Skoči na vsebino
Domov » Strelni daljnogledi » Strelni daljnogledi Athlon Helos BTR Gen II

Strelni daljnogledi Athlon Helos BTR Gen II

Uvod

Serija Helos BTR proizvajalca Athlon je znana po tem, da za svoj denar ponuja ogromno. Kar zadeva razpon povečave, so bili do sedaj na voljo 3 modeli: 1–4.5×24, 6–24×50 in 8–34×56. Serija se ponaša z dobro optiko in kvalitetnimi optičnimi premazi, robustnim aluminijastim ohišjem iz enega dela ter dodelanimi kupolami. Zaradi vseh naštetih lastnosti so ti strelni daljnogledi zelo popularni med ljubitelji taktičnega streljanja. Athlon se je odločil, da letos (2021) serijo Helos popolnoma nadgradi.

Modeli, ki so na voljo

Pri Athonu so se odločili, da bodo v seriji Helos predstavili popolnoma nove strelne daljnoglede, kar zadeva razpon povečave:

  • 1–10×28
  • 2–12×50
  • 4–20×50
  • 6–24×56

Širokokotni model (1–10×28) je na voljo izključno z dimenzijami namerilnega križa v kotnih minutah (MOA). Vsi ostale lahko kupite v MIL- ali MOA-različici.

Lastnosti

Ker se strelni daljnogled 1–10×28 precej razlikuje od ostalih v seriji, bomo nekatere njegove lastnosti opisali v ločenem odstavku.

1–10×28 je odličen za streljanje na kratke razdalje, saj ga lahko pri njegovi najnižji povečavi (1x) uporabljamo z obema odprtima očesoma. Zaradi 10-kratnega zoom faktorja (najnižjo povečavo lahko povečamo do 10x) ga lahko uporabljamo tudi za streljanje na nekoliko daljše razdalje, kar ga naredi vsestranskega. Je edini strelni daljnogled v seriji s križem v drugi goriščni ravnini (SFP). Paralaksa je fiksna, nastavljena na 91 metrov (100 jardov). Strelni daljnogled ima cev premera 34 mm in pokrite kupole s kliki ½ MOA. V celoti je na voljo 100 MOA pomika po višini.

Vsi ostali strelni daljnogledi v seriji imajo križ v prvi goriščni ravnini; so odlični za taktično streljanje. Novost, ki jo prinaša druga generacija, je več pomika po višini; vsi strelni daljnogledi Helos 2. generacije nudijo 100 MOA / 29 MIL pomika po višini, zato lahko brez težav ustrelimo tudi na nekoliko bolj oddaljeno tarčo. Križ se od modela do modela razlikuje, vsem pa so skupne pomožne merilne točke za padec izstrelka in veter. Osvetlitev križa lahko nastavimo na 6 stopenj. Modela 2–12×42 in 4–20×50 imata cev premera 30 mm, medtem ko ima različica 6–24×56 34mm cev. Kupole so nepokrite s kliki ¼ MOA ali 0.1 MIL (odvisno od modela). Obe kupoli lahko zaklenemo, kupola za pomik po višini pa ima celo funkcijo Zero Stop. Kupola za odpravo napake paralakse je na levi strani z nastavitvijo od 10 jardov do neskončnosti.

Ohišje strelnih daljnogledov je iz enega kosa aluminija. Oblika večjih modelov se razlikuje od prejšnje generacije, zdaj so kupole poravnane, kar naredi strelne daljnoglede bolj estetske. Narejeni so, da tisočkrat zdržijo silo 1000 G. Notranjost je zatesnjena in polnjena z argonom, ki preprečuje rošenje pri nizkih temperaturah. Za izboljšanje svetlobne prepustnosti so na steklu številni premazi.

Zaključek

Za strelni daljnogled serije Helos BTR Gen II boste morali odšteti 500–800 €, odvisno od modela. Za ta denar dobite ogromno, kar pa ni nič novega, ko govorimo o optičnih izdelkih podjetja Athlon. Najbolj omembe vredne izboljšave so večji pomik po višini (29 MIL / 100 MOA), funkcija Zero Stop, in 10x zoom faktor širokokotnega modela. Serija Helos BTR Gen II je na voljo od začetka februarja 2021.

Summary
Article Name
Strelni daljnogledi Athlon Helos BTR Gen II
Description
Serija Helos BTR proizvajalca Athlon je znana po tem, da za svoj denar ponuja ogromno. Serija se ponaša z dobro optiko in kvalitetnimi optičnimi premazi, robustnim aluminijastim ohišjem iz enega dela ter dodelanimi kupolami.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja