Skoči na vsebino
Domov » Montaže » SUM Montažna rešitev na puškah Sauer 303

SUM Montažna rešitev na puškah Sauer 303

Najprej predstavimo podjetje J. P. Sauer in Sohn, najstarejše še obratujoče orožarsko podjetje v Nemčiji, katerega začetki segajo v leto 1751. Njihov sedež je v Isny im Allgäu na jugu Nemčije. Pohvalijo se lahko s širokim izborom repetirnih pušk risanic v modelih 100, 101, 202 ter 404, in polavtomatskih pušk risanic v modelu 303, kot tudi z nekaj modeli šibrenic. Kupimo lahko tudi razne pasove, kape, etuije, nože, itd. z njihovim logotipom.

Repetirna puška 404 in polavtomatska puška 303 spadata med najbolj popularne modele podjetja Sauer.

Sauer 404 spada v najvišji cenovni rang izmed vseh modelov, naštetih zgoraj. Lahko izbirate med desetimi različnimi izvedbami v lesu, sintetiki in karbonu. Odlikuje jo predvsem hitra menjava cevi različnih kalibrov, ročni varnostni napenjalni sitem, nastavljiv prožilec v štiri različnih trdotah, hladno kovana cev, ki zagotavlja preciznost v manj kot 1 MOA in SUM (Sauer universal mount) montaža. To so nekatere izmen največjih odlik puške Sauer 404.

Montažna površina na puški Sauer 404 (SUM)
Montažna površina na puški Sauer 404 (SUM)

Zaradi vse večje popularnosti skupnih lovov oziroma pogonov velike divjadi (jelenjad, divji prašič) se lovci poslužujejo polavtomatskih pušk risanic. Poleg samodejnega polavtomatskega repetiranja sta prednosti teh pušk tudi manjši odsun, ki je posledica izkoriščanja plina, potrebnega za izmet in takojšnja, ponovna vstavitev naboja v cev. Sauer 303 je polavtomatska risanica, na voljo v petih lesenih in polimernih izvedbah. Pri Sauerju se lahko pohvalijo z modelom Artemis, ki ima nekoliko krajše kopito in eleganten oprijem, prilagojen za ženske. Ponaša se z udobnim in tihim ročnim varnostnim napenjalnim sistemom, direktnim prožilcem v trdoti 950 g, hladno kovano cevjo s trdo kromirano notranjostjo, ki zagotavlja odpornost proti koroziji, in povečano življenjsko dobo cevi. Od leta 2019 naprej se lahko pohvali tudi z implementirano SUM montažo, ki je bila poprej le na modelih 404.

Montažna površina na novih modelih pušk Sauer 303 (SUM)

Predhodna montaža je bila ISI letev, posebej izdelana za model 303. ISI letev je ena najnižjih montaž, že implementiranih na ohišju zaklepa. Zaradi rež, kamor vstavimo t. i. ‘recoil stop’, je podobna Picatinny letvi. Reže na bazi zagotovijo dobro pričvrščenost montaže, kar pripomore k točnosti in zanesljivosti strela. Montaža omogoča enostavno odstranitev in ponovno namestitev ter je 100% zanesljiva. Ta unikaten sistem najdemo tudi na nekaterih modelih pušk Sauer 202. Poleg domačega proizvajalca Sauer, izdelujejo v tem standardu montaže tudi podjetja Contessa, Dentler, EAW, ERA-TAC, Henneberger, INNOmount, MAK, Recknagel in Rusan. Vsak proizvajalec ponuja več različnih izvedb glede na namen in tip optične naprave, ki jo želimo namestiti na puško.

Montažna površina na starih modelih pušk Sauer 303 (ISI rail)
Montažna površina na starih modelih pušk Sauer 303 (ISI rail)

Kot smo že omenili, so nedavno montažno površino na puškah 303 in 404 poenotili – na vseh modelih ponujajo izvedbo SUM. Sauer Universal Mount je tehnološko dovršena, izjemno nizka in elegantno oblikovana montaža. Njena nizkost zagotavlja strelcu izjemno hitro poravnanost glave brez nepotrebnega dviga in prilagajanja. Poleg tega je zelo toga in odporna. Omogoča hitro menjavo optičnih naprav z zagotavljanem stoodstotne ponovljivosti. Baze, izdelane direktno na ohišju zaklepa, naredijo montažo še toliko bolj zanesljivo. Puške s to montažo se lahko brezkompromisno primerjajo z nekaterimi ostrostrelnimi puškami, ki imajo na ohišju Picatinny letev. Montaže, prilagojene za to montažno površino, so na voljo z obročki in za različne tipe letev (LM, Zeiss ZM/VM, Swarovski SR, Schmidt & Bender Convex). SUM montaže ne izdeluje samo Sauer, pač pa tudi MAK, INNOmount, Henneberger in še nekateri ostali uveljavljeni proizvajalci.

Montaža proizvajalca INNOmount za Sauer SUM montažno površino
Montaža proizvajalca INNOmount za Sauer SUM montažno površino
Montaža proizvajalca INNOmount za Sauer SUM montažno površino
Montaža za Sauer SUM montažno površino proizvajalca Sauer s priloženimi 30mm obročki
Montaža za Sauer SUM montažno površino proizvajalca Sauer s priloženimi 30mm obročki
Montaža za Sauer SUM montažno površino proizvajalca MAK (MAKuick), prilagojena za Swarovski SR letev
Montaža za Sauer SUM montažno površino proizvajalca MAK (MAKuick), prilagojena za Swarovski SR letev

Menjava montažne površine zna sprva privesti do zmede, saj bodo na trgu naenkrat modeli 303 z različnima montažnima površinama – odločitev je, moramo priznati, nekoliko kontroverzna. Vseeno pa je potrebno na uvedbo nove montažne površine na puškah Sauer 303 gledati tudi pozitivno. Prednost je predsem v tehnološki dovršenosti sistema SUM. Manjša težava pri sistemu ISI, ki sicer ne vpliva na funkcionalnost in zanesljivost puške, je obraba aluminijastega ohišja zaklepa zaradi vzvoda na montažah, prilagojenih za ISI – tega pri montažah SUM ni.

Galerija slik

Summary
Article Name
SUM Montažna rešitev na puškah Sauer 303
Description
Od leta 2019 naprej se lahko polavtomatska puška Sauer 303 pohvali z implementirano SUM montažo, ki je bila poprej le na modelih 404.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja