Skoči na vsebino
Domov » Termovizija » Termovizijski monokular Steiner Nighthunter H35

Termovizijski monokular Steiner Nighthunter H35

Uvod

Popularnost termovizije je v porastu, na trg pa vsako leto prihajajo novi obrazi. 1. julija se je na termovizijsko pot podalo tudi podjetje Steiner, sicer z bogato tradicijo na področju športne optike. Predstavili so monokular Nighthunter H35, ki se predstavlja s sloganom ‘be fast, see the difference, succeed’, kar v prevodu pomeni ‘bodi hiter, opazi razliko, zagotovi si uspeh.’ V prejšnjih letih je Steiner predstavil mnogo naprav pod imenom Nighthunter, njihova glavna lastnost pa je bila odlična zmogljivost v mraku. Z novim termovizijskim monokularjem to zgodbo nadaljujejo.

Vir: Steiner

Videz naprave

Nighthunter H35 je klasične oblike, ki smo jo poprej videli že pri drugih monokularjih na trgu. Ta oblika je večkrat preizkušena in izjemno popularna, saj lahko napravo brez težav uporabljajo tako levičarji kot desničarji. H35 je izjemno robusten, površino pa prekriva kakovostna guma. Na voljo je v črni barvi, le določene podrobnosti, kot so ime naprave, serija in logotip, so v srebrni. Na ohišju je 5 gumbov, ki jih zlahka upravljamo s prsti. Gumb za nastavitev dioptrije je na levi strani okularja, obroč za ostrenje pa na objektivu. Leča je zaščitena pred udarci z gumijastim pokrovčkom, ki je s trakcem povezan z napravo, da ga ne izgubimo. Na okularju je guma, ki jo lahko obrnemo tako, da nas ob opazovanju ne moti morebiten vir svetlobe, npr. ulična svetilka.

Vir: Steiner

Baterija je vgrajena in je ni mogoče odstraniti. Napravo polnimo s polnilcem in USB-kablom, ki sta priložena. Nekoliko nas je presenetila teža naprave – H35 tehta kar 700 gramov, kar je približno 200 gramov več od večine konkurenčnih naprav. Za nekatere zna biti to moteče, po drugi strani pa daje občutek trdnosti in trpežnosti. Ne smemo pozabiti, da je Steiner znan po robustnosti svojih naprav.

Termovizijski monokular NIghthunter H35 lahko uporabljamo tudi pri –10 °C, kar dokazuje njegovo kakovost. Shranimo ga lahko še pri precej nižji temperaturi, vse do –30 °C. Tudi močan naliv ni razlog za skrb, saj je naprava vodoodporna.

Optika

Vir: Steiner

H35 je opremljen s kakovostnim senzorjem, ki se ponaša z izjemno ločljivostjo 640 x 512 pikslov, razdalja med posameznimi piksli je 12 μm. Zaradi ogromnega števila pikslov in majhne razdalje med njimi je na sliki vidnih veliko podrobnosti. Informacije, ki jih zbira senzor, so prikazane na LCOS-zaslonu z ločljivostjo 1280 x 960. NETD (Noise Equivalent Temperature Difference), ki znaša < 50 mK, omogoča zaznavanje dokaj majhnih temperaturnih razlik na opazovanih predmetih. Monokular lahko uporabljamo v 5 barvnih načinih – white hot, black hot, adjustable red hot, iron, in blue hot. Všeč nam je, da lahko svetlost in kontrast nastavimo zelo natančno, saj je na izbiro 10 nivojev jakosti. Slika je zaradi 50-herčnega osveževanja tekoča in brez zakasnitev.

Ime naprave (H35) namiguje na premer leče v objektivu, ta v premer meri 35 mm. Zaenkrat je to edini model, ki je v Steinerjevi ponudbi, zna pa se zgoditi, da bodo v prihodnosti nudili še kakšen model s 25- ali 50-mm lečo. Osnovna povečava je 2-kratna, kar prinaša kombinacijo širokega vidnega polja in zadovoljiv domet zaznavanja toplote. Jelena si lahko dodobra ogledamo že na razdalji 400 m. Zaznali ga bomo tudi na razdalji 2 kilometrov, vendar bomo na zaslonu videli le ‘toplo’ piko. Z digitalnim zoomom lahko sliko približamo do 16x.

Vir: Steiner

Napredne funkcije

Z monokularjem Nighthunter H35 lahko zajemamo slike in snemamo videe. Ti se shranjujejo na notranjem spominu naprave s kapaciteto 16 GB. Napravo lahko preko Wi-Fija povežemo s pametnim telefonom, na katerem je nameščena mobilna aplikacija Steiner Connect. V aplikaciji si lahko ogledamo sliko, vidno skozi monokular, pregledujemo slike in videe, upravljamo z nastavitvami, ipd.

H35 ponuja tudi nekatere druge napredne funkcije, kot so ‘Slika v sliki’, ocena razdalje do divjadi, sledenje točki z najvišjo temperaturo v vidnem polju in podobno.

Vir: Steiner

Ob nakupu prejmete 2-letno garancijo. Podjetje Steiner je znano po izvrstnem servisnem oddelku – nanj se lahko zanesete tudi po poteku garancijske dobe.

Dodatki

Poleg monokularja prejmete kakovostno torbico za shranjevanje s Steinerjevim logotipom, priključke za različne vtičnice, polnilni adapter, USB-kabel, navodila za uporabo, krpico za čiščenje, in dva traka; enega za nošnjo torbice, drugega za nošnjo naprave.

Zaključek

Steiner bo s svojim novim termovizijskim monokularjem zagotovo pritegnil veliko pozornosti. Navsezadnje gre za uveljavljeno podjetje z bogato tradicijo, ime Nighthunter pa nosijo le njihovi najboljši izdelki. S ceno 3299 € tekmuje proti sledečim napravam: Pulsar Helion 2 XP50, Guide Track IR Pro 35, Night Pearl Scops 35 Max II, Liemke Keiler 36 Pro in še nekaterim drugim. Njegove prednosti so robustnost, optična kakovost in veliko število dodatnih funkcij. Glavna pomanjkljivost je vgrajena baterija, lahko pa bi bil tudi nekoliko lažji.

Galerija slik

Summary
Article Name
Termovizijski monokular Steiner Nighthunter H35
Description
Popularnost termovizije je v porastu, na trg pa vsako leto prihajajo novi obrazi. 1. julija se je na termovizijsko pot podalo tudi podjetje Steiner, sicer z bogato tradicijo na področju športne optike. Predstavili so monokular Nighthunter H35.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja