Skoči na vsebino
Domov » Termovizija » Pulsar Krypton 2 XG50 Test v lovišču

Pulsar Krypton 2 XG50 Test v lovišču

Na sejmu IWA 2023 je Pulsar najavil drugo generacijo termovizijskega nastavka Krypton, ki bo od sedaj na voljo v dveh različicah, Krypton 2 XG50 ter Krypton 2 XQ35. Na tokratnem testu smo preizkusili zmogljivejšo različico Krypton 2 XG50, ki s svojimi tehničnimi značilnostmi in nekaterimi inovativnimi uporabnostnimi rešitvami upravičuje visok kakovostni razred.

Krypton 2 XG50

Pulsar Krypton 2 XG50 predstavlja kot napravo z dvojnim namenom uporabe. V osnovi gre za termovizijski nastavek na objektivu strelnega daljnogleda, ki nam na enostaven in hiter način omogoča spremeniti našo dnevno optiko v termovizijsko nočno namerilno napravo. Z dodatkom posebnega monokularja Pulsar Monocular 3×20 B se naprava spremeni v termovizijski monokular, s katerim lahko opazujemo okolico na skoraj enak način kot s klasičnimi namenskimi termovizijskimi monokularji. Čeprav se ideja na prvi pogled zdi odlična in jo resnici na ljubo iz takšnih in drugačnih razlogov promovirajo tudi drugi proizvajalci termovizijskih in digitalnih nočnih nastavkov, je bila do sedaj le pogojno uresničljiva.

Postopek odstranitve monokularja (eyepiece) z nastavka, namestitve adapterja na nastavek ter končne pritrditve na objektiv strelnega daljnogleda zahteva svoj čas in je v primeru nekaterih proizvajalcev precej zapleten. Napravo je tako hkrati težko uporabljati za opazovanje in za oddajo strela. Omenjenemu konceptu se je najbolj uspel približati Pulsar s svojima termalnima nastavkoma Krypton FXG50 ter Proton FXQ30, ki omogočata uporabo Pulsar 5×30 B monokularja skupaj z že nameščenim adapterjem za pritrditev na okular strelnega daljnogleda. Tudi nekateri proizvajalci dodatne opreme za nočno optiko (Smartclip, Rusan) so razvili lastne rešitve, ki s posebnimi nastavki omogočajo hitro preklapljanje med monokularjem in prednjim nastavkom. V tem primeru lahko z nekaj vaje dokaj hitro namestimo nastavek na strelni daljnogled in preidemo iz opazovanja na streljanje z isto napravo.

Krypton 2 XG50 na strelnem daljnogledu

Pri lovu divjih prašičev na privabljalnem krmišču je zadeva delovala povsem zadovoljivo, saj se prašiči na istem mestu zadržujejo dovolj dolgo, da smo lahko nastavek namestili na strelni daljnogled, prašiči pa se med tem niso premaknili iz mesta, kjer smo jih nazadnje opazovali skozi monokular. Pri lovu na lisice in šakale, kjer je z nočnimi namerilnimi napravami to dovoljeno, pa je takšen postopek že predolg. Po obsežnem testiranju novega nastavka Krypton 2 XG50 lahko trdimo, da je Pulsar resnično razvil napravo, ki jo v nekaj sekundah iz opazovalnega monokularja spremenimo v termovizijski nastavek na strelnem daljnogledu.

Tehnični podatki

NapravaKrypton 2 XG50
Senzor640×480 pix.
12 µm
NETD <40 mK
LečaF50/1.0
PovečavaOptična povečava naprave 1x
 
Optična povečava monokularja 3x
 
Priporočena optična povečava strelnega daljnogleda 2x-6x
Vidno polje15.4×11.5m/100m
8.80x6.60
Razdalja zaznave2300 m
ZaslonAMOLED
1920×1080
NapajanjeIPS7 Li-ion Battery Pack
Čas delovanja do 11h
USB – C priključek
Dimenzije131x78x84 mm
330g brez baterije / 460g z baterijo
ZaščitaIPX7 -250 do +500
Video/foto snemanjeResolucija: 1024×768
Format:       mp4 / .jpg
16GB notranjega spomina
Tabela tehničnih podatkov

Kvaliteta slike

Iz tehničnih podatkov termovizijskega nastavka je razvidno, da gre za napravo visokega razreda, kar se je izkazalo tudi med testiranjem. Termovizijski senzor resolucije 640×480 z razdaljo med toplotnimi točkami 12µm in vrednostjo NETD < 40 ter germanijeva leča z goriščno razdaljo 50mm in hitro f1.0 zaslonko zagotavljata vrhunsko sliko z veliko podrobnostmi. Seveda ima veliko vlogo pri kvalitetnem prikazovanju slike tudi zaslon termovizijske naprave. Krypton 2 XG50 je opremljen z resnično velikim AMOLED zaslonom resolucije 1920×1080 slikovnih točk. Tako velik in resolucijsko močan zaslon je logična izbira pri sprednjih termovizijskih nastavkih, saj z večanjem optične povečave strelnega daljnogleda približujemo sliko zaslona in s tem neizogibno prihaja do nekoliko »kockaste slike,« kar pa se pri Kryptonu začne poznati šele od 6x povečave dalje. Z napravo lahko tako na razdaljah do okoli 400 m jasno prepoznavamo katero vrsto divjadi opazujemo, tudi, če le ta miruje in nam je vidna le silhueta. Na razdaljah pod 100 m pa je prikazovanje podrobnosti že tako natančno, da lahko jasno razločimo spol pri srnjadi in divjih prašičih.

Nastavek smo testirali v avgustu, ko imajo srnjaki že povsem očiščeno rogovje. Nekatere tehnično manj napredne termovizijske naprave niso sposobne zaznati in prikazati rogovja pri srnjakih in jelenih, ko je le to že očiščeno in zaradi tega ne oddaja toliko toplote kot telo živali. V našem primeru je Pulsar Krypton 2 XG50 na razdalji 100 m jasno prikazoval srnjakovo rogovje, na razdalji pod 50 m pa je bila slika rogovja dovolj jasna, da so se videli parožki in je bilo mogoče vsaj okvirno oceniti moč trofeje. Zelo natančno so izrisane tudi podrobnosti okolice, ki spominjajo na uporabo digitalne nočne opazovalne naprave.

V preteklosti je bilo pri uporabi termovizijskih naprav v popolni temi težko določiti, kje v prostoru in kako daleč od nas se nahaja divjad, saj je ob sicer zelo dobrem kontrastu med telesom živali in okolice bila slednja precej zamegljena. Pulsar Krypton 2 XG50 objekte, kot so drevesa, grmovje, visoke preže, poljske poti, bale sena in še kaj, kar se nahaja v lovišču, izriše izredno natančno, kar nam omogoča odlično orientacijo v prostoru in ocenjevanje razdalj do cilja na podlagi predhodnega poznavanja lovišča. Za tako dobro sliko pa morata biti izpolnjena dva pogoja:

 1. Ozračje mora biti kar se da suho, saj večja količina vlage nekoliko zmanjša učinkovitost termovizijskih naprav. Seveda tudi v megli termovizija omogoča bistveno boljše opazovanje kot digitalna nočna tehnologija, le ostrina in podrobnost slike se v takšnih pogojih zmanjšata.
 2. Uporabljati moramo gumb za ostrenje slike na različnih razdaljah. Globinska ostrina pri termovizijskih napravah je omejena, in če želimo imeti resnično podrobno in ostro sliko opazovanega objekta, moramo kar pogosto ostriti sliko. Zaradi tehnične dovršenosti naprave Krypton 2 XG50 se nam je med našim testom pogosto pripetilo, da smo bili s termovizijsko sliko zadovoljni, ne da bi se ob tem zavedali, da je le-ta izven fokusa. Šele sčasoma smo se navadili, da smo gumb za ostrenje slike uporabljali pogosteje in tako uživali ob resnično ostri sliki.

Za razliko od prve generacije, kjer sta bili na voljo samo dve barvi (white hot in black hot), je v drugi generaciji na voljo razkošna paleta 8 barv prikazovanja toplega objekta. Pri izbiri barvnega načina termovizijskih naprav je veliko odvisno od posameznikovih navad in osebnih preferenc. Zaradi tega se običajno izogibamo svetovanju, katero barvo naj posameznik izbere, saj bo lahko to sam ugotovil z nekaj izkušnjami pri uporabi naprave. Glede na to, da smo tokrat testirali termovizijski nastavek, ki se uporablja v kombinaciji s strelnim daljnogledom, pa se je izkazalo, da je najuporabnejša barva bela (white hot), saj smo le tako lahko dobro videli namerilni križ v našem strelnem daljnogledu, kadar smo merili na cilj.

Krypton 2 XG50 POV

Pulsarjevi modeli Krypton 2 omogočajo tristopenjsko nastavitev ojačitve termovizijskega signala (normal, high, ultra). Že v preteklosti smo med testiranjem Pulsarjevih naprav ugotovili, da v normalnih razmerah najboljšo sliko zagotavlja osnovna (normal) nastavitev. Pri tej nastavitvi slika ponuja največ podrobnosti opazovanega objekta in okolice. Ojačitev signala smo uporabljali samo v primeru megle, ko je v termovizijski sliki že tako nekaj manj detajlov, ojačitev signala pa je omogočila zaznavanje toplih objektov na nekoliko daljših razdaljah. Druga funkcija, ki naj bi izboljšala kvaliteto slike, je t.i. Smoothing filter, katerega smo po kratkem preizkušanju izklopili, saj po našem mnenju naredi sliko manj ostro in nekako nismo prepoznali dodane uporabne vrednosti.

Uporaba v vlogi termovizijskega nastavka

Osnovni namen Kryptona 2 XG50 je zagotovo namestitev na objektiv strelnega daljnogleda, s čimer našo dnevno optiko spremenimo v termovizijski strelni daljnogled. Pulsar ob tem priporoča, da med uporabo nastavka uporabljamo povečave na strelnem daljnogledu med 2-6x. Pri večjih povečavah strelnega daljnogleda slika postaja vse bolj kockasta in neostra, hkrati pa se zelo zmanjša vidno polje. Na testu smo veliko preizkušali, kako se obnesejo različne povečave in prišli do ugotovitve, da je do 8x povečava še uporabna za strel na divjad. Hkrati pa je potrebno poudariti, da takšna povečava pri lovu na divje prašiče ponoči niti ni potrebna, saj so tarče običajno precej velike, razdalje pa majhne.

Pulsar ponuja štiri različne velikosti PSP-B adapterja za pritrditev Krypton nastavka na objektiv strelnega daljnogleda. Nastavki se glede na velikost razlikujejo po oznakah PSP-30B, PSP-42B, PSP-50B in PSP-56B. PSP-30B je namenjen strelnim daljnogledom, ki se običajno uporabljajo za lov na pogonih in imajo celotno telo premera 30 mm. Ostali trije pa se razlikujejo po velikosti vložkov, s katerimi prilagodimo adapter zunanjemu premeru objektiva na našem strelnem daljnogledu. Kot povedo oznake, so načeloma namenjeni skupinam strelnih daljnogledov z lečo objektiva 42, 50 ali 56 mm.

Namestitev adapterja na objektiv strelnega daljnogleda je potekala brez težav v skladu s priloženimi navodili. Omeniti velja, da Pulsar v navodilih navaja točno določeno silo, s katero je potrebno priviti nekatere vijake in pri tem priporoča uporabo navornega izvijača. Kljub temu priporočilu sta v kompletu priložena dva navadna imbus ključa ustrezne velikosti, s katerima smo “po občutku” privili vse vijake. Namestitev termovizijskega nastavka na adapter je v novem PSP-B sistemu povsem enostavna in zahteva le ustrezno poravnavo zaklepnih bradavic na nastavku z odprtinami v adapterju ter nekaj stopinjski obrat v nasprotni smeri urinega kazalca.

Krypton 2 FXG50 (Vir: Pulsar)

Po namestitvi adapterja in nastavka na objektiv strelnega daljnogleda smo pripravljeni na streljanje. Termovizijski nastavki serije Krypton 2 so po zagotovilih proizvajalca že ustrezno kalibrirani in ne potrebujejo dodatnega poravnavanja z osjo strelnega daljnogleda. Moralna dolžnost vsakega lovca pa je, da pred začetkom uporabe preveri, ali so zadetki z nameščenim termovizijskim nastavkom dejansko v isti namerilni točki kot pri streljanju brez nastavka.

Krypton 2 ima v ta namen predvideni dve funkciji. Prva funkcija je mehanska in omogoča poravnavo zaslona z zaslonom strelnega daljnogleda. Omogočena je samo v kombinaciji z originalnim Pulsarjevim PSP-B adapterjem, ki je opremljen z dvema vijakoma. Kadar ta dva vijaka nekoliko odvijemo, lahko pritrjen nastavek premikamo v vse smeri in ga fizično poravnamo s strelnim daljnogledom. V pomoč nam je križ na zaslonu termovizijskega nastavka, katerega aktiviramo v meniju z ukazom “Display alignment” in ga nato poravnamo z namerilnim križem strelnega daljnogleda. Ko sta križa poravnana, z ustrezno silo privijemo oba vijaka, s čimer zagotovimo, da je namerilni križ strelnega daljnogleda v sredini zaslona termovizijskega nastavka. Z ustreznim številom strelov nato samo še preverimo, ali so zadetki v namerilni točki. Med našim testiranjem smo Kryptona 2 XG50 preizkusili na več puškah in v vseh primerih je poravnava zaslona z namerilnim križem zadostovala, da so bili zadetki v namerilni točki. Pri tem je potrebno poudariti, da premikanje zaslona ne premika lege zadetka pri pravilno tovarniško kalibriranem nastavku. S tem le poravnamo zaslon tako, da je sredina zaslona čim bolj v sredini vidnega polja strelnega daljnogleda, da lahko kar v največji meri izkoristimo celotno vidno polje termovizijskega nastavka.

V primeru, da iz kakršnega koli razloga skupina zadetkov po namestitvi termovizijskega nastavka odstopa od namerilne točke, nam Krypton 2 omogoča popravke do 30 cm po višini in smeri s korakom 15 mm za vsako spremenjeno vrednost na X ali Y osi. Popravki se izvajajo preko ukazov v meniju »Display Position Calibration«, kjer lahko vrednosti na oseh X in Y spreminjamo za +/- 20 vrednosti. Večanje vrednosti X bo zadetke prestavilo v desno, večanje vrednosti Y pa zadetke prestavi navzdol.

Ker na nobeni od naših pušk ni bilo potrebno popravljati mesta zadetkov po namestitvi termovizijskega nastavka, smo se odločili še za en test, s katerim smo preverili, kako natančno in ponovljivo deluje premikanje mesta zadetkov z uporabo menija »Display Position Calibration«. Na tarčo velikosti 1×1 m smo najprej izstrelili 2 strela, nato pa smo streljali s spreminjanjem koordinat X in Y za dvajset enot po sistemu X+20/Y +20 in 3 streli, X +20/Y-20 in 3 streli, X-20/Y -20 in 3 streli ter X-20/Y+20 in 3 streli. Za zaključek smo obe koordinati ponovno nastavili na vrednost 0/0 in izstrelili še dva kontrolna strela.

4 skupine kontrolnih zadetkov

Na tarči smo tako dobili pet skupin zadetkov in ko smo povezali zunanje štiri skupine, je nastal kvadrat s stranicami približno 60 cm, v sredini kvadrata pa se je nahajala skupina 4 kontrolnih zadetkov. Trdimo torej lahko, da sistem korekcije mesta zadetkov pri Kryptonu 2 XG50 deluje tako, kot navaja proizvajalec.

V meniju je omogočen tudi sistem korekcije točke zadetkov na način zamrznitve slike. Po izstreljeni kontrolni skupini strelov moramo med merjenjem v tarčo zamrzniti sliko, nato pa s spreminjanjem koordinat X in Y prestavljati križ na zaslonu nastavka tako, da ga premaknemo v sredino kontrolne skupine. Ob potrditvi novih nastavitev bo nastavek sam izvedel prilagoditev, tako da bodo streli v željeni točki. V našem testu te funkcije nismo mogli preizkusiti, saj pri nobeni od treh pušk ni prišlo do spremembe točke zadetka.

Ne glede na to, da pri uporabi Kryptona 2 XG50 naj ne bi prišlo do spremembe lege zadetkov, je Pulsar v meniju omogočil shranjevanje popravkov za tri različne profile (A, B in C). V osnovi je ta funkcija namenjena uporabi nastavka na treh različnih puškah, kjer lahko ločeno shranimo tri nastavitve za vsako posebej, kadar je to seveda sploh potrebno. Ker pa se je v našem primeru izkazalo, da popravki niso bili potrebni za nobeno od treh pušk, smo razmišljali, kako bi lahko možnost treh različnih profilov uporabili.

Ena izmed možnosti je, da za isto puško pod različne profile shranimo tri vrste streliva, kadar pri le teh prihaja do večjih odstopanj pri točki zadetka. Druga možnost pa je nastreljevanje puške z istim strelivom, vendar na tri različne razdalje, kadar uporabljamo kalibre z bolj visoko krivuljo leta, ki so občutljivi na spreminjanje razdalje do cilja. Pri tem pa opozarjamo, da takšne uporabe profilov A, B in C Pulsar ne navaja v navodilih za uporabo. Vsak uporabnik mora najprej na strelišču temeljito preizkusiti, ali takšen način odgovarja njemu in njegovemu lovskemu kompletu. Test smo opravili na puškah kalibra .223 Rem., .308 Win. in .30-06 Spr. Pri nobenem od teh kalibrov nismo opazili, da bi energija povratnega odsuna predstavljala težavo za Kryptona 2 XG50 na PSP-B adapterju.

Krypton 2 XG50 (Vir: Pulsar)

Na strelišču smo Kryptona preizkusili še v povezavi z adapterjem podjetja Smartclip, ki se od adapterja PSP-B razlikuje po konstrukciji. Narejen je namreč za točno določen zunanji premer objektiva in nima vložkov, s katerimi bi ga lahko prilagodili različnim objektivom. S tega vidika naj bi bil natančnejši pri večkratnem snemanju in nameščanju, seveda pa ni tako univerzalen kot PSP-B adapterji. Nastavek Krypton 2 namestimo na Smartclip adapter preko reducirnega obroča in proti-navoja, kar za razliko od PSP-B adapterja ne omogoča hitrega snemanja in nameščanja ter postopek  montaže precej podaljša. Ob namestitvi na Smartclip adapter smo preverili, ali je zaslon poravnan s strelnim daljnogledom, nato pa še izstrelili nekaj poizkusnih strelov. Pri tem smo nastavek skupaj z adapterjem ob vsakem strelu sneli in ponovno namestili na objektiv strelnega daljnogleda. Vsi zadetki so se nahajali na pričakovanem mestu in v pričakovani veliki skupini.

Uporaba nastavka Krypton 2 s Smartclip adapterjem prav tako ne omogoča uporabe Pulsarjevega 3×20 B monokularja. Dopušča sicer uporabo starejšega modela Pulsar 5×30 monokularja, vendar smo pri pritrjevanju monokularja na adapter naleteli na številne težave. Te smo sicer pripisali dokaj ozkemu premeru adapterja (53 mm), ki je bil namenjen strelnemu daljnogledu s 44 mm lečo objektiva. Ocenjujemo, da bi bilo v primeru uporabe Smartclip adapterja za 50 mm ali 56 mm objektiv nameščanje 5×30 monokularja lažje, pri tem pa je potrebno upoštevati, da je vidno polje pri 5×30 monokularju preozko in ne zajame celotnega zaslona na Krypton 2 XG50. Krypton 2 XG50 je deloval skladno z oglaševanjem Pulsarja in izpolnil naša pričakovanja pred testiranjem; tako v kombinaciji z obema adapterjema kot na treh puškah različnih kalibrov.

Preizkus s premaknjenim zaslonom

Na strelišču smo testiranje dopolnili še z dodatnim preizkusom. V zadnjem času smo namreč opazili, da posamezniki iščejo informacije glede termovizijskih nastavkov in njihove zanesljivosti z vprašanjem, kako natančno držijo lego zadetka pri večkratnem snemanju in ponovnem nameščanju na objektiv strelnega daljnogleda. Pri tem se je najpogosteje pojavljalo vprašanje, kaj se zgodi z lego zadetkov, če zaslon termovizijskega nastavka ni povsem poravnan s strelnim daljnogledom. V ta namen smo Kryptona  preko PSP-B adapterja namerno postavili precej izven poravnave, in to na več načinov (po smeri in višini).

Neporavnan zaslon Kryptona

Tudi s tako izrazito neporavnanim zaslonom, so bili zadetki na 100 m v krogu cca 5 cm. To je sicer več od skupine, ki smo jo dosegali s povsem poravnanim Kryptonom, vendar še vedno povsem dovolj za strel na divjega prašiča.

Ob pravilno nameščenem adapterju PSP-B bodo torej zadetki ob uporabi Kryptona 2 v isti skupini kot brez nastavka. Pri tem ni pomembno, ali je zaslon Kryptona povsem poravnan z zaslonom strelnega daljnogleda. Preizkus z neporavnanim Kryptonom je bil namenjen le temu, da se znebimo strahu pred uporabo nastavkov na objektivu strelnega daljnogleda. Vsekakor je pred lovom pravilno, da se nastavek poravna s križem strelnega daljnogleda, kar novi Pulsarjev PSP-B adapter omogoča z izjemno natančnostjo.

Uporabnost v vlogi monokularja

Na tokratnem testiranju smo Kryptona 2 XG50 dejansko preizkusili v obeh vlogah – kot termovizijski nastavek in kot monokular za opazovanje. Naša pričakovanja o uporabnosti nočnih nastavkov na objektivu v vlogi opazovalnega monokularja so temeljila na izkušnjah uporabe nastavkov prejšnje generacije, ki so še imeli nekaj pomanjkljivosti in so bili v dvojni vlogi omejeno uporabni. S tehničnimi rešitvami pri seriji Krypton 2 pa je Pulsar uspel te pomanjkljivosti odpraviti.

Zunanje dimenzije in masa nastavka so izredno kompaktne, kar nam omogoča prenašanje nastavka v žepu lovske jakne, kadar ni v uporabi. Monokular 3×20 B smo večino časa nosili na obesku okoli vratu in ga tako imeli ves čas pripravljenega za pritrditev na termovizijski nastavek. Njegova majhnost je poskrbela, da nas pri nošenju ni oviral in ni odvzemal prostora kakšnemu od drugih lovskih pripomočkov.

Krypton 2 FXG50 monokular (Vir: Pulsar)

Tudi ko smo monokular pritrdili na nastavek, smo oba nosili na obesku okoli vratu. Pri tem skupna dolžina sicer nekoliko presega dolžino najkompaktnejših Pulsarjevih monokularjev serije Axion, vendar se še vedno giblje okoli dolžine Pulsarjevih serij Helion in Telos. Sprva smo bili nekoliko zaskrbljeni, saj smo imeli na obesku okoli vratu pritrjen le monokular 3×20 B in če bi se vez med monokularjem in termovizijskim nastavkom prekinila, bi nam slednji lahko padel na tla. Več časa kot smo napravo testirali, bolj smo ji zaupali in dejansko nismo nikoli dobili občutka, da bi lahko prišlo do neželenega dogodka.

Ob že opisani kvaliteti slike in dejstvu, da se z uporabo monukolarja 3×20 B ohrani vidnost celotnega AMOLED zaslona, lahko mirno zapišemo, da je Krypton 2 XG50 tudi vrhunski termovizijski monokular, kadar ga uporabljamo v tej vlogi.

Zaključek

Za zaključek bi želeli izpostaviti nekaj tehničnih rešitev, ki so se nam med testiranjem zdele najbolj uporabne.

 • Izboljšan in večji zaslon, ki se izkaže predvsem pri uporabi večjih povečav na strelnem daljnogledu.
 • Nov monokular 3×20 B s širokim vidnim poljem, ki nam omogoča pogled na celoten zaslon brez rezanja robov, kot je bilo to v primeru uporabe starejšega 5×30 modela.
 • Nov adapter za pritrditev na objektiv strelnega daljnogleda. Z različno velikimi vložki ga lahko zelo natančno prilagodimo zunanjim dimenzijam objektiva na vsakem od strelnih daljnogledov in tako dobimo zanesljivo in ponovljivo nameščanje termovizijskega nastavka. Možnost fizične poravnave zaslona z optično osjo strelnega daljnogleda zagotavlja optimalen izkoristek vidnega polja termovizijskega nastavka, hkrati pa daje tudi občutek zaupanja v nespremenjeno lego zadetkov ob uporabi termovizijske naprave.
 • Nov sistem pritrjevanja nastavka na adapter omogoča hitro in preprosto snemanje in pritrjevanje, kar se odlično izkaže, kadar Kryptona 2 XG50 uporabljamo v dvojni vlogi.
 • Možnost pomanjšanja ikon v meniju za 2 stopnji (adaptable user interface) omogoča uporabo menija tudi kadar imamo strelni daljnogled nastavljen na večjo povečavo.
 • Možnost shranjevanja strelnih elementov v tri različne profile (A,B,C), omogoča uporabo različnih pušk, streliva ali korekcijo pri streljanju na različne razdalje.
 • Gumb za ostrenje slike na levi strani naprave je lažje dosegljiv in tako ne povzroča težav uporabnikom s krajšimi rokami.
 • Daljinski upravljalec, ki ga preko bluetootha povežemo z napravo, omogoča namestitev na katerikoli del puške. Običajno se ga namesti na kopišček, kjer lahko z levo roko upravljamo vse funkcije enako kot na sami napravi. Tako nam ni potrebno spuščati puške z levo roko, kar običajno zahteva sprednji naslon, ki pa med zalazom ni vedno mogoč. Edina funkcija, ki je seveda ni mogoče upravljati preko daljinskega upravljalca, je ostrenje slike, ki zahteva mehansko premikanje gumba.
 • Termovizijski nastavek Pulsar Krypton 2 XG50 lahko brez strahu priporočimo tudi najzahtevnejšim uporabnikom termovizijske tehnologije.
 • Z vrhunsko sliko in dovršenimi tehničnimi rešitvami nas bo navduševal, ne glede na to, ali ga uporabljamo izključno kot prednji nastavek na objektivu strelnega daljnogleda ali tudi v njegovi sekundarni vlogi termovizijskega monokularja.
 • Uporabnikom, ki iščejo napravo za obe vlogi, priporočamo izbiro ustreznega Pulsar PSP-B adapterja in 3×20 B monokularja.
 • Tistim uporabnikom, ki samostojni termovizijski monokular že imajo in iščejo termovizijski nastavek za točno določeno puško za nočni lov, pa priporočamo izbiro Smartclip adapterja, ki bo s svojo precizno izdelavo h končni izkušnji doprinesel še dodaten kanček zanesljivosti in uporabnikovega zaupanja.
Summary
Article Name
Pulsar Krypton 2 XG50 Test v lovišču
Description
Na sejmu IWA 2023 je Pulsar najavil drugo generacijo termovizijskega nastavka Krypton, ki bo od sedaj na voljo v dveh različicah, Krypton 2 XG50 ter Krypton 2 XQ35. Na tokratnem testu smo preizkusili zmogljivejšo različico Krypton 2 XG50, ki s svojimi tehničnimi značilnostmi in nekaterimi inovativnimi uporabnostnimi rešitvami upravičuje visok kakovostni razred.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja