Skoči na vsebino
Domov » Termovizija » Pulsar Axion XQ38

Pulsar Axion XQ38

Uvod

Čeprav je serija Axion v Pulsarjevi ponudbi komaj 2 leti, je prišlo v tem kratkem času do veliko sprememb. Na začetku so predstavili 3 modele. Modela XM30 in XM38 so ukinili že po pol leta, saj so imeli težavo z dobavo nekaterih delov. Kmalu zatem so predstavili 2 nova modela, XM30S in Key XM22. Zdaj, v drugi polovici leta 2020, sta se 3 obstoječim modelom pridružila še dva – XQ38 in XQ38 LRF.

Obe napravi sta izjemno zanimivi. Kot je že navada pri Pulsarju, za svoj denar ponujata ogromno. Model LRF, ki se ponaša z laserskim daljinomerom, je trenutno najcenejši termovizijski monokular s to funkcijo na civilnem trgu, drug model (XQ38) pa združuje vrhunsko optično zmogljivost s funkcijo zajemanja slik/snemanja.

Pulsar Axion XQ38

Izboljšan senzor

Modela XQ imata vgrajen nov, izboljšan senzor. Na ostalih napravah Axion je senzor z ločljivostjo 320×240 in termovizijskim kontrastom <60 mK, nova modela pa imata senzor z ločljivostjo 384×288 in termovizijskim kontrastom <40 mK. Vrednost termovizijskega kontrasta (NETD – Noise Equivalent Temperature Difference) nam pove, kako dobro lahko naprava loči med majhnimi temperaturnimi razlikami, kar je še posebej razvidno v slabih vremenskih razmerah (dež, megla, nizke temperature). Razdalja med piksli je 17 µm.

Pulsar Axion XQ38

Je naprava kompatibilna z aplikacijo Stream Vision?

Da. Naprava XQ38 ima Wi-Fi povezljivost, enako kot model XM30S. To omogoča, da jo povežemo z aplikacijo Stream Vision, ki jo je mogoče namestiti na pametni telefon (z operacijskim sistemom Android ali iOS). Z napravo lahko zajemamo slike in snemamo videe, sliko pa lahko v realnem času prenašamo na zaslon mobilnega telefona. Preko aplikacije lahko tudi spreminjamo določene nastavitve na napravi, jo posodobimo, itd.

Pulsar Axion XQ38
Pulsar Axion XQ38

Je še kaj novega?

Do sedaj so bili vsi Axioni kompatibilni s Pulsarjevo litij-ionsko baterijo tipa APS3. Četudi sta namestitev in menjava te baterije izjemno enostavna, so se pri Pulsarju odločili za novo baterijo pri modelih XQ, ki se imenuje APS5. Namestitev je malce drugačna, saj je potrebno baterijo vstaviti na ustrezno mesto in jo na koncu priviti (pri starih modelih je baterijo potrebno zgolj vstaviti pod pravim kotom, odstrani pa se s pritiskom na gumb).

Pulsar Axion XQ38
Pulsar Axion XQ38

Kaj so razlike med modeloma XQ38 in XQ38 LRF?

  • Za razliko od modela XQ38 LRF ima Axion XQ38 Wi-Fi povezljivost in se ga lahko poveže s pametnim telefonom
  • Z napravo Axion XQ38 lahko zajemamo slike/snemamo videe, z Axionom XQ38 LRF to ni mogoče
  • Axion XQ38 LRF je opremljen z laserskim merilnikom razdalje, XQ38 ni
  • Axion XQ38 je kompaktnejši in 50 gramov lažji od modela Axion XQ38 LRF

Pulsar Axion XQ38 in Axion XQ38 LRF
Pulsar Axion XQ38 in Axion XQ38 LRF
Pulsar Axion XQ38 in Axion XQ38 LRF

Ostale funkcije

Axion XQ38 je, kot vsi ostali modeli iz serije Axion, narejen iz magnezija, zaradi česar je trpežen in robusten. Stopnja zaščite znaša IPX7, kar pomeni, da lahko napravo brez zadržkov potopimo v globino vode do enega metra za pol ure. AMOLED zaslon ločljivosti 1024×768 prinaša žive barve in kakovostno sliko, obenem pa pripomore k manjši porabi baterije. XQ38 ima 16 Gb notranjega spomina, kar zadostuje za tisoče slik in ure snemanja. Napravo lahko uporabljate tudi na zelo nizkih in visokih temperaturah (od –25 do +40 °С) brez zapletov.

Pulsar Axion XQ38

Območje detekcije naprave je do 1300 m, žival pa lahko identificirate nekje na razdalji do 400 m stran (to je odvisno tudi od velikosti živali in vremenskih pogojev). Na voljo je 8 barvnih načinov, vključno s tremi najpopularnejšimi – Black Hot (vroča črna), White Hot (vroča bel) in Red Hot (vroča rdeča). Kljub temu da senzor z ločljivostjo 384×288 že sam po sebi zagotavlja kakovostno sliko, lahko v meniju dodatno vključite funkcijo ‘Image Detail Boost – Ojačitev podrobnosti na sliki’. Ta tehnologija, ki temelji na kompleksnih programskih algoritmih, vidno izboljša ostrino slike, kar nam omogoči, da vidimo več podrobnosti. Osnovna povečava naprave je 3.5x, sliko pa lahko približamo z 2x ali 4x digitalnim zoomom (vse do 14x). Način ‘Picture-in-picture – slika v sliki’, ki ga lahko aktiviramo v meniju, je odličen v primeru ko želimo približati le del slike.

Ob nakupu naprave Pulsar Axion XQ38 prejmete 3-letno garancijo.

Pulsar Axion XQ38

Zaključek

Pulsar Axion XQ38 je obetaven termovizijski monokular, ki je na voljo po odlični ceni okoli 2000 €. Zmogljivost, ki jo prinaša nov senzor, je izjemna, funkcija ‘Image Detail Boost’ pa delovanje naprave ponese še na višji nivo. Z napravo lahko zajemate slike, snemate videe, Wi-fi povezljivost pa omogoča povezavo naprave z pametnim mobilnim telefonom. Zaradi magnezija je Axion XQ38 robusten, a lahek, obenem pa izjemno kompakten. Če se vam zdi pomembno imeti laserski merilnik razdalje, izberite model XQ38 LRF, vendar vedite, da ta nima Wi-Fi povezljivosti ter možnosti zajemanja slik in snemanja videov.

Galerija slik

Summary
Article Name
Pulsar Axion XQ38
Description
Nova modela v seriji Pulsar Axion (z oznako XQ) imata nov, izboljšan senzor z ločljivostjo 384x288 in termovizijskim kontrastom <40 mK.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja