje 10x, z namenom, da bi videli čim več podrobnosti. Čeprav si najpogosteje lastijo daljnogled z lečami v objektivu premera 42 mm, najdemo med opazovalci ptic tudi ljubitelje kompaktnih daljnogledov.

Če iščete daljnogled za uporabo na morju, predlagamo, da kupite napravo, ki je za to prilagojena – iščite v ustrezni kategoriji. Najpogostejša je 7x povečava v kombinaciji z lečo premera 50 mm. Nižja povečava od običajne zmanjšuje možnost, da bi uporabnik ob opazovanju dobil morsko bolezen.

Cenovni razredi

Pod 100 €

Kompaktni daljnogledi v tem cenovnem razredu so po kvaliteti na nekoliko višjem nivoju od daljnogledov z lečo premera 42 mm v enakem cenovnem razredu, vseeno pa priporočamo, da posežete v višji cenovni razred (100–300 €), saj boste deležni veliko prijetnejše optične izkušnje.

100–300 €

Če iščete daljnogled z zadovoljivo optično zmogljivostjo, potem bodite pripravljeni zanj odšteti 100–300 €. Velikokrat jim pravimo kar daljnogledi vstopnega razreda. Odlična izbira za pohodnike, popotnike in druge navdušence nad naravo, ki iščejo nekaj, s čimer bodo popestrili svoj izlet. Med izletom v naravi se nemalokrat zgodi, da opazite zanimivo žival ali rastlino, ki pa je preveč oddaljena, da bi si jo lahko do potankosti ogledali. V takšnih primerih je daljnogled odličen sopotnik. Izpostavimo nekaj lastnosti, ki si jih daljnogledi v tem cenovnem razredu delijo. Večina jih ima plastično ohišje in enojni most, okularje pa lahko največkrat nastavimo na zgolj dva položaja. Obroč za nastavitev dioptrije je na desnem okularju. Velika večina jih je narejena na Kitajskem (obstajajo redke izjeme, npr. Sightron SII Blue Sky, ki je narejen na Filipinih). Garancijske dobe so v glavnem 2 leti. Testirali smo nekaj kompaktnih daljnogledov vstopnega razreda najbolj znanih proizvajalcev športne optike, na podlagi rezultatov pa smo naredili seznam – po našem mnenju – najboljših nakupov.

Vortex Diamondback HD

Diamondback je ena najbolj znanih serij proizvajalca Vortex. Kupci zaradi vsestranske uporabnosti posegajo predvsem po različici z 42mm premerom leče, vendar je kompakten model prav tako impresiven. Leta 2019 je Vortex serijo nadgradil z oznako ‘HD’, najbolj očiten napredek pa se nanaša na prepustnost svetlobe. Vortex je znamka, ki za svoj denar ponuja ogromno, daljnogledi Diamondback HD pa seveda niso nobena izjema. Svetovno znani so po svojih izjemnih garancijskih pogojih, ki jih v tej industriji nudijo le redki. Diamondback HD se ponaša z ohišjem iz magnezija, kar je v tem cenovnem razredu naravnost revolucionarno – magnezijevo ohišje je nekaj, kar običajno najdemo na najdražjih napravah. Uporabniki očal zatrjujejo, da na daljnogledih Diamondback HD ne morejo nastaviti ustrezne oddaljenosti očesa od okularja (eye relief).

Prednosti

 • Odlični garancijski pogoji
 • Ohišje iz magnezija
 • Odlično razmerje med kvaliteto in ceno
 • Zelo kompakten

Slabosti

 • Težko jih je uporabljati z očali

Sightron SII Blue Sky

Ta kompakten daljnogled je nekaj posebnega, saj je edini, ki se v tem cenovnem razredu ponaša s konstrukcijo odprtega mosta, lastnostjo, ki jo le redko opazimo na daljnogledih s ceno pod 1000 €. Omenjena konstrukcija omogoča uporabniku, da daljnogled drži z eno roko, obenem pa so takšne naprave opazno lažje, kar je še kako pomembno pri kompaktnih daljnogledih. Za optimalno nastavitev oddaljenosti oči od okularja so na voljo trije položaji. Sightron ima zanimivo prodajno strategijo, saj skoraj nič ne vlaga v marketing. Njihov denar gre skoraj izključno v razvoj optike, kar je eden od razlogov, da se daljnogledi Sightron ponašajo s tako dobrim razmerjem med kvaliteto in ceno. Kar zadeva optično kvaliteto, je po našem mnenju Sightron SII Blue Sky zmagovalec v tem cenovnem razredu. Njegova glavna slabost je, da je zelo dolg – precej daljši od svoje konkurence. Nastavka za pas sta poravnana z ohišjem daljnogleda.

Prednosti

 • Konstrukcija odprtega mosta
 • Optično najboljši v tem cenovnem razredu
 • Nastavka za pas sta poravnana z ohišjem daljnogleda

Slabosti

 • Dolžina

Hawke Endurance ED

Podjetje Hawke se je uveljavilo predvsem na področju cenejše športne optike. Endurance ED 8×32 ponuja ogromno za svojo ceno. Tako model z 8x kot tisti z 10x povečavo nudita široko vidno polje. Ohišje je narejeno iz magnezija, kar je zelo neobičajno za ta cenovni razred. Med opazovanjem ne boste opazili kromatične aberacije. Četudi kompaktni daljnogledi niso narejeni za mrak, Endurance ohranja svetlo sliko dlje kot marsikateri konkurent. Odlična izbira za vse, ki kupujejo svoj prvi kompaktni daljnogled. Na voljo je v zeleni in črni barvi.

Prednosti

 • Ohišje iz magnezija
 • Kromatične aberacije praktično ni
 • Udobna uporaba tudi za uporabnike očal

Slabosti

 • Slika je rahlo rumenkasta

300–500 €

Daljnogledi v tem cenovnem rangu so odlična izbira tako za popolne začetnike kot izkušene uporabnike. Če nameravate daljnogled uporabljati redno, obenem pa zanj še niste pripravljeni odšteti večje vsote denarja, so daljnogledi v tem cenovnem razredu kot nalašč za vas. Kvaliteta optika je na višjem nivoju kot pri daljnogledih v cenovnem razponu 100–300 €, enako velja za kvaliteto izdelave. Ohišja so v glavnem iz aluminija. Na površini je manj plastičnih delov kot na cenejših daljnogledih. Ob nakupu prejmete več dodatkov, ki so kvalitetnejši. Le redki daljnogledi v tem cenovnem razredu so japonskega porekla, večina jih je še vedno kitajskih izdelkov. Proizvajalci po večini nudijo 5-letno garancijo. Še vedno je najpogostejši enojni most, okularje pa se običajno da nastaviti na 3 položaje. Spodaj smo nanizali nekaj daljnogledov, ki so nas v tem cenovnem razredu najbolj prepričali.

GPO Passion ED

Eno največjih presenečenj v tem cenovnem razredu. GPO je podjetje, ki še ne obstaja dolgo, vendar so v vodstvu ljudje, ki imajo s športno optiko veliko izkušenj. Mnogi so bili prej zaposleni pri renomiranih evropskih podjetjih, ki proizvajajo optiko. Najprej nas je navdušil njihov model 8×42 ED, zdaj pa smo preizkusili še kompaktno različico, ki za 42mm-modelom po kvaliteti ne zaostaja prav nič. Navdušeni smo bili nad kakovostjo izdelave – že sam izgled daljnogleda daje vtis, da je dražji, kot dejansko je. Okularji so dobro izdelani, izvrstna optika pa je le še češnja na torti. Podjetje GPO je velikodušno, kar zadeva priložene dodatke – v tem cenovnem razredu je toliko priloženih dodatkov prava redkost. Glede na zelo sprejemljivo ceno je pri tem daljnogledu težko najti kakšno omembe vredno pomanjkljivost. Passion ED je naš najljubši daljnogled v tem cenovnem razredu. Ker je GPO nova znamka, bo potrebnega nekaj časa, da se uveljavijo na trgu in pridobijo svoje privržence.

Prednosti

 • Ohišje iz magnezija
 • Na voljo v več barvah
 • Kvalitetno izdelano ohišje
 • Eleganten, dovršen izgled
 • Cenovno ugoden

Pomanjkljivosti

 • Znamka, ki še ni uveljavljena na trgu

Zeiss Terra ED

Pri prejšnjem testu, ko smo primerjali daljnoglede z lečo premera 42 mm, nas Terra ED ni navdušil. Posledično v kompakten model nismo polagali upanja, a smo se ošteli. Kompaktna Terra ED nas je presenetila s kakovostjo slike. Edina opazna pomanjkljivost je rumenkasta slika. Tudi vidno polje nas je očaralo, saj je za ceno 400 € resnično dobro. Kar zadeva optično kvaliteto, smo ga postavili na drugo mesto, takoj za daljnogledom GPO Passion ED. Nobena skrivnost ni, da je Terra ED narejena na Kitajskem, zato se ne more meriti z ostalimi, dražjimi daljnogledi znamke Zeiss.

Prednosti

 • Dober optično, precej boljši od 42-mm Terre.
 • Vidno polje

Pomanjkljivosti

 • Nekoliko rumenkasta slika

Nikon Monarch 7

Nikonova serija Monarch 7 je dobro uveljavljena na trgu športne optike. Plastično ohišje je prekrito z gumo za boljši oprijem in dodatno zaščito pred udarci. Nekateri plastično ohišje izpostavljajo kot slabost, češ da bi bilo aluminijasto boljše, medtem ko je drugim pri srcu, ker pripomore k manjši teži – Monarch 7 je eden najlažjih daljnogledov v svoji kategoriji. Poleg tega je izjemno kratek. Okularje lahko nastavimo na štiri položaje. Vidno polje je osupljivo – model z 8x povečavo nudi kar 145 m vidnega polja na 1000 m, medtem ko model z 10x povečavo nudi 117 m. Najbližja razdalja ostrenja 2 metrov omogoča kvalitetno opazovanje bližnjih predmetov. Robna ostrina bi lahko bila nekoliko boljša.

Prednosti

 • Uveljavljeno podjetje
 • Vidno polje
 • Štirje položaji okularjev
 • Lahek in kratek
 • Najbližja razdalja ostrenja – 2 m

Pomanjkljivosti

 • Kvaliteta izdelave
 • Robna ostrina

500–1000 €

Se odločate za nakup daljnogleda prestižne znamke, narejenega v Evropi? Našli ga boste v tem cenovnem razredu, vendar bližje zgornji cenovni meji kot spodnji. Ohišja teh daljnogledov so narejena iz kvalitetnih materialov, največkrat je to magnezij. Zaradi kakovostnega stekla in dovršenih premazov je slika ostra, visoka v kontrastu ter polna živih barv, obenem pa je zagotovljena tudi dobra prepustnost svetlobe. Okularje lahko ustavimo na vsaj 3 položajih, velikokrat celo 4, kar zagotavlja optimalno nastavitev oddaljenosti očesa od okularja (eye-reliefa). Proizvajalci zagotavljajo daljše garancijske dobe, najpogosteje kar 10 let. Še vedno prevladuje konstrukcija enojnega mosta. Daljnogledi bližje spodnji cenovni meji (500 €) so narejeni na Japonskem, tisti bližje zgornji cenovni meji (1000 €) pa v glavnem v Evropi, čeprav obstaja nekaj izjem. Dodatki, ki jih dobite ob nakupu, so kakovostnejši od tistih, ki so priloženi k cenejšim daljnogledom.

Zeiss Conquest HD

Conquest HD je eno najbolj znanih imen v tem cenovnem razredu. Prav nobena skrivnost ni, da gre za enega najboljših daljnogledov za ta denar. Že ob samem pogledu nanj nam postane jasno, da je Zeissov – guma, ki prekriva ohišje, je obarvana v značilne odtenke črne. Na Conquestu HD najdemo konstrukcijo enojnega mosta z logotipom podjetja Zeiss, ki kljub prepoznavni modri barvi ne izstopa preveč. Na lečah sta Zeissova premaza T* in Lotutec; prvi izboljša prepustnost svetlobe, medtem ko drugi preprečuje, da bi se na zunanjih delih leč nabirala umazanija in zadrževale vodne kapljice. Obenem varuje površino pred manjšimi praskami. Conquest HD ima dve pomanjkljivosti. Tudi na optimalni nastavitvi ‘eye-reliefa’ je prisotno vinjetiranje (robna zatemnitev), obenem pa je daljnogled s 630 grami eden najtežjih v svoji kategoriji. Tako model z 8x kot z 10x povečavo imata dobro vidno polje, prvi 140 m na 1000 m, drugi 118 m na 1000 m. Zaradi najbližje razdalje ostrenja 1.5 je odličen za opazovanje bližnjih predmetov. Njegova posebnost je še izraziti fast-focus mehanizem (zelo odziven gumb za ostrenje) – nekaterim je to všeč (še posebej opazovalcem ptic), drugim ne (lovci imajo raje manj odziven, tog gumb za ostrenje). Tudi za uporabnike očal je uporaba daljnogleda Zeiss Conquest HD udobna.

Prednosti

 • Eden najboljših kompaktnih daljnogledov v cenovnem rangu do 1000 €
 • Vidno polje
 • Najbližja razdalja ostrenja 1.5 m
 • Odlična optika za ta denar (okoli 900 €)

Pomanjkljivosti

 • Velik in težek za kompakten daljnogled
 • Robna zatemnitev (vinjetiranje)

Leica Trinovid HD

Kar zadeva kakovost izdelave, je Trinovid HD v tem cenovnem razredu naša izbira št. 1. Ponaša se z brezčasnim Leicinim izgledom. Ohišje iz magnezija je prekrito s kvalitetno gumo, ki zagotavlja dodatno zaščito. Na voljo je v črni barvi, na desni strani pa ga krasi logotip podjetja Leica v rdeče-beli kombinaciji. Trinovid HD je največja konkurenca Conquestu HD podjetja Zeiss, zato je na spletu ogromno primerjav med tema dvema daljnogledoma. Prednosti daljnogleda Trinovid HD so v izjemni kvaliteti izdelave, elegantnemu izgledu in visoko-kontrastni sliki, polni živih barv. Odlikuje ga tudi osupljiva najbližja razdalja ostrenja – 1 m. Vidno polje ni njegov adut – model z 8-kratno povečavo zagotavlja 124 m vidnega polja na 1000 m, medtem ko ima model z 10-kratno povečavo 113 m vidnega polja na 1000 m. Slednji je glede na razmerje med povečavama nekoliko boljši v vidnem polju. Če nosite očala, si boste lahko na Trinovidu HD brez problema nastavili ustrezen ‘eye-relief’. Težko je reči, ali je optično boljši Trinovid HD ali Conquest HD, saj imata oba svoje prednosti in pomanjkljivosti. Ker je to daljnogled vstopnega razreda podjetja Leica, na zunanjih površinah leč ni premaza AquaDura. Tako kot Conquest HD, je tudi Trinovid HD med najtežjimi v svoji kategoriji.

Prednosti

 • Eleganten, brezčasen izgled
 • Kakovost izdelave
 • Ohišje iz magnezija
 • Slika, polna živih barv in visoka v kontrastu
 • Najbližja razdalja ostrenja 1 m

Pomanjkljivosti

 • Težek za kompakten daljnogled
 • Vidno polje
 • Na zunanjih površinah leč ni premaza AquaDura

Swarovski CL Companion 

Companion je kompakten daljnogled podjetja Swarovski s strešnimi prizmami. Naprava stane okoli 1000 €, vendar je končna cena odvisna od paketa dodatkov, ki si ga izberete ob nakupu. Poudarek je na stilu in izgledu, vendar kvalitete optike kljub temu ne gre zanemariti. Najprej moramo izpostaviti unikaten dvojni most, ki uporabniku omogoča držanje daljnogleda z eno roko. Tehta 500 gramov, kar je precej manj od konkurentov Zeiss Conquest HD in Leica Trinovid HD. Vidno polje je zadovoljivo. Slika je polna živih barv, kar ni nič nenavadnega, glede na to da gre za optično napravo podjetja Swarovski. Daljnogled je na voljo v dveh barvah in s tremi različnimi paketi dodatkov, ki jih kupec izbere glede na svoj stil. Glavna pomanjkljivost je ta, da sta za nastavitev ‘eye-reliefa’ na voljo samo dva položaja okularjev.

Prednosti

 • Unikaten, moderen izgled
 • Najlažji v tem cenovnem razredu
 • Unikaten most, ki omogoča enostavno uporabo z eno roko

Pomanjkljivosti

 • 2 položaja okularjev

Vredno omembe

1000 €+

Iščete optično popolnost? Uporabljate daljnogled vsak dan? Preživite veliko časa v naravi in želite lepote narave pogledati pobližje? Če ste na ta vprašanja odgovorili z ‘da’, potem posezite med najboljše kompaktne daljnoglede na trgu. Če smo iskreni, večina daljnogledov v tem cenovnem razredu stane nad 1500 €, med 1000–1500 € jih je zelo malo. Samo najbolj izkušeni in uveljavljeni proizvajalci optike se ponašajo z znanjem, potrebnim za izdelavo vrhunskega kompaktnega daljnogleda, ki nosi takšno ceno. Vsi daljnogledi, ki stanejo več kot 1500 €, so tako dodelani, da je težko reči, kateri je najboljši – razlike so minimalne. Trenutno v tem cenovnem razredu tekmujejo Swarovski, Zeiss, Leica in Blaser – prvi trije se ponašajo z bogato tradicijo na področju optike, Blaser pa se je na to pot podal šele pred nekaj leti. Kaj združuje te izjemno kakovostne daljnoglede? Ohišja so po večini iz magnezija. Nekateri daljnogledi imajo dvojni most, večina pa enojnega (pri kompaktnih daljnogledih dvojni most ni tako pomemben, ker so ti daljnogledi že sami po sebi majhni in lahki). Okularje je moč nastaviti na 3–4 položaje. Mehanizem za ostrenje je samomazalen, kar omogoča brezhibno rabo tudi pri ekstremno nizkih temperaturah. Slika ni izjemno ostra le v centru, pač pa tudi po robovih. Obenem je polna živih barv in z visokim kontrastom. Vidno polje je široko. Na lečah je veliko premazov, le-te najdemo celo na zunanjih površinah (ti običajno ščitijo pred nabiranjem prahu, odbijajo vodo in nudijo rahlo zaščito pred praskami). So dobra investicija, saj jim vrednost pada zelo počasi. Garancijska doba znaša vsaj 10 let, ker pa te daljnoglede izdelujejo zgolj renomirani proizvajalci, se lahko nanje obrnete tudi po preteku te dobe. Dodatki, ki jih dobite ob nakupu, so v glavnem zelo kakovostni. Že sama škatla, v kateri dobite napravo, je lepa na pogled. Občasno v tem cenovnem razredu kateri od proizvajalcev predstavi unikatno oz. omejeno izdajo daljnogledov. Ena takšnih je serija Zagato podjetja Leica – zaradi svoje posebnosti so ti daljnogledi odlični za ljubitelje in zbiratelje optičnih naprav. Cene takšnih izdaj se gibljejo zelo visoko, v uporabi pa jih vidimo le redko – več časa so v kakšni vitrini ali pa na polici.

Swarovski NL Pure 32 (dodan v letu 2021)

Leto po tem, ko je Swarovski predstavil serijo NL Pure, so se odločili, da jo razširijo z modeli kompaktnega tipa. Predstavili so dve različici: 8×32 in 10×32, na voljo v zeleni in oranžni barvi. Serija je boljša celo od slavnih daljnogledov Swarovski EL, prepriča pa v vseh pogledih. Na optičnem področju sta daljnogleda NL Pure 32 vrhunska; slika je čista in ostra, vidno polje pa izjemno široko. Mnoge odlične lastnosti lahko pripišemo tehnologiji Swarovision, ki temeljni na izravnavi vidnega polja. Daljnogled je kompakten in ergonomsko oblikovan – optični cevi se v sredini zožita, kar omogoča dober, udoben oprijem. Ohišje je iz magnezija. Kakovostne okularje je mogoče nastaviti na več položajev, primerno oddaljenost do očesa (eye relief) lahko nastavijo tudi tisti, ki nosijo očala. Serija NL Pure 32 je kompatibilna z oporo za čelo, ki jo je Swarovski prvič predstavil lani. Ta nam nudi dodatno oporo, kar poveča stabilnost in udobje pri opazovanju, vendar je zanjo potrebno odšteti dodatnih 129 €. Zaradi unikatnega izgleda daljnogled pritegne veliko pozornosti. Težko je najti kakšno pomanjkljivost, vsekakor pa je potrebno izpostaviti visoko ceno, za daljnogled NL Pure 32 je potrebno odšteti okoli 2400 €, kar je za kompakten daljnogled res veliko. Popolna izbira za perfekcioniste.

Prednosti

 • Optično izjemen
 • Izravnano vidno polje (izjemna robna ostrina)
 • Široko vidno polje
 • Ergonomična oblika
 • Unikaten način za nameščanje traka za nošenje
 • Kompatibilnost z oporo za čelo
 • Kakovost izdelave

Pomanjkljivosti

 • Cena
Swarovski NL Pure 32

Zeiss Victory SF (dodan v letu 2020)

Ljubitelji daljnogledov vedo, da je Victory SF sinonim za kakovost na tem področju. Novica, da bodo v tej seriji predstavili še kompaktne daljnoglede, nas je pozitivno presenetila. Na voljo sta dva modela, in sicer 8×32 in 10×32. S 600 grami sta približno 200 gramov lažja od Victory SF daljnogledov, ki so bili na trgu do sedaj. Po našem mnenju sta to trenutno najelegantnejša daljnogleda v kompaktni kategoriji. Magnezijevo ohišje je prevlečeno s kakovostno gumo v črni barvi, ki med uporabo nudi dober oprijem. Konstrukcija odprtega mosta pripomore k ergonomičnosti in unikatnosti – v kategoriji kompaktnih daljnogledov je takšna konstrukcija izjemno redka. Slika je čista in v živahnih barvah, kar lahko pripišemo dodelanih premazom in slavnemu steklu SCHOTT HT. Zeiss je pri zasnovi tega daljnogleda uporabil tehnologijo FieldFlattener, ki izravna vidno polje in pripomore k izjemni robin ostrini. Zanje je značilno najširše vidno polje izmed vseh kompaktnih daljnogledov, model 8×32 ima vidno polje kar 155 m na 1000 m. Victory SF prepriča v vseh pogledih, vendar je zanj potrebno odšteti precej denarja.

Prednosti

 • Optično izjemen
 • Izravnano vidno polje (izjemna robna ostrina)
 • Konstrukcija odprtega mosta
 • Ergonomična oblika
 • Kakovost izdelave
 • Najširše vidno polje v kategoriji

Pomanjkljivosti

 • Cena
Zeiss Victory SF Compact Binoculars

Swarovski EL

Poudariti moramo, da se je bilo izjemno težko odločiti, kateri daljnogled si v tem cenovnem razredu zasluži 1. mesto v letu 2019. Razlike med njimi (Victory FL, Swarovski EL, Leica Ultravid HD Plus) so bile minimalne, vsak ije imel kakšno manjšo pomanjkljivost. Po dolgem razmisleku smo se odločili, da okronamo Swarovskega EL (Leta 2021 je ta krono odstopil seriji NL Pure 32). Izravnano vidno polje, ki je rezultat edinstvene tehnologije Swarovision, je res nekaj posebnega. Ob pogledu skozi daljnogled slika ‘napolni’ vidno polje. Gumb za ostrenje je zelo odziven, poleg tega pa je EL eden redkih kompaktnih daljnogledov z odprtim mostom, kar omogoča enostavno držanje in uporabo z eno roko. Optično je daljnogled brezhiben. Vredno se nam zdi izpostaviti unikatno rešitev za nameščanje traka za nošenje – pri mnogih ostalih daljnogledih je nameščanje traka dolgotrajen, nadležen proces, pri EL-ju pa izjemno hiter in enostaven. Daljnogled je na voljo v dveh barvah. Nismo najbolj navdušeni nad njegovo dolžino – je precej dolg za kompakten tip daljnogleda. EL je najdražji daljnogled na tem seznamu.

Prednosti

 • Optično brezhiben
 • Izravnano vidno polje (izjemna robna ostrina)
 • Konstrukcija odprtega mosta
 • Unikatna rešitev za nameščanje traka za nošenje

Pomanjkljivosti

 • Zelo dolg

Zaključek

Če se navdušujete nad raziskovanjem narave in njenih lepot, potem je nakup kompaktnega daljnogleda odličen način, da opazovalno izkušnjo dvignete na nov nivo. Ta vodič smo pripravili, da bi vam pomagali izbrati najprimernejši kompaktni daljnogled glede na vaše potrebe. Pomembno se nam zdi, da veste, kaj lahko pričakujete za določeno ceno. Zadnja leta se na trgu pojavlja vse več različnih modelov daljnogledov, tudi kompaktnih. Zaradi tega bomo seznam daljnogledov v tem vodiču nenehno posodabljali.

Pretekle izbire

Tukaj so zbrani opisi vseh daljnogledov, ki so bili v preteklosti uvrščeni med najboljše nakupe. Kasneje so jih izrinili novejši, boljši daljnogledi ali nove generacije že obstoječih serij.

100–300 €

Delta Optical One – odstranjeno iz sekcije ‘najboljši nakupi’ leta 2021

Sprva smo v poglavju ‘najboljši nakupi’ navajali 5–6 daljnogledov, vendar smo se sčasoma odločili, da so trije daljnogledi v posameznem cenovnem razredu dovolj, zato smo leta 2021 daljnogled Delta Optical One umaknili iz poglavja ‘najboljši nakupi’. To je bilo spremno besedilo:

Ta daljnogled je definitivno eden najmanjših in najlažjih kompaktnih daljnogledov – ne samo v naši selekciji, pač pa na trgu nasploh. Zlahka ga zamenjamo za žepni daljnogled. Okularji so ožji kot pri ostalih kompaktnih daljnogledih, zato niso tako udobni za uporabo, pripomorejo pa k manjši teži in velikosti naprave. Optično je daljnogled presenetljivo dober. Vidno polje modela z 8-kratno povečavo je 131 metrov na 1000 metrov, medtem ko model z 10-kratno povečavo nudi 108 m na enaki razdalji. Ohišje ni nič posebnega. Všeč nam je silhueta jelena na mostu daljnogleda, ki pripomore k bolj premijskemu videzu. Zanimivo je, da One meri več v širino kot v dolžino, tudi ko so okularji odviti. Cena je zelo konkurenčna – Delta Optical One stane le 169 €.

Prednosti

 • Zelo kompakten
 • Lahek
 • Glede na to, kaj nudi, je izjemno ugoden

Slabosti

 • Ni tako udoben za uporabo kot konkurenca
 • Kvaliteta ohišja

Vortex Raptor – odstranjeno iz sekcije ‘najboljši nakupi’ leta 2021

Sprva smo v poglavju ‘najboljši nakupi’ navajali 5–6 daljnogledov, vendar smo se sčasoma odločili, da so trije daljnogledi v posameznem cenovnem razredu dovolj, zato smo leta 2021 daljnogled Vortex Raptor umaknili iz poglavja ‘najboljši nakupi’. To je bilo spremno besedilo:

Raptor je najcenejši daljnogled, ki smo ga vključili na ta seznam. Stane okoli 130 €, v notranjosti pa namesto strešnih najdemo Porro prizme. Daljnoglede tega tipa je izjemno težko narediti vodoodporne, zato uporabnikom svetujemo, da Raptorja v primeru nakupa ne izpostavljajo močnemu dežju. Zanimivo je, da za razliko od mnogih drugih tovrstnih daljnogledov na tržišču Raptor ponuja dve nastavitvi okularja, zato ga lahko uporabljajo tudi tisti, ki nosijo očala. Zaradi ugodne cene je odlično darilo za otroka, ki se navdušuje nad športno optiko. Na voljo je v dveh povečavah – 8.5x in 10x, oba modela pa ponujata zadovoljivo vidno polje. Ob nakupu prejmete Vortexovo VIP-garancijo. Kvaliteta izdelave je daleč od izjemne, a kaj več za to ceno tudi ne moremo pričakovati.

Prednosti

 • 2 položaja okularjev, kar je med Porro daljnogledi prava redkost
 • Cenovno ugoden
 • Odlični garancijski pogoji

Slabosti

 • Kvaliteta izdelave
 • Vprašljiva vodoodpornost

300 €–500 €

Steiner Skyhawk 4.0 – odstranjeno iz sekcije ‘najboljši nakupi’ leta 2021

Sprva smo v poglavju ‘najboljši nakupi’ navajali 5–6 daljnogledov, vendar smo se sčasoma odločili, da so trije daljnogledi v posameznem cenovnem razredu dovolj, zato smo leta 2021 daljnogled Steiner Skyhawk 4.0 umaknili iz poglavja ‘najboljši nakupi’. To je bilo spremno besedilo:

Skyhawk 4.0 se malce razlikuje od ostalih daljnogledov v tej kategoriji, vendar ima svoje prednosti. Slika ni ostra samo v centru, temveč tudi po robovih, vendar se tam pojavlja kromatična aberacija. Daljnogled je kvalitetno izdelan, zaradi debelejše gume pa bo všeč predvsem lovcem. Skyhawk 4.0 je eden redkih kompaktnih daljnogledov s posebno gumijasto zaščito na okularjih, ki preprečuje, da bi uporabniku med opazovanjem v oči sijalo sonce (oz. bi ga motila okoliška svetloba). Ta gumijasta zaščita je nekaterim všeč, drugim ne. Daljnogledi ima spodobno vidno polje, še posebej pa nam je všeč način pritrditve pokrovčkov za zaščito objektivov. Skyhawk 4.0 je precej velik in težek za kompakten daljnogled.

Prednosti

 • Odlično zaščiten pred udarci
 • Gumijasta zaščita na okularjih (nekaterim je všeč, drugim ne)
 • Dobra centralna ostrina
 • Uveljavljeno podjetje

Pomanjkljivosti

 • Kromatična aberacija na robovih vidnega polja
 • Velik in težek

500–1000 €

Meopta Meostar B1 – odstranjeno iz sekcije ‘najboljši nakupi’ leta 2021

Sprva smo v poglavju ‘najboljši nakupi’ navajali 5–6 daljnogledov, vendar smo se sčasoma odločili, da so trije daljnogledi v posameznem cenovnem razredu dovolj, zato smo leta 2021 daljnogled Meopta Meostar B1 umaknili iz poglavja ‘najboljši nakupi’. To je bilo spremno besedilo:

Meopta je eno redkih podjetij, ki si v tem cenovnem razredu drzne tekmovati z velikimi tremi (Swarovski, Leica, Zeiss). Meostar B1 odlično kljubuje daljnogledom, omenjenim zgoraj, tako optično kot po kvaliteti izdelave. Ta daljnogled je še celo robustnejši kot Zeiss Conquest HD – odlikuje ga debela plast kvalitetne gume, na kateri so izbočene pike za še boljši oprijem. Slika, vidna skozi daljnogled, je ostra, praktično brez notranjih odsevov. Tudi uporabniki očal ga lahko brez težav uporabljajo. Meopta je eden redkih proizvajalcev, ki za ta daljnogled še vedno nudi 30-letno garancijo.

Prednosti

 • Odlični garancijski pogoji
 • Kvaliteta izdelave
 • Odličen oprijem

Pomanjkljivosti

 • Težek in okoren

1000 €+

Swarovski Habicht – odstranjeno iz sekcije ‘najboljši nakupi’ leta 2021

Sprva smo v poglavju ‘najboljši nakupi’ navajali 5–6 daljnogledov, vendar smo se sčasoma odločili, da so trije daljnogledi v posameznem cenovnem razredu dovolj, zato smo leta 2021 daljnogled Swarovski Habicht umaknili iz poglavja ‘najboljši nakupi’. To je bilo spremno besedilo:

Edini daljnogled na tem seznamu, ki v notranjosti nima strešnih prizem, ampak Porro prizme. Na tem seznamu je edini, ker so Porro prizme v kategoriji kompaktnih daljnogledov izjemno redke. Serija Habicht je izjemno priljubljena med ljubitelji daljnogledov – Swarovski daljnoglede s tem imenom izdeluje že več kot 40 let, v tem času pa so vpeljali le manjše izboljšave. Ponaša se z unikatno obliko, ki je rezultat Porro prizem v notranjosti. Zanimivo je, da je bolj širok kot dolg. Slika je izjemno ostra, vidno polje pa široko. Čeprav mnogi Porro daljnogledi niso vodoodporni, je Habicht izjema. Tehta 540 gramov, kar je pri kompaktnih daljnogledih zlata sredina. Habicht W je dober daljnogled, vseeno pa je potrebno izpostaviti nekatere njegove pomanjkljivosti. Prva so notranji odsevi, ki pridejo do izraza predvsem ob močni dnevni svetlobi. Nekaterim ni všeč gumb za centralno ostrenje, ki je precej tog. Če nosite očala, boste imeli težave z nastavitvijo ustrezne oddaljenost od okularja (eye-reliefa) – okularji niso nastavljivi; za opazovanje z očali je potrebno gumo, ki obdaja okular, potisniti navznoter, tako da ‘objame’ okular. Če boste to storili večkrat, se bo guma sčasoma poškodovala. Kljub nekaj pomanjkljivostim Habicht ohranja položaj med najboljšimi daljnogledi v tem cenovnem razredu, odlikujeta pa ga predvsem kvaliteta slike in visoka prepustnost svetlobe.

Prednosti

 • Visoka prepustnost svetlobe
 • Vidno polje
 • Brezčasen izgled (nekaterim se izgled zdi zastarel)

Pomanjkljivosti

 • Notranji odsevi
 • Zaradi enega položaja okularjev nepriljubljen med uporabniki očal
 • Tog gumb za ostrenje

Leica Ultravid HD Plus – odstranjeno iz sekcije ‘najboljši nakupi’ leta 2021

Daljnogled Leica Ultravid HD Plus je iz sekcije najboljših nakupov izrinil Swarovski NL Pure 32, ki je na trg prišel leta 2021. To je besedilo, ki je bilo poleg daljnogleda Leica Ultravid HD Plus:

Nekateri člani ekipe Optics-Trade so za zmagovalca izbrali daljnogled Leica Ultravid HD Plus. Razlike med tem stilsko dovršenim daljnogledom in EL-jem so zelo majhne. Za Ultravid HD Plus so se odločili tisti, ki poleg optične zmogljivosti cenijo še kvaliteto izdelave. Ta je pri Leicinem daljnogledu na visokem nivoju, odlični so predvsem okularji. Tudi živost barv je eden od njegovih glavnih adutov. Ultravid HD Plus je lažji in krajši od tekmeca Swarovski EL. Ohišje je narejeno iz magnezija, način ostrenja pa centralni. Občasno Leica pod tem imenom izda omejeno izdajo daljnogledov.

Prednosti

 • Kvaliteta izdelave
 • Optično odličen (živost barv)
 • Izjemno kompakten
 • Občasno Leica pod tem imenom izda omejeno izdajo daljnogledov

Pomanjkljivosti

 • Enojni most

Zeiss Victory FL – odstranjeno iz sekcije ‘najboljši nakupi’ leta 2020

Daljnogled Zeiss Victory FL smo iz sekcije ‘najboljši nakupi’ odstranili, ko so pri Zeissu leta 2020 predstavili daljnogled Victory SF. Victory FL je takrat padel na četrto mesto, ker pa je med najboljšimi nakupi v Optics Trade nakupnih vodičih prostora le za tri, smo ga umaknili iz omenjenega poglavja. To je besedilo, ki je bilo poleg daljnogleda Zeiss Victory FL:

Čeprav je ta daljnogled na trgu že dlje časa in posledično nekoliko zastarel, se glede na kvaliteto optike še vedno lahko postavi ob bok daljnogledoma Swarovski EL in Ultravid HD Plus. Izdelujejo ga že od leta 2004, ko so pri Zeissu začeli uporabljati steklo z dodatkom fluora – v tem času so ga le malce posodobili (premaz Lotutec, na primer, se na daljnogledu uporablja od leta 2007 naprej). Na zunanjosti v vsem tem času ni bilo nikakršnih sprememb, zato daljnogled na pogled deluje zastarelo. Ohišje je plastično, kar mnogim ljudem upravičeno ni všeč, saj gre za daljnogled najvišjega cenovnega razreda. Plastika pripomore k nižji masi, a je Victory FL vseeno daleč od tega, da bi bil najlažji med kompaktnimi daljnogledi. Kot smo ugotovili, kvaliteta izdelave ni na pretirano visokem nivoju – ta daljnogled si je mesto na seznamu zaslužil s svojo izvrstno optiko. Poleg izjemne ostrine nas je očaralo še vidno polje. Daljnogled je skoraj tako kratek (kompakten) kot Leica Ultravid HD Plus.

Prednosti

 • Optično izvrsten
 • Izjemno kompakten

Pomanjkljivosti

 • Zastarel izgled
 • Plastično ohišje

Blaser Primus – odstranjeno iz sekcije ‘najboljši nakupi’ leta 2021

Sprva smo v poglavju ‘najboljši nakupi’ navajali 5–6 daljnogledov, vendar smo se sčasoma odločili, da so trije daljnogledi v posameznem cenovnem razredu dovolj, zato smo leta 2021 daljnogled Blaser Primus umaknili iz poglavja ‘najboljši nakupi’. To je bilo spremno besedilo:

Blaser je renomirano podjetje z bogato tradicijo na področju pušk, na področju optike pa so zaenkrat še novinci. Ko so pred 3 leti (2017) predstavili svoje prve daljnoglede, so le-te postavili v najvišji cenovni razred. Pogosto se postavlja vprašanje – Je za daljnogled Primus vredno odšteti tolikšno vsoto denarja? Blaser je za svoje daljnoglede izbral elegantno kombinacijo rjave in črne barve. Daljnogledi Primus so med najlepšimi na svetu – tega ne moremo zanikati. Primus je izjemno kompakten in med najlažjimi kompaktnimi daljnogledi na trgu. Ostali predstavniki te serije se ponašajo z Abbe-Koenig prizmami, v kompakten model pa so pri Blaseru vgradili klasične strešne prizme. Glede na to da kompaktni daljnogledi niso narejeni za uporabo v mraku, je to razumljivo (Abbe-Koenig prizme imajo zelo dobro prepustnost svetlobe). Gumb za ostrenje je tog, kar nakazuje, da je Blaser serijo Primus zasnoval za lovsko uporabo. Slika je malce rumenkasta, a je optično daljnogled vseeno zelo dober, le nekoliko slabši od daljnogledov, nanizanih in opisanih zgoraj.

Prednosti

 • Eleganten videz
 • Tog gumb za ostrenje (to je všeč predvsem lovcem)
 • Najlažji v tem cenovnem razredu

Pomanjkljivosti

 • Blaser je novinec v svetu optike
 • Optično ne tako izvrsten kot daljnogledi v tem cenovnem razredu, predstavljeni zgoraj

Summary
Article Name
Vodič za nakup kompaktnega daljnogleda v letu 2020
Description
Kupec se pri izbiri daljnogleda sooča z dilemo – kateri daljnogled izbrati? Namen tega vodiča je kupcem olajšati izbiro kompaktnega daljnogleda.
Author
Publisher Name
Optik info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja