Skoči na vsebino
Domov » Termovizija » Termovizija - Novosti » Multispektralni strelni daljnogledi Pulsar Thermion Duo DXP50

Multispektralni strelni daljnogledi Pulsar Thermion Duo DXP50

  •  

Uvod

Biti v koraku s tehnološkim napredkom je danes ključnega pomena, zlasti za vodilne razvijalce na področju digitalne nočne in termovizijske optike. S predstavitvijo novega termovizijskega strelnega daljnogleda Thermion Duo DXP50, ki je del priljubljene serije Thermion, prvič predstavljene leta 2019, je podjetje Pulsar znova izkazalo svojo težnjo po iznajdljivosti in inovativnosti.

Pulsar Thermion Duo DXP50 je prvi multispektralni lovski strelni daljnogled z ohišjem iz aluminijeve zlitine, ki združuje možnosti barvnega dnevnega opazovanja in termovizijskega zaznavanja.

Pulsar Thermion Duo DXP50, (vir: Pulsar)

Klasičen izgled z naprednimi funkcijami

Zvestih uporabnikov Pulsarjevih izdelkov ne bo presenetilo dejstvo, da je serija Thermion s svojo tehnološko naprednostjo v primerjavi s klasičnimi strelnimi daljnogledi dosegla velik uspeh. Thermion Duo DXP50 nadaljuje uspešno zgodbo svojih predhodnikov, saj ohranja klasično obliko lovskega strelnega daljnogleda s številnimi tehnološkimi prednostmi. Lahko ga namestimo na najrazličnejše puške z uporabo običajnih 30-mm obročkov.

Pulsar Thermion Duo DXP50 (vir: Pulsar)

Združevanje najboljšega iz dveh svetov

Zmogljiv CMOS 4K digitalni senzor z ločljivostjo 3840×2160 slikovnih pik pripomore k sliki, na kateri je moč videti veliko podrobnosti. Digitalni način, ki je na voljo v osmih različnih barvnih nastavitvah, je uporaben le za lov podnevi, saj daljnogled ni opremljen z IR-iluminatorjem.

17-mikronski termovizijski senzor z ločljivostjo 640×480 slikovnih pik in NETD <25 mK je izdelan v Evropi. Zagotavlja dobro zaznavanje in jasno identifikacijo divjadi ter natančno prikazuje podrobnosti okoliške pokrajine. Termovizijski način je v prvi vrsti zasnovan za nočni lov, vendar je namenjen tudi za uporabo v težkih vremenskih razmerah, kot sta dež in megla. Thermion Duo DXP50 je vodotesen, zaradi vzdržljivega zaslona AMOLED pa je odporen na širok razpon temperatur od  –25 °C do 50 °C.

Pulsar Thermion Duo DXP50 (vir: Pulsar)

Hkratna uporaba obeh kanalov

Najsodobnejša funkcija, ki novi Duo DXP50 povzdiguje v sam vrh na tem področju, je način ‘slika v sliki’, ki omogoča hkratni prikaz slik obeh kanalov z možnostjo izbire primarnega kanala, ki je prikazan kot večja slika. Uporabniki lahko s klikom na gumb preklapljajo med termovizijskim in dnevnim načinom. Oba kanala je mogoče nastreliti s funkcijo enkratne zamrznitve. Ob preklapljanju iz enega kanala v drugega ne prihaja do sprememb v vidnem polju.

Na obeh straneh daljnogleda so gumbi za ostrenje, kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo tako desničarjem kot tudi levičarjem. Z enim najhitrejših zagonskih časov na trgu se DXP50 vključi in je pripravljen za uporabo v samo 4 sekundah po pritisku gumba za vklop.

Način ‘slika v sliki’ (vir: Pulsar)

Baterija

Napravo Duo DXP50 napajata dve zmogljivi bateriji – vgrajena in snemljiva, ki jo lahko hitro zamenjate s popolnoma napolnjeno. Med aktivno uporabo daljnogleda obe bateriji skupaj omogočata okoli 6 ur delovanja z enim polnjenjem.

Vgrajena baterija omogoča delovanje strelnega daljnogleda tudi med zamenjavo zunanje baterije. Uporabite lahko baterijo tipa APS2 ali APS3, obe sta na voljo po ugodni ceni (okoli 45 €).

Baterija Pulsar APS 3

Strelni profili

Ko je daljnogled nastreljen, lahko izbrano nastavitev shranite v posamezen strelni profil. V meniju naprave je na voljo pet strelnih profilov, vsak od njih pa lahko hrani do deset nastrelitvenih razdalj. V vsakem profilu so na voljo še druge nastavitve, kot sta barva križa in tip križa. Možnost uporabe več strelnih profilov je še posebej priročna, če nameravamo strelni daljnogled uporabljati na puškah v različnih kalibrih. Duo je odporen na odsune močnejših kalibrov, kot so 9,3×64, .300 Win. Mag. in .375 H&H.

Meni strelnih profilov (vir: https://www.youtube.com/watch?v=6yNJCT-BXl0)

Povezljivost in pametne funkcije

Strelni daljnogled je v celoti združljiv z mobilno aplikacijo Stream Vision 2, ki je podprta na vseh napravah z operacijskim sistemom Android in iOS. Daljnogled se z napravo poveže prek Wi-Fija. Podpira snemanje fotografij in videoposnetkov, datoteke pa se shranjujejo na notranjem spominu s kapaciteto 16 GB. Lahko jih preprosto prenesete na računalnik ali drugo napravo.

Aplikacija Stream Vision 2 (vir: Pulsar)

Končne misli in cena

Eden izmed najpomembnejših dejavnikov pri nakupu tovrstnih naprav je cena. Thermion Duo DXP50 je trenutno na voljo po ceni 4.890 €. Menimo, da je podjetju Pulsar ponovno uspelo predstaviti napravo, ki temelji predvsem na potrebah kupcev. Nekoliko višjo ceno opravičuje dejstvo, da razvoj in izdelava naprave v celoti potekata v EU, kjer ima Pulsar tudi svoj servisni oddelek.

Pulsar Thermion Duo DXP50 (vir: Pulsar)

Zaradi hitrega tehnološkega razvoja na področju športne optike bi bilo modelu DXP50 dobro dodati vgrajen laserski daljinomer. V prihodnosti bi bila zanimiva nadgradnja tudi vgraditev IR-iluminatorja za nočno uporabo, saj bi drastično razširila uporabnost daljnogleda. V primeru tovrstne nadgradnje bi bilo smiselno v napravo vključiti tudi Pulsarjev način ‘fusion’.

Pulsar Thermion Duo DXP50 na trg prinaša nekaj avantgardnega, svežega in zanimivega. Z njegovo predstavitvijo širši javnosti je podjetje Pulsar začrtalo novo pot in postavilo temelje za bodoči razvoj multispektralnih naprav.

Summary
Article Name
Multispektralni strelni daljnogledi Pulsar Thermion Duo DXP50
Description
Thermion Duo DXP50 nadaljuje uspešno zgodbo svojih predhodnikov, saj ohranja klasično obliko lovskega strelnega daljnogleda s številnimi tehnološkimi prednostmi.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja