Skoči na vsebino
Domov » Strelni daljnogledi » Steiner Ranger 6

Steiner Ranger 6

Uvod

Strelni daljnogledi Steiner Ranger so zgodba o uspehu. Že vrsto let ohranjajo položaj med najbolj popularnimi lovskimi strelnimi daljnogledi v cenovnem rangu okoli 1000 €. Približno eno leto nazaj nas je podjetje Steiner obvestilo, da pripravljajo serijo Ranger s 6-kratnim faktorjem povečave. Leto 2020 so med drugim posvetili izpopolnjevanju teh strelnih daljnogledov, zdaj pa so jih končno dali v prodajo. Poudariti je treba, da klasična serija Ranger ostaja v prodaji po isti ceni kot do sedaj. Strelni daljnogledi serije Ranger 6 so na voljo za približno 500 € več. Katere izboljšave prinašajo?

Steiner Ranger 6

Modeli, ki so na voljo

Zaenkrat sta v Steinerjevi ponudbi na voljo dva modela Ranger 6:

  • 1–6×24
  • 3–18×56

Širokokotni model (1–6×24) je zasnovan za lov na pogon, pri katerem je koristno imeti 1-kratno povečavo, saj lahko skozi daljnogled gledamo z obema očesoma. Nudi vidno polje 41 m na 100 m, kar je odlično. Glavna konkurenta v tem cenovnem rangu sta Kahles Helia 1–6x24i in Zeiss Conquest V6 1.1–6x24i.

Steiner Ranger 6 3–18×56 je narejen za lov v mraku, zaradi širokega razpona povečave pa se odlično obnese tudi pri lovu na daljše razdalje.

Govori se, da bo v prihodnje Steiner predstavil še dva modela v tej seriji, in sicer 2.5–15×50 ter 5–30×56, vendar se še ne ve, kdaj.

Steiner Ranger 6

Razlike med serijama Ranger 6 in Ranger

  • Začnimo z najočitnejšo razliko, torej faktorjem povečave. Klasični modeli imajo 4-kratnega, medtem ko imajo novi modeli 6-kratni faktor povečave.
  • Zaenkrat sta v seriji Ranger 6 dva strelna daljnogleda, v klasični seriji pa pet strelnih daljnogledov.
  • Novi strelni daljnogledi imajo 92% prepustnost svetlobe, medtem ko serija Ranger nudi 90% prepustnost svetlobe.
  • V strelnih daljnogledih serije Ranger 6 je izboljšano ED-steklo, zaradi katerega je slika še čistejša in ostrejša.
  • Razlika je tudi v ceni; če primerjamo strelne daljnoglede obeh serij, ki so si po funkcionalnosti podobni, je optika Ranger 6 za približno 500 € dražja.
  • Tudi kupole so posodobljene. Nove imajo bolj definirane klike, ob vrtenju pa so nekoliko glasnejše. Na kupoli za pomik po višini je odslej tudi Zero Stop, ki ga Steiner imenuje Zeromode.
  • Ohišje strelnih daljnogledov serije Ranger 6 je v sijoči črni barvi, ohišje klasičnih pa v mat črni barvi. Razlika je vidna na sliki spodaj.

Ostale lastnosti, ki jih je vredno izpostaviti

Strelni daljnogledi Ranger 6 so lahki in kompaktni. Steinerju je kljub večjemu faktorju povečave uspelo ohraniti kratkost ohišja. Ravno zato so ti daljnogledi odlični v kombinaciji z raznimi nočnimi in termovizijskimi nastavki. Opremljeni so z osvetljeno centralno piko, ki jo lahko nastavimo na 11 stopenj jakosti, primerna pa je za uporabo v vseh svetlobnih razmerah. Imajo križ 4A-I v drugi goriščni ravnini. Kupole so pokrite in nizke. Z enim klikom mesto zadetka premaknemo za 1 cm na razdalji 100 m (0.1 MIL). Ohišje je narejeno iz enega kosa aluminija. Garancijska doba znaša 10 let.

Steiner Ranger 6

Zaključek

Steiner je s predstavitvijo serije Ranger s 6-kratnim faktorjem povečave naredil pomemben korak v prihodnost. Le redki konkurenti po podobni ceni ponujajo tako lahke, kompaktne in optično zmogljive lovske strelne daljnoglede. Ravno zato se nadejamo, da se bo serija Ranger 6 prodajala prav tako dobro kot klasični modeli. 1–6×24 je na voljo po ceni 1499 €, 3–18×56 pa lahko kupite za 1649 €.

Galerija slik

Summary
Article Name
Steiner Ranger 6
Description
Steiner je s predstavitvijo serije Ranger s 6-kratnim faktorjem povečave naredil pomemben korak v prihodnost. Le redki konkurenti po podobni ceni ponujajo tako lahke, kompaktne in optično zmogljive lovske strelne daljnoglede.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja