Skoči na vsebino
Domov » Daljnogledi » Pulsar predstavlja novi Krypton 2

Pulsar predstavlja novi Krypton 2

Uvod

Ker se področje tehnologije nenehno razvija, je vedno zanimivo obiskati dogodke, na katerih so predstavljene najnovejše inovacije. Zato je bila naša ekipa navdušena nad sejmom IWA 2023, kjer smo si od blizu ogledali tudi nekaj najsodobnejših naprav znamke Pulsar.

Med tistimi, ki so pritegnile našo pozornost, sta bila nova modela Krypton 2 FXG50 in FXQ35. Gre za nadgradnjo prejšnje generacije Krypton, zato smo komaj čakali, da ju dobimo v roke in preverimo, kaj zmoreta. Oglejmo si, kaj napravi ponujata.

Prvi vtisi

Naša ekipa je takoj opazila, da je nova generacija modelov Krypton 2 FXG50 in FXQ35 krajša, lažja in kompaktnejša od predhodnikov. Črno-moder dizajn, ki je značilen za naprave Pulsar, poudarja eleganten in sodoben videz.

Pomembna razlika v primerjavi s prejšnjo generacijo je postavitev baterije in obroča za ostrenje, ki sta pri modelih Krypton 2 zamenjana. Baterija je zdaj na vrhu, obroč za ostrenje pa ob strani naprave, zato je – vsaj po našem mnenju – uporaba naprave bolj naravna, sama naprava pa bolj uravnotežena.

Krypton 2 je nekoliko prijetnejši za držanje, hkrati pa je dobro zasnovan. Izboljšave so vsekakor opazne, še zlasti pri kakovosti izdelave.

Pulsar Krypton 2 FXG50 at IWA 2023
Pulsar Krypton 2 FXQ35 at IWA 2023

Razlika med modeloma Krypton 1 in Krypton 2

V primerjavi s prvo generacijo, ki je zajemala samo napravo Krypton FXG50, druga generacija Krypton vključuje dve napravi – Krypton 2 FXG50 in FXQ35. Tako imajo uporabniki več možnosti izbire.

Kot smo že omenili, sta najopaznejši razliki velikost in oblika, saj je Krypton 2 krajši in kompaktnejši, zaradi zamenjanega položaja baterije in obroča za ostrenje pa tudi bolj uravnotežen. Baterija je zdaj na vrhu naprave, obroč pa ob strani.

Ena od odličnih lastnosti naprav Krypton 2 je združljivost za nazaj. To pomeni, da so novejši modeli združljivi s prejšnjimi adapterji in drugo dodatno opremo, medtem ko oprema prejšnje generacije ni združljiva z novo. To je odlična novica za uporabnike, ki so že kupili dodatno opremo Pulsar in želijo nadgraditi svojo napravo, ne da jim bilo treba kupiti novo opremo.

Še ena izboljšava naprav Krypton 2 je sistem hitrega odklopa, ki omogoča hitro in preprosto odstranitev naprave s preprostim potiskom in obratom. Ta postopek je precej hitrejši kot pri starejših modelih in uporabnikom prihrani dragoceni čas na terenu.

Krypton 2 ima tudi barvne palete, kar je nova funkcija, ki pri prvi generaciji ni bila na voljo. Uporabniki lahko izbirajo med osmimi različnimi barvnimi paletami, s katerimi lahko napravo optimizirajo za določene naloge in spreminjajoče se pogoje opazovanja.

Pulsar Krypton 2 FXG50 in FXQ35 sta zlahka namestljiva na optiko (Vir: Pulsar)

Krypton 2: Glavne lastnosti

Zaslon AMOLED ločljivosti Full-HD in osem barvnih palet

Modela Krypton 2 FXG50 in FXQ35 sta zasnovana za potrebe ljubiteljev narave, lovcev in varnostnih strokovnjakov ter sta odličen primer Pulsarjeve zavezanosti inovacijam in postavljanju novih meja.

Najprej bi izpostavili večbarvni zaslon AMOLED Full HD z ločljivostjo 1920 × 1080 slikovnih pik in hitrim odzivnim časom, ki omogoča čisto sliko tudi med gibanjem. Poleg tega je opremljen z osmimi barvnimi paletami, ki uporabniku omogočajo boljši pregled nad okolico s prilagoditvijo naprave določenim pogojem ali vremenskim razmeram. Razpoložljive palete so White Hot, Black Hot, Red Hot, Rainbow, Ultramarine, Red Monochrome, Sepia in Violet.

Vgrajen modul Wi-Fi in zmogljiv notranji pomnilnik

Vgrajen modul Wi-Fi je še ena pomembna lastnost naprav Krypton 2. Omogoča prenos slik v pametne telefone v realnem času prek mobilne aplikacije Stream Vision 2. Ta funkcija omogoča tudi preprosto deljenje slik na družbenih omrežjih in sprotno shranjevanje podatkov.

Če družbeni mediji niso vaša prednostna naloga in posnetke raje shranjujete lokalno, vas bo razveselilo, da ima Krypton 2 tudi zmogljiv notranji pomnilnik s 16 GB prostora za shranjevanje. Vanj lahko shranite več ur videoposnetkov in veliko, veliko fotografij. Če boste želeli prijatelju pokazati, kaj ste počeli, poskrbite, da boste imeli dovolj časa, da pregledate vse.

Stream Vision 2 Aplikacija (Vir: Pulsar)

Robustno magnezijevo ohišje

Ohišje naprav Krypton 2 je tako kot pri prvi generaciji izdelano iz lahke magnezijeve zlitine, in čeprav sta napravi presenetljivo kompaktni, sta zelo trdni in odporni proti obrabi in drugim zunanjim dejavnikom. Morda nas bo Pulsar prepričal, da se motimo, vendar vseeno ne priporočamo, da vam prevečkrat pade na tla.

Združljivost s starejšimi modeli, sistem QD in prenosni monokular s 3-kratno povečavo

Krypton 2 FXG50 in FXQ35 sta združljiva za nazaj. Lahko ju uporabljate s starejšimi adapterji, kar je odlična novica za lastnike starejših modelov.

Pulsar je za Krypton 2 zasnoval tudi nov bajonetni, hitro snemljivi adapter PSP-B. Adapter je mogoče hitro in preprosto namestiti na optiko ali ga sneti z nje. To je še posebej koristno za tiste, ki ostanejo v gozdu tudi po sončnem zahodu, saj lahko dnevno optiko brez težav zamenjate s termovizijsko optiko.

Poleg tega je Krypton 2 opremljen z novim monokularjem Pulsar 3x20B, ki ga lahko kadar koli namestite ali snamete. Če uporabniki želijo sneti monokular Krypton 2 z optike in ga uporabiti kot ročni termovizijski monokular, lahko to storijo v nekaj sekundah. Namestitev monokularja spremeni Krypton 2 v termovizijsko napravo s 3-kratno optično povečavo.

Krypton 2 lahko uporabljamo kot ročni termovizijski monokular (Vir: Pulsar)

Objektiv, senzor in ločljivost

Pulsar je bil vedno ponosen na svoje evropske korenine, kar se odraža tudi v izdelkih. FXG50 in FXQ35 imata termovizijski senzor evropske izdelave.

FXG50 je opremljen z objektivom F50/1,0 in 12 µm senzorjem z ločljivostjo 640 × 480 slikovnih pik z NETD < 40 mK, ki omogoča ostre slike z jasno prepoznavnimi značilnostmi živali in njihove okolice. Tega za zdaj ne moremo potrditi, saj naprave še nismo v celoti preskusili, vendar Pulsar trdi, da so vidne tudi najmanjše podrobnosti, kot so listi, vejice in trava.

FXQ35 ima objektiv F35/1,0 in senzor z nekoliko manjšo ločljivostjo 384 × 288 slikovnih pik, velikostjo pike 17 µm in vrednostjo NETD < 25 mK, ki omogoča izjemno prepoznavanje podrobnosti in je uporaben tudi v slabših vremenskih razmerah. Pulsar obljublja, da bodo tudi najmanjše temperaturne razlike jasno vidne med dežjem, v megli ali v hladnih jutrih. Podjetje je obljubilo tudi splošno izboljšanje kakovosti slike.

Pulsar Krypton 2 FXG50 (Vir: Pulsar)

Razlika med modeloma Krypton 2 FXQ35 in Krypton 2 FXG50

Kot smo že omenili, ima FXQ35 manjši objektiv kot FXG50 in tudi drugačen senzor.

FXG50 je opremljen s senzorjem z ločljivostjo 640 × 480 slikovnih pik, velikostjo pike 12 µm in NETD < 40 mK, FXQ35 pa ima senzor z manjšo ločljivostjo 384 × 288 slikovnih pik, velikostjo pike 17 µm ter NETD < 25 mK.

Običajni predmet, visok 1,8 m, je z modelom Krypton FXG50 prepoznaven na razdalji 2300 m – tudi v popolni temi– medtem ko je ta razdalja pri modelu FXQ35 manjša od 1300 m. Slednji ima tudi ožje vidno polje.

Na splošno je Krypton 2 FXQ35 manjša, kompaktnejša in lažja različica svojega »večjega brata« in se bo najverjetneje bolj uporabljal pri lovu na zalaz. To se bo poznalo tudi v ceni obeh modelov, saj bo FXG50 približno 500 EUR dražji od modela FXQ35.

Pulsar Krypton 2 FXG50 in FXQ35 na sejmu IWA 2023

Zmogljivost baterije pri napravah Krypton 2

Obe napravi Krypton 2 – FXQ35 in FXG50 – sta opremljeni s polnilno litij-ionsko baterijo IPS7, ki jo lahko hitro zamenjate tudi na terenu.

Baterija je dovolj zmogljiva, da omogoča do 11 ur neprekinjene uporabe, kar je več kot dovolj za večino scenarijev.

Datum lansiranja naprav Krypton 2

Pulsar je sporočil, da bodo nove termovizijske naprave Krypton 2 na voljo maja 2023, vendar se to lahko spremeni. Če se naročite na naše e-poštne novice, boste med prvimi obveščeni, ko bodo končno na trgu.

Cena naprav Krypton 2

Cena modela Krypton 2 FXQ35 se bo vrtela okoli 2600 EUR, model FXG50 pa bo nekoliko dražji in bo stal okoli 3100 EUR.

Zaključek

Krypton 2 bo zagotovo pozitiven dodatek k seriji Pulsar. Prepričani smo, da bo presegel prvo generacijo Krypton, model FXQ35 pa bo najverjetneje nadomestil tudi modele Proton. Zato se sprašujemo, kaj se bo takrat zgodilo z modeli Proton, vendar je to že druga tema.

Ne dvomimo, da bo Pulsar ponovno postavil nove standarde za celoten trg. Podobni izdelki njihovih glavnih konkurentov stanejo vsaj 1000 EUR več. To bo nedvomno spodbudilo konkurenco k iskanju boljših rešitev, kar pomeni višjo kakovost izdelkov za vse. Trg termovizijskih naprav se ne ohlaja. Kdo ve, kaj bo prineslo naslednje desetletje.

Summary
Article Name
Pulsar predstavlja novi Krypton 2
Description
Nova modela Krypton 2 FXG50 in FXQ35 sta nadgradnja prejšnje generacije Krypton, zato smo komaj čakali, da ju dobimo v roke in preverimo, kaj zmoreta. Oglejmo si, kaj napravi ponujata.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja