Skoči na vsebino
Domov » Rdeče pike » Test – Rdeča pika Hawke Vantage 1×30

Test – Rdeča pika Hawke Vantage 1×30

Uvod

Današnji trg optike ponuja ogromno različnih modelov rdečih pik in praktično vsak proizvajalec optike ima v svoji ponudbi nekaj modelov rdečih pik, ki so primerne tako za lov kot tudi za športno streljanje.

Hawke je v lanskem letu predstavil serijo rdečih pik pod imenom Vantage. Gre za serijo rdečih pik brez paralakse, ki je izdelana v treh različnih velikostih. Največja je velikosti 1×30, srednja 1×25, najmanjša pa 1×20 (število za znakom ‘x’ se nanaša na premer leče v milimetrih). Pri vseh rdečih pikah Hawke nudi možnost izbire fiksne montaže v dveh različicah, za Weaver/Picatinny letev ter za tako imenovani lastovičji rep (dovetail).

Rdeča pika Hawke Vantage 1×30
Rdeča pika Hawke Vantage 1×30

Hawke Vantage dobite v lični embalaži. Priloženi so gumijasta zaščita objektiva in okularja, senčilo za objektiv (honeycomb), ključ iz trde plastike za nastavitev pike in zamenjavo baterije, ključ za montažo pike, krpica iz mikrovlaken za čiščenje objektiva in okularja ter navodila za uporabo pike.

Preizkusil sem piko tipa 1×30, kar pomeni, da je premer objektiva 30 mm. Konstrukcija pike je v celoti iz aluminija in že sama oblika pike je zelo skladnih in modernih linij. Aluminijasto ohišje pike je anodizirano v mat črni barvi. Zaključna obdelava optike je kvalitetna in na nivoju dražjih konkurentov.

Rdeča pika Hawke Vantage 1×30
Rdeča pika Hawke Vantage 1×30

Leče v optiki imajo 25 premazov za boljšo prepustnost svetlobe. Optika je polnjena z dušikom, kar preprečuje rosenje leč. Proizvajalec navaja, da je optika popolnoma vodoodporna in prenese odsun najmočnejših kalibrov streliva.

Pika v velikosti 1×30 je dolžine 97 mm, širine 53 mm, višine 59 mm in je težka 230 g, kar ni malo glede na konkurenco. Velikost pike je 3 MOA, jakost pa obsega 11 stopenj nastavitve. Zanimivo je, da se nastavitveni gumb obrača v obe smeri, kar sem pogrešal pri dražjih tekmecih – to je velik plus pike Hawke Vantage. Pika se napaja z baterijo tipa CR2032, ki se nahaja v gumbu za nastavitev osvetlitve pike. Osvetlitev pike je rdeče barve, druge barve osvetlitve ni mogoče izbrati. Nastavitveni gumbi za vertikalno in horizontalno nastavitev pike so pokriti z aluminijastimi zaščitnimi pokrovčki. Kliki pri nastavitvi so natančni in zanesljivi. Montaža na testnem modelu je bila integrirana, namenjena za Weaver/Picatinny letev.

Rdeča pika Hawke Vantage 1×30

Montaža pike in test na strelišču

Piko sem namestil na svojo zvesto in zanesljivo Zastavo M70 v kalibru 8x57IS, na kateri imam pritrjeno Rusanovo Picatinny/Weaver letev. Pri montaži sem pogrešal, da montaža pike nima hitro snemljivih vijakov, kar bi vsekakor olajšalo postopek. Pika se pritrdi z dvema torx vijakoma, ki ju je potrebno pri montaži popolnoma odstraniti in po nastavitvi na letev ponovno priviti. Kljub temu montaža zagotavlja trdno in zanesljivo pritrditev na puško. Vijake sem zategnil s silo 2,26 Nm.

Rdeča pika Hawke Vantage 1×30

Na strelišču sem uporabil klasično pištolsko tarčo dimenzij 52×52 cm, ki sem jo postavil na razdaljo 70 m. Uporabljeno je bilo lovsko strelivo Sellier & Bellot Sierra, 14,26 grama, 220 grs.

Po osnovni nastavitvi pike sem iz stojala izstrelil naboj in na tarči zadel štirico levo zgoraj. Po natančnejši korekciji pike sem izstrelil 3 strele, ki so bili vsi v centru. Zadetki so bili v skupini premera cca. 5 cm, kar je odličen rezultat glede na to, da je velikost pike 3 MOA. Pri preizkusu streljanja prosto iz roke na isto razdaljo so bili vsi zadetki znotraj skupine manjše od 10 cm.

Rdeča pika Hawke Vantage 1×30

Pika v optiki je dobro vidljiva, jakost osvetlitve pike se uravnava z gumbom – na voljo je 11 različnih stopenj osvetlitve. Gumb se vrti v obe smeri ter omogoča uporabo pike v različnih vremenskih in svetlobnih pogojih.

Pri streljanju nisem zaznal nobenih težav z montažo, nastavitvami ali vidljivostjo pike, vse je bilo na svojem mestu in je delovalo zanesljivo, natančno ter brez težav.

Rdeča pika Hawke Vantage 1×30
Rdeča pika Hawke Vantage 1×30

Zaključek

Čeprav sem ljubitelj Aimpointa in Vortexa, kar se tovrstnih optičnih pripomočkov tiče, me je Hawke Vantage s svojo obliko in zasnovo takoj pritegnil, da si ga podrobneje ogledam in preizkusim na strelišču. Ob pogledu na ceno je bilo prvo vprašanje, ki me je kot strelskega in optičnega navdušenca prešinilo, kaj lahko kitajski proizvajalec optike ponudi uporabniku za tako nizko ceno, namreč testni model Vantage v velikosti 1×30 pri podjetju Optics Trade ponujajo po ceni 79,00 EUR.

Hawke Vantage je dokaz, da nizka cena vedno ne pomeni tudi nizke kvalitete – tudi cenovno dostopni kitajski izdelki so lahko konkurenčni in kvalitetni. Kvalitetna izdelava in materiali, zanesljivost ter neverjetno ugodna cena združeni v všečno obliko so odlika te optike. Na strelišču se je Vantage odnesel odlično, tako pri streljanju iz stojala kakor tudi pri streljanju iz roke in zagotovo lahko trdim, da rdeča pika Hawke Vantage ponuja res veliko za zelo malo denarja.

Rdeča pika Hawke Vantage 1×30
Rdeča pika Hawke Vantage 1×30

Lastnosti rdeče pike Hawke Vantage 1×30

 • vse površine leč v optiki imajo več antirefleksnih premazov za povečanje prepustnosti svetlobe,
 • na voljo so trije modeli v različnih velikostih objektiva (20 mm, 25 mm, 30 mm) in z dvema možnostma integrirane montaže (Weaver/Picatinny letev in lastovičji rep),
 • rdeča osvetlitev pike velikosti 3 MOA z 11 stopnjami nastavitve osvetlitve pike,
 • optika je brez paralakse,
 • ohišje je izdelano iz enega kosa lahkega in trpežnega aluminija,
 • pika je odporna na udarce in po zagotovilu proizvajalca prenese odsun najmočnejših kalibrov streliva,
 • optika je vododporna,
 • polnjena je z dušikom, kar preprečuje rosenje leč,
 • ohišje je anodizirano v mat črni barvi,
 • deluje na podlagi priložene baterije tipa CR2032.

Tehnične specifikacije rdeče pike Hawke Vantage 1×30

 • povečava: 1x
 • premer objektiva: 30 mm
 • teža: 230 g
 • dolžina: 97 mm, širina: 53 mm, višina 59 mm
 • tip montaže: Weaver/Picatinny
 • baterija: CR2032
 • stopnja nastavitve: 1 MOA
 • velikost in barva pike: 3 MOA, rdeče barve

Prednosti rdeče pike Hawke Vantage 1×30

 • gumb za nastavitev osvetlitve pike vrtljiv v obe smeri,
 • natančni in zanesljivi kliki gumbov pri nastavitvi pike po vertikali in horizontali,
 • kvalitetna izdelava,
 • odlično razmerje med ceno in kvaliteto.

Pomanjkljivosti rdeče pike Hawke Vantage 1×30

 • velikost in teža pike,
 • priložena montaža ni hitro snemljiva,
 • optika nima flip-up zaščitnih pokrovčkov.

Test opravil: Stane Bajuk

Galerija slik

Summary
Article Name
Test - Rdeča pika Hawke Vantage 1x30
Description
Aluminijasto ohišje pike je anodizirano v mat črni barvi. Zaključna obdelava optike je kvalitetna in na nivoju dražjih konkurentov.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja