Skoči na vsebino
Domov » Ostalo » Prireditve in sejmi » Poročilo s sejma IWA 2019 – novosti s področja pušk in pištol

Poročilo s sejma IWA 2019 – novosti s področja pušk in pištol

IWA Outdoors Classics je sejem, kjer proizvajalci pušk, športne optike, montaž za puške, in podobnega, predstavijo svoje izdelke. Odvija se v marcu na ogromnem sejmišču v Nurembergu. Kot že mnogo let do sedaj, se je tudi letos sejma udeležil precejšnji del Optics-trade ekipe, saj je zelo pomembno, da smo na tekočem z vsemi novostmi s tega področja. Največ časa smo posvetili ogledu optike, mimogrede pa smo se ustavili tudi pri renomiranih proizvajalcih orožja. V tem članku so predstavljene novosti s tega področja.

Blaser R8 Ultimate

Seveda nismo mogli mimo Blaserjeve stojnice, ki je bila, kot smo že navajeni, ena največjih na sejmišču. Letos so predstavili novo različico v seriji R8, ki velja za eno njihovih najpopularnejših. R8 Ultimate, kot so jo poimenovali, je opremljena z dvodelnim kopitom z oporo za palec, ki pripomore k udobnejšemu držanju in lažjemu obvladanju puške. Sintetično kopito je z ergonomskega vidika odlično. Zaenkrat je Blaser predstavil 4 različice: Ultimate, Ultimate SIlence, Ulitmate Leather in Ultimate Silence Leather. Različici ‘Silence’ sta opremljeni z dušilcem, medtem ko so pri različicah ‘Leather’ določeni deli oblečeni v usnje. R8 Ultimate se ponaša z nastavljivo ličnico in nastavljivim blažilnikom odsuna s spominsko funkcijo (memory function) ter absorpcijskim sistemom za zmanjševanje odsuna. Poglavitna funkcija puške R8 Ultimate je nastavljivost kopita.

Blaser R8 Ultimate

Blaser K95 Ultimate Carbon

R8 Ultimate ni edina novost, ki jo je Blaser predstavil na letošnji IWI. Očarala nas je tudi nova puška K95 Ultimate Carbon s kopitom iz trpežnih karbonskih vlaken, ki obenem naredijo puško lažjo. Podobno kot pri R8 Ultimate, se lahko tudi na tej puški nastavljata ličnica in blažilnik odsuna. K95 je enostrelka, zato lahko rečemo, da je Blaser pri zasnovi te različice združil tradicionalnost z modernostjo. Puška je ergonomično zasnovana, dodana sta opora za palec in absorpcijski sistem za zmanjševanje odsuna. Blaser je predstavil tudi standardno različico te puške (K95 Ultimate) za vse tiste, ki niso pripravljeni doplačati za karbon.

Blaser K95 Ultimate Carbon

Steyr Monobloc

Na stojnici podjetja Steyr je največ pozornosti pritegnila nova puška Monobloc. Cev in ohišje sta iz enega dela, po čemer je puška tudi dobila ime. Cev, ohišje zaklepa in ležišče so hladno kovani. Mnogi deli so oblečeni v usnje, vključno s kopiščkom in ličnico. Usnjene vložke je mogoče zamenjati, na voljo so v več različnih barvah. Kopito je narejeno iz aluminija in prevlečeno s sintetičnim materialom. Nabojnik je jeklen. Sprožilec je snemljiv, shranimo ga lahko v poseben del na zadnjem delu kopita. Monobloc je inovativna in elegantna puška, ki jo kupec lahko prilagodi lastnemu okusu. Steyr zatrjuje, da je izjemno natančna – preciznost 5 strelov naj bi bila pol MOA.

Steyr Monobloc

CZ 457

Tudi češko podjetje CZ je predstavilo novo puško – 457. Le-ta bo zamenjala prejšnjo različico, 455. Še vedno se puška polni s strelivom na robni vžig, na ohišju zaklepa pa je še zmeraj 11mm lastovičji rep. Puška se ponaša z indikatorjem stanja udarne igle (ali je napeta ali ne) in pomožnim gumbom za izvlečenje zaklepa. Poleg tega lahko zaklep izvlečemo tudi, če je varovalka v položaju ‘zaklenjeno’. Natančnost je CZ izboljšal z novim sprožilnim mehanizmom. Sprožilec je nastavljiv od 8 do 15 N, pot sprožilca pa od 0.5 do 7 mm. Udarna igra je za kar 60 % odstotkov lažja kot pri različici 455. Puška ima prenovljen ‘bedding’ (sedež, kjer pride zaklep v kopito), izboljšana pa je tudi z ergonomskega vidika. Kot, pod katerim je potrebno premakniti ročico zaklepa, je zmanjšan za 30°. Vsi kovinski deli so zaščiteni proti rji. CZ je z različico 457 uvedla veliko posodobitev, vseeno pa so nekaj lastnosti ohranili – cev je npr. še vedno zamenljiva. Zaenkrat je na voljo v kalibrih .22 LR, .22 WMR in .17 HMR.

CZ 457

Laugo Arms Alien

Podjetje Laugo Arms je letos pritegnilo ogromno pozornosti – predstavili so novo pištolo, ki izgleda, kot da bi bila iz katerega od znanstvenofantastičnih filmov. Tudi ime je primerno – Alien. Zasnovana je za strelska tekmovanja, kjer je bistveno, da je odsun pri strelu čim manjši. Cev je postavljena zelo nizko – gre za pištolo, ki ima cev postavljeno najnižje od vseh pištol na svetu. Posledično se prednji del cevi ob strelu ne dvigne v tolikšni meri kot pri ostalih, klasičnih pištolah, ki imajo cev nameščeno višje. Cev je pritrjena v okvir – med streljanjem se ne premika, kar naredi pištolo natančnejšo. Za to odlično pištolo, ki je izdelana v številčno omejeni seriji, je potrebno odšteti okoli 4500 €. Pri Laugo Arms so nam povedali, da bodo izdelali 500 kosov. Vsak kupec bo poleg pištole dobil rdečo piko C-MORE RTS 2, torbico, tok za pištolo, dodatni nabojnik, aluminijasti Magwell, 2 zgornja dela – en prilagojen za rdečo piko, drug opremljen z merki, in komplet za čiščenje. Alien je pištola na kladivce.

Laugo Arms Alien

Rex Delta

Arex, slovensko podjetje, je na IWI predstavilo pištolo Delta, ki so je nekaj časa pred tem že testirali na popularnem Youtube kanalu Polenar Tactical. Arex je javnosti predstavil dve različici, eno za vojaško/policijsko rabo, drugo za civilno rabo. Prva različica ima ročno varovalko, druga varovalke nima. Delta je polavtomatska pištola, ki deluje na principu udarne igle. Okvir je iz polimera, pištolo pa bi po obliki in teži lahko uvrstili v isto kategorijo kot Glock 19. Ročaj je ergonomično zasnovan. Trenutno je pištola na voljo zgolj v kalibru 9mm Luger. Opremljena je z dvorednim nabojnikom s spodnjim delom iz polimera. Na zgornji strani je indikator naboja v cevi, obenem pa je pištola opremljena še z indikatorjem stanja udarne igle (ali je napeta ali ne). Dodani so 4 zadnji deli ročaja za kar najboljše prilagajanje posameznikovi roki. Pištolo je zelo enostavno razstaviti in sestaviti nazaj. Na voljo bo enkrat tekom leta 2019.

Rex Delta

Galerija slik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja