Skoči na vsebino
Domov » Ostalo » Prireditve in sejmi » Poročila » Optics Trade na ogledu tovarne Swarovski

Optics Trade na ogledu tovarne Swarovski

Uvod

V začetku septembra 2018 nas je podjetje Swarovski Optik povabilo na tridnevni ogled svoje tovarne. Obisk je bil izobraževalne narave, poudarek pa na njihovih najnovejših izdelkih in tehnologijah. Ker sem tokrat podjetje Swarovski obiskal že četrtič, se na Tirolsko nisem podal sam – pridružil se mi je Matjaž, vodja prodaje pri Optics Trade. Obisk podjetja Swarovski je edinstvena izkušnja že zaradi naravnih lepot, ki jih ponuja Tirolska. S hotela, v katerem nama je Swarovski uredil prenočišče, je krasen razgled na dolino, kjer stoji njihova tovarna. Ob pogledu na gore in bujno rastje vsakomur postane jasno, zakaj je delo pri podjetju Swarovski privilegij.

Optics Trade na ogledu tovarne Swarovski
Optics Trade na ogledu tovarne Swarovski

O podjetju Swarovski

Podjetje Swarovski Optik je bilo ustanovljeno leta 1949. Trenutno je eno izmed vodilnih na področju vrhunske športne optike. Svoj položaj na tržišču so si zagotovili z nenehnimi izboljšavami in želji po popolnosti. Podjetje je del združbe Swarovski Group, ki je razdeljena na tri podjetja:

  • Swarovski Crystals – podjetje, ki se ukvarja z natančno rezalno tehniko kristalov in izdelavo nakita;
  • Tyrolit – podjetje, ki izdeluje brusne plošče in stroje za žaganje ter vrtanje betona;
  • Swarovski Optik – podjetje, ki izdeluje športno optiko.
Optics Trade na ogledu tovarne Swarovski

Tovarna podjetja Swarovski Optik je v mestu Absam, ki se nahaja v bližini tirolske prestolnice Innsbruck. Trenutno je v njej zaposlenih 950 ljudi, letni prihodek pa znaša okoli 150 milijonov evrov. Stavba, ki se nahaja v objemu gora, je zanimiva že zaradi edinstvene arhitekture. Pogled iz pisarn in konferenčne sobe je zaradi okoliških lepot naravnost osupljiv. V stavbi najdemo še restavracijo, razstavni salon in celo vrtec za otroke zaposlenih. Delavsko vzdušje je na zavidljivo visokem nivoju – Večina, ki se pri podjetju Swarovski zaposli, tam ostane do upokojitve. Le redki si delo poiščejo drugje.

Optics Trade na ogledu tovarne Swarovski

Kar je možno, pri podjetju Swarovski Optik izdelajo sami – od drugod naročajo le v majhnih količinah. Ta pristop jim omogoča izdelavo optičnih naprav najvišjega kakovostnega ranga. Veliko evropskih proizvajalcev optike ima svoje izdelke v več cenovnih razredih, od lokalno izdelanih pa vse do tistih, ki zgolj nosijo logotip evropske znamke, narejeni pa so na Kitajskem. Carina Swarovski se zaveda, da izdelki, ki jih dajo na tržišče, nosijo priimek njene družine, zato poskrbi, da so jim lahko v ponos.

Sodelovanje

Pri Optics Trade prodajamo izdelke podjetja Swarovski Optik že od leta 2012, torej skoraj od ustanovitve našega podjetja. Že na samem začetku smo vedeli, da je postati pooblaščeni trgovec podjetja Swarovski Optik eden najpomembnejših korakov do uspeha. Tudi danes, nekaj let kasneje, ni popolnoma nič drugače. Sodelovanje z njimi nam je v veliko veselje, v zadnjih letih pa smo bili priča tudi nekaterim prelomnim dogodkom. Prvi takšen se je zgodil že konec leta 2011, ko je Swarovski predstavil izjemno serijo daljnogledov z vgrajenim laserskim daljinomerom – EL Range. Sledila je predstavitev optično izjemnih Z8i strelnih daljnogledov, leta 2018, torej lani, pa nas je navdušil še dS. Seveda so predstavili še druge zanimivosti, vendar so bili omenjeni izdelki deležni največ pozornosti. Doletela me je čast, da sem na strelišču v nemškem Ulmu skupaj z zaposlenimi podjetja Swarovski preizkusil strelne daljnoglede serije Z8i, ki so jih takrat ravno predstavili. Skušali smo predvideti, kako se bodo obnesli na tržišču. Tudi po predstavitvi dS-a sem dobil možnost preizkusiti ta imeniten strelni daljnogled na strelišču v objemu Alp. Takrat so pogovori, ki sem jih poprej imel s Thomasom Hauglandom in razvijalno ekipo podjetja Swarovski, postali resničnost. Upam, da bo sodelovanje z njimi tudi v prihodnje tako produktivno in, kar je najpomembneje, tako zabavno.

Optics Trade na ogledu tovarne Swarovski

Obisk tovarne podjetja Swarovski Optik

Najprej smo ob spremstvu vodnika obiskali podeželski narodni park v bližini tovarne. Vodnik je z nami podelil nekaj koristnih informacij o živalih in rastlinah na tem področju. Vsi smo bili opremljeni z izdelki podjetja Swarovski, tako da smo si lahko floro in favno ogledali do najmanjše podrobnosti. Ponudila se nam je priložnost, da do potankosti preizkusimo njihove daljnoglede in spektive. Začeti dan v naravi je bila odlična ideja.

Optics Trade na ogledu tovarne Swarovski

Nadaljevali smo z ogledom njihovega razstavnega salona, kjer je pogovor nanesel na razvoj prve generacije daljnogledov EL. Debatirali smo tudi o strelnih daljnogledih Z6i in njihovem vplivu na tržišče. Redko se zgodi, da podjetje z eno serijo povzroči toliko sprememb na trgu kot je to storil Swarovski z Z6i. Začelo se je obdobje super-zoom daljnogledov, ki mu zaenkrat še ni videti konca. Nekaj besed smo namenili tudi strelnemu daljnogledu dS, ki je revolucioniral trg. Zaradi digitalizacije bo v prihodnje prišlo do korenitih sprememb – ne samo na tržišču športne optike, pač pa tudi drugod. Ena od tem pogovora je bila kategorizacija izdelkov glede na uporabo – lov, opazovanje ptic in potovanje/prosti čas. Prišli smo do zaključka, da je glede na raznovrstnost strank jasna kategorizacija nujna. Zaradi krasnega razgleda na gore smo izkoristili priložnost preizkusiti spektive ATX, nameščene na trinožna stojala.

Optics Trade na ogledu tovarne Swarovski

Ustavili smo se v prostorih, kjer srednješolci opravljajo pripravništvo. Že v mladih letih tako nabirajo izkušnje s področja optike ali mehanike – programa sta ločena, tako da se lahko posameznik odloči, v katerega se bo vpisal. Tistim, ki se izkažejo, Swarovski ponudi delovno mesto. Večina, ki se pri tem podjetju po srednji šoli zaposli, tukaj ostane do upokojitve, kar dokazuje, da je atmosfera za delo odlična. Zaposleni verjamejo v filozofijo podjetja; za lojalnost uporabljajo celo posebno poimenovanje – ‘Swarovskigeist‘.  

Optics Trade na ogledu tovarne Swarovski
Optics Trade na ogledu tovarne Swarovski

Po obisku pripravniškega oddelka smo se napotili k oddelku za razvoj. Vse raziskave se odvijajo tukaj, v prostorih podjetja. Ogledali smo si, kako poteka obdelava stekla. Iz neobdelanega stekla z raznimi procesi, kot sta brušenje in poliranje, izdelujejo leče, prizme in ostalo. Površine izdelkov iz stekla so kasneje prevlečene še z raznimi premazi, kot so SWAROtop, SWAROdur in ostali. Vse premaze, ki jih uporabljajo, so zasnovali inženirji podjetja Swarovski. Njihova optika je cenjena predvsem zato, ker tehnično dovršeni premazi pripomorejo k še boljši kvaliteti optike. Velik del tovarne je namenjen izdelavi in sestavi mehaničnih delov. Večina dela še vedno poteka ročno, zato so ročne spretnosti zaposlenih izjemno pomembne. Preden izdelek zapusti tovarno, ga dodobra pregledajo in preizkusijo. Samo na ta način lahko zagotovijo, da so vsi izdelki, ki se znajdejo na tržišču, visoke kvalitete.

Optics Trade na ogledu tovarne Swarovski
Optics Trade na ogledu tovarne Swarovski

Bil sem izjemno presenečen nad delovno atmosfero. Vsi zaposleni so delali v prijetnem tempu, brez vidnih znakov stresa. Ko sem svojo ugotovitev delil z vodnikom, sem dobil zanimiv odgovor. Rekel je, da se v naglici dogajajo napake, zato zaposlenim odsvetujejo hitenje – priporočajo delo v umirjenem ozračju. Cenim ta pristop, in prav gotovo je to eden izmed razlogov, da se zaposleni na delovnem mestu počutijo dobro in tukaj ostanejo do upokojitve.

Optics Trade na ogledu tovarne Swarovski

Zaradi visoke rasti prodaje izdelkov podjetja Swarovski Optik so se odločili, da razširijo tovarno. V času najinega obiska je v bližini že potekala gradnja novega objekta. Swarovski je v gradnjo vložil več kot 20 milijonov evrov. Ko bo delo končano, bodo razpisali mnogo novih delovnih mest.

Optics Trade na ogledu tovarne Swarovski

Da bi bila izkušnja še popolnejša, smo za konec obiskali mesto Innsbruck. Ogledali smo si najstarejšo tovarno zvonov na svetu, svetovno znano ‘zlato streho‘, smučarsko skakalnico Bergisel, razne katedrale in muzeje …

Optics Trade na ogledu tovarne Swarovski

Zaključek

Delo s podjetjem Swarovski Optik nam je v veselje zaradi več razlogov. Njihovi izdelki so med najkvalitetnejšimi v tej industriji, in vsak nov izdelek je zanimivejši od prejšnjega. Cenimo tudi njihov način dela z nami kot njihovimi poslovnimi partnerji. Upamo, da bomo sodelovali še veliko let, in resnično smo hvaležni, da lahko podjetju Swarovski Optik pomagamo pri pisanju njihove zgodbe.

[ngg src=”galleries” ids=”3″ display=”basic_thumbnail”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja