Skoči na vsebino
Domov » Strelni daljnogledi » Tudi daljnogled lahko ima dušo. Ampak za to potrebuje prave starše

Tudi daljnogled lahko ima dušo. Ampak za to potrebuje prave starše

Poznate kakšno podjetje, ki bi obeležilo četrt stoletja odličnega poslovanja, čeprav ustanovitelj svoje poslovne ideje sploh ni razvil z namenom, da bi komu kaj prodal? Naj vam povemo izjemno zgodbo, ki stoji za izjemno Nightforcovo strelno optiko.

Povod, da je prišlo do te zgodbe, je tako poseben, kot je kraj, v katerem se je to zgodilo: na največjem otoku na svetu, ki je hkrati tudi kontinent, in hkrati edinem kontinentu, ki je obenem tudi država. Tam, čisto na jugu, v dolgih, temnih nočeh, pred mnogimi leti, se je mladenič Ray Dennis odločil, da bo svoje izobraževanje financiral z nočnim lovom. V Južni Avstraliji, kjer je odraščal, je ta seveda zakonit in zaradi nočne narave številnih divjih živali celo najpogostejši način lova. Njegov dedek je bil tisti, ki je zaslužen za prve korake, in Ray je hitro postal strasten lovec. Hitro pa je tudi ugotovil, da bo z opremo, ki mu je bila na voljo, težko dosegel zastavljen cilj. Ker ne svetilka ne strelski daljnogled nista bila dovolj kakovostna za nočni lov, se je odločil razviti in sestaviti lastno opremo.

Najprej se je lotil svetila in s pomočjo brizgane plastike ustvaril 7-inčni reflektor. Rezultat je bil osupljiv: ob 100-vatni halogenski žarnici je imel domet kar 370 metrov. Zdaj je moral poskrbeti le še za daljnogled, kajti s tistimi, ki so bili na voljo, do svojega študija najbrž nikoli ne bi prišel. A to je bil vseeno malce trši oreh …

Profesionalni DIY

Evropski strelni daljnogledi niso imeli lastnosti, ki jih je Ray potreboval za nočni lov. Manjkali sta možnost večje povečave in nastavljanja paralakse. Tudi ameriški strelni daljnogledi niso izpolnjevali njegovih potreb, imeli so premajhen premer objektiva, pretanek namerilni križ in zelo omejeno uporabnost ob slabših svetlobnih pogojih. Nagnjenost k analitičnemu razmišljanju, prirojena pozornost za detajle in odločna vztrajnost, da ustvari najboljši strelni daljnogled na tržišču, so botrovali nastanku natančnejšega, zanesljivejšega in trpežnejšega strelnega daljnogleda, kot je bil katerikoli drugi, ki si ga lahko dobil v trgovini. Ray je bil seveda zadovoljen s svojim izdelkom. Ni pa se mu sanjalo, koliko strelcev po celem svetu bo nekoč z njim delilo to zadovoljstvo. Tisti, ki so videli, kaj je ustvaril, so ga vzpodbudili, da zakoraka po poti, po kateri se pravzaprav nikoli ni imel namena podati.

Ko bog zapre vrata, drugje odpre okno

Leta 1986 se je s svojima inovacijama podal na sejem v New Orleans, predvsem z namenom, da najde trg za svoje reflektorje. Menil je namreč, da je ameriško tržišče s strelnimi daljnogledi že izjemno dobro pokrito in da je prostora za nove ponudnike zelo malo. Osredotočen torej na svetila, je našel japonskega proizvajalca, ki je bil pripravljen izdelati 500 žarometov po njegovih navodilih. Nastali izdelki so šli na avstralskem trgu za med in s trdnim namenom, da uspe z njimi tudi na ameriškem tržišču, je v ZDA ustanovil podjetje Lightforce. Podružnica z dvema zaposlenima je imela sedež v Seattlu in čeprav so se osredotočili na trženje žarometov, je usoda posvetila v drugo smer. Ker je bil nočni lov takrat v Severni Ameriki redek, v mnogih zveznih državah pa celo prepovedan, so se na Rayevo presenečenje potrošniki na žaromete odzvali precej mlačno. So pa navdušeno sprejeli nekaj drugega, kar je takrat skromno postavil v ozadje svojih prodajnih polic. Njegovo strelno optiko.

Ray Dennis, človek, ki stoji za temi legendarnimi izdelki. Sprva je želel pomagati sam sebi, a je danes zelo vesel, da lahko inovacije, združene pod znamkama Lightforce in Nightforce, pomagajo vsem strelcem (Foto: Nightforce)

Spontani prestop na »temno« stran

Ray Dennis se nikoli ni nameraval poklicno ukvarjati ne z lovom, kaj šele z strelno optiko. Od nekdaj si je želel postati zobozdravnik. A ravno med njegovim šolanjem je informacija o teh izjemnih strelnih daljnogledih zaokrožila po strelskih in lovskih krogih. Povpraševanje po njih je narastlo do te meje, da se je leta 1992 njegovo podjetje Lightforce, zaradi tožbe drugega istoimenskega podjetja, v ZDA preimenovalo v Nightforce Optics, Inc. To so storili z jasnim poslanstvom, da odgovorijo na povpraševanje po dotlej nedosegljivi ravni optične natančnosti. V več kot četrt stoletja, ki je sledilo, so ti strelni daljnogledi dokazali svojo kakovost ne le v rokah avstralskih lovcev, ampak lovcev širom po svetu; pokazali so svojo vrednost v rokah vojaških in specialnih enot ter vrhunskih tekmovalcev strelskih športov. Odlično so opravili svoje poslanstvo tako v boju – v puščavski vročini in ob izjemnem mrazu – kot na športnih streliščih in to na vseh naseljenih celinah sveta. Daljnogledi Nightforce so zaslužni za več rekordnih strelskih dosežkov, kot katerakoli druga znamka strelnih daljnogledov.

Ampak ker tudi v najbolj gosposkem vrtu ne rastejo samo vrtnice, je bila tudi Rayeva pot mestoma posuta s trnjem.

Izgubili bitko …

Leta 1998 je podjetje preselilo svoje poslovanje v Idaho. Kmalu zatem so predstavili svoje slavne NXS strelne daljnoglede, ki so postali nekakšen sinonim za kakovost in standard za izdelke, primerne tako za vojaške kot za lovske namene. Serija je nastala s ciljem, da nagovori ameriške oborožene sile, med njenimi številnimi enotami tudi mornariške Navy Seale. Pogodbe z vojsko so začeli sklepati pred prelomom tisočletja in leta 2009 prišli do velike priložnosti: oddali so ponudbo za sodelovanje v obetajočem programu Precision Sniper Rifle. In izgubili. Premagalo jih je podjetje Schmidt & Bender.

So bili razočarani, žalostni? Seveda. A ne za dolgo. Čez nekaj mesecev je namreč prišlo do preobrata, ki je vse postavil na svoje mesto.

… a dobili vojno

Da je bil uspeh le vprašanje časa, je dokazala pogodba, ki so jo podpisali leto kasneje. Zajemala je dobavo strelnih daljnogledov za ostrostrelce ameriške mornarice, zračnih sil in marincev v vrednosti 25,8 milijona dolarjev. Pogodba je vključevala opremo, popravila, rezervne dele in nadgradnje.

Pogodba za dobavo strelnih daljnogledov za ostrostrelce ameriške mornarice, zračnih sil in marincev v vrednosti 25,8 milijona dolarjev je Nightforcu prinesla pomembno poslovno zmago in jasno potrditev, da so na pravi poti (Foto: Nightforce)

To poglobljeno sodelovanje z oboroženimi silami je leta 2011 zaznamoval skorajda neverjeten dogodek na bojišču. Njihov strelni daljnogled Nightforce 3,5 – 15 x 50 NXS je v boju zadel izstrelek kalibra 7,62 x 39 (kot ga ima denimo kalašnikov). Zrno je od strani prebilo ohišje daljnogleda vse do srca optičnega sistema, ampak edina stvar, ki je bila zares uničena, je bil obroč za povečavo. Ta je obtičal na 15-kratni povečavi, daljnogled pa je še nadalje ohranil vse svoje funkcije in tako postal prava legenda. Vojak, ki je nosil puško s tem daljnogledom, se je nekaj dni kasneje vrnil iz misije nepoškodovan. Več o tej izjemni zgodbi, ki jo je dokumentirala ameriška vojska, lahko preberete tukaj.

Videti celotno sliko

Verjetno so redki tisti strelci, ki si ne prizadevajo za večjo natančnost, večjo strelno razdaljo in manjše skupine zadetkov na tarči. Mnogi – zlasti športni strelci – vložijo ogromne vsote denarja v svojo puško in nešteto ur v iskanje popolne smodniške polnitve ali izbire tulca, netilke in zrna, pozabijo pa na pomen, ki ga ima pri natančnosti zadetka optična naprava. Škoda zanje. Dejstvo je namreč, da bo tudi najboljša in najdražja puška – tudi takšna, ki je izdelana po naročilu in prirejena individualnim zahtevam – zadela le tako dobro, kot je dobra njena optika. In dejstvo je, da je tudi za skromen denar proizvedena puška sposobna izjemne natančnosti, če je nanjo pritrjen kakovosten strelni daljnogled. No, če berete te vrstice in vas zanima Nightforce, potem ste do teh spoznanj najbrž prišli že sami.

Če je bilo lahko, bi uspelo vsem

Mimogrede, ste kdaj razmišljali o tem, s kakšnimi izzivi se soočajo proizvajalci strelnih daljnogledov? Takole bi jih lahko opisali, vsaj ko gre za Nightforcove strelne daljnoglede: cilj je ustvariti instrument izjemne natančnosti, zgrajen s tolerancami, ki so precej tanjše od človeškega lasu; postopek zahteva uporabo številnih tehnologij, ki so enake, kot jih uporabljajo pri izdelavi najobčutljivejših laboratorijskih mikroskopov in pri izdelavi masivnih, znanstvenih teleskopov, s katerimi gledajo daleč v nebesni svod. Naslednji tehnološki izziv je, kako to prefinjeno optiko spraviti v čim bolj kompaktno ohišje. Kako odpraviti vsak gram nepotrebne teže? Kako narediti celoto neobčutljivo za ekstremne vremenske razmere? Pa ne le nanje, ampak tudi za ponavljajoče odsune orožja najmočnejših kalibrov po tisočih in tisočih strelih … To so pravi izzivi! In zelo malo proizvajalcev na svetu je zmožnih te naloge opraviti z odliko.

Zvesti partner, ne glede na vse

Če ste se s strelstvom oziroma lovstvom seznanili podobno kot Ray Dennis, ste se najbrž tudi vi naučili streljati z poceni strelnim daljnogledom in rabljeno puško. Ko je vaše znanje rastlo, ste najbrž precej hitro spoznali omejitve običajnega strelnega daljnogleda in prišli do zaključka, da lahko v življenju bodisi zamenjate več povprečnih strelnih daljnogledov bodisi izberete drugo pot – kupite enega zares dobrega.

»Večina naših strank je izkušenih lovcev ali strelcev, ki so se naveličali omejitev povprečne optike,« opažajo pri Nighforcu. »Ti ljudje razumejo, da je edina prava kupčija strelni daljnogled, ki bo trajal celo življenje, ali celo dlje; daljnogled, ko bo brezhibno deloval v najhujših možnih pogojih, a s predvidljivimi rezultati vsakič znova, ko boste pritisnili na sprožilec.«
A da lahko stranka tako zaupa nekemu izdelku, mora vanj najprej 100-odstotno verjeti proizvajalec. S tem pri Nightforcu nimajo težav in jih nikoli niso imeli. Vas zanima, zakaj?

Specifična delovna sila

Nobeno podjetje ne more preživeti in uspevati skoraj tri desetletja tako, da počiva na lovorikah. Pri Nightforcu to vedo, zato nenehno razvijajo nove in inovativne izdelke, izkoriščajo najsodobnejšo tehnologijo, združujejo tehnike, rešitve, izkušnje in primere dobre prakse strelskih entuziastov, tako ljubiteljskih strelcev kot profesionalcev. Veliko tistih, ki so vključeni v proces proizvodnje njihove strelne optike so ali lovci, ali pa tekmovalni oziroma rekreativni strelci. Kar nekaj zaposlenih v proizvodnji, ki ima sedež v majhnem mestecu Orofino v ameriški zvezi državi Idaho, se je družbi pridružilo po končani vojaški karieri in veliko njih se je prav v uniformi prvič srečalo s strelnimi daljnogledi Nightforce. Tak strokovni nabor ljudi podjetju ne prinaša le specifičnega znanja, ampak tudi strast in zavezanost, ki jo redko najdemo v kateremkoli poslu. Zanje je ustvarjanje strelne optike, na kateri je napis Nightforce, nadgradnja tega, v kar osebno verjamejo. Skozi svoje delo izpričujejo svojo lastno prepričanje in zagnanost. »To je razlog, da je naša optika zgrajena in preizkušena po najvišjih možnih standardih,« pravijo pri Nightforcu. »Naših.«

Alan Stillwell, vodja področja prodaje v Severni Ameriki, je le eden od mnogih zaposlenih pri Nightforcu, ki so obenem vrhunski strelci. Alan, nekdaj vojak in marinec, je danes tudi tekmovalec PRS in ELR strelskih tekmovanj po ZDA. Letos se je udeležil tekmovanja King of 2 Miles in skupaj s svojim spoterjem osvojil odlično 13 mesto (Foto: Nightforce)

»V čem pa ste tako posebni?«

»Pogosto nas vprašajo, v čem so naši strelni daljnogledi tako posebni. Če bi med vsemi možnimi odgovori morali izbrati enega samega, potem bi rekli, da je to zato, ker jih v prvi vrsti izdelujemo predvsem zase. Večina od nas, zaposlenih, namreč strelja. In ker torej Nightforcovo optiko uporabljamo tudi zasebno, glede kriterijev kakovosti ne poznamo šale. Če niti takrat, ko streljamo, ne zapravljamo časa z drugorazrednimi izdelki, jih ne bomo niti proizvajali! Nikoli. Zaradi tega smo glede kakovosti naših proizvodov prvi in najbolj zahtevni kritiki, kar jih lahko najdete! Presenečeni bi bili, če bi vedeli, koliko človeških rok in življenj posameznikov se dotakne vsakega Nightforcovega izdelka. Naš doprinos vsakemu med njimi je zelo oseben in strogo profesionalen. Ne želimo in tudi ne bomo naredili izdelka, ki bi se moral skrivati ​​za garancijo na papirju. Niti ne želimo ustvariti izdelka, ki mu ne bi popolnoma zaupali na tekmovanju ali na lovu nekje na drugem kontinentu. Ali pa mu ne bi mogli zaupati svojega življenja, kot mu zaupajo mnogi vojaki povsod po svetu.«

Če ste torej dobili kdaj občutek, da ima Nightforcov daljnogled dušo, potem zdaj veste zakaj. Vsakič, ko se ga v manufakturi sredi idaških gozdov dotaknejo, ga dejansko oplemenitijo; zaposleni mu dodajo delček sebe.

Dean Hendrickson, denimo, je štiri leta služil ameriški mornarici in je zdaj že 14 let eden od stebrov Nightforcove produkcije. Obenem pa je eden od mnogih, ki so izjemno ponosni na svoje delo. V tem kratkem videu lahko slišite zakaj. In izveste, kdo je oseba, ki ji Dean na čisto svoj način varuje življenje.

Zmagaj! Ali pa sploh ne poskusi

Preden zapustijo proizvodnjo, so strelni daljnogledi Nightforce izpostavljeni okoliščinam, ki presegajo vse, česar bodo kdaj deležni na terenu. Med testiranjem morajo prenesti večkratne udarce na različne osi daljnogleda. Po vsakem udarcu daljnogled ročno preverijo na kolimatorju in iščejo morebitne spremembe v premiku namerilnega križa. Se je premaknila kakšna leča, ni morebiti prišlo do paralakse? Če pri tem testiranju daljnogled ne zataji, obstaja velika verjetnost, da tudi na terenu lastnika nikoli ne bo pustil na cedilu.

Na vsakem izdelku preverijo od 70 do 130 različnih testnih točk, odvisno od modela. Tudi zato pri Nightforceu pravzaprav ne poznajo izraza »množična« proizvodnja. Menijo, da sta le izkušeno človeško oko in natančna človeška roka dovolj občutljiva, da lahko izvajata številne kritične operacije, povezane s sestavljanjem tega zahtevnega optičnega izdelka. Kakšne delovne razmere so zaradi takšnega režima dejansko sposobni prestati ti daljnogledi, odlično demonstrira brutalni test, s katerim so pri Nightforcu preizkusili svoj 5,5 – 22 x 50 NXS. Bi si upali narediti kaj takega, kot lahko vidite na tej povezavi, s svojim daljnogledom?

Vsi enaki, vsi drugačni

Morda so strelni daljnogledi na prvi pogled res podobni en drugemu skoraj kot jajce jajcu: črna tuba z lečama spredaj  in zadaj in nekaj kupol ob straneh. To, kar določa, kako dobro bo videti skozenj, je tisto, česar od zunaj pravzaprav sploh ne vidimo. Majhni vijaki, kakovost leč in premazov, pa vzmeti, tesnila in drobni delčki iz notranjosti so ključne sestavine, ki določajo, ali bo daljnogled kakovostno opravljal svojo nalogo nekaj desetletij, ali pa bo odpovedal ob prvi priložnosti in to seveda v najbolj neprimernem trenutku, kot zapovedujejo Murphyjevi zakoni.
Sodoben variabilni strelni daljnogled je sestavljen iz več kot stotine majhnih delčkov. Njegovo kakovost določa kakovost najmanj kakovostnega med njimi, zato je jasno, da je treba v proizvodnji pozornost posvetiti vsem detajlom. Nightforcovo testiranje prototipov novih daljnogledov je prav iz tega razloga še posebej ekstremno. Vodoodpornost preizkušajo v tlačnem rezervoarju, ki za 24 ur simulira pritisk vode 30 metrov pod površjem, toplotno stabilnost celote pa testirajo tako, da daljnoglede zamrznejo na -62° C, nato pa jih v roku ene ure segrejejo na 71° C. Funkcionalnost seveda preverijo pri obeh skrajnih temperaturah.

Nobena izbira materiala, ki jo opravijo, ni naključje. Ohišja Nightforcovih daljnogledov so narejena iz enega samega kosa visokokakovostne aluminijeve zlitine 6061-T6. Poleg tega so dva- ali celo trikrat debelejša kot ohišja poceni daljnogledov (Foto: Nightforce)

Malenkosti, ki demonstrirajo veličino

Kako pomembni so detajli in kakšno pozornost jim posvečajo, morda še najbolje pokaže skrb, ki jo namenjajo dvema izjemno majhnima delčkoma. Prvi je droben vijak, ki skrbi za natančno nastavitev klikov, s katerimi spreminja strelec višino zadetkov na tarči oziroma opravlja premik namerilnega križa. Ta vijak, ki je posebej odporen na obrabo, ima kar 110 natančno izdelanih navojev na inč (2,54 cm) dolžine. Njegova vgradnja zahteva takšno natančnost, da je ne opravijo strojno, ampak ročno.

Drugi izjemen detajl je majhna vzmet, ki vzdržuje natančno nastavitev namerilnega križa. Ta vzmet ima nalogo, da bo vsak klik na daljnogledu vsakič ustvaril zmeraj natančno ustrezno velik premik na tarči in da bo to ponovljivo doživljenjsko dolgo. Če je torej korak klika natančno ¼ incha na 100 jardov, želijo, da je natančno takšen ne le tisti dan, ko daljnogled zapusti tovarno, ampak tudi po nekaj desetletjih. To pomeni, da se material vzmeti tudi po mnogih letih ne sme utruditi in da napetost vzmeti nikdar ne sme doseči spominskega učinka. Ker je edini material, ki je sposoben izpolniti takšne izjemne zahteve titan, so se pri Nightforcu odločili, da bodo vzmet pač izdelali iz titana. Če lahko le tako zagotovijo optimalno delovanje za doživljenjsko dobo, potem pač to ni nekaj, o čemer bi sprejemali kompromise. A tu še ni konec. Da na tej vzmeti ni kakšnega madeža ali kakšnih nepravilnosti, ki bi motile njeno popolno delovanje, jo bodo pustili v polirnem stroju več tednov …

Lahko si mislite, da je zaradi teh dejavnikov njihova vzmet seveda nekajkrat dražja od vzmeti, ki jih najdemo v večini drugih strelnih daljnogledov. »Vendar če tvoj cilj ni, da prihraniš nekaj dolarjev, ampak stremiš k temu, da izdelaš najboljši strelni daljnogled, potem pač sprejmeš takšno odločitev,« so odločni pri Nightforcu.

Pri strelni optiki je namreč tako, da vedno dobite tisto, kar plačate. Tudi če večino tega, kar plačate, niti ne vidite.

Predanost, ki smo je vsi veseli

Doktor Ray Dennis je po treh desetletjih, odkar je začel iz lastne potrebe razmišljati o svoji optiki, še vedno navdušen strelec in lovec. Le da je cilje, ki si jih je zadal v tistih temnih avstralskih nočeh pred mnogimi leti, v tem času nadgradil. Njegova predanost Nightforcu in sestrskemu podjetju Lightforce še naprej navdihuje gradnjo najboljše možne optike. In medtem ko se pri Nightforcu počasi pripravljajo na praznovanje ob prihajajoči 30-letnici ustanovitve, imajo navdušeni lovci in strelci po vseh celinah razlog za praznovanje že danes. Ta razlog je odločitev dr. Dennisa, da je svoje inovacije sploh delil s svetom.

Želite spoznate zadnje novitete podjetja Nightforce? Kliknite sem! Na tem linku pa se lahko podrobneje seznanite z Nightforcovimi izdelki, ki jih najdete na slovenskem tržišču.

O avtorju:

Dušan Waldhütter iz WOW Stories je naš zunanji sodelavec, dolgoletni novinar in urednik, pa tudi lovec, športni strelec in inštruktor športnega strelstva pri Olimpijskem komiteju RS.

Galerija slik

Summary
Article Name
Tudi daljnogled lahko ima dušo. Ampak za to potrebuje prave starše
Description
V več kot četrt stoletja, ki je sledilo, so ti strelni daljnogledi dokazali svojo kakovost ne le v rokah avstralskih lovcev, ampak lovcev širom po svetu.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja