Skoči na vsebino
Domov » Termovizija » Pulsar Axion

Pulsar Axion

Pulsar je eden vodilnih proizvajalcev nočne optike in termovizije, ki z nenehnim posodabljanjem svojih izdelkov skuša ostati korak pred vsemi. Svojo optiko ponujajo po izjemno dostopnih cenah, ki jim drugi proizvajalci težko konkurirajo. Na sejmih Shot Show in IWA nikoli ne razočarajo – prav vsako leto predstavijo nekaj novega, svežega.

Termovizijske naprave zaznavajo toploto, zato jih lahko uporabljamo tako podnevi kot ponoči v vseh vremenskih razmerah. Za razliko od analognih in digitalnih nočnih naprav jih lahko brez težav uporabljamo tudi v megli in dežju. Ponoči in v hladnejših delih leta so barvni kontrasti zaradi temperaturnih razlik med živalmi in okolico še večji.

Pulsar Axion Key XM30

Axion 2019–2020

Lani, torej leta 2019, je Pulsar na sejmu Shot Show v Las Vegasu predstavil termovizijske monokularje Axion. Ti izjemno kompaktni monokularji so nasledili naprave Quantum Lite, ki so bili do tedaj s ceno okoli 1500 € med najbolj dostopnimi termovizijskimi napravami na trgu. Z Axioni je Pulsar stopil še korak dlje – izboljšali so kakovost slike, zmanjšali velikost naprave, dvignili kvaliteto izdelave na višji nivo in dodali še nekatere druge, uporabne lastnosti, o katerih bomo več napisali spodaj. Preden se lotimo opisovanja samih naprav, moramo nekaj besed nameniti še razvoju naprav Axion, saj se je od tedaj, ko so jih predstavili na tržišču, zgodilo že marsikaj. Najprej so bile predstavljene tri naprave – Axion XM30, Axion XM38 in Axion Key XM30. Slednja je bila s ceno okoli 1400 € najcenejša, manjkale pa so nekatere napredne funkcije, kot npr. možnost fotografiranja in snemanja videov (več o razlikah med modeli boste izvedeli spodaj). Kljub temu da je bilo po vseh modelih veliko povpraševanje, je po pol leta sledila šokantna novica – modela XM30 in XM38 so ukinili zaradi težave z dobavo zaslonov, modelu Key XM30 pa se je pridružil Key XM22. XM30 in XM38 sta svojega naslednika dobila šele po približno pol leta – februarja 2020 so pri Pulsarju predstavili XM30S. V času pisanja tega članka (februar 2020) torej obstajajo 3 modeli – Key XM22, Key XM30 in XM30S.

Pulsar Axion XM30S

Skupne značilnosti obstoječih modelov Axion

Naprave Axion so sestavljene iz magnezija, kar je precejšen napredek od predhodnih naprav Quantum Lite, ki so imele plastično ohišje. Posledično je optika odpornejša in robustnejša. Prednost teh novih termovizijskih monokularjev je tudi v kompaktnosti, saj jih lahko spravimo kar v žep. Tehtajo 250 gramov, torej so izjemno lahki. Monokular je ergonomično zasnovan – roka lepo objame monokular, ne glede na to ali ste levičar ali desničar. Ločljivost senzorja je 320×240, kar je manj v primerjavi z napravami Quantum Lite, vendar je slika na napravah Axion kvalitetnejša, kar lahko pripišemo izboljšani ločljivosti zaslona in naprednejši programski opremi. zaradi omenjenega so podrobnosti na zaslonu mnogo bolj jasne kot pri napravah Quantum Lite. Ob pritisku na gumb se naprava vključi v neverjetnih 3 sekundah, kar je veliko prej kot pri mnogih konkurenčnih napravah, ki za vklop potrebujejo 10 sekund ali celo več. Na voljo so trije načini kalibracije – avtomatski, polavtomatski in ročni, enako kot na napravah Helion. Uporabnik lahko izbira med kar osmimi barvnimi načini. Razdalja med piksli je 12 µm (na napravah Helion je razdalja med piksli 17 µm). Na voljo je t. i. način ‘slika v sliki – picture in picture’, v katerem lahko približamo le določen del slike – približan del slike je prikazan v zgornjem delu zaslona. Osveževanje slike znaša 50 Hz (50 slik na sekundo), kar pride do izraza predvsem pri opazovanju premikajoče se divjadi, saj je slika tekoča, brez zakasnitev. So vodoodporni, kar pomeni, da jih lahko nemoteno uporabljamo tudi v dežju.

Pulsar Axion XM30S

Naprava deluje s pomočjo baterije APS3, ki je prav tako novost pri Pulsarju. Gre za podolgovato baterijo, ki se vstavi v spodnji del ohišja, zagotavlja pa približno 4 ure delovanja. Če nameravamo na terenu ostati dlje časa, je dobro dokupiti še kakšno baterijo. Baterijo je mogoče menjati v le nekaj sekundah, kar je izjemno, še posebej če upoštevamo, da ostali proizvajalci nudijo izključno monokularje z vgrajeno baterijo, ki je ni mogoče zamenjati.

Potrebno je poudariti še, da se Axioni, kot vse druge termovizijske naprave, odlično obnesejo v vseh vremenskih razmerah, tudi v megli in dežju. To je ena njihovih temeljnih prednosti pred analognimi in digitalnimi nočnimi napravami. Poleg tega jih lahko uporabljamo za opazovanje podnevi in ponoči – pri analogni nočni optiki je opazovanje podnevi lahko usodno za delovanje senzorjev.

Pulsar Axion XM30S

Razlike med obstoječimi modeli Axion

Modeli Axion Key, ki so sicer manj dodelani od klasičnih modelov Axion, bodo zadostili potrebam večine lovcev. Key v prevodu pomeni ‘ključno, bistveno’, kar odlično opiše napravo. Prva razlika je ta, da z napravama Key ne moremo fotografirati ali snemati videov, poleg tega pa naprava nima Wi-fi povezljivosti, zato se ni mogoče povezati na Stream Vision, Pulsarjevo aplikacijo za pametne mobilne telefone. Zaradi možnosti fotografiranja in snemanja ima XM30S 16 Gb notranjega spomina za shranjevanje datotek, novost, ki jo je prinesla ena od zadnjih posodobitev, pa je snemanje zvoka. Modeli Key imajo zaslon tipa LCOS, medtem ko se modeli brez oznake ‘Key’ ponašajo z zaslonom tipa AMOLED HD. Slednji zagotavlja kakovostnejšo sliko, obenem pa lahko prenese nižje temperature, vse do –25 °C (LCOS-zasloni se lahko kosajo s temperaturami do –10 °C). Leče modelov Axion Key so iz halkogenida, leče modela XM30S pa iz germanija. Poleg Axiona XM30S dobite še polnilec, v katerem lahko sočasno polnite dve bateriji. Poleg dveh osnovnih modelov polnilca ne dobite, zato boste, v primeru da si polnilca ne dokupite, baterijo primorani polniti s pomočjo MicroUSB-kabla (baterija mora biti v času polnjenja vstavljena v napravo). Razlika je tudi v povečavi. Key XM22 nudi osnovno povečavo 2x, KeyXM30 2.5x, XM30S pa 4.5x. Vsi se ponašajo s 4x digitalnim zoomom.

Pulsar Axion Key XM30

Key XM22 in Key XM30 se poleg različnih osnovnih povečav razlikujeta še v velikosti leč v objektivu. Prvi ima lečo premera 22 mm, drugi pa 30 mm – Key XM22 nudi zato nekoliko širše vidno polje. Potrebno je poudariti še, da Key XM22 nima obroča za nastavitev ostrine slike, ker je namenjen za opazovanje na krajše razdalje. Key XM22 lahko zazna tople predmete do 950 m, Key XM30 pa do 1200 m.

Pomembno je izpostaviti še, v čem se nov XM30S razlikuje od ukinjenega modela XM30 (XM38 zaenkrat še ni dobil naslednika). Prva razlika je ta, da ima XM30S ima nov, nekoliko večji zaslon, zato osnovna povečava ni več 4x, pač pa 4.5x. Druga razlika je v senzorju – XM30S je opremljen z novejšo različico, zato je na sliki manj šuma. Sposobnost zaznavanja ostaja enaka – tople predmete boste s pomočjo naprave zaznali vse do 1300 m.

Pulsar Axion XM30S

Da ustrezno identificiramo divjad, mora biti ta bližje, do 300 metrov, odvisno od modela, rogovje jelenjadi pa je vidno tja do 150 m.

Za konec si poglejmo še cene. Za Key XM22 boste odšteli nekaj manj kot 1000 €, kar je za termovizijsko napravo tega ranga izjemno ugodno. Tudi ostala dva modela glede se glede na svojo zmogljivost ponašata z odlično ceno – Key XM30 stane okoli 1300 €, XM30S pa okoli 1700 €.

Pulsar Axion Key XM22

Zaključek

Če iščete termovizijsko napravo po dostopni ceni, potem je Axion odlična izbira. Sami presodite, kateri izmed zgoraj opisanih modelov je za vas najprimernejši. Zaradi majhnosti vas lahko naprava spremlja na vsakem lovu, saj jo lahko brez težav pospravite v žep. V tem cenovnem razredu boste težko našli napravo, ki bi bila bolj kvalitetno narejena. Ob nakupu prejmete 3-letno garancijo, proizvajalec pa zagotavlja popravilo tudi po poteku te dobe.

Galerija slik

Summary
Article Name
Pulsar Axion
Description
Termovizijske naprave zaznavajo toploto, zato jih lahko uporabljamo tako podnevi kot ponoči v vseh vremenskih razmerah, celo v megli in dežju.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja